online psikolog

Evden Çalışmayı Yönetmek

COVID-19 yayılmaya devam ettikçe şirketler virüsün yayılma etkisini azaltmak için alınan önlemler kapsamında evden çalışma modelini uygulamaya başladı ve biz kendimizi evden çalışırken bulduk. Koronavirüs (COVID-19) salgını döneminde, hem iş hem de aile hayatını evden yönettiğimiz ve “yeni normal” e uyum sağlamaya başladığımız bu dönemde, hayatı kolaylaştıracak ipuçlarını paylaşıyoruz.

Evden çalışmaya geçişte büyük bir stres yaşıyor olabilirsiniz. Aşağıdaki ipuçları bu geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olacak. İpuçlarımız ise şöyle:

1. Belirli çalışma sürelerini ayarlayın

Mümkün olduğunca günlük çalışma programınızı korumaya çalışın. Ofisteyken genellikle sabah 9- akşam 6 arası çalışıyorsanız, evden çalışırken de aynı çalışma saatlerini uygulamaya çalışın.

2. Sınırları koruyun

Yukarıdaki maddeye ek olarak, belirli çalışma saatinin sınırlarını korumaya çalışın. Evden çalışırken bu saatlere uyum sağlamak zor olabilir. Ancak çalışmayı bitirdiğinizde; Evde kendinize ait zaman geçirebileceğiniz zamanınız olacaktır. İşinizin çalışma saatlerinden, tüm güne yayılmasına izin vermeyin.

3. İş arkadaşlarınızı bağlantınızı sürdürün (Sanal kahve sohbetleri)

Evden çalışmak zorlayıcı bir deneyim olabilir bazılarımız için. Sanal öğle yemeği ve kahve sohbetleri planlayarak iş arkadaşlarınızla bağlantı kurmaya çalışın. Görüntülü konuşma eşliğinde bir kahve molası iyi olmaz mı? Yalnızlık duygusunu önlemek için çalışma arkadaşlarınıza bağlantı kurmanın yollarını bulun ve iletişim halinde kalın. Çalışma verimliliğinize katkısı olacağını unutmayın.

4. Bol su için, düzenli yemek yiyin ve mola verin

Bu önerimiz basit görünebilir ama bireysel sağlığımız için çok önemli. Zaman kaybını önlemek ve günlük öz bakımımızı unutmak kolay olabilir (yeterince su içmek, düzenli yemekler yemek ve yeterli egzersiz yapmak gibi). Mola zamanlarınızı ayarlayın ve bunlara sadık kalın. Kalkın ve dolaşın, esneme hareketleri yaptın ve birkaç saatte bir 5’er dakikalık molalar vermeye çalışın.

5. Günlük yapılacaklar listenizi belirleyin

Evden çalışmak bunaltıcı olabilir. Günlük yapılacaklar listesi bu konuda size yardımcı olacak ve motive edecektir. Gününüzü planlamak ve liste hazırlamak bir rutin oluşturmanıza yardım edecektir. Her gün ihtiyaçlarınıza uygun yapılması gerekenler listenizi yapın ve onların üzerine odaklanmaya çalışın. Her gün her göreve öncelik vermeye odaklanın.

6. Fiziksel ortamınızın çalışma şartlarınıza uygun duruma getirin

Evinizde bir çalışma odası hazırlayabiliyorsunuz o odayı kullanın. Yoksa eğer mümkün olduğunca, işi yatak odanızdan veya tipik olarak gevşediğiniz yerlerden ayırmaya çalışın. Yatak odanızda çalışmak zorundaysanız, çalışmak için en azından gerçek yatağınızın dışında bir yer açmaya çalışın. Sağlıklı yaşam perspektifinden bakıldığında, çalışma alanları ile rahatlamak için tasarlanan alanlar (ör. Yataklar, kanepeler) arasında açık bir ayırım yapmak gerekir. Çalışma şartlarına uygun bir masa ve sandalye bulmaya ve sadece çalışırken bu alanı kullanın.

7. Dikkat dağıtıcı unsurları kendinizden uzaklaştırın

Ev ortamınızda mümkün olduğunca, dikkat dağıtıcı unsurlarından uzak durmaya çalışın. Bazılarımız için bu televizyon açmaktan kaçınmak anlamına gelebilir, bazılarımız içinse dışarıdan gelen araba sesleri de olabilir. Çalışma saatlerinizde evinizde olan bir oda arkadaşınız, eşiniz, çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız varsa eğer çalışma saatlerinde mümkünse yalnız bir odada çalışmaya çalışın. Evden önemli iş toplantısına bağlanacağınızı düşünün. İşlerinize odaklanabilmeniz için dikkat dağıtan alanlardan kaçınmanız gerekiyor, bu konuda evinizi paylaştığınız diğer kişiler ile bu konuyu konuşun.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog19 Nisan 2020
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi