• Blog
  • Bipolar Bozukluğu Olan Sevdiklerinize Destek Olmanın 9 Yolu

Bipolar Bozukluğu Olan Sevdiklerinize Destek Olmanın 9 Yolu

    Bu yazıdaki konular

Bipolar bozukluğum olduğunu öğreneli 3 sene oluyor. Üzücü olan kısım ise etrafımdaki insanlar bipolar bozukluğum olduğunu ilk öğrendiklerinde beni her an patlamaya hazır, ayaklı bir bomba gibi görmeye başlamasıydı. Yanlış bir şey yapsalar ya da kötü bir söz söyleseler bir anda onları havaya uçurabilirmişim gibi her saniye diken üstündeydiler. Hep endişeli ve panik halindelerdi ve bunu gizleyemiyorlardı. Fakat ben ayaklı bir bomba değilim! 25 yaşında, bipolar bozukluğuyla mücadele eden ve bu rahatsızlığın hayatını alt üst etmesine izin vermek istemeyen bir bireyim. Ailem ve sevdiklerim her zaman bana destek olmaya çalışıyorlar, bunu görüyorum. Ancak benim yaşadıklarımı yaşamadan, hissettiklerimi hissetmeden bana ne kadar destek olabilirler ki?”

Bipolar bozukluk, duygu durum ve davranışlarda ani ve keskin değişimler yaratan, karmaşık, kronik ve komplike bir rahatsızlıktır. Fakat bu bipolar bozukluğu olan kişilerin zayıf, güçsüz ya da çaresiz olduğunu anlamına gelmez. Doğru yöntemin yanında psikoterapi ve yakınların desteğiyle sağlıklı ve mutlu bir hayata sahip olabilirler.

 

Bipolar Bozukluğu Olan Sevdiklerimize Nasıl Destek Olabiliriz?

 

Eğer yakınınızda bipolar teşhisi konmuş sevdikleriniz varsa ve onlara yardımcı olmak istiyorsanız sizler için derlediğimiz 9 öneriyi inceleyebilirsiniz:

1. Gerçeklerle Yüzleşin!

Bipolar bozukluğun tıpkı diyabet ya da kanser gibi gerçek ve son derece ciddi bir hastalık olduğunu kabul edin. Diğer tüm fiziksel hastalıklarda olduğu gibi bipolar bozukluğun kontrol altına alınma sürecinde doğru planlama ve psikolojik desteğin ne kadar önemli olduğunu ve teşhis edilmesi böylesine zor bir hastalıkla yaşamanın ne kadar sinir bozucu olabileceğini unutmayın! Bu konuda daha fazla bilgi için bipolar bozuklukla yaşayanların anlayacağı 5 gerçek yazımızı inceleyebilirsiniz.

2. Kendinizi Eğitin!

“Bipolar” ya da “manik” kelimelerini kullanmak günümüzde neredeyse moda olsa da çoğu zaman gerçek anlamlarının tamamen dışında karşımıza çıkabiliyorlar. Bipolar bozukluk konusunda bilgi düzeyiniz arttıkça sevdiklerinizi de daha iyi anladığınızı fark edeceksiniz. Bu konuda yazılmış kaynakları, haberleri, yeni araştırmaları mümkün olduğunca takip edin. Bipolar bozukluk tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmeye ve süreçte yakınlarınızı desteklemeye özen gösterin.

3. Zaman Tanıyın!

Bipolar bozukluk teşhisi olan bir yakınınıza yardım edebilmenin en önemli adımlarından biri sabırlı olmaktır! Mani döneminde yerinde duramayan, bulutların üzerinde uçan kişiyle depresyon döneminin kara bulutları arasında kaybolmak üzere olan kişinin aynı insan olduğunu, onu her koşulda sevdiğinizi bilmesini sağlayın. Bipolar bozuklukta hızlı çözümlerin olmadığını, bunun ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu kabullenin ve hem kendinize hem de sevdiğiniz kişiye zaman tanımayı öğrenin.

4. “Acımak” Yerine Şefkat Gösterin!

Kimse kendisi için ne kadar üzgün olduğunuzu duymak istemez. Psikolojik destek alan kişilerle ilgili doğru sanılan yanlışlarda da bahsettiğimiz gibi özellikle de konu toplumsal önyargıların böylesine şiddetli olduğu psikolojik hastalıklar olunca… Bipolar bozukluğu olan kişilerin acınmaya değil mücadele etmeleri gereken bu yolda desteğe ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

5. Karşınızdaki Kişiye Bir Yetişkin Gibi Davranın!

Bipolar bozuklukta yaşanan ani duygu durum değişimleri kişilerin özellikle mani döneminde istenmeyen, dikkatsiz davranışlarda bulunmalarına, ani duygu patlamaları yaşamalarına neden olabilir. Böyle durumlarda karşınızdaki kişiye, eğer hastalığı yaşayan siz olsaydınız, size davranılmasını istediğiniz gibi davranın. Özellikle atak anlarında öfkelerinin hastalıktan kaynaklandığını, size karşı olmadığını hatırlayın.

6. Bipolar Bozukluğun Bir Seçim Olmadığını Unutmayın!

Karşınızdaki kişinin bipolar bozukluğu seçmediğini unutmayın! Bu bir zayıflık göstergesi ya da karakter bozukluğu değil, birlikte yaşamanın son derece zor olduğu bir hastalık! Yakınınızın yaşadığı bipolar bozukluk belirtilerinin bir çırpıda değişemeyeceğini, bunun bir süreç olduğunu ve kendisini seven kişiler olarak her zaman yanında olduğunuzu bilmesini sağlayın.

7. Geçmişe Perde Çekin!

Bipolar bozukluğa genellikle hayal kırıklıkları eşlik eder. Geçmişte yaşanmış, istenmeyen olaylara takılıp kalarak durumu olduğundan daha kötü bir hale getirmekten mümkün olduğunca kaçının. Her ne kadar yaşananlar sizin için de kolay olmasa da darılmak, gücenmek yalnızca aranızdaki bağların kopmasına yol açar. Bunun yerine yarınların güzel olması için çalışın, yakınınıza verebileceğiniz en büyük desteğin bu olduğunu göreceksiniz.

8. Kendinize Dikkat Edin!

Bipolar bozukluk hasta yakınları için de son derece yorucu ve zor bir süreçtir. Bu süreçte kendinize dikkat etmeniz, psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı kalmanızı sağlayacak savunma mekanizmaları geliştirmeniz son derece önemlidir. Karşınızdaki kişiye yardım etmek için önce kendinize yardım etmeniz gerektiğini unutmayın.

9. Asla Vazgeçmeyin!

Bipolar bozukluğun aranızdaki bağı yok etmesine izin vermeyin! Arkadaşınızı birlikte yapabileceğiniz aktivitelere davet edin, farklı etkinlikler planlayın. Son dakikada iptal etmek istediğini söylese bile anlayışlı olun. Bipolar bozukluk bazen heyecanla beklediğiniz planlarınızı alt üst edebilir ama siz asla vazgeçmeyin!

 

Bipolar bozukluğa bağlı psikolojik sorunlar yaşayan kişiler için anlık çözümlerin yanında içinde bulundukları durumu yönetmelerini kolaylaştıracak psikolojik destek gibi daha uzun soluklu çözümler oldukça önemlidir. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an psikologofisi.com’da yer alan uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog25 Temmuz 2017
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi