aşık anne sendromu

Aşık Anne Sendromu Nedir?

Aşık anne sendromu, annenin çocuğuna karşı aşırı bağımlı ve olması gerekenden çok daha fazla koruyucu olması durumudur. 

Bu aşırı tutumların sonucu olarak çocuk kendi bağımsızlığını kazanamaz. Bu sendrom, çoğunlukla çocuğun sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimini negatif yönde etkilemektedir. Aşırı tutum çocuğun kendi sorumluluğunu üstlenmesinde ve kendi başına karar almasında zorluk çekmesine neden olmaktadır.

Aşık Anne Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Aşık anne sendromunda anne ve çocuk arasında sağlıksız bir ilişki görülmektedir. Bu durum çocuğun duygusal gelişimini olumsuz etkilemektedir. 

Bu sendromun belirtileri genel olarak:

  • Koruyucu ebeveyn: Anne çocuğuna karşı sürekli ve aşırı derecede koruyucu davranışlarda bulunur.
  • İlişkilerde sorunlar: Anne çocuğuna o kadar yoğunlanmış haldedir ki; kendi ihtiyaçlarını görmezden gelmeye başlayabilir. Bunun yanı sıra diğer bireylerle iletişiminde sorunlar yaşayabilir. 
  • Bağımlılık: Çocuk anneye aşırı seviyede bağımlı hale gelir.
  • Güvensizlik: Çocuk tek başına kendini bir birey olarak görmede zorluk yaşar. Bunun

sonucu olarak kendine güven duymakta oldukça zorlanır.

  • İletişim problemleri: Anne, çocuğun diğer insanlarla olan ilişkilerini kısıtlayarak onu kendisine daha bağımlı hale getirebilir. Bunun sonucu olarak çocuk kendisini ifade etmede zorluk yaşayabilir.
  • Duygusal bağlar: Anne çocuğunu duygusal olarak da kontrol altında tutmak ve kendine bağımlı halde olmasını ister.

Aşık Anne Sendromunun Çocuk Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Aşık anne sendromu, annenin çocuğuna karşı aşırı koruyucu bir tavır ve bağımlılık geliştirdiği bir durumdur. Bu durum, hem çocuk hem de anne üzerinde olumsuz etkileri ortaya çıkarabilir.

Bu etkiler:

  • Bireysellik ve bağımsızlık eksikliği: Anne çocuğuna aşırı bağımlı ve düşkün olduğunda, çocuğun kendisini ayrı bir birey olarak görmede ve bağımsız olduğunu kabul etmekte zorlanır. Bu durum, çocuğun kendi kararlarını vermesini engelleyebilir.
  • Gelişimsel problemler: Çocuğun sosyal, duygusal, zihinsel psikolojik gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Çocuk, yaşıtlarının çok kolaylıkla yapabildiği sorumlulukları üstlenemeyebilir veya kendi kimliğini oluşturmakta zorluk yaşayabilir.
  • Güven sorunları: Anne çocuğunun her zaman yanında olmak isterse, çocuğun aşırı

korunmuş hissetmesine neden olur ve bu da kaygı veya güven sorunlarına yol açabilir.

  • Sosyal ilişkilerde zorluk: Aşırı bağımlılık çocuğun diğer insanlarla düzenli ilişkiler kurmasını zorlaştırabilir. Arkadaş ilişkilerinde zorluklar yaşar ve kendi sosyal çevresini oluşturamayabilir.

Aşık Anne Sendromunun Evlilik Üzerindeki Etkileri Nelerdir? 

Aşık anne sendromunda çocuğuna karşı aşırı bağımlı hale gelen anne ve bunun sonucu olarak öz güvensiz ve bağımlı halde yetişmiş bir çocuk görebilmekteyiz. Bu durumun; gerek ebeveynlerin evliliği, gerekse bu şekilde yetişmiş çocuğun evliliği üzerindeki etkileri gözle görülebilmektedir.

  • Eşler arası sorunlar: Annenin tüm ilgi ve sevgisini çocuğa yöneltmesiyle, eşi ile olan ilişkisinde sorunlar çıkması olasıdır. Çiftin birbirini partneri olarak değil de sadece ebeveyn olarak görmesine neden olabilir. Bu durum, çiftin birbirine vakit ayırmasını ve duygusal yakınlık kurmasını zorlaştırır.
  • Anlaşmazlıklar: Anne, çocuğa aşırı bağlı olduğu için, eşler arasında iletişim sorunları ortaya çıkabilir. Çiftler birbirlerini anlamakta zorluk yaşar.
  • Cinsel yaşam üzerinde olumsuz etkileri: Çocuğa karşı aşırı koruyucu tavır ve ilgi çiftin cinsel hayatını da olumsuz etkileyebilir. Birbirlerine karşı duygusal ve fiziksel yakınlık kurmakta zorluk yaşayabilmeleri yüksek bir olasılıktır.
  • Kıskançlık: Eş, annenin çocuğa olan aşırı ilgisini kıskanabilir veya bu durumdan rahatsızlık duyabilir. Bu, evlilikte sorunlara neden olabilir.
  • Bağımlılık: Aşık Anne Sendromu ile yetişmiş bir çocuğun, yetişkinlik yaşamında bu bağımlılığın etkileri görülebilmektedir. Öz güvensiz ve kendi sorumluluklarını üstlenmekte sorun yaşayan bir bireyin elbette ki diğer kişiler ile de ilişkilerinde sorunlar görülmektedir. Çocuklara küçük yaşlarından itibaren sorumluluk bilinci kazandırmak üzerine kaleme aldığımız içeriğimizi de okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Annesi aşık anne sendromu etkisi altında olan çocuk, annesine karşı olması gerekenden çok daha fazla bir bağımlılık duygusu içerisindedir.

Aşık anne sendromu varlığında; aile içerisindeki ilişkileri korumak için bir uzmandan destek almak hem çocuğun sağlıklı gelişimi hem de evlilik ilişkisi açısından önemlidir.

Aşık Anne Sendromlu Ebeveynin Duygusal İlişkiler ve Evliliklere Etkileri Nelerdir?

Aşık Anne Sendromlu ebeveyn; çocuğunun duygusal gelişimini ve iletişim yeteneklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durumun sonucu olarak, çocuğunun duygusal ilişkileri ve bir gün yapması muhtemel evliliği farklı açılardan olumsuz olarak etkilenebilir. 
Aşık anne sendromlu ebeveyn tarafından büyütülmüş birinin, ileride duygusal ilişkilerinde yaşaması muhtemel olan durumlardan bazılarını sizler için sıraladık:

Çift dışındaki insanların ilişkiye etkisi: Anne; çocuğun evliliğine karışabilir, çift arasındaki

dengeyi bozabilir ve partnerler arasında sorunlara neden olabilir.

Benlik ve öz saygı: Aşık anne sendromu ile yetişmiş bir çocuk annesine aşırı bağlı haldedir.

Yaşı ilerlese bile hala ebeveyninin ona çocukken oluşturduğu koza içerisinde yaşar ve bu durum; kendine güven duyması ve kendini bir birey olarak görmesinde önemli bir engel teşkil eder. Kişinin romantik ilişkilerde kendini yetersiz ve güvensiz hissetmesine neden olabilir.

Manipülasyon: Anne ile kurduğu sağlıksız ilişki sonucunda çocuk manipülatif bir yöne sahip olabilir ve gelecekte partneri duygusal yönden etkisi altına alabilir.

Bağlanma şekilleri: Bağlanma stilleri, kişilerin çocukluk döneminde ona bakım veren kişiler ile olan ilişkilerine dayanan ve bu ilişkilerin hayatının ilerleyen dönemlerindeki romantik, arkadaşlık ilişkilerine etkilerini  açıklar. Aşık Anne Sendromununda da çocuk ile anne arasındaki sağlıksız bağ, çocuğun hayatının ilerleyen dönemlerinde sağlıksız bir bağlanma stili oluşturmasına neden olur.

Tüm bu durumların varlığında kişinin profesyonel destek alarak kendini geliştirmesi önemlidir.

Aşık Anne Sendromu ile Başa Çıkma Stratejileri Nelerdir?

Aşık Anne Sendromu ile başa çıkmak, hem anne hem de çocuk için duygusal ve psikolojik

olarak zor gelebilir. Bu durumdan kurtulmak için farklı açılardan bakmak gerekebilir. Bu

alanlar:

Sınırlar: Çocuğun kendisinin farklı ve bağımsız bir birey olduğunun farkına varması gerekmektedir. Kendi sınırlarını oluşturmalıdır. Annenin aşırı korumacı tavrına karşı sınırlarının olması gerekir ve annenin yarattığı ‘hayatındaki en sevdiği ve en kıymetli kişinin annesi olması gerekliliği hissi’ ile mücadele etmesi gerekir.

Kabullenme: Annenin, çocuğuna karşı korumacı olması gayet normal bir durumdur. Fakat aşık anne sendromunda annenin bu konuda aşırıya kaçtığını kabullenmesi gerekmektedir.

Farklı alanlar: Gerektiği durumlarda annenin yeni hedefler edinmesi, farklı hobilerle uğraşması, kariyerine odaklanması önerilebilir. Bunlar annenin daha üretken ve iyi hissetmesine neden olabilir.

Profesyonel yardım: Eğer annenin bu duyguları çok yoğun ve başa çıkılamaz hale gelirse, bir psikolog veya uzmandan profesyonel yardım alınmalıdır.

Aşık Anne Sendromu Yaşayan Kayınvalide ile İlişki Nasıl Olmalıdır?

“Aşık Anne Sendromu” olarak ifade ettiğimiz durum kayınvalidenin çocuğuna aşırı bağımlı, onunla fazla ilgili olduğu ve kıskançlık duyduğu durumlardır. Genellikle çocuğun hayatındaki kişi ile rekabet halinde olmaktadırlar. Bu durum gelin ve kayınvalide ilişkilerinde daha sık görülmektedir. 

Böyle bir ilişki içerisinde sağlıklı bir iletişim kurmak için bazı noktalarda dikkatli olunmalıdır. Bunlardan bazıları:

Anlayışlı olmak: Karşınızdaki ebeveyne karşı elinizden geldikçe dikkatli yaklaşmalısınız. Kendinizi oldukça açık ve net ifade etmeniz ilişkinize yardımcı olabilir.

Sınırlar koymak: Kayınvalidenizle olan sınırlarınızı net bir şekilde ifade edin. Bu sayede bazı aşırı tavırlarından korunabilirsiniz. Bu sınırları belirlerken partneriniz ile birlikte kararlar

almalısınız.

Partneriniz ile iletişim: Partnerinizin annesiyle olan ilişkisi konusunda dengeleyici olması çok önemlidir. Çift arasında rahatsızlıklar, istekler net bir şekilde ifade edilmelidir. Böylece

kayınvalidenizle olan ilişkinizde eşinizin de size destek olması sağlanabilir.

 

Bu adımlara dikkat ederek kayınvalideniz ile olan ilişkinizi daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog10 Eylül 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı