Kendinize Yeterince Değer Vermediğinizi Gösteren 7 İşaret

İçindekiler


 

Hayat, başkalarının sizin hakkınızda ne düşüneceği konusunda endişelenerek zaman kaybetmek için maalesef ki çok kısa. Mutluluğunuz artık etrafınızdaki insanlara bağlı olmaya başladıysa, buna biraz ara vermenin ve hayatınızı nasıl yaşadığınızı düşünmenin zamanı çoktan geldi demektir. Bir şeylerin artık değişmesi gerekiyor. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edemiyorsanız, tamamen farklı bir insan olarak yaşamak istiyorsanız, bu kendinizi yeterince sevmediğinizin habercisidir.
Kendinize değer vermelisiniz. Kendinize değer verirseniz, size değer vermeyen insanlarla çevrilemez etrafınız.

Eğer aşağıda listelediğimiz maddeler size tanıdık geliyorsa, kendinize verdiğiniz değeri sorgulamalı ve mümkünse bir uzman desteği ile kendiniz ile yeniden barışmalısınız.

1. Kendim olmakta özgür değilim

Başkalarının istediği gibi yaşamak kukla olmaya benzer. Birinin size söylediği gibi yaşamak size ilk başta daha kolay gibi görünebilir ama aslında öyle değil. Kendin olmak, gerçekte var olmayan başka biri olmaktan çok daha kolaydır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi olduğu gibi kabul etmeli, kendiniz olmanın ne anlama geldiğini düşünmeli ve eylemlerinize dönüp bakmalısınız. Zamanınızı diğer insanlarla çok fazla mı harcıyorsunuz? Yalnız kalmaktan nefret mi ediyorsunuz? Eğer öyleyse, kendinizi inkar ediyor olabilirsiniz ve bunu düşünmemek için etrafınız insanlarla çevrili olabilir. Belki de başkaları size kendinizi değiştirme gücü veriyordur. Belki de bu yüzden onlar yokken kendinizi kötü hissediyorsunuz.

2. Fikrimi söylemekten korkuyorum

Bir konuşma sırasında çekiniyor musunuz veya fikriniz başkalarından farklı olduğunda fikrinizi ifade etmekten korkuyor musunuz? Eğer cevabınız ‘evet’se, kendinizi başkalarının kalıbına hapsedebilir, inançlarınızı reddedebilir ve ifade edemeyebilirsiniz. Konuşmazsanız kimse dinlemez ve görmezden gelinebilirsiniz. Başkalarından farklı düşünmekten korkmayın. Eğer başkalarından farklı olan düşüncelerinizi dile getirmekte çekiniyorsanız  benlik saygınız zayıflamış olabilir ve onu yeniden inşa etmek için çalışmalısınız. Görüşleriniz düşündüğünüz kadar sıra dışı değil. Fikrinizi yüksek sesle ifade edin, ancak bu şekilde varlığınızı duyurabilirsiniz. Fikirleriniz sandığınızdan çok daha önemli.

3. Kendimi acımasızca eleştiriyorum

Kendinizi çok eleştirirseniz, ilerlemenizi engeller ve farkında bile olmadan olduğunuz yerde kalırsınız. Yapmanız gereken şeyi yapmadığınız için de kendinizi cezalandırabilirsiniz. Bu durumda, hatalarınızdan öğrenebileceğiniz ve büyüyebileceğiniz gerçeğini kaçırırsınız. Kendinizi eleştirmeyi bırakın. Küçük ya da büyük, şimdiye kadar başardıklarınız için kendinizle gurur duyun. Bunu yapmak, kendinizi sevmeye başladığınızın kanıtıdır.

4. Kendimle ilgilenmek için vakit yaratmayalı çok uzun zaman oldu

Herkes kendi bedeninde rahat hissetmeli. Kendimize bakmaz, iyi giyinmez ve sağlıklı beslenmezsek kendimizi daha kötü hissederiz.

Kendimi sevmeliyim, başkası için değil kendim için sağlıklı olmalıyım ve düzgün giyinmeliyim.’

Bunu bizim için kendimizden başka kimse yapamaz. Bu sorumlulukları başkalarına yüklemek ciddi bir hatadır. Kendinizi yeterince sevmeye başladığınızda, kendinize iyi bakmaya başlarsınız.

5. Kendimi motive etmek için uğraşmıyorum

Motive değilseniz, planlarınızı veya hayallerinizi gerçekleştirmek gerçekten zordur. Becerilerimize veya yeteneklerimize inanmaz ve kendimizi her gün olumlu bir şekilde motive etmezsek, hayallerimizi gerçekleştiremeyeceğiz. Bir veya iki kez başarısız olursak, etrafımızda bizi desteklemeyecek insanlar belki de olacaktır. Yine de kendimize inanmalıyız. İstediğinizi elde etmek için daha çok çalışmalısınız. Başkalarının hayallerinizle aranıza girmesine izin vermeyin. 

6. Başarılı olabileceğime inanmakta zorlanıyorum

Güven, motivasyon kadar önemlidir. Kendinizi severseniz, kendinize güvenirsiniz. Başkalarının sizi değersizleştirmesine izin vermeyin. İstediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Bir hata yapsanız bile bunu, öğrenmek için bir fırsat olarak değerlendirin. Bunu yapmak çok zor olmasa gerek.

7. İnsanlara güvenemiyorum

Hayatta iyi ve kötü zamanların olması oldukça doğaldır. Hayat hiçbir zaman, hiç kimse için her an mutlak mutlu ya da her an ağlamaklı değildir. Kimse kimseye karşı her zaman hatasız ve kusursuz davranamaz.

Zarar göreceğiniz düşüncesinden, zor zamanlardan geçmekten, tamamen açılmaktan ve insanlara kendinizi olduğunuz gibi göstermekten korkabilirsiniz. Zarar göreceğiniz endişesi ile yaralarınızı saklıyor olabilirsiniz. Bu nedenle kendinizi korumak için bir savunma duvarı örmüş olabilirsiniz. Siz başkalarına net ve açıkça yaklaşmaz ve iletişim kurmazsanız başkaları da sizinle iletişim kuramayabilir ve sizi anlayamayabilirler.

Sevmezseniz; gerçek aşkın, arkadaşlığın, aile olmanın, bir toplumun parçası olmanın  ne demek olduğunu öğrenemeyebilirsiniz. Başka birine tamamen güvenmenin nasıl bir şey olduğunu deneyimleyemeyebilirsiniz belki de. Ama temelde, herkesin sevme ve sevilme arzusu olduğunu anlamalıyız. Kolay değil, ama çabaya değer. Kendinizi yeterince sevmiyorsanız, artık değişme ve bunun için bir şeyler yapma zamanı.

 

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog11 Nisan 2023
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi