Depresyon ile Nasıl Başa Çıkılır?

Depresyon, günümüz yaşam şartlarında toplumun büyük kısmını etkileyerek “çağın hastalığı” olma yolunda hızla ilerliyor. Her 4 kişiden 1ini etkileyen, yaşam kalitesini düşüren depresyon, dünya çapında ciddi bir problem olarak ele alınıyor. Bu nedenle depresyon ve depresyon belirtileriyle mücadelede psikoloji dünyası büyük bir çaba içinde. Bu yazımızda depresyon ile mücadelede uygulayabileceğiniz 5 yeni ve etkili yöntemi bulabilirsiniz:

1. Geleceğe bakış açınızı değiştirin.

Depresyonun geleceğe dair ümitsiz bir bakış açısı getirdiği düşünülürken aslında tam tersinin de mümkün olabileceği yapılan son araştırmalar sayesinde ortaya çıktı. Kişilerin geleceğe dair olumsuz bakış açıları kendi kendilerini de depresyona sürüklemelerine sebep olabiliyor.

 

Roepke&Seligman tarafından 2015 yılında British Journal of ClinicalPsychology’de yayınlanan araştırma sonuçlarına göre kişileri depresyona sürükleyen en temel düşünce biçiminin gelecek kaygısı, beklentilerin ve yarınlara dair değerlendirmelerin olumsuz olması olarak sıralanıyor. Negatif düşünce kalıplarımızın neden olduğu depresyon bu noktadan sonra yaşamımızı ele geçirerek tıpkı yumurta tavuk ikilemi gibi geleceğe daha da ümitsiz bir perspektiften bakmamıza neden oluyor.

 

Bu döngüyü kırabilmek ve depresyonun yıkıcı etkilerinden kendimizi olabildiğince koruyabilmek için gelecekten beklentilerimizi mümkün olduğunca pozitif tutabilmek, yarınlardan ümidimizi kesmemek alınabilecek en etkili önlemlerden gibi görünüyor.

2. Akdeniz Diyeti Depresyonu Önleyebilir.

BMC Medicine’da 2015 yılında yayınlanan ve 10 yıl süren araştırma sonuçlarına göre meyve, sebze ve baklagil ağırlıklı bir beslenme düzeniyle depresyonu önlemek mümkün görünüyor! Omega 3 ve vücudumuz için gerekli olan diğer besinleri öğünlerimize serpiştirerek küçük değişikliklerle depresyonun yıkıcı etkilerinden kendimizi kurtarabiliriz.

3. Kendinizi Bir Grup ile Özdeşleştirin.

Depresyonla mücadelede başarılı olabilmek için güçlü sosyal ilişkilerin önemi uzun zamandır bilinen gerçeklerden biridir. Ancak son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar depresyon ile mücadelede en önemli noktanın bireylerin bir sosyal gruba öylesine dahil olmaları değil, grup ile kendilerini gerçekten özdeşleştirebilmeleri olduğunu ortaya koyuyor.

Sciencedirect.com’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre çevrelerindeki yerel gruplara aktif olarak üye olan depresyon hastalarının aidiyet bilinçlerinin daha yüksek olduğu, bu nedenle depresyon ile mücadelelerinde kendilerini daha güçlü hissettiklerini gösteriyor.

4. Sosyal Medyadan Bir Hafta Uzaklaşın!

Sosyal medya araçlarının kullanımının böylesine arttığı günümüzde, kendimizi Facebook listemizdeki kişilerle sürekli karşılaştırmamızın depresyon semptomlarını arttırdığı belirtiliyor.

 

Journal of SocialandClinicalPsychology’de yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, genellikle başımıza gelen güzel olayları Facebook gibi sosyal medya mecralarında paylaşma eğiliminde olduğumuz için bu durum arkadaşlarımızın yaşamlarıyla kendimizi sürekli kıyaslamamıza neden olarak bilinçaltımızda başkalarının sürekli bizden daha mutlu hayatlar sürdürdüğünü düşünmemize ve kendimizi olduğumuzdan daha kötü hissetmemize neden oluyor.

 

Bir haftalığına Facebook'tan uzak durarak başkalarının sahte mutluluklarından zihninizi biraz olsun uzaklaştırıp, kendi duygularınıza ve sağlığınıza odaklanabilir ve sosyal medya depresyonu ile aranıza mesafe koyabilirsiniz.

5. Sokratik Sorgulama Tekniğini Öğrenin

Son dönemde yapılan araştırmalar; Psikoterapistlerin, danışanlarının kendilerine ve içinde bulundukları dünyaya yeni ve taze bir perspektiften bakabilmelerini sağlamak için sıklıkla kullandıkları sokratik sorgulama tekniğinin depresyon ile başa çıkmada de oldukça etkili olduğunu gösteriyor.

 

Günlük olaylardan varoluşsal konu ve kaygılara kadar birçok alanda kullanılabilen sokratik sorgulama tekniğiyle depresyondaki kişilerin kendilik algılarıyla ilgili var olan yanlış düşünce kalıplarının altında yatan nedenleri ortaya çıkarmalarına yardımcı olduğu belirtiliyor.

 

Eğer siz de depresyonda olduğunuzu düşünüyor ve desteğe ihtiyaç duyuyorsanız psikologofisi.com’da online olan psikologlarımızdan dilediğiniz zaman psikolojik destek alabilirsiniz.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog4 Ocak 2017
Yorumlar
0/1500

Kendimi o kadar yorgun hissediyorum ki hiçbirini yapmakla uğraşamam :(

21 Aralık 2019

Kendimi o kadar yorgun hissediyorum ki :(

21 Aralık 2019

2 aydır hayatı dizi ve filmlerin içinde yaşıyorum. arkadaş çevreme yansıtmasam da hiçbir şeyden zevk ve tat almıyorum içimi dökmek istiyorum yakınlarıma anlatsam da anlamayacaklar diye kendi içimde tutuyorum. bütün arkadaşlıklarımı sorguluyorum dine olan bağlılığım inancım azaldı ne yapsam bilemiyorum öylesine yaşıyorum

29 Ocak 2020
En uygun fiyatlarla

Online Terapi