çocuğunuzla iyi iletişim kurmak için ipuçları

Çocuğunuzla İyi İletişim Kurmak İçin Bilmeniz Gereken 10 Teknik

Çocuklar ile iletişim kurmak çok hassas bir konudur. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzla kurduğunuz iletişimin tipi, onun hayatının geri kalanında nasıl bir insan olacağını belirler. Eğer kendine güvenen, öz güveni yüksek ve mental olarak sağlıklı bir birey yetiştirmek istiyorsanız hazırladığımız bu listeyi okumalısınız. O zaman başlayalım...

1- Sinirlendiğinde ne yapmalısınız?

Çocuğunuzla konuşurken kullandığınız yumuşak bir ses tonu ona öncelikle koşulsuz sevginizi hissettirecek, bununla birlikte kendisine çözümcü yaklaştığınızı, sakin olduğunuzu ve kendisinin de sakin olması gerektiğini düşündürecektir. Sakin bir şekilde yumuşak bir ses tonuyla konuşulacak her konu çözüme daha yakın ve anlaşılmaya daha açık olacaktır.

2- Çocuğunuzla iletişim kurmayı kolaylaştırmak ve güvenini kazanmak için,

Konu her ne olursa olsun iletişim esnasında çocuğunuzun güvende hissetmesi ve güvenli bir ortamda olması size de güvenmesini sağlayacaktır. Korku objesinin veya çocuğunuzu tedirgin edecek herhangi bir ortamın sağlayacağı iletişim zayıf olacak ve çocuğunuzun iletişiminize olan güveni azalacaktır. Hatta mümkünse çocuğunuzla konuşurken diz çökerek ya da oturarak onunla aynı boyda olmaya çalışın. Bu, çocuğunuzun sizinle iş birliği yapmasını sağlayacaktır.

3- Çocuğunuza soyut kavramları örnek vererek anlatın.

Bir ebeveyn olarak çocuğunuza anlatmak istediğiniz herhangi bir şeyi onun doğru anladığından emin olmalı, onun sizi anlayacağı şekilde kendinizi ifadede etmelisiniz. Soyut olan kavramları anlatırken açıklayıcı olmalı ve ona örnekler vermelisiniz. Örneğin paylaşma konusunda çocuğunuzu eğitirken ona bu kavramı fiilen göstermeli ve sizi doğru anladığından emin olmalısınız.

4- Çocuğun kendisine saygı duymasını ve öz güveni tam bir birey mi olmasını istiyorsunuz?

Ebeveynler için çocuklarının olumlu ve iyi yönleriyle gurur duymak, övünmek evrensel ve her ebeveynin kolaylıkla içinde bulunduğu bir durumdur. Fakat çocuklar hatasız büyümezler ve yaptıkları hataların kendilerini kötü hissettirmesini istemezler. Bu sebeple çocuğunuzun iyi yönlerine ve başarılarına sahip çıktığınız gibi hatalarına ve başarısızlıklarına da sahip çıkmalı, ona doğru yolu sabır ve iyilik ile anlatmalısınız. Bu yaklaşımınız çocuğunuza hatalarını düzeltme davranışı kazandıracak ve kendisine olan saygısını kaybetmemesini sağlayacaktır.

5- Problemleri çözme becerisi kazandırmak için,

Çocuğunuz yaşı gereği belli dönemlerde belli sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Bu durumlarda çocuğunuza çözümlerle gitmemeli, çözümü kendisinin bulması için onu teşvik etmelisiniz. Çözümü sizin bulmanız çocuğunuza sorunlar karşısında direnme ve çözüm bulma azmini ketleyecektir. Çocuğunuza çözüm bulması için destek olmalısınız.

6- Rolleri belirlemek çok önemli. Çocuğunuzla arkadaş olmayın!

Günümüzde ebeveyn-çocuk ilişkisinde en çok konuşulan konulardan biri "Arkadaş gibi olmak"tır. Bu arkadaşlık çoğu ebeveyn tarafından yanlış anlaşılmakta ve beklenenin dışında bir sonuç vermektedir. Arkadaş gibi olmak; çocuğunuzun yaş grubuna uygun olarak, sizi anlayabileceği ve karşılıklı anlaşabileceğiniz bir tavır ve dille ona yaklaşmanızdır. Çocuğunuzla gerçekten bir arkadaş olmanız değildir. Unutmayınız ki çocuğunuzun ömrü boyunca bir çok arkadaşı olacaktır fakat bir tane anne ve babası olacaktır. Çocuğunuzun sizin arkadaşlığınızdan çok anne-babalığınıza ihtiyacı olacaktır. Çocuğunuzla dertleşin, onu dinleyin, sizi anlamasını sağlayın ama asla onun için bir anne veya bir baba rolü olmaktan çıkmayın. Aksi takdirde çocuğunuz arkadaşına kızdığında, ona sinirlendiğinde, küstüğünde nasıl davranıyorsa size de aynı şekilde davranacaktır ve bu davranışlara izin vermeniz çocuğunuzun size olan saygısını azaltacaktır.

7- İyi bir dinleyici olun.

Çocuğunuzu her zaman dikkatle dinlemeli ve bunu ona hissettirmelisiniz. Asla çocuğunuzu dinliyor gibi yapmamalı, onu dinlerken başka bir şeye odaklanmamalısınız. O an bir işiniz olsa bile ona biraz beklemesi gerektiğini söylemeli, dikkatlice dinleyebileceğiniz bir zamanı birlikte yakalamalısınız.

8- Çocuğunuzla konuşurken göz kontağı kurun.

Çocuğunuzla konuşurken onunla göz kontağınızı kesmemeye dikkat etmelisiniz. Bu çocuğunuza güven verecektir. Çocuğunuz bir şey anlatırken göz kontağı halinde kafanızı onaylar biçimde sallamanız, aralarda "hı hıı anlıyorum" , "evet bu konuda haklısın" tarzında onaylamanız iletişiminizi güçlendirecek ve sizinle her konuda konuşması için çocuğunuzu teşvik edecektir.

9- Kuralları koyarken tutarlı olun.

Çocuğunuzla ilgili aldığınız her karar ve koyacağınız her kural kesin bir dille açıklanmalı ve sürekli uygulanmalıdır. Bu tutarlılık koyacağınız kuralların ve kararlarınızın doğruluğunun anlaşılmasını sağlayacaktır.

10- Anne – Baba arasındaki uyum:

Çocuğunuza annesi veya babası olarak bir konuda bilgi verdiğinizde, kural koyduğunuzda, kızdığınızda veya takdir ettiğinizde eşinizin sizi bu konuda desteklemesi gerekmektedir. Söz konusu durumda aynı düşüncelere sahip olmasanız bile bunu çocuğunuza yansıtmamalı, kendi aranızda konuşarak çözüme ulaştırmalısınız. Aksi takdirde çocuğunuz otorite seçmek zorunda kalacak, alacağınız kararlara olan güveni ve saygısı azalacaktır.
 
Günlük hayatta çocuğunuzla birlikteyken uygulayabileceğiniz birçok psikolojik teknik vardır. Bu yüzden çocuğunuzu yetiştirirken sorunlarınızla ilgili sürekli olarak bir Pedagog (Çocuk Psikoloğu) ile görüşmek onun geleceği için çok önemlidir. Hatta onun sağlığını bile etkilemektedir. Örnek olarak; sebze yemeyen bir çocuğa kızmak ya da zorla yedirmek yerine bununla ilgili psikolojik teknikleri öğrenmeniz daha faydalıdır. Çocuğunuza "Pırasa yemek zorundasın." demek yerine, "Pırasa mı yoksa brokoli mi yemek istersin?" şeklinde sormanız ona seçimi kendisinin yaptığını hissettirecek ve kararı kendisi vermek hoşuna gideceğinden bir seçim yapmak isteyecektir. Çocuk yetiştirirken hayatınızı kolaylaştıracak bu tür psikolojik teknikleri öğrenmek için her zaman Psikologofisi.com'da ki uzman pedagoglarımız ile online olarak görüşebilirsiniz. Dünyanın neresinde olursanız olun ister video ister telefon görüşmesiyle Pedagog ile görüşebilirsiniz.
 
Eğer Pedagogların ne yaptığı konusunda detaylı bilgi edinmek isterseniz adlı Pedagog ve Çocuk Psikoloğu Arasındaki Farklar adlı blog yazımızı da okuyabilirsiniz.
Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog5 Şubat 2018
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı