• Blog
  • Pedagog ve Çocuk Psikoloğu Arasındaki Farklar

Pedagog ve Çocuk Psikoloğu Arasındaki Farklar

    Bu yazıdaki konular

İçindekiler

Pedagog Nedir?

Çocuk Psikolojisi Uzmanı veya Çocuk Psikoloğu Nasıl Olunur?

Çocuk Psikolojisi Uzmanını Nasıl Seçmeliyim?


Pedagog Nedir?

Pedagog kelime anlamı olarak "eğitim bilimci, eğitimci" demektir. Yani pedagog çocuk eğitimcisidir, çocuk psikoloğu veya çocuk psikolojisi uzmanı değildir. Ülkemizde 1982 yılında çıkarılan bir yasayla pedagoji bölümü kapandı, bunun yerine devlet Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunlarını pedagog olarak atamaya başladı. Bir pedagog çocuklara eğitim verebilir, ailelere çocuk eğitimi konusunda danışmanlık yapabilir ama çocuklara uzman desteği veremez. Çocukların psikolojik sorunları için çocuklara destek vermek, çocuk psikoloğunun veya çocuk psikiyatristinin görevidir. 

Çocuk Psikolojisi Uzmanı veya Çocuk Psikoloğu Nasıl Olunur?

Üniversitelerin, Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık & Rehberlik (PDR) bölümlerinden mezun olan uzmanlar psikoloji alanında yüksek lisans yaparak, çocuk psikolojisi alanında eğitimler alarak ve sadece çocuklarla çalışarak kendilerini geliştirmektedir. 

Çocuk Psikolojisi Uzmanını Nasıl Seçmeliyim?


1. Uzmanın, Psikoloji ve ya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında 4 senelik lisans eğitimini tamamlamış, bu alanlardan mezun olduktan sonra psikoloji, çocuk psikolojisi ve gelişimi alanında yüksek lisans yapmış olması önemlidir.  

2. Uzmanın aktif olarak çocuklarla görüşmesine, oyun terapisi eğitimini tamamlamış ve bu alanda süpervizyon almış olmasına, çocuk psikolojisiyle ilgili eğitimler almaya devam etmesine dikkat edin. Oyun terapisi çocuklarla çalışırken kullanılan en etkili yöntemdir. Çünkü çocuğun dili oyundur. 

3. Anaokulu öğretmenlerinin kendilerini pedagog olarak tanıttığı ve bu alanı suistimal ettikleri görülüyor, uzmanınızın 4 yıllık Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık & Rehberlik bölümlerinden mezun olmuş olmasına dikkat edin. 

4. Uzman, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü dört yıllık lisans mezunu ise çocuğunuza eğitim verebilir, size çocuğunuzun sağlıklı gelişmesi konusunda danışmanlık yapabilir. Ancak ne Çocuk Psikoloğu ne de bir Psikolojik Danışman/Pedagog ilaç yazamaz. Tıbbi bir durum varsa çocuğunuza ilaç yazabilecek tek kişi bir çocuk psikiyatristidir.  Eğer ilk defa çocuk psikiyatristine gidecekseniz, bu konuda aile hekiminizden destek isteyebilirsiniz. 

5. Çocuğunuzun ihtiyacına en uygun uzmana danışın. Unutmayın, çocuğunuzun sağlıklı bir yetişkin olması ve sağlıklı nesiller yetişmesi için doğru uzmana gitmeniz çok önemlidir. 
 
Eğer siz de gelişim dönemindeki çocuğunuzun yaşadığı sorunlarla ilgili desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bu konuda uzman psikolog ve psikolojik danışmanlarımızla dilediğiniz zaman görüşebilir, online psikolojik destekle çocuğunuzun yaşadığı problemleri en hızlı ve sağlıklı şekilde atlatmasını sağlayabilirsiniz!

Daha fazla bilgi almak isterseniz sizler için gerçekleştirdiğimiz 15 dakikalık ücretsiz seans hizmetimizi deneyimleyebilirsiniz. Platformumuzdaki uzmanlarımız ile aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Yazar
samett çetinn Profil Fotoğrafı
samett çetinn4 Kasım 2016
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi