çocuk ve ergen terapisi

Çocuğunuzun Gelişiminde Oyunun Önemi 

Çocuklar hangi yaşta olursa olsunlar, gelişimleri için en verimli deneyimleri aileleri ile birlikte geçirdiği zamanla edinirler. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin en etkili yolu “iletişimdir”. Bu iletişimi  onun en etkili uğraşı olan oyun ile sağlamanız; onun ruhsal, zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından büyük önem taşır. 

Çocuğunuzun ruhsal gelişiminde oyunun yeri nedir?

Bizler gibi çocuklar da günlük hayatlarında stres yaşar. Yaşamdaki stres durumları oyunlara yansır ve o yaşantılarla oyun sırasında başa çıkmaya çalışır. Gerek çocuğun karakterinin şekillenmesinde, gerekse de sosyal çevresi ile iletişiminin gelişmesinde etkili bir rol oynar. 

Eğer yazıyı okuduktan sonra benden veya farklı bir çocuk /ergen terapistinden online terapi almak isterseniz psikologofisi.com'dan alanında uzman psikologlara bir dakika içinde bağlanıp görüşmeye başlayabilirsiniz.

Oyun sırasında çocuklar sınırsız hayal güçleri ile istedikleri karaktere bürünebilir ve insanların farklı kişilikleri, duyguları ve zevkleri olduğunu öğrenebilirler. Bu da başka insanlara karşı hoşgörü ve anlayış gibi duyguların pekişmesinde etkilidir. Çocuğunuzla beraber oyun oynarken oyunu tamamen onun kontrol etmesine izin verin ve ona ayak uydurun. Oyun sırasında, çocuğunuzun kendi iç dünyasındaki gerçek duygu ve düşüncelerini ifade ettiğini fark edebilirsiniz. Bu durum, çocuğunuzu üzen veya endişe veren bir olayı öğrenebilmeniz için önemli bir şans olabilir. Eğer böyle bir durumda çocuğunuzun problemler yaşadığınızı düşünüyor ve  doğru bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız yine bizlerle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Eğer çekingen ve içine kapanık bir çocuğunuz varsa, bu süreç sizin için sağlıklı iletişim fırsatı yaratabilir. Oynayarak öğrenme, çocukları hayata ve geleceğe hazırlayan en önemli faktörlerden biridir. Ayrıca bu konuda daha önce yazdığımız "Çocuğunuzla oyun oynarken dikkat etmeniz gereken 6 kural" blog yazımızı da okumanızı öneririz.

Çocuğunuzun zihinsel gelişiminde oyunun yeri nedir?

Mitchell and Burton’un göre oyun oynayan çocuklar hem akademik alanda daha başarılı olduğu hem de insan duygularını daha iyi anladığı;dahası matematiğin ve bilimin temel taşlarının oyunla kurulduğu görülmüştür. (1)  

Oyun oynamak çocukların özellikle dil gelişimini destekler. Çünkü çocuklar oyun oynarken yeni kelimeler keşfederler ve o kelimeleri cümlelerde nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenirler. Böylece, duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade ederek özgüvenlerini geliştirirler. Ayrıca çocuklar aynı oyunları farklı yollarla oynayabilirler; bu da farklı düşünebilme ve bunu hayata uygulayabilme becerilerinin gelişmesini desteklemektedir. 

Çocuğunuzun fiziksel gelişiminde oyunun yeri nedir?

Oyun oynamak, çocukların aktif olmalarını ve enerjilerini dışarı vurmalarını sağlamanın yanı sıra, motor becerilerinin gelişmesi için de büyük öneme sahiptir. Çocuklar oyun oynarken atlayıp zıplayarak denge, esneklik, hız ve dikkat gibi becerileri geliştirirler. Vücutlarını kontrol edebilmeyi ve hangi nesnelere ne kadar güç uygulamaları gerektiğini fark ederek kaslarını kullanmayı öğrenirler.

Çocuğunuzla sağlıklı ve etkili bir iletişim kurmanıza yardımcı olmak için uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.

Çocuğunuzun yaşam tarzı ve en gerçek uğraşı olan oyun aracılığıyla; çocuğunuzla birlikte etkili iletişim kurarak zamanınızı verimli ve kaliteli geçirmeniz dileğiyle.

 

Kaynak

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog1 Temmuz 2020
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı