gizli depresyonun belirtileri

Gizli Depresyonun 6 Çok Bilinmeyen Belirtisi

Hepimiz zaman zaman depresif bir döneme girer ve bunu etrafımızdan saklamaya çalışırız. Kimi zaman bu gizli depresyon halini o kadar iyi kamufle ederiz ki yüzümüzden gülümseme eksik olmaz, adeta mutluluğu kendimize maske ederiz. 

Gizli depresyonda olan kişiler genelde sahip oldukları depresif düşünce ve hislerin kendilerinde herhangi bir yıkıcı etkiye sebep olduğunu kabul etmezler. Sahip oldukları bu depresif düşünce ve hislerin zaman içinde kendiliğinden geçeceğini düşünürler. Bazen bu umursamama hali işe yarar gibi görünse de psikolojimizdeki değişim ve dalgalanmalara kayıtsız kalmak daha büyük sıkıntılara ve yalnızlığa sebep olur.

Sizler için gizli depresyonun 6 belirtisini listeledik. Eğer çevrenizde gizli depresyona sahip olduğunu düşündüğünüz sevdikleriniz ya da tanıdıklarınız varsa bu belirtileri fark ettiğinizde onlara en kısa sürede yardımcı olabilirsiniz.

1- Uykusuzluk, uyuyamamak ve uyku bozukluğu...

Yeme, içme ve uyku düzeninde görülen değişimler genelde bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Uyku beden ve ruh sağlığının temelini oluşturduğu için özellikle uyku düzeninde görülen değişimlere dikkat etmek gereklidir. Eğer kişide uyuyamama, normalden fazla uyuma gibi uyku düzensizlikleri görülüyorsa gizli depresyondan şüphelenilebilir. Gizli depresyonu olan kişiler bazen içlerindeki boşluğu yemek veya alkolle bastırmaya çalışabilir ya da yemenin veya içmenin herhangi bir faydasının olmadığını düşünerek yeme içmeyi hayatlarından olabildiğince uzak tutabilirler.

2- Dışarı çıkmamak, yakınlarıyla birlikte zaman geçirmemek için sürekli bahaneler bulmak.

Hepimiz zaman zaman son derece normal olarak yalnız kalmak isteriz. Ancak gizli depresyon yaşayan kişiler git gide artan aralıklarla sosyal ortamlardan kaçmaya, evden çıkmamak için bahaneler yaratmaya, en yakın dostlarıyla bile görüşmemek için nedenler bulmaya başlarlar. Böylelikle depresyonda olduklarını çevrelerinden hatta kendilerinden bile gizleyebileceklerini düşünerek yardımdan git gide uzaklaşırlar.

3- Sohbetlerine normalden daha karanlık bir felsefe hakim olmaya başlamış olabilir.

Gizli depresyondaki kişilerle bir araya geldiğinizde sohbetin normalden çok daha karanlık ve felsefi bir hal aldığını fark edebilirsiniz. Kendilerine zarar vermekten ve ölüm gibi karanlık konulardan daha sık bahsetmeye başlamış olabilirler. Cümle aralarında mutluluk arayışlarından ve daha iyi bir hayata duydukları özlemden dem vurabilirler. Bu tür konulara artan eğilimleri paylaşmaktan çekindikleri depresif düşüncelerin yansımaları olabilir.

4- Yardım istemek konusunda kararsızdırlar.

Gizli depresyon yaşayan kişiler için içinde bulundukları durumun gizliliği çok önemlidir. Bazen kendileriyle yaşadıkları bu bitmeyen mücadeleden yorulup yakınlarından ya da bir psikologdan yardım isteyebilirler. Hatta en önemli adımı atıp bir terapistten randevu bile alabilirler ama çok azı bu randevuya katılacak cesareti kendisinde bulur. Çünkü psikolojik destek almaları gerçekten depresyonda olduklarını kendilerine itiraf etmek anlamına gelir ve bu gizli depresyon yaşayan çoğu kişinin kabul etmekten köşe bucak kaçtığı bir durumdur.

 

5- Normalden çok daha hassas olabilirler.

Gizli depresyon yaşayan kişiler rutin olaylara normalden çok daha yoğun tepkiler vermeye başlayabilirler. Televizyon seyrederken normalde etkilenmeyecekleri bir sahnede gözyaşlarına boğulabilir ya da trafikte yaşadıkları ufak bir duruma aşırı sinirli bir tepki verebilirler. Depresif duygularını bastırmaya çalıştıkça diğer duyguları bardaktan taşan su gibi etrafa yayılır..

6- Hayata ve olaylara daha kötümser yaklaşırlar.

Depresyondaki kişiler hayata ve çevrelerindeki olaylara daha kötümser bir bakış açısıyla bakma eğilimindedirler. Karşılarına çıkan engelleri, daha önce benzerlerini başarmış olsalar bile kendine güvensiz ve olumsuz bir duygu durumuyla karşılarlar. “Başaracağıma inanıyorum” yerine “Başarabileceğimi sanmıyorum” gibi düşünce kalıplarıyla daha en baştan beklentilerini düşürüp başarı şanslarını sabote ederler.
 

Eğer siz de, kendinizde ya da sevdiklerinizde bu belirtileri fark ediyor ve daha mutlu yarınlara en çabuk şekilde ulaşmak istiyorsanız zaman kaybetmeden bir psikolog ile iletişime geçmenizde fayda var. Psikologofisi.com’da dilediğiniz zaman bir psikolog ile görüşüp online terapi alabilirsiniz. Böylece depresyon ile mücadele için ilk adımı atmış olursunuz.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog14 Aralık 2019
0/1500
Yorumlar

Evden çıkmak istemiyor, komşularından kaçıyorum beni görüp konuşmasınlar diye

05 Mart 2021