• Blog
  • Aile İçi Şiddet Nedir?

Aile İçi Şiddet Nedir?

    Bu yazıdaki konular

Aile içi şiddet nedir? Türleri nelerdir? Hangi tutum ve davranışlar şiddet belirtisidir ya da şiddettir? 

Aile içi şiddet, aynı çatı altında yaşayan ya da yakın-uzak kan bağı ile bağlı olan aile üyelerinin birinin diğerine ya da diğerlerine, bazen birçok aile üyesinin birbirine karşı sergilediği şiddet içeren tutum ve davranışlardır.

Aile İçi Şiddet Türleri Nedir?

  1. Fiziksel Şiddet : Kaba kuvvetle korkutma, sindirme, incitme ve bu durumu istediğini yaptırmak amaçlı kullanılmasıdır. Bunlar dövmek, itmek, vurmak, tokat atmak, saç çekmek, eşyalara zarar vermek, tekmelemek, duvara vurmak gibi tutum ve davranışlar fiziksel şiddete örnektir.

  2. Cinsel Şiddet : Karşı taraf üzerinde kontrol ve güç oluşturmak maksadıyla, kişinin isteği dışında cinsel ilişkide bulunmak veya zararlı cinsel davranışlara zorlamaktır. Ellemek, sürtünmek, cinsel içerikli imalar, cimciklemek, cinsel olarak aşağılayıcı eylemlere zorlamak, tecavüz. Her türlü cinsellik içeren şiddet biçimlerini ifade eder ve genellikle fiziksel şiddeti de içinde barındırır.
  3. Sosyal Şiddet : - Evden çıkmasına izin vermemek – Sosyal ilişkilerini kısıtlayarak desteksiz bırakmak -Kişiyi başkaları önünde sürekli küçük düşürmek.
  4. Ekonomik Şiddet : - Paranın erişilebilirliğini sınırlamak – Paranın nereye harcandığını kontrol etmek – Para yönetimi konusunda eleştirmek ve etiketlemek – İşe gitmesini engellemek.
  5. Duygusal Şiddet :  Devamlı eleştirmek, suçlamak, tehdit etmek, hakaret etmek, küfretmek, aşırı kontrol, aşırı kıskançlık, etiketlemeler, hiç iletişime geçmemek, duygusal olarak ihmal etmek, yalan söylemek, küçümsemek, görmezden gelmek şeklinde ortaya çıkıyor.

Şiddete İlişkin Yanlış Toplumsal İnanışlar

  • Şiddet sadece yoksul ve eğitimsiz ailelerde yaygındır.

  • Aile içi şiddet sanıldığı kadar yaygın değildir.
  • Aile içi şiddet sadece fiziksel olduğu zaman şiddettir.
  • Aile içinde şiddet sadece kadınlara yöneliktir.
  • Şiddetten sonra özür dilenirse her şey unutulur.
  • Mağdur şiddeti istemese kabullenmese evini terk eder ya da kanuni haklarını kullanır.
  • Kızgınlık kontrol edilemez ve şiddete yol açar.
  • Aile içi şiddetin nedeni alkoldür.

Flört Şiddeti

Flört eden iki partnerin, karşılıklı birbirine ya da genellikle partnerlerden birinin diğerine sergilediği tehdit, kısıtlama ve baskı içeren davranışlardır. Bir süreçtir, sistematik bir şekilde kendini tekrar eder.

Flört Şiddeti Türleri Nelerdir ?

  1. Fiziksel Şiddet : Sevgilinin sana vurması, tokat atması, yumruk atması, bir eşya fırlatması, bıçak ya da silah çekmesi, itmesi, tekmelemesi, ısırması, saçını çekmesi fiziksel şiddet örnekleridir.

  2. Cinsel Şiddet : Sevgilinin istemediğin halde seni öpmesi ve sana dokunması, sen alkol veya madde etkisi altındayken ya da bilincin yerinde değilken seninle cinsel birliktelik kurması, cinsel birliktelik sırasında, öncesinde veya sonrasında sana karşı küçümseyici ve kaba bir tutum sergilemesi, doğum kontrol yöntemlerini kullanmaması veya senin kullanmana izin vermemesi cinsel şiddet örnekleridir.
  3. Duygusal Şiddet : Sevgilinin sana isim takması, bağırması, iftira, hakaret etmek veya küfür etmesi, ne yapman ve ne giymen gerektiğini söylemesi, seni başkalarının önünde küçük düşürmesi, tehdit etmesi, kötülemesi ve ismini karalaması, suçlaması, yıkıcı bir biçimde eleştirmesi, ‘’ koruma altına alması .‘’ bahanesiyle yönlendirmesi, sırlarını başkalarına söylemesi duygusal şiddet örnekleridir.
  4. Sosyal Şiddet : Sevgilinin ailen ve arkadaşlarınla görüşmeye izin vermemesi, kimlerle arkadaş olduğunu kontrol etmesi, ‘’ namusunu koruduğunu ‘’ söyleyerek erkek arkadaşlarınla konuşmanı yasaklaması, kıskançlık yaparak sosyal ilişkilerini kısıtlamaya çalışması ve kıskançlığı sevginin dışa vurumu gibi göstermesi, arkadaşlarına zaman ayırdığında seni suçlaması, eleştirmesi veya sana küsmesi, sürekli başkalarıyla flört edip etmediğini araştırması, toplum, aile veya okul karşısında seni ‘’ utandırmak’’ ya da ‘’rezil etmekle’’ tehdit etmesi sosyal şiddet örneğidir.
  5. Dijital Şiddet : Sevgilinin sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemesi ve kontrol etmesi, sosyal medyada kimlerle arkadaş olabileceğine karar vermesi, resim ya da video göndermek için seni zorlaması, telefonunu veya bilgisayarını karıştırması, sürekli mesaj atması ve hızlı bir yanıt beklemesi dijital şiddet örnekleridir.
  6. Israrlı Takip : - Sürekli telefonla arama %19 – Kısa mesaj, mektup veveya e-posta gönderme %8 – Sosyal medya aracılığıyla iletişim kurma ve takip etme %6 – Çalışılan ya da yaşanan mekana gelerek bir sebep olmadan karşısına çıkma %6 – Hediye, çiçek vb.gönderme -Yolunu kesme, peşine takılma, evini gözetleme.

İlişkide şiddet belirli amaçlara yönelik seçilmiş bir TUTUM ve DAVRANIŞTIR. Şiddetin hizmet ettiği amaçlar:

  • Kızgınlık , öfke ve nefret göstermek.
  • Cezalandırmak ve aşağılamak.
  • Güç kullanmak ve baskı göstermek.
  • Kontrolde tutmak.

 

Flört Şiddetinin Nedenleri

Erken yaşta flörte başlama, erken yaşta cinsel aktivitede bulunma, önceki ilişkilerde şiddete uğrama, aile şiddetine uğramatanık olma, toplumsal cinsiyet rolleri, ideal aşk kavramı.

Sağlıklı İlişki Özellikleri

Saygı, açık ve karşılıklı iletişim, güven, dürüstlük, eşitlilik ve bağlılık vardır.

Şiddetli İlişki Özellikleri

Şiddetli ilişkilerde suçlamalar, baskı, imalar ve manipülasyonlar, sınır ihlalleri ve bağımlılık vardır. İlişkide sınırlar yok olmuştur. Sorumluluk almama ve hataları kabul etmeme, hataları hep başkasında arama vardır. İletişim tek taraflı ve yargılayıcıdır. Şiddet uygulayan partner cinsiyetçi bir tavra sahiptir, geleneksel cinsiyet rolleri hakkında sert ve katı bir tutumu vardır, eşitliğe inanmaz.

Kıskançlık

Kıskançlık sağlıklı, normal ve insani bir duygudur. Önemli olan duygularımızı nasıl eyleme geçirdiğimizdir. Kıskançlık, kontrol etme aracılığı ile kullanılıyorsa, güç ve baskı içeriyorsa, cezalandırma ve kısıtlama getiriyorsa yaşam alanını ihlal etmeye başlıyor. Kıskançlık ilişkide devamlı çatışmaya yol açıyorsa, yoğunlukla kızgınlık ve öfke patlamaları oluyorsa, kıskançlık kaynaklı suçlayıcı itham edici küçük düşürücü yargılayan tutumlar sergileniyorsa ve bu ilişki içinde tekrarlanan bir döngü haline geliyorsa, kıskançlık aşkın göstergesi olamaz!

Flört Şiddetinde Döngü

  1. Gerilimin Oluşması : Şiddet uygulayan kişi gerilim yaratır, kıskançlık gösterebilir, küçük ve önemsiz şeylerden kavga çıkarabilir.

  2. Patlama : Kişi kendini kontrol edemez, öfkesine yenik düşer ve şiddet türlerinin herhangi bir çeşidini uygulayabilir.
  3. Balayı Dönemi : Şiddet uygulayan kişi pişmanlığını dile getirir, özür diler ve değişeceğine ilişkin sözler verir, hediyeler alır, durumun normale dönmesi için ilgili, sevecen ve yapıcı bir tutum sergiler, yeni bir gerilim oluşma aşamasına kadar bu balayı dönemi devam eder.

Flört Şiddetinin Sonuçları

Kaygı, güvensizlik, uyku ve yemek bozuklukları, depresyon, yalnızlık, korku, madde bağımlılığı, umutsuzluk, çaresizlik, aşırı tetikte olma, özgüven yitimi, psiko-somatik belirtiler, utanç.

İlişkide Kendini Koruma

Talep etmek, sınır koymak, hayır demek, duygularını ifade etmek ve bu durumun içinden çıkamıyorsanız bir uzmandan DESTEK ALMAK.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog23 Eylül 2020
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi