• Blog
  • Depresyonu Kısa Sürede ve Ucuza Tedavi Etmek Mümkün!

Depresyonu Kısa Sürede ve Ucuza Tedavi Etmek Mümkün!

    Bu yazıdaki konular

Exeter Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, depresyon mücadelesi için davranışçı aksiyon terapisinin bilişsel davranışçı terapi (BDT) kadar etkili ve ucuz bir alternatif olduğu ortaya çıktı. 

Davranışçı Aksiyon Terapisi, depresyon teşhisi konan bireylerin kendileri için anlamlı ve faydalı aktivitelere yönlendirilmesi prensibiyle çalışan bir terapi türüdür. Uygulaması çok daha basit ve pratik olan bu terapi, genç ve görece daha az deneyim sahibi olan psikologlar tarafından da rahatlıkla uygulanabiliyor. Davranışçı aksiyon terapisinin, depresyon sürecindeki uzman desteği ücretlerini %20’ye varan oranda azaltması ile depresyon hastaları için çok daha ekonomik bir seçenektir ve bu terapinin süreci daha hızlıdır.

University of Exeter kıdemli araştırmacılarından Profesör David Richard tarafından yönetilen, York, Kings College London ve NHS Foundation’dan uzmanların birlikte çalıştığı, depresyon mücadelesinde dünya çapında bugüne kadar gerçekleştirilen en geniş çaplı araştırmalardan biri olarak kabul edilen COBRA ( Cost and Outcome of Behavioral Activation versus Cognitive Behavioral Therapy) araştırmasında uzmanlar gruplar arasındaki farklı yöntemleri karşılaştırabilmek için rastgele kontrollü bir örneklem yöntemi kullandıklarını belirtiyorlar.

Devon, Durham ve Leeds bölgelerindeki öncelikli bakım ve psikoloji servislerinden 440 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada katılımcılar iki gruba ayrıldı. Araştırma süresince 219 Katılımcıya Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), 221 katılımcıya da Davranışçı Aksiyon Terapisi uygulandı. 6,12 ve 18 aylık zaman periyodlarında değerlendirilen katılımcıların gelişim çizelgesinde gruplar arasında bir fark görülmemesi Davranışçı Aksiyon Terapisinin BDT kadar etkili olduğuna dair kuvvetli kanıtları da gözler önüne seriyor. 

Günümüzde en büyük ikinci iş göremezlik nedeni olan ve dünya genelinde 350 Milyon kişiyi etkileyen klinik depresyonun 2011-2030 yılları arasında 5.36 Trilyon Dolarlık bir kayba yol açacağı ön görülüyor. Bu veriler ışığında depresyon sürecindeki uzman desteği mümkün olan en az masraf ile sunabilmek tüm ülkeler için global bir öncelik haline geliyor. 

Depresyondaki bireylerin davranışlarını değiştirmeye odaklanan davranışçı aktivasyon terapisi kişilerin duygu durumu ve davranış arasındaki bağı kuvvetlendirmelerini sağlamaya odaklanıyor. Bu açıdan “dışarıdan içeriye” olarak tanımlanabilen terapi yönteminde psikologlar danışanlarının pozitif deneyimlere odaklanmalarına yardımcı olmaya çalışıyor. Böylelikle depresyonun en sık görülen belirtilerinden olan; "Kişiye zor gelen durumlardan kaçınma" davranışını azaltarak istenmeyen davranış alışkanlıklarını azaltmak hedefleniyor.

Depresyon mücadelesinde alternatif yöntemler hakkında daha fazla bilgi için blogumuzdaki Depresyon ile nasıl başa çıkılır? yazımızı da okuyabilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog21 Şubat 2017
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi