anhedoni nedir

Anhedoni Nedir? Anhedoni Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler


Anhedoni Nedir?

Anhedoni, mutsuzluk ve hiçbir şeyden keyif alamama olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Depresyon belirtilerinden biri olarak da tanımlanan bu durum, günümüzde birçok kişinin muzdarip olduğu sorunlardan biridir. Bu tip bir psikolojik hastalıklar ile karşılaşan kişiler, hayatlarının önceki dönemlerinde zevkle ve heyecanla yapmış oldukları aktiviteleri artık yapmayı istemezler. Eğer söz konusu aktiviteyi yapmak durumunda kalırlarsa, en ufak zevk alamadan yaparlar. Bahsi geçen aktiviteler spor, müzik, sosyal aktiviteler, hobiler ve hatta cinsellik dahi olabilir. Burada önemli olan aktivitenin ne olduğu değil, o aktivitenin artık kişiye herhangi bir zevk vermiyor olmasıdır.

Anhedoni Nedenleri Nelerdir?

Anhedoniye neyin sebep olduğu henüz kesin olarak belirlenememiştir. Ancak yine de bu rahatsızlığın;

  • Anormal bir zihinsel durum olduğu,
  • Ruhsal bozukluklar,
  • Psikolojik sorunlar,
  • Madde bağımlılığı,
  • Yetersiz eğitim ve sosyoekonomik düzeyden kaynaklandığına dair yaygın görüşler vardır. 

Bunların haricinde, depresyon ve anksiyete ile beraber, erteleme alışkanlığı gibi çeşitli alışkanlıklar ve motivasyon eksikliği gibi durumlar da ‘’anhedoni neden olur?’’ sorusuna yanıt olarak verilebilir.  Depresyonla direkt bağlantısı olan bu konuda alanında uzman online bir psikoloğumuza anında ücretsiz olarak bağlanabilir ve birlikte "Depresyon Testi" yapabilirsiniz.

Anhedoni Belirtileri Nelerdir?

Anhedoninin varlığını anlayabilmek için, hastalığın belirtilerinin bilincinde olmak gerekir. Bu psikolojik rahatsızlığın en önemli belirtisi mutsuzluktur. Bunun haricinde;

  • Gerginlik hali,
  • Çeşitli paranoyalara kapılmak,
  • Neşeli duygulara sahip olamamak,
  • Beslenme alışkanlıklarının değişmesi,
  • Yapılan sosyal aktivitelerden hiç zevk alamamak,
  • Cinsel isteksizlik yaşamak gibi durumlar da anhedoni belirtileri arasında yer alır.

Anhedoni Risk Faktörleri Nelerdir?

Risk faktörleri bakımından en önemlisi, aile üyelerinde majör depresyon yahut şizofreni öyküsünün varlığıdır. Bu durum, anhedoni riskini bir hayli yükseltir. Bunun dışında, diğer risk faktörlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Travmatik ya da stresli bir olay yaşamak, 
  • Geçmişte istismara maruz kalmak,
  • İhmal edilmek,
  • Beslenme bozukluğu,
  • Hayat kalitesini etkileyen bir hastalık,
  • Ciddi bir hastalık geçirmek.

Anhedoni Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Anhedoni varlığını anlayabilmek için başvurduğunuz uzman, öncelikle genel ruh haliniz ve şikâyetlerinize dair birtakım sorular sorar. Bu aşamayı kolaylaştırmak adına, randevu öncesi bütün şikâyetlerinizin bir listesini yapmanızda fayda vardır. Bu noktada, hastalığın tanısı için başvurduğunuz uzmana açık olmanız çok önemlidir. Zira belirtileri açıkça söylememeniz, hastalığın teşhis edilme sürecini uzatacaktır. Buna paralel olarak iyi olma süreci de uzayacaktır. Bu nedenle, mümkün olduğu kadar açık olun.

Buna ek olarak, hastalığın tanısı için, sağlık kuruluşunda bir fiziki muayene de uygulanabilir. Fiziki muayenenin asıl amacı, herhangi bir fiziksel sorununuzun olup olmadığını saptamaktır. Son olarak, ruh bozukluğuna zemin hazırlayabilecek veya hastalığa katkıda bulunabilecek bir vitamin eksikliği ya da tiroit sorununu tespit edebilmek adına, kan alma işlemi de uygulanabilir.

Anhedoni Nasıl Tedavi Edilir?

Sıkça karşılaşılan problemlerden biri olan anhedoni, yaşam kalitesini ciddi derecede düşüren bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla mutlaka yardım alınması gerekir. Bu tip bir psikolojik rahatsızlıkla karşı karşıya kalan bireyler, vakit kaybetmeden alanında uzman bir psikologdan destek almalıdır. Psikolog gözetiminde gerçekleşen anhedoni destek süreci, ne yazık ki zor bir süreçtir.

Anhedonia rahatsızlığını geride bırakmak için genel olarak insan vücudunun serotonin ve endorfin hormonlarını yeniden harekete geçirmek gerekir. Bu da ana terapötik yöntemlerin kullanılması anlamına gelir. Destek sürecinde genellikle terapi yöntemleri uygulanırken, anhedoni daha geniş kapsamlıdır.

Biraz daha açık olursak; sağlıklı beslenme, gece uykusunun kontrol edilmesi, spor, egzersizler, alışveriş, dans, eğlenceli programlar gibi mutlu olmanızı sağlayacak eğlendirici aktiviteler de anhedoniden kurtulma yöntemleri arasında yer alır.

Doğru yöntem uygulandığı takdirde, bu rahatsızlığın üstesinden gelmeniz mümkündür. Kaliteli, deneyimli ve uzman kadrosuyla Psikolog Ofisi, bütün psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi, anhedoni rahatsızlığının üstesinden gelebilmeniz için de yanınızdadır.

Sıkıntılarınızı modern bir yaklaşımla ele alan Psikolog Ofisi, iyileşebilmeniz için en hızlı ve en doğru çözümleri üretir. Anhedoni yaşam kalitesini ciddi seviyede etkileyen bir rahatsızlık olsa da, doğru uzmanların elinde endişe etmenize gerek yoktur. Siz de Türkiye'nin ilk ve en büyük online terapi platformu Psikolog Ofisi’nin uzman psikologları ile bu rahatsızlığın üstesinden gelebilir; sağlıklı, huzurlu ve mutlu olduğunuz günlere tekrardan kavuşabilirsiniz.

Anhedoni Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Anhedoni Ne Demek?

Kelime kökeni Yunanca olan ve psikoloji literatüründe sıkça kullanılan anhedoni, haz alamama ve keyiften yoksun olma anlamına gelir. 

Haz Yitimi Nedir?

Haz yitimi, psikoloji literatüründe anhedoni hastalığı olarak bilinen rahatsızlığın bir diğer adıdır. Hiçbir şeyden zevk alamamak olarak tanımlanan bu kavram, Yunancadaki ‘’anhedonia’’ kelimesinden türemiştir.

Anhedoni Türleri Nelerdir?

Anhedoni hastalığı iki şekilde karşımıza çıkar. Bunlardan ilki sosyal anhedoni, ikincisi ise fiziksel anhedonidir. Bunların yanı sıra cinsel ilişkilerde isteksizlik, zevk alamama gibi durumlar cinsel anhedoni kapsamına girmektedir.

Sosyal Anhedoni Nedir?

Sosyal anhedoni (sosyal anhedonia), sosyal temaslara karşı ilgisizlik duyma ve sosyal durumlardan zevk alamama durumudur. 

Fiziksel Anhedoni Nedir?

Fiziksel anhedoni (bedensel anhedonia) ise yemek yeme veya dokunma gibi zevkleri hissetme yetersizliği olarak bilinir. 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog14 Haziran 2021
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı