zestat nedir

Zestat Nedir?

Zestat etken madde olarak “mirtazapin” içeren antidepresanlar olarak bilinen bir ilaç grubunun üyesidir. Zestat majör depresif bozukluğun yani ağır ruhsal çöküntü rahatsızlığının tedavisinde sıkça kullanılır.

Zestat Ne İçin Kullanılır?

Majör depresif bozukluklarına dair atakların tedavisinde endike olan Zestat, kişilerin duygusal yaşamında oluşan depresif bozukluk ve sinir hücrelerinin birbiriyle iletişim kurmasında etkili olan kimyasal maddenin azalması sebebiyle ortaya çıkar.
Antidepresanlar ise bu eksikliği gidererek beynin tekrar normal görevlerini yapmasına destek olmayı amaçlar.

Zestat Etken Maddesi

Zestat etken madde olarak mirtazapin maddesini içerir ve mirtazapin içeren antidepresanlar yer aldığı ilaç grubuna üyedir. Mirtazapin esas olarak majör depresif bozukluk ve diğer duygu durum bozuklukları için kullanılır.

Zestat Nasıl Kullanılır?

Zestat; ağızda dağılan bir tablet veya solüsyon olma özelliğine sahiptir. Bir tarafında “15” rakamı basılı, kenarı dairesel kabartmalı beyaz yuvarlak tabletler olarak bilinirler.

Zestat 15 mg solüsyon, Zestat 15 mg tablet şekillerinde sıkça tercih edilen ilaç, aynı zamanda 30 mg tablet ve 45 mg tablet olarak da piyasada yer alıyor. Zestat antidepresanları, ağızdan alınan ve ağızda dağılan tabletlerdir. Zestat 15 mg, 30 mg tablet hızla çözünebilir ve susuz yutulabilir formdadır.

Ağızda dağılan tabletlerin aşağıdaki şekilde uygulanması tavsiye ediliyor;

  •  Ağızda dağılan tableti kırmayınız. Ağızda dağılan tabletin kırılmasını önlemek için, tablet gözüne baskı yapmayınız.
  •  Ağızda dağılan tableti gözden yavaşça dışarı çıkarınız. Ağızda dağılan tableti, kuru elinizle tablet gözünden çıkarınız ve dilinizin üzerine yerleştiriniz. Ağızda dağılan tablet hızla çözünecektir ve susuz yutulabilir.

Solüsyon, ambalaj, 66 ml Zestat (ağızdan kullanılan çözelti) içeren (15 mg/ml) bir kahverengi (tip III) cam şişe ve bir oral enjektör bulundurur. Zestat şişesinin, çocukların açamayacağı özellikte döndürülerek açılmaya uygun bir kapağı vardır. Kapak tersine döndürülerek mühürünün kırılmasıyla açılır. 

Son kullanma tarihi geçmiş olan herhangi bir ilacı kullanmamalı, ilaçların kesinlikle çocukların ulaşamayacağı bir yerde ve kendi ambalajı içinde saklanması önerilir.

Almayı unuttuğunuzu fark ettiğiniz herhangi bir dozu dengelemek için çift doz almamalısınız. Kullanmakta olduğunuz başka bir reçeteli veya reçetesi ilaç ya da vitamin veya bitkisel takviye varsa Zestat'ı size reçete eden doktora bunu söylemelisiniz.

Zestat Kaç Mg? Kutusunda Kaç Tane Var?

Zestat ağızda eriyen tablet ve solüsyon şekillerinde piyasada bulunur.

30 tabletlik ambalajların içerisinde kullanıma sunulmaktadır.

Zestat 15 mg, 30 mg ve 45 mg mirtazapin içeren 3 farklı dozda kullanıma sunulmuştur.

Ayrıca, Zestat’ın oral çözelti şeklinde de piyasada yer aldığı bilinir. 66 ml çözelti (15 mg/ml) içeren kahverengi bir cam şişe ve bir dozajlama pompasıyla birlikte kullanıma arz edilir. Her 1 ml’de 15 mg mirtazapin içerecek şekilde kullanıma uygunluk gösterir.

Zestat Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Zestat 15 mg, 30 mg ve diğer miktarlardaki Zestat kullanımına baktığımızda; her antidepresanın kullanımı veya yetkinlik düzeyinin çocuklar adına doğru olmayabileceğini hatırlamamız gerekli. Zestat’ın çocuklarda sunduğu fayda düzeyi yetersiz kabul ediliyor. Bu sebeple çocuklarda Zestat kullanılmamalıdır.

Zestat Yaşlılar Tarafından Kullanılabilir Mi?

İleriki yaş grubunda yer alan bireyler adına Zestat kullanımı çok uygun olamayabiliyor.
Antidepresanlar adına daha hassas olabilen bir kitle olarak kabul edilen yaşlılarda Zestat'ın etkinlik gücü azalmaktadır.

Zestat antidepresanı kanda birikmeye yol açması yönünden ileriki yaşlardaki bireylerde risk teşkil edebiliyor. Bu sebeple yaşlı bireyler adına yapılacak doz artışlarında çok dikkatli olunması, bu doz artışlarının gözlem altında gerçekleştirilmesi önemle vurgulanıyor.

Zestat Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Zestat antidepresanının hamile kadınlarda kullanılması hakkında sahip olunan bilgiler oldukça sınırlıdır. Bu sınırlı bilgi düzeyi risk faktörleri hakkında da daha az bilgi sahibi olmamız yönünden bizi uyarmaktadır.

Hamilelikte kullanıldığı zaman çok daha titiz ve dikkatli olunması gereken Zestat kullanımında, hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kişilerin uzman hekimlere danışarak hareket etmesi çok önemlidir.

Semptomlar genellikle doğum sonrasındaki ilk 24 saat içerisinde başlar.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza ve eczacınıza danışmalısınız. Bu sayede hem kendiniz hem de bebeğiniz adına en sağlıklı adımları atmış olursunuz.

Emziren Anneler Zestat Kullanabilir Mi?

Zestat kullanımı esnasında bebeğini emziren anneler mutlaka konu hakkında uzmanlığı olduğundan emin olunan bir doktor tarafından bilgilendirilmeli ve konuya dair bilinçlendirilmelidir.

Konuyu bilimsel veriler ışığında ele aldığımızda ise; hayvan çalışmalarında ve insanlarla iş birliği halinde uygulanan çalışmalarda elde edilen sınırlı veriler mirtazapinin anne sütüne çok az miktarlarda geçtiğini göstermekte.

Zestat tedavisine devam edilmesi ya da edilmemesi kararı kesinlikle doktor kontrolü sonucunda uzman hekim görüşünce karar verilmesi gereken bir durumdur.

Zestat Bağımlılık Yapar Mı?

Bağımlılık yapıcı nitelikte olmasa da Zestat’ın uzun süreli kullanımı, ilacın hızla kesilmesi halinde bulantı, baş ağrısı ve halsizlik gibi istenmeyen durumların yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Zestat Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Araştırmalar ışığında, Zestat etken maddesinin diğer antidepresanlara oranla daha az cinsel işlev bozukluğuna neden olduğu tespit edilmiştir.

Zestat Kilo Aldırır Mı?

Zestat’ın etken maddesi mirtazapi’nin diğer antidepresanlara göre kilo aldırma olasılığı daha yüksek olarak biliniyor. 18 yaş altı çocukların özellikle yetişkinlere göre bundan daha etkilendiği ise bilimsel veriler tarafından önemle vurgulanan detaylar arasında.

Zestat Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Zestat genel anlamda baktığımızda 1 ila 2 hafta etkisini göstermeye başlamaktadır.
İlaç kullanımı esnasında kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber ortalama 2 ile 4 hafta sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz.

Zestat’ın etkileri, özellikleri hakkında doktorunuzla konuşmanız gereklidir. Özellikle tedavinin ilk birkaç haftası sizin için çok önemli olacağından Zestat kullanmaya başlamanızdan 2 veya 4 hafta sonra, bu ilacın sizi nasıl etkilediği hakkında uzman hekiminizle tüm detayları görüşmeniz çok kritiktir. 

Bu sayede ileriye dönük izlenen yol haritası daha net hale gelecek ve doz ayarlaması sizin adınıza daha doğru biçimde gerçekleşecektir.

Zestat Vücuttan Atılma Süresi

İlacın ortalama anlamda eliminasyon yani vücuttan atılma ömrü 20-40 saattir.
Ancak belirtmek gerekir ki 65 saate varan daha uzun yarılanma ömrüne nadiren de olsa rastlandığı olmuştur.

Genç erkeklerde daha kısa yarılanma ömrü görülen Zestat, günde tek doz kullanılmasına imkân tanımaktadır.

Zestat Reçetesiz Alınabilir Mi? Hangi Renk Reçete ile Yazılır?

Zestat eczanelerden reçeteli veya reçetesiz alınabilmektedir. Reçeteli olarak satın alındığında Zestat’ın ödemesi SGK tarafından karşılanır.

Aile Hekimi Zestat Yazabilir Mi?

Aile hekimleri uzman doktorlar veya hastanelerin, kliniklerin ulaşılması zor konumda olduğu durumlarda tercih edilebilir. Yapılan yasal düzenlemelere istinaden bazı aile hekimlerinin psikiyatrik reçete yazabilme imkânı bulunmaktadır.

Zestat Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

İlacın etken maddesi olan mirtazapin’e veya Zestat’ın içindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık göstermeniz durumunda mutlaka ilacı almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Aşağıdaki rahatsızlıklardan herhangi birine sahipseniz doktorunuza danışmanız önemle vurgulanmaktadır.

  • Sara (epilepsi) hastalığı
  • Karaciğer hastalıkları
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Kalp hastalıkları
  • Düşük kan basıncı durumları
  • Şizofreni ve iki uçlu olan mizaç bozukluğu gibi zihinsel hastalıklar
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Yüksek göz basıncı (glokom)
  • Prostatın büyümesi sebebiyle idrar yapma zorlukları

18 yaş altındaki hastalarda; intihar girişimi, intihar düşünceleri ve düşmanca davranışlar gibi pek çok duruma dair riskli etkilerin çoğalabildiği bilinmelidir.

Doktorunuzun uygun görmesi halinde Zestat 18 yaş altında bulunan hastalarda da kullanıma uygundur.

Öte yandan belirtmekte önemle yarar var ki; Zestat’ın çocuklardaki büyüme, olgunlaşma, bilişsel ve davranışsal gelişimi ile alakalı olabilen etkilerinin güvenli olup olmadığına dair henüz yeterli veri bulunmuyor.

Zestat Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Zestat’ı yiyeceklerle beraber ya da aç karnına alabilirsiniz.

Zestat Hangi İlaçlar ile Birlikte Kullanılamaz?

  • Monoamin oksidaz inhibitörleri
  • Serotonin geri-alım inhibitörleri, venlafaksin ve L-triptofan veya tripta
  • Tramadol (ağrı kesici), linezolid
  • Lityum
  • Metilen mavisi
  • St. John’s Wort’un sarı kantaron ilaçları
  • Antidepresanlar içerisinde yer alan Nefazodon
  • Benzodiazepinler gibi anksiyete veya uykusuzluk ilaçları
  • Olanzapin gibi şizofreni ilaçları
  • Setirizin gibi alerji ilaçları
  • Morfin gibi şiddetli ağrı kesici ilaçlar

Zestat’ın aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanılması durumunda kişilerde uyku hali artabilir.

  • Enfeksiyon ilaçları
  • Bakteriyel enfeksiyon ilaçları
  • Mantar enfeksiyonu ilaçları
  • HIV/AIDS ilaçları
  • Mide ülseri ilaçları

Aşağıda sıralanan ilaçların Zestat ile kullanımı kandaki Zestat miktarını artırma ihtimaline sahip olduğundan, bu ilaçları kullanıyorsanız mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

  • Karbamazepin ve fenitoin gibi epilepsi ilaçları
  • Rifampisin gibi tüberküloz ilaçları
  • Varfarin gibi kanın pıhtılaşmasını engelleyen bazı ilaçlar
  • Kalp ritmini etkileyebilen birtakım ilaçlar

Zestat Yan Etkileri

Tüm ilaçlar gibi, Zestat’ın da yan etkileri ortaya çıkabilir. Zestat’ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlılık gösteren kişilerde yan etkiler meydana gelebilir. Yaşanması durumunda mutlaka ve kesinlikle doktor kontrolüne başvurulması gereken hayati yan etki durumlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • El, ayak, bilek, yüz, dudak ve ağız bölgelerinin; boğaz kısmında nefes alma ve yutkunmayı zor hale getirecek şekilde şişmeye yol açması
  • Baygınlık yaşamak
  • Deri döküntüleri ve rahatsızlıkları

Bu yan etkilerden biri veya birkaç tanesi sizde bulunuyorsa, Zestat’a karşı ciddi bir alerjiniz olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bu ciddi yan etkilerin çok seyrek biçimde rastlandığını da belirtmekte yarar bulunuyor.

Aşağıdaki yan etkiler ise herhangi bir tanesini fark etmeniz halinde mutlaka doktorunuzla konuşmanızı gerektiren veya acil servis müdahalesi gerektiren ciddi durumlardır.

  • Ateş, boğaz ağrısı ve ağız içinde iltihaplanma gibi enfeksiyon göstergeleri
  • Aşırı sinirlik, kâbus görme gibi ruh hali ve davranışsal alanda meydana gelen olumsuz değişiklikler
  • Sara (epilepsi) nöbetleri
  • Ellerde titreme, kaslarda istem dışı meydana gelen kasılma durumları
  • Aşırı hareketlilik yaşamak
  • Gözlerin veya derinin sararması ve renk değiştirmesi
  • Deride yanma, karıncalanma gibi kendini gösteren anormal ve rahatsızlık veren hisler

 

Zestat’ın hafif yan etkileri ise şu şekilde biliniyor:

  • Yorgunluk hissiyatı
  • İştah açılması ve devamında kilo alma
  • Kabızlık
  • Uyuşukluk hali ya da uykulu olma durumu
  • Sıvı birikmesi sonucunda eklemlerde veya bacaklarda şişkinlik durumu
  • Anormal rüyalar görme, anormal kabul edilen düşünceler
  • Baş ağrısı gibi durumlar
  • Karaciğer testlerinde olumsuz sonuçlar ve karaciğer değerlerin bozulması
  • Deri döküntüsü
  • Eklem ve kas ağrıları

Zestat Doz Aşımı

Aşırı dozda kullanılması, alınan doza bağlı biçimde çarpıntıya sebep verebilen Zestat, kan basıncında düşme, sinir sisteminde bazı bozukluklar oluşturabilir. Bunlara ek olarak da zaman-mekân bilincini yitirme gibi durumlar görülebilmektedir.

Son olarak vurgulamakta önemle fayda var ki, karışık doz aşımlarında tedavi edici olarak belirlenen dozdan çok daha fazla alınan Zestat miktarı, hayati risk teşkil etmektedir. Ölümle sonuçlanan bazı vakaların da olduğu görülmüştür.

Bundan dolayı, size özel olarak uzman doktor görüşü ve birikimiyle belirlenmiş Zestat kullanım miktarını benimsemeniz hayatınız, tedaviniz ve sağlığınız açısından olmazsa olmazınız olmalıdır.
Zestat veya herhangi başka bir ilacı doktorunuz direkt olarak size yönelik reçete etmemişse kullanmamalı, kullanırken doktorunuzca belirlenmiş doz ve kullanım şeklinin dışına çıkmamalı ve tedavinizi doktorunuzun bilgisi olmaksızın sonlandırmamalısınız.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog1 Nisan 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı