anksiyete bozukluğu

Anksiyete Atağını Başladığı Anda Bitirmenin 10 Yolu

Anksiyete atağı geçirmiş olan kişiler atağın ne kadar korkutucu ve zor bir deneyim olduğunu çok iyi bilir. Vücutta başlayan ani uyuşmalar, soğuk soğuk terlemeler, titremeler, kalp atışlarının hızlanması, “her an kötü bir şey olabilir” hissi, daralma, bunalma ve en kötüsü, bu durumdan kurtulamamanın getirdiği çaresizlik...

Anksiyeteye bağlı bozukluklar birçok şekilde kendisini gösterebilir. Yaygın anksiyete bozukluğu gibi oldukça yoğun, şiddetli ve sürekli yaşanan kaygı hali veya kalp atışlarında hızlanma, nefes darlığı, terleme, titreme gibi belirtileri olan panik atak gibi şekillerde anksiyete bozukluklarını görebiliriz. Hiç bitmeyecekmiş gibi gelen anksiyete ataklarını atlatabilmek son derece önemlidir.

Anksiyete bozukluklarıyla ilgili daha detaylı bir okuma yapmak isterseniz “Anksiyete” sayfamızı ziyaret edip bilgi alabilirsiniz.

Peki anksiyete atağı sırasında neler yapabilirsiniz? Sizler için anksiyetede kontrolü elinize almanızı sağlayacak 10 uzman tekniğini derledik.

Hazırsanız başlayalım!

Anksiyete & Panik Atak Krizi Sırasında Ne Yapılmalı?

Aşağıda anksiyete atağı sırasında yapmanız gerekenleri sıraladık. Okumadan önce şunları unutmayın: Anksiyete bozukluğu üstesinden gelinebilen bir sorundur ancak dünya çapında insanların sadece %36,9'u profesyonel destek almaktadır. Bu yüzden ilk adımı atıp alanında uzman bir psikolog ile görüşmekten çekinmeyin.

1. Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3-3 kuralını uygulayın.

Etrafınıza bakın ve gördüğünüz üç şeyin ismini söyleyin. Ardından duyduğunuz üç sesi söyleyin. Son olarak vücudunuzdaki üç bölümü; bileklerinizi, parmaklarınızı ve kolunuzu oynatın. Bir anksiyete krizinin başladığını hissettiğiniz anda bu kuralı uygulamanız zihninizde ışık hızıyla dönen kaygılı düşüncelerden kurtulmanıza ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır.

2. Ayağa kalkın ve vücudunuzu dik tutun.

Kaygılı ya da korkmuş olduğumuz zamanlarda bilinç altından gelen bir motivasyonla öne eğilerek kalbimizin ve akciğerlerimizin bulunduğu vücudumuzun üst kısmını korumaya çalışırız. Bu doğal reaksiyona anlık bir çözüm olarak omuzlarınızı geriye atın ve vücudunuz dik bir şekilde ayağa kalkın. Böylece vücudunuza her şeyin normal olduğu mesajını vererek sakinleşmenize yardımcı olabilirsiniz.

3. İçinde bulunduğunuz an’a odaklanın.

Anksiyete geleceğe odaklı bir zihin durumudur. Biraz sonra olacaklar hakkında kaygılanmak yerine kendinizi şu an’a odaklayın. Kendinize “Şu anda tam olarak ne oluyor?”, “Güvende miyim?”, “Şu anda yapmam gereken bir şey var mı?” diye sorun. Kaygılanmanıza neden olacak bir şey olmadığını kendinize bilinçli olarak hatırlatın. Gerekirse günün farklı bir saatinde kaygılarınızı yeniden değerlendirmek için kendinizden bir “randevu” alın. Böylece aklınızda dolaşan, olma ihtimali uzak senaryoları belirli bir saat dilimine yönlendirip sakin bir şekilde gününüze devam edebilirsiniz.

4. Derin nefes alıp verin.

Derin nefes alıp vermek sakinleşmenize yardımcı olur. Farklı egzersizlerde olduğu gibi belirli bir sayıda nefes alıp vermeye odaklanarak kaygılanmanıza gerek yok, alıp verdiğiniz nefeslerin derin ve eşit olması yeterli. Böylece sakinleşerek yeniden odaklanmayı sağlayabilirsiniz.

5. Yaşadıklarınızı yeniden isimlendirin.

Panik ataklar, kendinizi sanki bir kalp krizi geçiriyormuşsunuz, ölecekmişsiniz gibi hissetmenize neden olabilir. Böyle anlarda kendinize yaşadığınız şeyin bir panik atak olduğunu, bunun aslında zararsız ve geçici bir durum olduğunu ve yapmanız gereken hiçbir şey olmadığını hatırlatın. Yaşadığınız fiziksel belirtilerin yaklaşan ölümün habercisi değil, sizi hayatta tutan savaş & kaç mekanizmasının belirtileri olduğunu tekrarlayın. Panik ataklar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz "Panik atak ile nasıl savaşabiliriz?" adlı blog yazımızı da okumanızı öneririz.

6. Düşüncelerinizin doğruluğunu yeniden kontrol edin.

Anksiyete yaşayan kişiler genellikle olabilecek en kötü olasılığa odaklandıkları için kendilerini muazzam bir kaygı içinde bulurlar. Bu düşüncelerinizin ne kadar gerçekçi olduğunu yeniden değerlendirin. Örneğin iş yerinde yapmanız gereken bir sunum sizde anksiyeteye neden oluyorsa başarısız olacağınızı değil bu sunuma hazırlıklı olduğunuzu, bazı şeyler kötü gitse de sonunda başarılı olacağınızı düşünün. Korkularınızı yeniden değerlendirmek beyninizi kaygı verici düşüncelere karşı eğitebilmenize yardımcı olur. Daha fazla ipucu için iş yerinde panik atak krizi ile başa çıkmanın yolları yazımıza göz atabilirsiniz.

7. Kendinizi meşgul edin.

Ayağa kalkın, küçük bir yürüyüşe çıkın ya da o anda dikkatinizi dağıtmanızı sağlayacak fiziksel bir şey ile meşgul olun. Zihninizi öğrendiği kaygılı düşünce kalıplardan uzaklaştırmanız kontrolü yeniden elinize almanızı sağlayacaktır. 

8. Krizin başlayacağını hissettiğiniz anda şekerden uzak durun.

Her ne kadar stresli olduğumuz zamanlarda bir parça çikolataya uzanmak birçoğumuzun aklına gelen ilk şey olsa da araştırmalar fazla şeker tüketiminin anksiyeteyi kötü etkilediğini gösteriyor. Bir anksiyete atağının başladığını hissettiğiniz zamanlarda şekerli gıdalara yönelmek yerine bir bardak su için ya da protein oranı yüksek besinler tüketin. Proteinli besinlerin sindirimi daha yavaş olacağı için vücudunuz buradan gelen enerjiyi kendisini toplarken kullanabilecektir.

9. Yakınlarınızı arayarak ikinci bir fikir alın.

Yakın bir arkadaşınızı ya da ailenizden birini arayarak aklınızdan geçen kaygılı düşünceleri onlarla da paylaşın. Düşüncelerinizi sesli bir şekilde başka birine söylemeniz, bu düşüncelere sizin de yeni bir bakış açısıyla bakmanıza yardımcı olacaktır.

10. Komik bir video seyredin.

Araştırmalar, gülmenin psikolojik ve fiziksel sağlığımız için birçok pozitif etkisinin yanında anksiyeteyi azaltmakta da etkili olduğunu gösteriyor. Anksiyete atağının başladığını hissettiğiniz zamanlarda dikkatinizi kaygılı düşüncelerden komik bir videoyla uzaklaştırmak hem rahatlamanıza hem de gülümsemenize yardımcı olacaktır.

Anksiyeteye bağlı psikolojik sorunlar yaşayan kişiler için anlık çözümlerin yanında içinde bulundukları durumu yönetmelerini kolaylaştıracak psikolojik destek gibi daha uzun soluklu çözümler oldukça önemlidir. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an psikologofisi.com’da yer alan uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.

 

Bazı verilerin kaynağı

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog9 Mart 2017
0/1500
Yorumlar

Teşekkür ederim. Ben de panik atak hastasıyım zannediyorum. Kalp krizi geçireceğimi zannediyorum, vücudumda yanma yapıyor.

19 Şubat 2020

İyi günler ben panik atak hastasıyım. Yorumlarınızı okudum ve de çok beğendim, teşekkürler.

06 Mart 2020

ben uzun süredir anksiyete hastasıyım. 20 yaşındayım aklım erdiğinden beri bende anksiyete var. Ben anksiyete krizi geçirirken vücudum resmen yanıyor ve şiddetli mide bulantısı yaşıyorum. Mide bulantısı ve yüksek vücut ısısı ile ilgili tavsiye ve önerileriniz varsa dinlemek isterim.

12 Mart 2020

Olumsuz düşüncelerden kurtulamıyorum, ne yapmalıyım?

18 Mart 2020

Çok iyi geldi teşekkür ediyorum. Bu gün çok kötü bir atak geçirdim. Şimdi daha iyiyim

30 Mart 2020

Çok iyi geldi çok yardımcı oldunuz hiç bir bilgim yoktu ilk panik atağım çok kotuydu 1 saat oldu hala içimde korku var nefes alamama korkusu hatta bu dönemde virüs bulaşmıştır diye alo 184 ve 112 ayağa kaldırdım doktor sağ olsun panik atak geçiriyorsun diyince kendime geldim emeğinize sağlık

11 Nisan 2020

Kalp çarpıntım sol ayak elim üşüyor mide ve sonra soğuk ter döküyorum. Bu panik atak mıdır. Yardımlarınızı rica ederim.

24 Nisan 2020

Iyi gunler panik atak hastasiyim son gunlerde evden cikamaz oldum cikinca biraz ilerleyip korkup geri donuyorum ne yapmam lazim

28 Nisan 2020

Merhaba, ben 13 yaşındayım. Dün kalbim dakikada 120 attı, sonra ben nefes darlığı yaşamaya başladım ve midem bir değişik oldu. Böyle hastalığımın olduğunu düşününce çok hızlı solumaya başladım. Babam doktor, beni muayene etti ve akciğerim falan gayet iyimiş. Bu panik atak mı, böyle ölüm korkusu falan geldiğinde kalbim hızlanıyor ve nefesim daralıyor, ciğerlerim doluyor gibi oluyor.

11 Mayıs 2020

Ben de patik atak hastasıydım, çok şükür kurtuldum eşimin desteği ile. Çok zor bir durum, yaşayan bilir. Benim önerim sizlere, sizi ve yaşadıklarınızı anlayabilen insanlarla konuşun ve sizi o anda sakinleştirebilecek birini arayın kriz anında. Ve kendinize şunu söyleyin 'iyiyim ve biraz sonra geçecek, yaşadıklarım bana zarar verecek bir durum değil.'. Bu sizi sakinleştirir. Anında dikkatinizi bir şeye odaklamaya çalışın, o zaman nasıl bir anda unuttuğunuzu göreceksiniz. Siz ne kadar korkar ve panik yaparsanız o kadar şiddetli geçiyor. Kendinizi sakin ve güvende olduğunuzu düşünün, Rabbim yardımcınız olsun şifa versin.

11 Mayıs 2020

Merhabalar, stres anında kalbimde sıkışıklık hissi oluşuyor ve sanki duracakmış gibi oluyor.

18 Mayıs 2020

Şu anda bu yorumu yazarken tir tir titriyorum. Bunların hepsini uygulasam da geçmiyor. Çok yoğun mide bulantım var tam 20 gündür yediğim her şeyi kusuyorum. Kaygılandıkça mideme vuruyor. Ne yapacağımı şaşırdım.

27 Mayıs 2020

Doktora gitmekten yoruldum artık. Kalp, ciğerler, mide, safra her yere baktırdım bir şey yok. Ama sürekli göğüste ağrı sırtta ağrı ve ateş basması yaşıyorum hayat zindan oldu. Az önce sırttan gelen ağrı arkasından uzun uzun geğirme şimdi de göğüste sıkışma, terleme, baş dönmesi ve mide bulantısı var kafayı yiyeceğim en sonunda.

06 Haziran 2020

O kadar baskı, eziyet görmüşüm ve o kadar adam yerine konmamışım ki yalnızken bile anksiyetem boğazımı düğümlüyor.

27 Haziran 2020

bu sene adını yeni öğrendiğim panik atak krizleri yaşıyorum hemen bunu açıp sırasıyla uygulayıp kendimi toplamaya çalışıyorum umarım bidaha yaşamam çok zor geçiyor

02 Temmuz 2020

anksiyete atağı yaşarken bu siteye girdim iyi geldi gibi.

05 Temmuz 2020

Ben özellikle arabalarda sıcaksa ve havasız kaldığımda farkında olmadan hızlı nefes alıp vermeye başlıyorum ve bunun sonucunda kollarım uyuşmaya karıncalanmaya başlıyor buna bazen ayaklarımda dahil oluyor. Daha sonra mide bulantısı yaşıyor ve kusuyorum defalarca. Ne kadar sakinleşmeye çalışsam da olmuyor. Korkudan ziyade sıkıntı sonucu oluşan refleksler panik atağa dahil mi, çoğunlukta panik atağın korku sonucu oluştuğundan bahsedilir. Peki öyleyse benim yaşadığım ne ?

02 Ekim 2020

Sol elime yanma giriyor şiddetli göğüs ağrım var midem bulanıyor başım donuyor korku içime düşüyor terliyorum çıldıracak gibiyim

08 Ekim 2020

bir anda büyük bir kaygı ve gerilime kapıldım ve atağım başladı, vücudumda terleme, titreme ve hızlı kalp atışları geldi. Aşırı derecede korktum ve ağladım, bunları okumak bana çok daha iyi geldi teşekkürler.

22 Ekim 2020

İyi günler panik atak hastasıyım son günlerde evden çıkamaz oldum çıkınca biraz ilerleyip korkup geri donuyorum ne yapmam lazım

05 Kasım 2020

Sizi oluyunca cok rahatladim bu yanlizligimda bana cok iyi geldiniz size minnettarim sakinlesmem sizin sayenizde oldu cok faydali ve akli dolduran şeylerdi sağolun

05 Kasım 2020

Merhaba nedensiz titreme ile başlayıp ense ağrısı dizlerde başlayarak titreme mide bulantısı baş dönmesi üşüme nedeni nedir. Hastaneye gittiğimde psikolojik dediler

14 Kasım 2020

ben de panik atak ve korku geçiriyorum. Evden çıkmak istemiyorum araba kullanamıyorum.

18 Kasım 2020

Her an ölüyormuşum gibi bi his geliyor böyle bi durum yaşayan var mı arkadaşlar?

26 Kasım 2020

Hocam şuan çok kötü bir atak geçiriyorum anksiyete tedavisi görüyorum bu atak çok ağır geldi

27 Kasım 2020

Panik atak rabbim düşmanıma vermesin inşallah çok değişik duygu durum bozukluğu

27 Kasım 2020

Merhaba benim kalp çarpıntım var nefes darlığı var kulak çınlaması ve bazen kiriz şeklinde anlık bi şey yaşıyorum bayılacak gibi oluyorum acaba panik atak mıyım

27 Kasım 2020

bugün denedim az cok ise yaradi tesekkürler

29 Kasım 2020

Bu saatte bu yazıyı okudum, okurken bile rahatladım. Deneyeceğim hepsini. Teşekkürler

12 Aralık 2020

Cok yardimci oldu. Panik attak tutugu zaman okuyacagim tekrar. Teşekkürler

15 Aralık 2020

Ben genellikle uykusuzluk çektiğim zaman panik atak geçiriyorum ve genellikle gece yakalıyor beni hemen balkona çıkıp derin derin nefes alıyorum ve başka bir şeyle meşgul oluyorum.biraz uzun sürüyor.ama geçiyor.

26 Aralık 2020

Bu panik atağı tamamen atlatabilen oldu mu?

27 Aralık 2020

Anksiyeteyi güçlü bir şekilde hissediyorum. Özellikle fiziksel belirtilerini üst düzeyde hissediyorum. Nedenini bilmiyorum. Zihinsel olarak bir kaygım yok ama aşırı çarpıntı, uyuşma, mide kasılmaları yaşıyorum. Ne yapmalıyım?

31 Aralık 2020

uykum varken uyuyamıyorum geleceği düşünmekten

03 Ocak 2021

İnsanlarım böyle psikolojisini bozan bir etken de tv lerdir eskiden o kadar güzel gülünç dizlerimiz vardı ki insanları hiç düşündürmüyordu bugün ise diziler o kadar kötü ki insanların psikolojisini bırak aile içinde her şeyi yok ediyor

05 Ocak 2021

benim gece başladı ve sabaha kadar sürdü şimdi bile az çok kalp atışlarım var kendimi iyi hissetmiyorum ne yapmam gerek?

05 Ocak 2021

Gerçekten çok faydalı bilgiler sunulmuş teşekkürler

12 Ocak 2021

Ben bu hastalığı yendim çok şükür. Çözümü de çok mantıklı ve basit. Hastalık sırasında çok zorlu zamanlardan geçtim.

15 Ocak 2021

Allah razı olsun çok faydalı oldu. Ufkumu açtınız. Teşekkür ederim.

20 Ocak 2021

Tam olarak az önce bir kriz geçirdim nedenini asla bilmediğim bir huzursuzluk vardı üstümde ve birden kalp atışım yavaşladı atmıyor denebilecek kadar yavaştı öleceğimi sandım ardından üşmediğim halde bir üşüme hali geldi ve nefes darlığım başladı sanki birisi kafamı suya batırmış da boğuluyormuşum gibiydi sonra titremeye basladım vucudum birden kendini bıraktı şu an daha iyiyim kesinlikle elleriniz ve yüzünüzü soğuk suyla yıkayın ve derin nefes alarak vücudunuzu dik tutun işe yarıyor umarım kimse böyle şeyler yaşamaz cidden çok zor ve tarif edilemez bir hissiyat

20 Ocak 2021

Her gün nabzımı kontrol eder oldum. kendimi dinlememek için elimden geleni yapıyorum ama yanlış kaldığımda kendimi dinlemekle ve bu ataklarla öleceğimi zannediyorum. İlk atağım 4 saat acilde yatmakla geçti. Acilin kapısından gitmek istememiştim. 6saat sonra tekrar acillik oldum. Kalp grafisi kan tahlilleri hepsi temiz.nabız 130 Tansıyon 18-10 Bütün vücumda titreme yani ölümü Yaşar gibi acı cekiyordum.bu 6ay hep böyle geçti.şimdi biraz daha iyiyim ataklarım çok küçük ama geçiçegini bildiğim için umursamıyorum.atak esnasında insanın elinde değil biliyorum ama atak hastası olanlara naçizane tavsiyem biraz gaddar olsunlar.bu hastalığın onları öldürmeyecegini hastaneye gitseler bile kapıda iyileşeceğini veya sakinleştirici bir iğne vurulduktan sonra geçeçegini herzaman atak esnasında düşünler.

22 Ocak 2021

Çarpıntı olduğu zaman zaten kalbin iç sesini rahatlıkla duyuyorsunuz.nefesinizi tuttuğunuzda ritmin yavaşladığınıda duyacaksınız.çok geçmiş olsun

24 Ocak 2021

Lise yıllarımda buldu beni bu illet.illet diyorum çünkü gerçekten ruh sağlığı her şeyin önünde geliyor.en güzel gününüzde panik atak olmaniz hatta sırf bu yüzden deli gibi anne olmak isterken hamile kalmaktan korkmanız. Benim gibi yurtdışında yaşayıp ailenizi özlediğiniz için her gün aglamaniz ve uçağa atlayıp gidememeniz...her uykuya dalmadan önce kötü senaryolar falan filan hastanede bile yattım bana misin demedi en özendiğim kişiler böyle korkusuz bol bol gezenler.umarım hepimiz şifamızı buluruz.

29 Ocak 2021

Askerdeyim 140 günüm var bu 140 günüm kaldığını hatırladıkça sürekli anksiyetem tutuyor başa çıkmak çok zor Allah herkese yardım etsin

05 Şubat 2021

Bu kervana bende katıldım gerçekten zor bir durum Allah herkese acil şifalar versin tez zamanda atlatmanız dileğiyle atak geldiğinde ona kimin patron olduğu gösterin kendinizi diri tutun

13 Şubat 2021

Offff ben çok kötüyüm kimse yok beni anlayacak bu panik atak son bir senedir tuttu beni şuan yazarken çok kötüyüm keske böyle olanlar ile o an insan konusabilse çünkü bizi en iyi biz anlarız yaşamayan bilmez

17 Şubat 2021

bugün ilk atak gerçekleşti kendimi boşlukta ve bundan hiç kurtulamayacakmis gibi hissettim. Bir dahaki sefer 3 3 3 kuralını uygulayacağım

19 Şubat 2021

Merhaba ben yaklaşık 10 yıldır aralıklarla panik atak geçiyorum ilk başlarda kalp rahatsızlığı geçiriyorum diye düşünüyordum özellikle akşamları acil servis e çok gittim EKG çekip kan tahlili yapıp kalp krizi geçirmiyorsun deyip gönderiyorlardı ben ikna olmuyordum neden oluyor diye çok düşündüm bir gün atak başlayınca derin derin art arda öksürmeye başladım önemsememeye başladım nasıl olsa beni öldürmeyecek öldürse şimdiye kadar ölürdüm bu şekilde çok daha kısa sürede atlatıyorum bu yorumu okuyan arkadaşım korkma en büyük sorun korkmak önemseme Kısa sürede geçecektir ayrıca bu bilgileri paylaştığınız için size teşekkür ederim Bir insana yardımcı olabilmek tarifsiz bir duygu

19 Şubat 2021

Bi anda içimi ani ateş basması ayni anda vücudumu buz kesmesiyle birlikte karın ağrısı mide bulantısı bas dönmesi kalp çarpıntısı el ve ayaklarda uyuşma karıncalanma hatta his kaybı boğazda bir şey varmış hissi titreme ağlama damarlarda sertlik tüm bunların sadece anksiyete bozukluğuyla mı alakası var ?

21 Şubat 2021

Bana üç kere oldu. Birincisi nişan kıyafeti gezisinde. Diğeri nişan anında. Diğeri de 2 ay sonra. Aradan yaklaşık 8 ay geçti. Arada bir içim yukarı doğru hüüğp diye yukarı kalkıp iniyor. Çok garip birşey. Eskiden çok gamsızdım ondan olmuyordu heralde. Hayat koşuşturmacasını ciddiye aldığımdandır oluyor bunu farkettim. Kendinizi Özgür bırakın. Şuan yaptığım iş maddı ve sorumluluk açısından sıkıntılı biraz. Yine olmazsa iyiyim denektir:) sağlıcakla kalın.

06 Mart 2021

Off şuan. Benimle beraber o kadar kendime dedim bira içme içme. 5 gün önce de olmuştu. Şuan geçeceğini bile bile yazma gereği duydum. Sizleri tanımıyorum ama iyi geldiniz. Kalbimin atışları yatağımı sallıyor inanılmaz bir şey

11 Mart 2021

Bende ses takıntısı var, üst alt komşulardan gelen ritmik yada her türlü sesi duyuyorum, bulunduğum ortamda kimse farkına bile varmazken ben duyuyor ve kalp atışım hızlanıyor ve el kol bilekte uyuşma hissediyorum, nefret ediyorum bu halimden

24 Mart 2021

İlk defa yaşadım az önce. Çok korktum. Sağolasınız

28 Mart 2021

Ben artık bununla yaşamaktan bıktım. Sadece esneyerek nefes alıyorum atak geldiğinde

31 Mart 2021

Çaresi olmayan dert resmen 2 gündür yine tuttu beni beynimde tümör var korkusu olıştu.cipralex kullanıyorum.atak hissetigimde tranko kullanıyorum.hep uyuyorum 2 gündür.Allah kurtarsın hepimizi ben 4 yıldır çekiyorum.dr gidip bişeyin yok deyincr geçiyor sadece bunada para dayanmıyor çünkü tahlil sonucu brkleyemedigim için her şeyi çok hızlı olması için özelde yapıyorum.herkesin Allah yardımcısı olsun?

04 Nisan 2021

yaklaşık 1 yıldır panik atak yaşıyorum başlarda kötü hissediyorum,bayılıcakmışım gibi oluyor diyordum ve bu belirtiler gittikçe çoğaldı ve bir zaman sonra sabit durdu.Panik atak beyninizin verdiği yanlış bir alarm burdaki maddeleri yaparak onu görmezden gelin,rahat olun benim gibi,senin gibi birçok insan panik atak geçiriyor ve ölmekten korkuyorsan ki ben ölmekten korkuyorum şunu düşün PANİK ATAKTAN ÖLEN KİMSE YOK evet ciddiyim gerçekten yok.Eğer biraz rahatlamak isterseniz sanırım beyhan budak panik atak ilaçsız nasıl geçer diye bir video vardı onu izleyebilirsiniz ben izledim ve panik atağım biraz daha azaldı artık atak geldiğinde zorlayıcı olmuyor.Hepinizi seviyorum sağlıcakla kalınn

04 Nisan 2021

Az önce bi türlü uyuyamadım içimde bi enerji varmışcasına sanki içim patlayacak gibi oluyor kalbim çarpmaya başladı ve ardından sıcak basmasıyla terleme geldi ve üşümeye başladım bu be anlamsız bi durum yorumlarla bira kendime geldim ama bi anda kontrolümü kaybediyorum neden böyle oluyorum neden yok mu bi çaresi

06 Nisan 2021

Eylül gibi covid geçirdim ve çok şükür atlattım ama arada bir kullandığım ilaçtan kaynaklı kalbim sıkışmaya başladı. Bütün tetkikleri 2 şer kez yaptırdım ama herşey temiz. En son psikiyatra yönlendirdiler ve ilaç başladık. 4 ay kullandım ve doktor kontrolünde bıraktık. Bırakalı 1 ay oldu ama şimdi yine bir atak geçirdim dün gece. Düşüncelere kapılıp olnayacak şeylerle kendimi bir çok çıkmazın içine atıp duruyorum kendi elimle. Bunun farkındayım hiçbirşeyim yok ama bu düşüncelerden kendimi alıkoyamıyırum. Kendi kendimi telkin ediyorum geöecek diyorum ama ara ara bi rahatlama gelsede yine aynı durumlardayım. Herkese çok geçmiş olsun. Benim gibi gamsız kedersiz hiçbirşeyi takmayan birini bile bu hale soktuysa daha takıntılı daha biyük sıkıntılar çeken insanlar neler çekiyordur kim bilir. Halimizden kimse anlamıyor. Ne yapsam kurtaramıyorum bu sebepsiz düşüncelerden. Hayır, çok şükür hiç bir sıkıntım kafamı takacağım bir derdim de yok. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

11 Nisan 2021

Merhaba yaklaşık 3 aydır anksiyete rahatsızlıklarıyla karşı karşıyayım,daha çok uyku saatim yaklaşınca hafiften bi huzursuzluk geliyor bu hemen hemen hergün oluyor her gece yatmadan önce ve çok uykusuzsam eğer max derece kendini gosteriyor doyana kadar yemek yiyemiyorum koşamıyorum,sürekli bi yutkunma,esneme daha cok da beynimin yaptigi nefes alış verisimi kendim kontrol etmeye calismam bu olaysa bazen gün boyu sürüyor tribe giriyorum,psikologa gidiyorum sohbet ediyoruz psikologum benden birseyler anlatmami bekliyor ama inanın hic kotu birsey yasamadim bende buna sasiriyorum zaten,insanlar neler neler yaşıyor da bu illet onlara rastlamıyor diyorum,kendime neden diye soruyorum hep,bazen de ben gücsüzmüşüm demekki diyorum.Çok yordu beni bu rahatsizlik hayat çok boş bi hal almaya basladı napicagimi bilemiyorum

19 Nisan 2021

Bu anksiyete car pinti olurken ellerin kollarım uyuşuyor sonra karıncalanma kalori bun panik atakla alakası var miydi

25 Nisan 2021

Ben 15,5 yaşındayım ve bende de şu aralar başladı nasıl geçer hiç bilmiyorum ama tarifsiz bir hissiyat ağlayasım geliyor bazen ağlayıp kendime geliyorum ama bi kaç saat normal olup sonra tekrar başlıyor umarım bunun bir devası bulunur.

28 Nisan 2021

Çok çok zor yaşayan bilir. Birde acaba panik atak mı yine yoksa bu kez bir şey mi oluyor korkusu o çaresizlik allah kimseye yaşatmasın. Yazıyı ve yorumları okumak çok iyi geldi. Herkese geçmiş olsun.

28 Nisan 2021

panik atak geçirenler yalnız değilsiniz panik atak tamamen psikolojik sizi rahatlatıcaksa youtubedan panik atağı geçirmekle alakalı videolar izleyebilirsiniz bende işe yarıyor.

20 Mayıs 2021

Ergenlik çağına ulaştığımdan beri içimde her zaman bir ölüm korkusu vardı... bu korku tatlı bir korku gibiydi fazla umursamıyordum çünkü Allah’a karşı ibadetimi çoğu zaman elimden geldiği kadar yapıyorum ama son 1 senedir üniversite sınavının stresi altındayım ve bu nedenle gelecek kaygısı çekiyorum. Ölüm korkusu ve bu stres birleşti ve son 4-5 aydır bu panik atağı geçiriyorum şimdi dayım öldü daha kötü olmaya başladım bu sefer vücudumda en ufak bir bozukluk hissettiğim anda bu panik hemen başlıyor çoğu zaman çok hafif oluyor ama yatmak üzereyken kafam dahil her yerim uyuşuyor dün akşamda aynı şeyi yaşadım ve bu yazıyı ilk defa okuyorum beni rahatlattı... bundan 2-3 ay önce rahatlamak için hastaneye gidiyor ve sakinleştirici ile karışık uyku ilacı vurduruyordum anca öyle düzeliyordum 2-3 defa kan tahlili yaptırdım sigara içiyordum bıraktım doktor kendisinden sağlıklı olduğumu söyledi baktım sigarayla alakalı bir şey değil eve giderken 1 paket sigara aldım yatmadan önce bir tane içeyim dedim içtim ve acaba bu sigara beni ani kalp krizine götürür mü dedim ve panik atak yine başladı bu sefer kendi kendime instagramdan reel izleye izleye atlattım... şimdi bir tavsiyede bulunacağım ama kesinlikle bu sorunu yaşıyorsanız benim tavsiyemden önce doktoruna gitmenizi öneririm... artık umursamayı bırakın öleceksen ölürsün bundan hiçbir şekilde kaçışın yok sınav stresimi bırak ne olacaksa olsun sen yine dersini çalış ama kazanamazsan dünyanın sonu olmayacağını bil “her şerde bir hayır her hayırda bir şer vardır” Allah izin ederse daha önünüzde çok güzel günler var bu günleri kafaya saçma sapan bir sınav sistemini yada birisini kaybetme korkusuyla yaşamamalıyız. Bu hastalık arada bir bizi yoklayabilir ama en basitinden cüzdanındaki sevgilinin fotoğrafına bakarak hayallere dalabilirsin yada küçükken yaptığın mallıkları aklına getirip gülebilirsiniz... son olarak da şunu söyleyeceğim bu paniği yaşadığınız anda telefonu elinize alıp başlayın bir hikaye yazmaya umarım o anı unutmanı ve kafanı dağıtmanı sağlar... Herkese iyi mutlu huzurlu sağlıklı günler inşallah yazdığım bu yazı sizi bir nebze rahatlatmıştır

22 Mayıs 2021

23 YAŞINDAYIM, İZMİR'DE YAŞIYORUM NEREDEYSE TAM 1 SENEDİR, KAYGI PROBLEMLERİMİN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. BUNUNLA İLGİLİ HER HANGİ BİR DESTEK VE YA YARDIM ALMAYA İHTİYAÇ DUYACAĞIMI DÜŞÜNMÜYORDUM AMA SON ZAMANLARDA, HUZURSUZLUĞUMUN ÇEVREM DE Kİ DİĞER İNSANLARI HUZURSUZ ETTİĞİNİN FARKINA VARDIM. NORMAL DE PSİKOLOJİMİ ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE YÖNLENDİREBİLDİĞİMİ DÜŞÜNÜYORDUM AMA BU YÜSEK ENDİŞE PROBLEMİNİN ÜSTESİNDEN GELEMDİĞİMİN FARKINA VARDIM. ANI YAŞAMAYI NEREDEYSE UNUTTUM DİYEBİLİRİM. SÜREKLİ BİR KAOS ORTAMI OLACAK VE BANA BAKAN HERKES BENİ DARP ETMEK İSTİYORMUŞ GİBİ GELİYOR. ÖNCEDEN İNSANLARIN NEREDEYSE TAMAMININ ÇOK İYİ OLDUĞUNA İNANIYOR KİMSEDEN RAHATSIZ OLMUYORDUM AMA BU ARALAR HERKES BENİ İZLİYOR, BENİMLE TARTIŞMAK İSTİYOR VE BENDEN NEFRET EDİYORMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM. 6 AYDA 3 FARKLI EVE TAŞINDIM SIRF ORADA BİR PROBLEM OLACAK KAYGISI DOLAYISI İLE AMA DÜŞÜNDÜĞÜM HER ŞEY DE GERÇEKTEN KORKTUĞUM GİBİ OLUYOR. BU KISIR DÖNGÜDEN KURTULAMIYORUM.

25 Mayıs 2021

3 seneden beridir anksiyetem ve buna bağlı olarak panik bozuklugum var... Artık paranoya seviyesine geçmişim gibi hissediyorum çünkü gerçekten çok yiprattı beni....Sırf bu yüzden evden cikamadigim, uyku sorunları yaşadığım zamanlar oldu. Ve de en önemlisi her sabah ve aksam, günün her saati ve saniyesinde de hep kötü şeyler olacak düşüncesi kapliyor bedenimi... 3 sene benim için çok çok zor geçti ve hala geçmeye devam ediyor. Bir de daha yeni yeni psikoloğa gitmeye başladım. Bu zamana kadar nasıl dayandım ben bile bilmiyorum... Nasıl kurtulacagim onu da bilmiyorum fakat artık üstesinden gelmeliyim!

30 Mayıs 2021

Yalnız değilim okuduklarımdan bunu anladım, çok teşekkürler paylaşım için

02 Haziran 2021

Gerçekten işe yaradıklarını hissedebiliyorum. Teşekkür ederim, çok faydalıydı.

06 Haziran 2021

Merhaba 20 yaşında genç bir kızım. Bazen hiç olmadık yere kötü bir şeyler olacak korkusu yaşıyorum. Annemden çok korkuyorum. Sürekli bir olay çıkacak sanıyorum. Yada durup dururken sevdiğim birinin başına gelebilecek senaryolar geliyor aklıma. Onları düşünürken kalbim hızlanmış oluyor. Sanki kalbim atmıyor biri sürekli oraya bastırıyor kalp masajı yapıyor gibi. Nefesimde buna bağlı olarak daralıyor. Nefesim bana yetmiyor. 70-80 lerdeki nabzım nedensizce 150 oluyor. Sizce bu panik atak mıdır?

07 Haziran 2021

Ben 17 yasindayim. Genellikle geceleri uyuyamiyorum dusuncelerimden ve bayilicak gibi oluyorum, nefesim kesiliyor resmen. Benim veya yakinlarimin basina bi sey gelicek diye uykumdan oluyorum. Hic uyumadigim zamanlari biliyorum korkudan. Cok korkunc birsey ve ne yapsam kendimi sakinlestiremiyorum. Pskologa da gittim ama bi faydasini goremedim acikcasi ama kendi basima halledemiyorum.

26 Temmuz 2021

Geçen sene yaklaşık 7 aylık bir terapi görmüş olsam da şu sıralar tekrar kaygılı bir hal içindeyim. Yemek yemek, uyumak, bir yerlere gitmek sorun oluşturdu. Aslında bir kaç aydır bu haldeyim gelecekten endişe duyuyorum. İnşallah tekrar sakinliğime kavuşurum. Arkadaşlar umarım sizler de kavuşabilirsiniz.

28 Temmuz 2021

Dün akşam yaşadım atağı, hastaneye gittik. EKG, tansiyon ve şeker tahlilleri yapıldı, temiz ve normal çıktı. Ama bana sorsanız kalp krizi geçiriyorum, beyin kanaması geçiriyorum. Bir kaygı, endişe 'tamam öleceğim' dedim. Kendime çok kızdım niye o hale geldim diye. Ölüm kaçınılmaz sonumuz bu korku niye anlayamadım. Bir Diazem yaptılar, 1 saat sonra hiç bir şey kalmadı. Yaşadığım çok ama çok kötüydü. Stres, kaygı, endişe, üzüntü ve vücut artık kaldıramıyor. Ben psikologa gitmek de istemiyorum. İlaçlara bağlı yaşamak çok kötü. En kötüsü de eşiniz sizi anlamıyor. O kriz anında sanki abartıyor veya pimpirikliyim diye öyle yapıyorum sanıyor. Çok kötü ama yaşayan bilir.

01 Ağustos 2021

Ben bugün yeni bir işe başladım, adam bana işi gösteriyordu. Biraz yapmaya çalıştım sonra birden korku, terleme, baş ağrısı, mide bulantısı, ayakta duramama gibi sorunlar yaşamaya başladım. Adama dedim ki "işe yarın başlayabilir miyim?", tamam dedi. Ben ölecektim ama. Şimdi de içimde hala biraz korku var.

05 Ağustos 2021

İnsanı öyle çaresiz berbat hissettiriyo ki dünyam daralıyo her şey anlamsız geliyo ve bu hep böyle olacakmış hiç geçmeyecekmiş gibi geliyo. Ağız kuruluğu karın krampları bacaklarda kollarda kasılma titreme nabız artışı ne ararsan oluyo. 2 senedir bu ruh kanseriyle savaş veriyorum. Bu hastalığı kabullenin ve herkese anlatıp hayatınızda büyütmek yerine sadece bi iki yakınınızla dertleşmenizi öneririm. Ben uzman desteği almayı hep erteledim korktum. Ama size tavsiyem kendinize eziyet edeceğinize uzmanlarla görüşün. Ben bu adımı bugün randevu alarak attım. Ve biliyorum ki herkes doğru tedaviyle bu illetten kurtulabilir. Kendinize adım atın ve destek almaktan çekinmeyin. Atak anlarınızda rahatlamak için psikologların videolarını izleyebilir, böyle yorumları okuyup yalnız olmadığınızı görüp rahatlayabilirsiniz. Bana iyi geldiniz hepiniz. Umarım ben de size iyi gelebilirim. Hayat güzel ve her zaman umut vardır. Allahtan umut kesilmez unutmayın.

14 Ağustos 2021

Şu anda bir atak geçiriyorum. Bu yazıları okuyarak atlatmaya çalışıyorum. son 6 aydır bununla yaşıyorum, ilk aylar çok seyrek ama yaz aylarında daha sık ve son 4 gündür ise her gün anksiyete atağı yaşıyorum. 4 gün önce sabah kız kardeşim hapşırdı ve acaba o covid mi oldu anksiyetesi oluştu bende. çünkü sonraki hafta bi tatil planım vardı ya hastaysa ya ben de hastaysam ya hastalık bulaştırırsam diye diye 4 gündür her gece kalp çarpıntısı yüksek nabız ve sanki sallanıyormuşum ve nefes alamıyormuşum hissi ile uykuya dalmaya çalışıyorum. 2 gün önce öyle çok çarpıntım oldu ki acile koştum anksiyete atağı geçiriyorum diye şüphelendiğimi söyledim 102 nabzım vardı doktor da muayene sonrası aynı şeyi söyledi. yani fiziksel olarak iyiydim. Covid testi de oldum ve negatifim yani kafamın içinde buna sebep olan olay ne bilmiyorum ama umarım geçer. Sabah yola çıkacağız ve tatile gideceğiz inşallah bu tatil bana iyi gelir. bununla baş edebilecek güce sahibim. Allahın izni ile bunu atlatacağım. Sadece bir geçiş süreci hayatımda her şeyi inşallah yoluna sokacağım. Bu hastalıktan İnşallah kurtulacağım. Kimseye söyleyemiyorum ama bu çok zor bi hastalık çevremde kimse yaşadıklarımı bilmiyor. Ama olsun. Ben güçlüyüm. Kendimi telkin etmeye dua etmeye ve aynı tecrübeleri yaşamış insanların paylaşımları ile rahatlatmaya çalışıyorum

17 Ağustos 2021