çocuğa kardeş haberi vermek

Çocuklara Kardeş Haberi Nasıl Verilmeli?

Eveeet, yuvaya yeni bir minik daha geliyor! Peki bu haberi çocuğumuza nasıl söylemeliyiz? Çocuğunuza kardeşinin olacağı haberini vermek ve doğum öncesi ve sonrasında çocuğunuzu kardeşe hazırlamak oldukça hassas konulardır. Yazımızda aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. Bu süreçte bir psikologdan yardım almak ya da konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz bize ulaşabilirsiniz. Psikolog Ofisi yardım almak istediğiniz her konuda her zaman yanınızdadır.

Öncelikle belirtelim ki uzmanların tavsiyesi çocuğunuza kardeş haberi vermek için hamileliğin en az üçüncü ayında olması yönündedir. Ayrıca anne babanın bu haberi birlikte vermesi en doğrusu olacaktır.

Çocuğunuza kardeşinin olacağı haberini verdiğinizde alacağınız tepki daha önce kardeşinin olup olmaması, çocuğun diğer biyolojik ebeveyni ile şu an birlikte olup olmamanız ve yaş grubu gibi konulara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle bu konular üstünde ayrı ayrı duracağız.

Ancak öncelikle şunu belirtmek gerekir; henüz çocuk planları yaptığınız aşamadaysanız çocuğunuzun konu hakkında fikrini almak sizin için iyi olabilir. Burada fikir almaktan kastımız ‘kardeş ister misin?’ sorusunu açıkça sormak değil. Tabi ki çocuğun yaş durumuna göre bunu tercih edebilirsiniz ancak bir başka yolu çocuğunuzun hareketlerini gözlemlemektir. Bir arkadaşa ihtiyacı olduğunu anlayacağınız hareketleri ya da söylemleri olabilir. 

Gelelim çocuğunuza kardeşi olacağı haberini vermeye. Konuyu öncelikle yaş grupları açısından ele alalım. Burada incelememiz gereken 4 yaş grubu var. Bunlar; 0-2 yaş, 3-6 yaş, 7-11 yaş ve 11-15 yaş.

0-2 Yaş Arası Çocuklara Kardeşi Olacağı Nasıl Söylenmeli?

0-2 yaş çocuğun ilk gelişim dönemidir. Bu dönemde bebekler kardeşi olacağının ne anlama geldiğini dahi kavrayamazlar ancak sizin bu konudaki duygu, düşünce ve tavırlarınız onu da etkileyecektir. Dolayısıyla çocuğunuza kardeşten bahsederken heyecanlı ve mutlu olmanız önemlidir. 

3-6 Yaş Arası Çocuklara Kardeşi Olacağı Nasıl Söylenmeli?

Bu dönemde çocukta ebeveynlerine karşı fazla bağlılık söz konusudur. Dolayısıyla kardeş düşüncesi hoşuna gitmeyebilir ve ebeveynlerini başkasıyla paylaşma fikri onu korkutabilir. Bu nedenle 3-6 yaş arası dönem kardeş haberi vermek için zorlayıcı dönemlerdendir. 

Hamileliğin henüz başlarında bu haberi vermektense annenin karnının büyümesiyle onun kendiliğinden merak etmesini bekleyebilirsiniz. Yine de çocuğunuzun haberi sizden öğrenmesi önemlidir. Bu detayı unutmamalısınız. 

Bu dönemde çocuğunuza karşı dürüst olmanız oldukça önemlidir. Size soracağı sorulara mümkün olduğunca şeffaf cevaplar vermelisiniz. Ayrıca kardeşiyle oyunlar oynayacağını, bebeğin çok tatlı olacağını, kardeşini de onu da çok seveceğinizi söyleyebilirsiniz. 

Tüm bunları doğru yapmanıza rağmen çocuğunuz altına kaçırma, huysuzlanma gibi bazı reaksiyonlar verebilir. Bu durumda bir uzmana danışmak isteyebilirsiniz. Psikolog Ofisi dilediğiniz her an çocuğunuzun ve sizin yanındadır. 

7-11 Yaş Arası Çocuklara Kardeşi Olacağı Nasıl Söylenmeli?

7-11 yaş çocuğun kardeş kavramını daha iyi kavrayabileceği bir dönemdir. Bu nedenle hamileliğin üçüncü ayından sonra çocuğunuzla konuyu açıkça konuşmak süreç açısından en sağlıklısı olacaktır. Bu yaş grubu çocuklar genellikle konuyu anlayışla karşılar ve sizin mutluluğunuzu paylaşır. Anormal bir tepki vermesi nadirdir. Bu tarz anormal durumlarda bir psikologdan yardım almanız sizin için iyi olabilir. 

11-15 Yaş Arası Çocuklara Kardeşi Olacağı Nasıl Söylenmeli?

11-15 yaş çocuğun erken ergenlik dönemidir. Bu dönemde çocuklar normalde  olduğundan daha huysuz davranışlar sergileyebilir. İçgüdüsel olarak sizinle tersleşmeye ya da kararlarınıza karşı çıkmaya yatkın olabilir. Ancak bu dönem aynı zamanda çocuğun sizden iyiden iyiye bağımsızlaştığı dönemdir. 

Dolayısıyla kardeş haberine karşı tepkileri değişiklik gösterebilir. Burada en önemli husus konuyu onunla açık açık konuşmak ve onun da bir birey olduğunu unutmadan hareket etmektir. Ona saygı duyduğunuzu belli etmeniz ve fikrini almanız ayrıca sorularını dürüstlükle cevaplamanız önemli olacaktır. 

  • Çocuğa kardeş haberi verme hususunda bir diğer önemli husus daha önce kardeşi olup olmadığıdır. Daha önce kardeşi olan çocuklara kardeş haberi vermek doğal olarak daha kolay olacaktır. Çünkü çocuk kardeş sevgisini tatmıştır, paylaşmayı öğrenmiştir ve kendinden küçüğü koruma içgüdüsü gelişmiştir. Ancak tek çocuk olan dolayısıyla daha önce kardeşi olmamış çocuklara kardeş haberi vermek daha zahmetli olabilir. Çünkü bu durumda çocuğun yukarıda sözünü ettiğimiz özellikleri gelişmemiş olacaktır. Böyle bir durumda, çocuğun karakteristik özelliklerini ya da huylarını da dikkate alarak, bu haberi bir psikolog eşliğinde vermeyi tercih edebilirsiniz. 

Aşağıda çocuğa kardeş haberi verme hususunda bazı özel durumlardan bahsedeceğiz. Bu özel durumların varlığı durumunda sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından en verimli yöntem haberi bir psikolog eşliğinde vermektir. Bu konuda, alanında uzman psikologlarımız çocuğunuz ve sizin her zaman yanındadır. Ancak yine de sizin de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmakta.

  • Çocuğunuzun bir psikolojik rahatsızlığı olması durumunda kardeş haberini verirken oldukça hassas davranmalısınız. Çocuğunuza olabildiğince hassas ve sevecen yaklaşın. Soracağı sorulara dürüstlükle cevap verin ancak bunu yaparken kırıcı olmamaya özen gösterin. Unutmayın ki psikolojik rahatsızlığı olan çocuklar normalden daha alıngan ve desteğe muhtaç olabilecektir. Ayrıca bu durumda çocuğun size bağımlılığının azalması daha yavaş ilerleyebilir. Bunu da göz önünde bulundurmalısınız. 
  • Çocuğunuzun ebeveyninin kardeşinin ebeveyninden farklı olması durumunda çocuğunuza bu haberi verirken çok dikkatli olmalısınız. Unutmayın ki çocuğun yaşı kaç olursa olsun vereceği tepki oldukça sert olabilir. Hatta normalde daha sakin tepkiler beklediğimiz 7-11 ve 11-15 yaş grubu çocuklardan ters tepkiler beklemekteyiz. O nedenle kardeş haberini verirken ve sonrasında alacağınız tepkiye karşılık sizin daha yumuşak ifadeler kullanmanız önemlidir. Çocuğunuza olabildiğince anlayışlı yaklaşın. Sık sık ona verdiğiniz değerin azalmayacağını, sizin için önemli olduğunu, iletişiminizin eskiden olduğu gibi güzel olacağını hatırlatın.
  • Çocuğunuzun fiziksel bir engeli bulunması durumu da oldukça hassas yaklaşılması gereken bir durumdur. Fiziksel engeli bulunan çocuklar yaşıtlarının dışlaması ya da insanların tepkisi nedeniyle kendisini eksik hissedebilir ve özgüvensizleşebilir. Bu nedenle kardeşinin ondan daha üstün olacağı inancıyla onu daha çok seveceğiniz düşüncesine kapılması oldukça olasıdır. Ona kendini eksik hissettirmemelisiniz. Kardeşi ve onun eşit değerde olduğunu, ikisini de çok sevdiğinizi sık sık hatırlatmalısınız. 
  • Çocuğunuzun zihinsel bir engeli olması durumunda, ona bu haberi verirken yapmanız gerekenler engelinin derecesine göre değişebilmektedir. Ancak fiziksel engelli çocuklar için geçerli olan hususlar genel olarak burada da geçerlidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri zihinsel engeli bulunan çocuğa kardeşinin ona zarar vermeyeceğini onun da kardeşine zarar vermemesi gerektiğini sık sık hatırlatmaktır. 

Bunlar ve benzeri özel durumlarda dikkat etmeniz gereken önemli hususlar genel hatlarıyla böyledir. Ancak yine de hatırlatmamız gerekir ki bu tarz durumlarda en sağlıklısı bir psikoterapi süreci başlatmak olacaktır. 

Çocuğunuza kardeşi olacağının haberini vermek kadar onu kardeşe hazırlamak da önemlidir. Doğum öncesinde ve sonrasında hastane sürecinde onu kardeşle yaşamaya hazırlamalısınız. Burada hazırlık kısmının doğumdan önce ve hastane süreci olmak üzere iki şekilde incelemeliyiz. 

Çocuğunuzu Doğumdan Önce Kardeşe Hazırlamak

Çocuğunuza kardeşi olacağını yukarıda sözünü ettiğimiz sağlıklı şekilde haber verdikten sonra çocuğunuzun kardeşiyle yaşamını kolaylaştırmak ve iki taraf için de sağlıklı bir ortam oluşturmak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

Bunlardan ilki onu çocuğa hazırlık sürecine dahil etmek olacaktır. Sürece dahil etmekten kastımız bebek için mobilya ya da kıyafet alışverişlerini çocuğunuz ile birlikte yapmak, aldıklarınızı onunla beraber düzenlemektir. 

Çocuğunuza bir oyuncak bebek alarak onunla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece çocuk bir bebekle ilgilenme fikrine alışacak ve siz bebeğinizle ilgilenirken yapacaklarınızı tuhaf karşılamayacaktır. 

İlk etapta bebek için çocuğunuzun odasını bölmemek daha doğru olacaktır. Uyku alanı onun güvenli alanını oluşturduğundan bebeği güvenli alanını ihlal eden bir faktör olarak görebilir. Bu nedenle bebeğin eşyalarını sizin uyuduğunuz odaya yerleştirmek daha doğrudur. 

Çocuğun kalp atış hızının dinletileceği ya da renkli ultrason görüntüleceği gibi önemli doktor kontrollerine çocuğunuzu da götürebilirsiniz. Böylece çocuğunuz da sizin sevincinizi ve heyecanınızı paylaşmaya başlayacaktır.

Çocuğunuza kendi bebekliği ile ilgili hikayeler anlatabilirsiniz. Ayrıca birlikte tatlı bebeklerin videolarını izleyebilirsiniz. Civarınızda kardeşi olan çocuklar varsa onların ne kadar iyi anlaştıklarından, birlikte çok güzel oyunlar oynadıklarından söz edebilirsiniz. Hatta mümkünse o kardeşleri oyunlar oynarken görmesi iyi olacaktır. 

Ayrıca hamilelik boyunca her iki ebeveynin de çocukla belirli aralıklarla onu eve yeni bir bebek geleceği ve kardeşi olacağı fikrine alıştıracağı konuşmalar yapması önemlidir. Çocuğa ona olan sevgi ve ilginin azalmayacağını, hala eskisi kadar sevileceğini, kardeşinin de onu çok seveceğini söyleyebilirsiniz. 

  • Belirtmemiz gerekir ki eğer yukarıda sözünü ettiğimiz; çocuğunuzun psikolojik rahatsızlığı olması, fiziksel engeli olması, zihinsel engeli olması ya da iki çocuğunuzun ebeveyninin farklı olması gibi özel durumlardan biri varsa süreci bir psikolog eşliğinde yürütmeniz sizin için en sağlıklısı olacaktır. Bu süreçte online psikoterapi; çocuğunuzun okul saatleri, hamilelik döneminde yüz yüze katılmanın sizin için zor olabileceği ve yüz yüze psikoterapi seanslarına göre daha avantajlı ücretler olması hususları göz önüne alındığında sizin için çok daha avantajlı olacaktır. Psikolog Ofisi, çocuğunuz ve kardeşinin sağlıklı bir iletişime ve güzel bir ilişkiye sahip olmaları için hamilelik sürecinin her anında çocuğunuzun ve sizin yanınızdadır. 

Hastane Sürecinde ve Bebeğin Eve İlk Geliş Zamanında Çocuğu Kardeşe Hazırlamak 

Doğum için hastaneye gittiğinizde ve orada yatılı kaldığınızda sizin evden uzak olma ihtimaliniz özellikle bunu kavrayamayacak yaşlarda ise çocuğunuza korkutucu gelebilir ve çocuğunuz sizin tamamen ondan ayrıldığınızı, sizi kaybedeceğini düşünebilir. Bu durumun yaşanmaması için konuyu daha önceden çocuğunuzla konuşmanız gerekir. 

Ancak hastane, gitme sebebi ne olursa olsun çocuklar için korkutucu olabilir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken husus, bunu konuşurken çocuğunuza korkutucu bir dil kullanmayarak mümkün olduğunca şefkatli yaklaşmaktır. Ona bu sürecin normal olduğunu, hastaneden kardeşinin geleceğini söyleyebilir mümkünse hastane dönüşünde çocuğunuza küçük hediyeler alabilirsiniz. 

Hastaneden bebeğinizle eve geldiğinizde bebek bakıma muhtaç olduğundan bir süre onunla ilgilenmeniz gerektiğini çocuğunuza anlatın. Aynı zamanda bebeğin bakım sürecinde çocuğunuza küçük ve kolay görevler vererek onu da bu sürece dahil edebilirsiniz. Ona onu da kardeşini de çok sevdiğinizi sık sık hatırlatın. 

Bebeği görmek için gelen akraba ve arkadaşlarınızın ilgisi normal olarak yenidoğan bebekte olacaktır. Bu durumda çocuğunuzun kıskançlık yapması ya da üzülmesi normaldir. Burada size düşen durum bu tarz zamanlarda çocuğunuza ilgi göstererek duygusal bir boşluğa düşmesine ve küçük de olsa hayal kırıklığı yaşamasına engel olmaktır. 

  • Yazımızın sonunda şunu belirtmeliyiz ki çocuğunuza kardeş haberini vermek ve onu kardeşi olacağı düşüncesine hazırlamak ilerde de kardeşler arasında sağlıklı bir ilişki olması açısından çok önemli ve hassas bir durumdur. Bu süreci düşünerek ve sağlıklı adımlarla yürümeniz gerekir. Süreçte sizin yapmanız gerekenlerden yazımızda bahsettik. Uzman bir psikoloğun da sizin ve çocuğunuzun yanında olmasını, desteğini isterseniz Psikolog Ofisi her zaman yanınızdadır. 
Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog23 Haziran 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı