İletişim: [email protected]
logo
psikologofisi.com destek
psikologofisi.com

Ebeveyn ve Çocuk İlişkisinde Oyunun Yeri

Ebeveyn ve Çocuk İlişkisinde Oyunun Yeri

Özellikle okul öncesi dönemde çocuğun duygusal gelişimi açısından ebeveynleri ile öznel deneyimleri oldukça önemlidir. Çocukların da duygusal yakınlığa, emniyete ve güvenliğe ihtiyacı vardır. Ebeveyn ve çocuk ilişkisinde annenin karakteristik özelliklerinin, söz konusu ilişkinin kalitesinde önemli bir etken olduğu düşünülmektedir. Bağlanma, çocuk ile temel bakım veren arasında gelişen güçlü bir duygusal bağdır. Çocuğun duygusal gelişiminde büyük bir rol oynayan güvenli bağlanma aynı zamanda mental sağlık açısından koruyucu bir faktör olarak kendini göstermektedir.

Çocuğun psikolojik sağlığı sıklıkla ebeveynlerinin davranışlarını nasıl anladığı ve yorumladığına bağlıdır. Ebeveynler açısından ''yetersizlik'' olgusu, çocuk için psikolojik sorunların oluşumunda önemli bir noktadır. Çocuğunuzla iletişiminizde birtakım problemler yaşadığınızı düşünüyor ve doğru bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız benden veya  psikologofisi.com’da bulunan diğer psikologlardan dilediğiniz zaman profesyonel destek alabileceğinizi unutmayın.

Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkinin önemli bir kısmı oyun aracılığıyla gerçekleşir.

Anne-Baba Nelerden Kaçınılmalı?

Çocuğun yaşından büyük beklentilere sahip olmak demek, çocuğun gücünü/güvenini kırmak ve onda önyargı oluşturmak demektir. "Çocuğunuzla Oyun Oynarken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Kural " isimli blog yazımızı da kesinlikle okumanızı öneririz.

 

Çocuklarınıza karşı hangi tutumlardan kaçınmalısınız?

• Öfkeli, hızlı ve düşünmeden davranmak

• Sorunla karşılaşıldığında davranışa değil çocuk hakkında yorum yapmak, 

• Çocuğun gösterdiği ilerlemeleri göz ardı etmek,

• Kendi fikirlerini dayatmaya çalışmak,

• Çocuk hakkında etiketleme yapmak

• Yarışmak,

• Agresyon eğilimli oyunlar seçmek.

Anne Baba Nasıl Bir Çaba Göstermeli?

Davranışlarımıza ve tutumlarımıza etki eden duygularımızın (örneğin her iki ebeveynin aynı olaya farklı tepkiler göstermesi), çocuklarımız üzerinde davranış bozukluklarına neden olabileceğinin farkında olmalıyız. Çocuk ve Ergen Terapisiadlı makalemizi kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Ebeveyn ve çocuk ilişkisinde aşağıdaki maddelere dikkat edilerek müdahale ve destek aşamaları planlanmalıdır:

  • Tutarlı olmak
  • Duyguları öğretmek, duygularla ilgili hikayeler okumak, oyun ve görseller kullanmak,
  • Anne-babanın kendi duygularını sözel ve beden dili ile ifade etmesi
  • Olay sırasında çocuğa açık ve kısa sorular yöneltmek, duygularını ve davranışlarının sebebini anlamak için çocuğun kendini doğru ifade edebilmesini sağlamak.
  • Ailenin kendi duyguları hakkında konuşması,
  • Etkin vakit geçirmek,
  • Olumlu davranışları övmek,

Psikolojik desteğin öneminin arttığı bu günlerde, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak 15 dakikalık ücretsiz seans hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Seçeceğiniz uzmanımız ile aklınızdaki sorulara yardım alarak, online terapi deneyimini yaşayabilirsiniz.

Çabanızın yetersiz kaldığını düşünüyor ve çocuğunuzla olan ilişkinizde sorunlar yaşadığınızı düşünüyorsanız psikologofisi.com’da bulunan uzman psikologlardan dilediğiniz zaman online destek alabileceğinizi unutmayın.

Tarih : 07.07.2020
Yazar :

Psikolog

Şebnem Akı Karaoğlu

Merhaba, ben Uzman Psikolog Şebnem Akı Karaoğlu. Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, İmge Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Cinsel Terapi, Aile ve Çift Terapisi uygulamaktayım. Bipolar Bozukluk, Borderline Kişilik Bozukluğu, Çocuk ve Ergen Danışmanlığı, Yas Psikolojisi, OKB, Anksiyete, B... Devamını Oku

Kullanıcı Yorumları


Bu sayfada yer alan yorumlar, ilgili uzmanın doğrudan veya dolaylı talebi ve/veya ricası olmaksızın, ilgili kişi tarafından bağımsız olarak yazılmaktadır. Psikologofisi.com'un temel amacı psikoloji alanında halkın bilinçlenmesini sağlamaktır. Psikologofisi.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.


Son Eklenen Makaleler


Bir dakikada
psikoloğa bağlanın

psikologofisi