Anksiyete Bozukluğunuz Olabileceğini Gösteren 9 İşaret

Zaman zaman kendinizi stresli ya da kaygılı hissedebilirsiniz. İş görüşmelerinde, sunumlarda, mülakatlarda, sınavlarda stres seviyeniz yükselebilir ve korkuya kapılabilirsiniz. Böyle durumlarda stresli ve kaygılı olmak gayet normaldir fakat bu stres ve kaygı durumu eğer günlük yaşamınızı etkilemeye başlarsa anksiyete bozukluğunuz olup olmadığına dair şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

Duygu durumunuzda yaşanan değişimlerin hangi zamanlarda normal kabul edildiğini ve ne zaman bir probleme yol açabileceğini detaylı olarak öğrenmek isterseniz “Anksiyete” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Fakat anksiyete bozukluklarının belirtilerini anlamanın her zaman kolay olmadığını unutmamak gerek.

1. Aşırı Endişeli misiniz?

Neyin sebep olduğunu bile bilmeden, haftalarca hatta aylarca devam eden kaygı nöbetleri mi yaşıyorsunuz? Kendinizi devamlı endişeli, yakında kötü bir şey olacakmış gibi mi hissediyorsunuz? Endişeleriniz artık normal bir hayat yaşamanızı engellemeye başladıysa, kendinizi sürekli tükenmiş hissediyorsanız bir anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Eğer bir anksiyete bozukluğunuz olabileceğini düşünüyorsanız en kısa sürede uzman bir psikolog ile görüşmeniz ve endişelerinizi kendisiyle paylaşmanız en doğru çözüm olacaktır.

2. Uyku Problemi Yaşıyor musunuz?

Uykuya dalmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Zor da olsa uyumayı başarsanız bile kesintisiz, kaliteli bir gece uykusu için çok mu çaba harcamanız gerekiyor? Elbette sizin için önemli olan, büyük günlerden önce heyecandan uyuyamamanız normal ancak uykuya dalmakta zorlanmak artık sizin için kronik bir problem haline geldiyse bir anksiyete bozukluğunun işaretçisi olabilir.

3. Korkularınızın Nedenlerini Bilmiyor musunuz?

Belirli objelerle, durumlarla ya da hayvan türleriyle karşılaştığınızda, size bir zarar veremeyeceğini bilmenize rağmen nedenini bilmediğiniz ama önleyemediğiniz muazzam bir panik duygusu ve korku mu yaşıyorsunuz? Bugüne kadar farkında olmasanız bile fobik bir anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle yaşam kalitenizi derinden etkileyebilen fobiler, günümüzde uygun terapi yöntemleriyle rahatlıkla kontrol altına alınabilen anksiyete bozukluklarındandır.

4. Sürekli Mideniz mi Bulanıyor? Karın Ağrıları mı Yaşıyorsunuz?

Vücudumuzda, psikolojimizdeki iniş çıkışlardan, yaşadığımız stresten en çok etkilenen sistemlerden biri de sindirim sistemidir. Ruh sağlığımızda yaşadığımız değişimler doğrudan sindirim sistemimize etki ederek karın ağrılarına, mide bulantılarına, hazımsızlığa, şişkinlik ve gaz gibi problemlere neden olabilir. Sindirim sisteminde yaşanan bu tür şikayetlerin elbette farklı nedenleri de olabilir ancak bu tür problemler yaşamanıza neden olabilecek fiziksel etkenleri elediyseniz bir psikolog ile görüşmeniz fayda olabilir.

5. Kendinizi Sürekli Sinirli mi Hissediyorsunuz?

Ortada doğru düzgün bir neden olmasa da kendinizi sürekli gergin ve sinirli mi hissediyorsunuz? Çevrenizdeki kişiler artık sürekli sinirli olduğunuz için bu durumdan yakınmaya mı başladı? Devamlı stres altında olmak psikolojik sağlığınız için iyi olmadığı gibi fizyolojik olarak da sağlığınızı kötü etkileyecektir. Uzman bir psikoterapist ile görüşmek ve yaşamınızda bu tür bir strese neden olabilecek faktörleri belirlemek hem psikolojik hem de fizyolojik olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

6. Geçmişte Yaşadığınız Bir Olay Zihninizde Sürekli Yeniden mi Canlanıyor?

Sevdiğiniz birinin kaybı, yaşadığınız travmalar ya da sizi derinden etkileyen, geçmişte yaşanan kötü bir anıyı zihninizden atamadığınız için artık günlük aktivitelerinize odaklanmakta zorlanmaya mı başladınız? Yanıtınız “evet” ise travma sonrası stres bozukluğu ve anksiyete bozukluğu konularında uzman bir psikolog ile görüşmenizde büyük fayda olacaktır.

7. Mükemmellik Takıntınız mı Var?

Yaptığınız işlerde en ufak bir yanlış olma olasılığı bile sürekli endişelenmenize, kendinizi “ortalama” gibi hissetmenize mi neden oluyor? Bu nedenle günlük işler bile sizin için endişe kaynağı haline mi gelmeye başladı? Böylesine yıkıcı bir stresle hayatınızı sürdürmek yerine bir psikolog ile görüşüp sizin için en doğru terapi seçeneklerini gözden geçirmenizde fayda olacaktır.

8. Vücudunuzda Sürekli Kas Tutulmaları mı Yaşıyorsunuz?

Soğuk algınlığı, üşütme gibi fiziksel bir neden olmasa da vücudunuzdaki tüm kasların kasıldığını, vücudunuzu açabilmek için farkında olmadan ellerinizi yumruk yapma, çenenizi sıkma gibi fiziksel alışkanlıklar geliştirdiğinizi mi fark ediyorsunuz? Eğer yoğun stres kaynaklı olabilecek bu tür belirtileri yaşıyorsanız haftada bir kez uzman bir psikolog ile görüşüp içinizi dökmenin büyük faydasını görebilirsiniz.

9. Yaşamınızı Negatif Düşünce Kalıplarının Esiri Olarak mı Sürdürüyorsunuz?

Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler genellikle hayatı negatif bir bakış açısıyla, sanki başlarına hiçbir zaman iyi bir şey gelemeyecekmiş gibi olumsuz bir perspektiften değerlendirme eğilimindedirler. Her yönden sağlıklı bir yaşama kavuşabilmek için atılması gereken ilk adım öncelikle hayata ve kendimize bakış açımızı değiştirmek olacaktır. Eğer böyle bir değişikliği kendi başınıza gerçekleştirmekte zorlanıyorsanız, alanında uzman bir psikolog ile görüşerek sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz.

Eğer yukarıda bahsedilen belirtileri sürekli yaşıyorsanız ve hayat sizin için artık olduğundan çok daha zor bir yer olarak görünmeye başladıysa bir an önce bir psikolog ile görüşmek isteyebilirsiniz. Zamanında uygulanan ve doğru uzmanlardan alacağınız psikolojik danışmanlık ile daha sağlıklı ve mutlu bir yaşama kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog28 Aralık 2016
0/1500
Yorumlar

Tesekkurler

23 Şubat 2020