Ghosting Nedir?

İçindekiler


 

Ghosting Nedir? Kişi Neden Ghosting Yapar?

Engellemek, takip etmek, arkadaşlıktan çıkarmak... 
Bunlar sanal alandaki ilişkileri yönetmek için kullandığımız terimlerden sadece birkaçı. Beğenilerin veya beğeni eksikliğinin birinin duygusal yaşamında nasıl önemli bir rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz. Kabul etmek istesek de istemesek de, dijital araçlar duygusal hayatımızın her bir gözeneğine sızdı. 

Sosyal ağlar ve akıllı telefonlar, baştan çıkarmada, ilişkileri sürdürmede ve aynı zamanda çok acı verici ayrılıklarda güçlü silahlardır. Bilgi teknolojileri duygusal dünyamızın şekillenmesinde o kadar etkili ki, bugün birinden tek tıklama ile ayrılmak mümkün ve bu da bizi modern aşk ilişkilerinde ivme kazanan yeni bir terime götürüyor, ghosting! 

Ghosting, birkaç görüşmeden sonra karşınızdaki kişinin hayatınızdan aniden kaybolmasıdır. Bazıları ne olduğunu ve kendilerinin bu sonuca gelinmesine katkısı olacak ne gibi hatalarının olduğunu merak ederken, diğerleri bu fenomene zaten tamamen aşinadır. Ghostlanan kişilerden şunları duyabilirsiniz:

  • Her şey harika görünüyordu, buluşmak için anlaştık ama sonra hiç aramadı. Onunla iletişim kurma girişimlerime cevap vermedi.
  • Belki geçmişimden bir şeyler öğrendi ve bu yüzden benimle iletişim kurmayı bıraktı. Anlamıyorum, her şey güzel ve yolundaydı ve biz çok uyumluyduk fakat adam birdenbire ortadan kayboldu. Mesajlara cevap vermiyor, aramalara cevap vermiyor...

Dijital araçların sadece ilişkilerimize aracılık etmesi şaşırtıcı değil, aynı zamanda dijital hayatın gerçek hayata bir tür aynası ile karşılaşıyoruz. Sanal dünyada arkadaşlıktan çıkarmak, engellemek ya da takip etmek aynı prensiple mümkün olduğu gibi, duygusal alışverişte bulunduğunuz bir insanı da -tek tuş prensibiyle- hayatınızdan tamamen çıkarmak da mümkün. 

Ghosting Bize Ne Anlatıyor?

Ghosting ile gerçekleşen bir ayrılık, biriyle yaşadığımız paylaşımları unutmanın ve öylece devam hayata etmenin en zor yollarından biridir. Bu şekilde terk edilen bir insan kendine bir dizi soru sorar - bu kadar korkunç ne söyledim, geçmişimden bir şey mi öğrendi, onu kırdım mı, neyi yanlış yaptım... Ghosting, daha çok ghost olan kişi hakkındadır. Çoğu zaman bize, bir kişinin duygusal olgunlaşmamışlığını ve sosyal becerilerinin eksikliğini anlatır. Bu hareketin arkasında çoğu zaman, bir kişinin zor bir durumdan kolay yolu seçmesine yol açan düşük bir hayal kırıklığı toleransı yatar. Bu maalesef tatsız yaşam deneyimleriyle nasıl başa çıkacağını öğrenme kapasitesini azaltır. Bazı insanlar için ghostlamak, kaçınma davranışının birçok yönünden biri olabilir. Ghosting eğilimli insanlar başkalarıyla ilişkilerinde pasif-agresif ve kaçamak bir iletişim tarzına başvurur. 

Ghosting Deneyiminden Ne Öğrenebiliriz?

Değer verdiğimiz birinin hayatımızdan birinin kaybolması acı verici bir deneyim olsa da, kendimiz hakkında bir şeyler öğrenmek için bir fırsata dönüşebilir. Ghostinge tepki vermenin uç noktalarından biri, kendinden aşırı şüphe duymak, birinin neden bu kadar radikal bir harekete başvurduğuna dair saplantılı bir şekilde düşünmek, konuşulan her kelimeyi ve her eylemi sorgulamaktır. Diğer uç nokta ise, bireyin kendisinin buna bir şekilde katkıda bulunup bulunmadığı konusunda endişelenmeden, kendisini hayatından "kestirip atan" kişiyi tamamen suçlamasıdır. İlk başta zor olsa da, özellikle kişi duygusal olarak çok yaralandıysa, bir süre sonra bazı davranışları ile karşısındaki kişiyi kendisi ile tüm temasını kesmeye teşvik edip etmediğini durup kendisine sormaya değer. Bu soruların cevapları kişinin kendisini daha fazla suçlaması için araç olmamalı, ancak elde ettiği içgörüler gelecekte gireceği bazı ilişkiler için yol gösterici olabilmelidir.

Ghosting gibi, yok sayılarak ve beklenmeden gelen bir ayrılık kendi kendinize aynı soruları sorup aynı cevapları verip içinden çıkamamaya sürüklemenize sebep olabilir ve yakın çevrenizden alacağınız yanıtlar tek taraflı ve yanlış yönlendirici olup ayrılığın acısını sağlıklı bir şekilde yaşayıp atlatmanıza etki edebilir. Alanında uzman  bir psikoloğun size profesyonel destek olması daha sağlıklı olabilir.

Hayalet İçin Adalet

İlişkiden çıkmanın tek yolunun ghosting olduğu durumlar da vardır. Son derece manipülatif, agresif ya da çeşitli şekillerde sınırları aşan ve ihlal eden biri olarak değerlendirdiğimiz bir kişi ile ilişki içinde olan biri için bazen bu tür bir ilişkiden kurtulmanın tek yolu ghosting gibi görünebilir. Bazı insanlar, ilişkiyi bitirme arzusuyla onlarla sözlü iletişime geçildiğinde çoğu zaman anlamayabilir veya ilişkinin bitmemesi yönünde ısrarcı olabilir ve ayrılığı imkansızlaştırabilir.  Bu nedenle bazen ilişkiyi sürdürmekle ilgilenmediğimizi davranışlarımızla göstermekten başka çaremiz kalmaz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog8 Nisan 2023
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi