• Blog
  • Yalnızca Anne Sevgisi Görmeden Büyüyen Kız Çocuklarının Anlayabileceği 10 Şey

Yalnızca Anne Sevgisi Görmeden Büyüyen Kız Çocuklarının Anlayabileceği 10 Şey

    Bu yazıdaki konular

Kız çocuklarının anneleriyle kurdukları bağ, gelişimleri ve psikolojileri için oldukça önemlidir. Çocukluk çağında duygusal ihtiyaçları karşılanmayan çocukların kişilikleri büyüdükçe etkilenir. Anneleri duygusal olarak yanında olmayan, anneden ilgi ve sevgi görmeyen ya da narsist kişilik özelliği olan anneyle büyüyen kız çocuklarının sağlıklı bir yetişkinlik dönemine ulaşmaları oldukça zordur. 

Çocukluk çağında gereken ilgiyi görmemiş kız çocuklarının yetişkin olduklarında yaşadıkları en sık ve uzun problemleri aşağıda sizler için listeledik. Bu tip problemler yaşayan kadınlar için herhangi bir psikolojik destek sağlanmadığı taktirde problemler yaşlılık dönemlerinde de devam edecektir. 
 
1. Sevgisiz büyüyen çocuklar güvensiz bağlanmayı öğrenirler.
 
Sevgi ve şefkatini göstermekten çekinmeyen annelerin çocukları anlaşıldıklarını ve desteklendiklerini hissederler. Çocukluk çağlarından itibaren başkalarıyla kurdukları ilişkilerin güçlü ve şefkatli bağlarla kurulduğuna, dünyanın keşfedilmeye açık, özünde güvenli bir yer olduğuna dair sağlam temellerle yetişirler. Ancak anneleri fiziksel ve duygusal olarak yanlarında olmayan kız çocukları ilişkilerin sahte ve güvenilmez olduğu, hiçbir şeyin garantisinin olmadığı inanışını pekiştirirler. Başkalarıyla ilişki kurmaya olan derin ihtiyaçları nedeniyle kaygılı bir bağlanma stilini benimserler ve sürekli başlarına kötü bir şey geleceği endişesini taşırlar. Güven duygusuyla yetişmiş kız çocukları ilişkilerinde yakınlık beklerken bu şekilde yetişmeyen kız çocukları ne kadar ihtiyaç duysalar da reddedilme korkuları nedeniyle gerçek ilişkiler kurmaktan hep kaçınırlar. Bu durum arkadaşlık ilişkilerinde olduğu kadar romantik ilişkilerinde de değişmez.
 
2. Anne sevgisi görmeyen çocuklar duygularını yönetmekte zorlanır.
 
Bebekler duyguları ve mimikleri tanımayı ilk annelerinden öğrenir. Annenin ses tonu ve yüz hareketleri çocuğun stresli ve rahatsız olduğu zamanlarda kendisini sakinleştirebilmesine yardımcı olur. Çocukluk çağında kız çocuğunun duyguları tanıyabilmesinde, korkularını ve negatif düşüncelerini yönetebilmesinde annenin rolü büyüktür. Anneleriyle olması gereken şefkatli ilişkiyi kuramamış kız çocukları duygularını sağlıklı bir şekilde yönlendirmeyi öğrenemezler; ya duygularının içinde kaybolurlar ya da hislerine tamamen duvar örerler. Her iki durumda da sağlıklı bir duygusal zeka gelişimini tamamlamakta zorlanırlar.
 
3. Sevgisiz büyüyen çocukların kendilik algıları zarar görür.
 
Kız çocukları için annelerinin yüzü kendilerinden bir parça buldukları ilk imajdır. Annelerinin kendilerine sevecen ve şefkatli bir şekilde bakan yüzlerini gören çocuklar sevildiklerini, kendileri gibi olmalarında hiçbir problem olmadığını, yeterli olduklarını öğrenirler. Anneleri tarafından göz ardı edilmiş, yeterince ilgi görmemiş ya da sürekli eleştirilmiş çocuklar ise yeterince iyi olmadıklarına, sevgiyi hak etmediklerine dair haksız bir inanç ile yetişirler.
 
4. İnsanlara güvenmekte güçlük çekerler.
 
Başkalarına güvenebilmek için öncelikle dünyanın özünde iyi bir yer olduğuna, her ne kadar zaman zaman kötü deneyimler yaşansa da insanların aslında iyi niyetli olduklarına inanmak gerekir. Ancak sevgisiz ve eleştirel bir anneyle büyüyen çocuklar ilişkilerin tutarsız ve güvenilmez olduğunu öğrenirler. Sevgisiz büyüyen çocuklarda güven sorunu tüm ilişkiler için geçerli olsa da özellikle arkadaşlık ilişkileri derinden etkilenir.
 
5. Sınırlarla sorun yaşarlar.
 
İlgili annelerle yetişen çocuklar yakın ilişkilerde bile kişisel sınırların olmasının sağlıklı olduğunu öğrenerek büyürler. Bundan mahrum olarak yetişen kız çocukları ise özgürlüklerinin tehdit edilebileceği endişesiyle yakın ilişkiler kurmaktan daima kaçınırlar ya da karşılarındaki kişinin kendi alanına olan ihtiyacını reddedilme olarak algılarlar.
 
6. Annelerinden sağlıklı ilişkiler kurmayı öğrenmeyen çocuklar yanlış arkadaşlar ve ilişkiler seçer.
 
İlişkilerimizi seçerken hepimiz bize tanıdık gelen hisleri yaratanları ararız. Sevgisiz bir ortamda yetişmiş çocuklar büyüdüklerinde de kendilerine tanıdık gelen, çocukluklarında benzer duyguları hissettiren ilişkiler ve arkadaşlıklara yöneldikleri için sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri oldukça zordur.
 
7. Sevgiden yoksun yetişen kız çocukları korku ve başarısızlıklarının kendilerini tanımlamasına izin verirler.
 
Hiçbirimiz kaybetmekten hoşlanmasak da sağlıklı bir çevrede yetişen çocuklar başarısızlıklarının kendilerini tanımlamasına izin vermezler. Ancak sevgiden yoksun yetişen kız çocukları karşılaştıkları en ufak bir reddedilme ya da başarısızlıkta bile annelerinin kendileri hakkındaki olumsuz düşüncelerinin haklı olduğunu, başarısızlığın kaderleri olduğunu düşünürler. Bu nedenle sevgisiz yetişen kız çocuklarının birçoğu yaşamlarını potansiyellerini asla kullanamadan sürdürürler.
 
8. Yalnız olduklarını düşünürler.
 
Anneliğin içgüdüsel olduğuna dair genel inanış nedeniyle annelerinden çevrelerinde gördükleri ilgiyi göremeyen çocuklar bu durumu yalnızca kendilerinin yaşadığını düşünerek derin bir utanç duyarlar. Bu utanç duygusu nedeniyle yaşadıklarını kimseye anlatmadan kendilerini korku ve yalnızlığa hapsederler.
 
9. Sevgisiz yetişen kız çocukları reddedilmeye karşı fazlasıyla hassas olurlar.
 
Anneleri tarafından değersizlik ve sevgisizlik duyguları aşılanan kız çocukları yetişkinlik dönemlerinde de aynı hisleri uyandırmasından endişe ettikleri için reddedilmekten ölesiye korkarlar ve bu tür durumlara karşı fazlasıyla hassastırlar.
 
10. İç dünyaları sürekli bir çatışma içindedir.
 
Kız çocuğunun annesinden görmesi gereken sevgi ve şefkate olan derin ihtiyacıyla büyüme çağında annesinden göremediği ilgi nedeniyle oluşan yaraları iç dünyalarında süreğen bir çatışmaya neden olur. En temel sevgi ihtiyacı ve deneyimleri arasındaki bu çelişki yetişkinlik dönemini de duygusal çöküntüler ve güvensizlikler havuzunda geçirmesine neden olur.
 
Geleceğin güçlü, öz güvenli, duygusal olarak sağlıklı kadınlarını yetiştirmenin ilk adımı ailede başlar. Psikologofisi.com olarak dünya kadınlar gününü kutlarız. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an uzman psikologlarımızla birlikte yanınızdayız!
Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog27 Mart 2019
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi