ilişkide güven sorunları

İlişkide Güven Sorunları Nasıl Aşılır?

İçindekiler


Güven, son yıllarda toplumumuzdaki tüm ilişkilerde görülen önemli bir sorun. Yapılan araştırmalar da insanların bugün, yirmi yıl öncesine göre daha az kişilerarası güvene sahip olduğunu gösteriyor. Peki, bu insan ilişkileri için ne anlama geliyor? Ne yazık ki, güven olmadan sağlıklı bir ilişki kurmanın mümkün olmadığı gerçeğini bir kez daha hatırlamamız gerektiğini gösteriyor…

Bir ilişkide güven sorunlarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmek zor olabilir. Güvenle ilgili sorunları olan siz olun ya da bu sorunları yaşayan bir partnerle uğraşıyor olun, güven eksikliği ilişkinizde ilerlemeyi engelliyorsa bununla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmeniz gerekir. Partnerinize güvenememek ya da ne yaparsanız yapın size güvenmeyen biriyle ilişki içinde olmak yorucu ve bunaltıcı olabilir. Gerginliğe neden olabilir, iyi zamanları dahi mahvedebilir ve ilişkide endişe duygusu yaratabilir.

Güven en genel tanımıyla  birinin üzerinde anlaşmaya varılan bir şeyi yapması veya söylemesi için ona inanmaktır. Güven olmadan hiçbir ilişki sürdürülebilir değildir. Bazı güven sorunlarının üstesinden gelmek diğerlerinden daha kolay olabilir, ancak neyle uğraştığınıza bakılmaksızın, belirtileri ve nedenleri bilmek bir ilişkideki güven sorunlarını nasıl çözeceğinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Güven sorunlarının üstesinden nasıl gelebileceğiniz ve online terapinin siz ve eşiniz için en iyi seçenek olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Psikologofisi üzerinden uzman psikologlarımızla hemen iletişime geçebilirsiniz….

Bir İlişkide Yaygın Olarak Görülen Güven Sorunları Nelerdir?

Güven sorunlarının farklı türleri ve düzeyleri vardır. Bazıları diğerlerinden daha yaygındır.

Kıskançlık

Kıskançlık daha büyük ilişki sorunlarına neden olabilecek önemli bir problemdir. Bir kişi partnerini kıskanıyorsa, her zaman partnerinin nerede olduğunu bilme ihtiyacı hissedebilir. Ya da daha da kötüsü, partnerinin sürekli yanında olması gibi gerçek dışı bir talepte bulunabilir. Kıskanç kişiler, üçüncü şahıslar tarafından tehdit edildiğini hissedebilirler, boğucu, zorba, kontrol edici, sahiplenici olma eğilimi gösterebilirler ve çoğu zaman kolayca öfkelenebilirler.

Pistanthrophobia (Güvenme Fobisi)

Pistanthrophobia, başkalarına güvenebilme korkusudur. Romantik birlikteliklerde daha sık görülür ve kişinin belirli bir durum ya da etkinlik hakkında aşırı ve tipik olarak mantıksız bir korku hissetmesiyle sonuçlanabilir. Pistanthrophobia'nın rasyonel bir düşünce sürecine girmediğini belirtmek önemlidir. Bunu deneyimleyenler, korktukları tehlike veya tehditlerin hiçbiriyle gerçekten karşılaşmamış olabilirler, ancak algıları o kadar gerçektir ki, kaçınma veya uzaklaşma yoluyla başa çıkmaktan başka yol bulamayabilirler.

Kendine Güvenmemek

Bu durumda kişinin yaşadığı güven eksikliğinin gerçekten eşleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Yine de ilişkiye büyük zarar verebilir. Partneriniz bu tür bir insansa, ilişkinizde asla tatmin olduğunu hissetmeyen biriyle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Kendi seçimlerine güvenmeyen ve muhtemelen sabit bir bakış açısına sahip biriyle ilişki kurmak zordur. Ayrıca, bu kişiler kendi kararlarına güvenmedikleri için her zaman köşede daha iyi bir seçeneğin olup olmadığını merak edeceklerdir.

Doğrudan Çok Yanlışa Odaklanmak

Olayları bu şekilde gören insanlar, partnerleri veya ilişkileri ile ilgili "yanlış" olan her şeyi bulmaya odaklanırlar. Aşırı eleştireldirler ve sürekli olarak eşlerini eleştirirler veya ilişkinin neden uygun olmadığına ve asla başarılı olamayacaklarına dair nedenler bulurlar. Belirli bir yanlışa sahip olmalarına bile gerek yoktur. Genellikle, bariz nedenlerden dolayı sorunlu olabilen genel bir güvensizlik duygusuna sahiptirler.

Güven Sorunlarınız Olduğunu Gösteren İşaretler

Bir ilişkide güven sorunlarınız olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? Öncelikle, bunu merak ediyorsanız, üzerinde çalışmaya değer bir şeye sahip olma ihtimaliniz yüksek. Bir güven sorunuyla uğraşıyor olabileceğinizi gösterebilecek birkaç davranış vardır.

Partnerinizin size zarar vermeye çalıştığını varsayıyorsanız

Güven sorunlarınız varsa, başkalarının, özellikle de romantik partnerlerin, sizi incitmek için bilerek bir şeyler yaptığını varsaymaya meyilli olabilirsiniz. İltifatları, nazik jestleri ve hatta sadece sevgiyi kabul etmenin zor olduğunu hissedebilirsiniz. Partnerinizin art niyetli değil de sizin için hissettikleri gerçek sevgi ile hareket ettiğine inanmak sizin için çok zor olabilir.

Bağlılıktan kaçınma eğilimindeyseniz

İlişkilerinde güven sorunu yaşayan insanlar bir partnere bağlanma konusunda zorlanabilirler. Başkalarına açılma konusundaki yoğun korkunuz, özellikle ilişkilerde sizi geride tutabilir. Açık olmanın kırılganlığından korkarsınız ve hatta gerçekten güvene dayalı veya derin bir ilişkinin mümkün olmadığına inanabilirsiniz.

Kendinizi diğer insanlardan izole ediyorsanız

Bazen güven sorunları, bağlılıkla ilgili o kadar yoğun bir fobiye dönüşebilir ki, bir ilişkideki en ufak bir hoşnutsuzluk veya sorunla bile baş edememe dürtüsüne sahip olabilirsiniz. Partnerinize güvenemeyeceğinize inanıyorsanız, onunla daha derin bir düzeyde etkileşim kurmak zorlaşabilir. Ayrıca, yeni ilişkiler kurmak ve bu ilişkiler için çaba harcamak bunaltıcı hale gelebilir ve aktif olarak kaçınmaya başlayabileceğiniz bir şey olabilir.

Partnerinizle sebep yokken kavga ediyorsanız

Eşinize güvenemeyeceğinizi hissetmek, ilişkinizde kasıtlı olarak kargaşa yaratmanıza neden olabilir. Bazen saçma sapan, önemsiz şeyler yüzünden kavga etmeye veya tartışmaya başladığınızı bile görebilirsiniz. Güven sorunları, ilişkiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek çok daha büyük, genellikle ilgisiz şeyler ortaya çıkana kadar yüzeyin altında kalabilir.

Kendinizi gizliyorsanız

Güven sorunları olan kişilerin kendilerini gizli tutmaları sık görülen bir durumdur. Buradaki temel mantık, gerçek benliğinizi gösterirseniz kabul edilmeyeceğiniz veya sevilmeyeceğiniz korkusuyla açılmak ve savunmasız kalmak istememektir. Reddedilme korkusu, nihayetinde, bir partner tarafından reddedilmekten kaçınmak için her zaman mükemmel olmaya çalışmanıza neden olabilir.

Eşinizin sizi incitmeye veya aldatmaya çalıştığına dair doğuştan gelen bir inancınız varsa

Güven sorunları, hayatınızdaki birinin, hatta eşinizin bile sizi incitmek istediğine inanmanıza yol açabilir. Güvenme konusundaki tereddüdünüzün temel nedenine bağlı olarak, kendinizi sevgiyi hak etmediğinize ikna edebilirsiniz, bu nedenle bir noktada eşinizin sizi incitmeye veya aldatmaya istekli olacağına inanabilirsiniz.

Partnerinize açılma konusunda isteksizseniz

Güven sorunlarınız varsa, başkalarına açılmanız zor olabilir. Reddedileceğinizden veya fikirlerinize değer verilmeyeceğinden korkmak, partnerinize karşı açık ve dürüst olmaktan kaçınmanıza neden olabilir.

Aşırı korumacı hissediyorsanız

Güven sorunları olan kişilerin aşırı korumacı olma ihtiyacı hissetmeleri yaygın olabilir. Bu, kendinizi veya en yakınlarınızı koruma ihtiyacı olabilir. Olabilecek en kötü sonucu hayal etme ya da önemsediğiniz insanlar hakkında savunmacı olma eğilimi, güvenememenizin bir yan etkisi olabilir. 

Yakınlık ile ilgili sorunlarınız varsa

Güvenin, partnerinizle ne kadar yakın olduğunuzu etkileyebileceği doğru bir çıkarımdır. Güven eksikliği ve yakınlık korkusu, hayatınızdaki insanlarla bağlantı kuramıyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olabilir. Yakınlık seviyeniz bir ilişkideki güven sorunlarından etkileniyorsa, ilişkinin diğer alanlarında da sorunlara neden olabilir.

Dramatik ilişkileriniz varsa

Bir ilişkide güven eksikliği olduğunda, iki kişi arasında çok değişken etkileşimlere neden olabilir. Çok dramatik, zorluklarla dolu ilişkiler kurma eğilimindeyseniz ve eşinizle çok kavga ediyorsanız, bunun nedeni güven sorunlarınız olabilir.

Partnerinizle samimi anlarda kötü hissediyorsanız

Yakın olmak, tanımı gereği, kişisel bir ilişkide başka biriyle yoğun bir yakınlık yaşamanız anlamına gelir. O kişiye güvenemiyorsanız, yakın ilişkilere sahip olmak, aşırı baskıya yol açabilir. Yakınlık kurduğunuzda korktuğunuz noktaya geldiyseniz, eşinizle birlikteyken neden bu kadar güvensiz hissettiğinize bakmanın zamanı gelmiş olabilir.

Güven Sorunlarının Yaygın Nedenleri

Güven sorunları, hayattaki birçok farklı deneyim ya da sebepten kaynaklanabilir. Bir ilişkide güven sorunlarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmenin bir parçası, sorunların ilk etapta neden ortaya çıktığını anlamaktır.

Çocukluk Deneyimleri ve Travmaları

Çocukluktaki travmatik deneyimler, yaşamınız boyunca güven sorunlarına yol açabilir. Çocukken istismara, ihmale ya da genel olarak kötü muameleye maruz kaldıysanız, yetişkin olduğunuzda bile insanlara güvenmede sorun yaşadığınızı fark edebilirsiniz.

Sosyal İzolasyon

Sosyal izolasyon ya da reddedilme yaşayan insanlar, kendini koruma aracı olarak bir duvar örmeye başlayabilir. Özellikle işin içinde zorbalık varsa, bir noktada zarar görme korkusuyla başkalarına güvenmemeyi öğrenmiş olabilirsiniz. Bu reddedilme ve acı, insanlara nasıl güvenebileceğiniz konusunda büyük rol oynayan benlik saygısı sorunlarına yol açabilir.

Travma

Saldırı, istismar ya da herhangi bir travmatik yaşam deneyimi başkalarıyla etkileşim kurma ve onlara güvenme şeklinizi etkileyebilir. Aşağıdaki gibi travmatik olaylar, güvenme beceriniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir:

  • Ciddi bir hastalık geçirmek
  • Şiddetli biz kaza yaşamak
  • Bir aile üyesini veya arkadaşını kaybetmenin yası
  • Kişisel mülkün zarar görmesi veya çalınması
  • Aldatma
  • Fiziksel istismar
  • Cinsel saldırı

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olan kişiler, yaşamlarında travmatik bir olay yaşamışlardır ve gelecekte algılanan tehlikeden korkmaları daha olasıdır. Bunun sonucu, başkalarına güvenme veya size fazla yaklaşmalarına izin verme korkusunu içerebilir.

Travma sonrası stres bozukluğu durumunda, yaşadığınız travmayı beyninizde tekrar tekrar yaşamanız sık görülen bir durumdur. Bu, başkalarıyla etkileşime girmeme ve tecrit etme dürtüsüne yol açabilecek endişeye neden olabilir. Bütün bunlar birlikte güvenmek konusunda tereddüt etmenizde rol oynayabilir.

Psikolojik hastalıklar

Bazı psikolojik sorunlar ya da belirtileri, bir ilişkide güven sorunlarına yol açabilir. Yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  • Uyum bozuklukları
  • Endişe
  • Bağlanma sorunları
  • Sanrılar veya halüsinasyonlar
  • Depresyon
  • Terk edilme korkusu
  • Paranoya
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Şizofreni

Bir İlişkide Güven Sorunlarıyla Nasıl Baş Edilir?

Güven sorunları işleri zorlaştırsa da karşınızda sandığınız kadar kötü bir senaryo yok. Bir ilişkide güven sorunlarıyla nasıl başa çıkılacağına dair ipuçları arıyorsanız, yardım alabileceğinizi bilmeniz gerekir. Aşağıdaki fikirler, partnerinize güvenebileceğiniz sağlıklı, mutlu ve dürüst ilişkiler geliştirebilmenin, güven sorunlarınızı çözmenin ve iyileşmeye başlamanın yollarıdır.

Kendinizi Keşfetmeye Odaklanın

Kendini keşfetmek, iyileşmeye veya büyümeye çalışmak her zaman faydalıdır. Neden güven sorunları yaşadığınızın kaynağını ya da kökenini anlamak, sürecin ilk adımıdır. Durumlara karşı tepkilerinizi değiştirmeye ve daha sağlıklı, daha üretken bir şekilde yaşamaya başlamanın tek yolu neden böyle davrandığınızı bilmektir.

Acınızı İşleyin

Sorunlarınızın kökenini anladıktan sonra, onlardan kaynaklanan acıyı işlemeye başlayabilirsiniz. Güvenememenizin nedeni ister incinme, ister ihanet, istismar ya da geçmişinizdeki başka bir şey olsun, deneyimin kabul edilmesi yola devam edebilmenin anahtarıdır.

Risk Alabilmeyi Öğrenin

Güvenmekten korktuğumuzda, risk almakta tereddüt edebiliriz. Riskten kaçınma bazı durumlarda sağlıklıdır, ancak bir ilişkide gelişme yeteneğinizi engellediğinde sorunlu hale gelebilir. Bir ilişkideki güven sorunlarını nasıl çözeceğinize dair somut fikirler arıyorsanız, risk alabilmeye odaklanmak sürecin büyük bir parçası olabilir. Ne zaman birine güvenseniz, incinme riski hep vardır. Sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak için bu fikri anlamanız ve rahat olmanız gerekir. İkisi el ele gider, bu nedenle risk alarak sorun yaşamamaya odaklanırsanız, eşinize her geçen gün daha fazla güvenebilirsiniz.

Partnerinizle İletişim Üzerinde Çalışın

İletişim her ilişkide önemlidir. Güven sorunları devreye girdiğinde, eşinizle sağlıklı iletişim becerileri kurabilmek, güven oluşturmak için çalışmanın bir yoludur. Partneriniz sınırlarınızın ne olduğunu biliyor ve anlıyorsa (çünkü onları yeterince ifade edebildiyseniz), onlara saygı duyabilirler. Bu, daha fazla güvenmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir. Açık iletişim ve somut sınırlar belirlemek, güveni yeniden inşa etmek ve güven sorunlarına rağmen birlikte çalışma yolunda kaçınılmaz olarak gerçekleşecek olan tümsekleri aşmak için önemli olacaktır.

Partnerinizle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını öğrenmek için “Çift Terapisi İçin İletişim Egzersizleri” içeriğimize göz atabilirsiniz.

Ne Zaman Yardıma İhtiyacınız Olduğunu Bilin

Bazen tüm çabamıza rağmen, bir ilişkideki güven sorunlarını iyileştirme çalışmalarımız durma noktasına gelebilir. Bir engelle karşılaştıysanız ve yardıma ihtiyacınız varsa, onu istemekten korkmayın. Nitelikli, iyi bir terapist bulabilir ve onunla çalışabilirseniz, güven sorunlarınızı iyileştirmeye yönelik adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog18 Şubat 2022
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi