savaş ve terörün psikolojiye etkileri

Savaş ve Terörün Psikolojimiz Üzerindeki Etkisi

Vietnam savaşı sonrasında TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) ile ilgili yapılan araştırmalarda artış olmuş, bu rahatsızlığın sıcak çatışma ortamında bulunan ve görevini bitirip dönen askerler arasında yaygın olduğu görülmüştür. Bu durum, doğası gereği güçlü bir psikolojik sağlamlık gerektiren askerlik mesleğinin etkilerinin sivil yaşantıda da devam ettiğini gösteriyor. 

 

Günümüzde Travma Sonrası Stres Bozukluğundan etkilenenler sadece askerler ve çatışmaya giren kolluk kuvvetleri değil. Her gün işe gitmek için kullandığımız toplu taşıma araçlarında, halka açık parklarda ve ya yolda yürürken başımıza travmatik bir olay gelmeyeceğinin garantisi yok. Bu yazıda günlük hayatımızda artık sıklıkla telaffuz ettiğimiz travma konusunu ele aldım. Psikolojik travma nedir ve nasıl baş edilir gelin inceleyelim. 

 

Travma Nedir? Hangi Olaylar Travma Yaşatır?

"Tehdit" olarak algılanan her şey travma yaşatabilir. Bir olayın travmatik olması demek, bu olayla beklenmedik bir anda karşılaşılması, olayın vücut bütünlüğünü tehdit etmesi ve olayın çaresiz hissettirmesi demektir. Tek bir seferde gerçekleşmeyen, tüm çocukluk yaşantılarına yayılmış olaylar da travmatik etki bırakabilir. Travmanın temelinde yaşanan olayın "çaresiz hissettirmesi" vardır. İnsan eliyle bilinçli bir şekilde yapılan travmaların etkisi daha derindir. Terör bu tür travmaların başında gelir. 

 

Terör ve Travma

Terörizm, kitleler üzerinde en yüksek psikolojik etkiye neden olabilecek şekilde tasarlanmış bir savaş biçimidir. Şu araştırma http://www.turkpsikiyatri.com/pdf/c20s2/118-126.pdf terörist saldırılara maruz kalanlarda yüksek oranda TSSB'e rastlandığını göstermektedir. Aynı araştırmaya göre patlamaya görsel olarak tanıklık etmek ve patlama nedeniyle bir yakın ya da tanıdığı kaybetmek TSSB için risktir. Travmanın etkisi bununla da bitmez, haberlerdeki patlamaya ilişkin görüntüler ile "ya o saatte orada olsaydım" gibi düşünceler de travma, korku ve kaygı bozukluğu yaratabilir. Peki bununla mücadelenin bir yolu var mıdır?

 

Travma İle Başa Çıkmak ve EFT

Emotional Freedom Techniques (Duygusal Özgürleşme Tekniği) yani EFT, travmalar üzerinde oldukça etkili bir tekniktir. EFT geleneksel Çin tıbbındaki akupunktur yöntemlerine dayanan bir enerji çalışmasıdır. Parmak uçlarıyla vücuttaki bazı akupunktur noktaları tıklanarak olumsuz yaşantılarla bloke olan enerji noktalarının açılması sağlanır. EFT için iğnesiz akupunktur da denilebilir. 

 

EFT Bilimsel Bir Teknik midir?

Klinik Psikolog ve Profesör Dawson Church'un The Journal of Nervous And Mental Disease dergisinde yayınlanan şu araştırmasında https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364126 bir TSSB grubu üzerinde yapılan EFT seanslarının sonunda grubun %90 ının artık TSSB klinik kriterlerini karşılamadığı ve tekniğin etkililiği, yine şu araştırmada https://psycnet.apa.org/record/2010-06378-007 TSSB yaşayan hastaların EFT uygulamaları sonrasında TSSB belirtilerinin anlamlı derecede azaldığı görülmüştür. Şu araştırma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21629014 da EFT tekniğinin travmalarda EMDR tekniği kadar etkili olduğunu göstermiştir. 

 

Bu konuda ayrıntılı bilgi, destek ve ya online terapi almak isterseniz psikologofisi.com sayfasından bana ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve güvenli günler dilerim. 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog14 Ekim 2016
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı