çift terapisi

Çiftler İçin İletişim Egzersizleri

Tüm çiftler, romantik ilişkilerinde er ya da geç zorlu bir süreçten geçer. Bu sadece yaygın bir durum değil, aynı zamanda sağlıklı ilişkilerin bazı ilişki sorunları yaşaması ve hatta yüz yüze ya da online çift terapisi alması çok normaldir. Çoğu zaman, bu çatışmalar çiftin iletişim sorunlarıyla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili olabilir ve ele alınmadığı takdirde ciddi ilişki kaygılarına neden olabilir. Etkili bir şekilde nasıl iletişim kuracağınızı öğrenmek ve bu becerilere odaklanmak, ilişkinizde gerçek bir çözüm olabilir. Çiftler için sağlıklı iletişim alıştırmaları, her iki tarafın da romantik ilişkilerini nasıl güçlendireceklerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Karşılanmayan beklentileri kabul etmek zordur, ancak ilişkilerimizde yalnız olduğumuzda, diyaloğun ne zaman durduğunu düşünmenin zamanı gelmiştir; hayat çok yoğun olduğunda, ortak hedeflerle teması kaybetmek kolaydır. Baştan empati ile iletişim kurarak, birbirimizin kusurları yerine ilişkiye odaklanarak istenmeyen boşluklar yaratmaktan kaçınmak çok önemlidir.

İlişkinizi kurtaracak iletişim egzersizleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için içeriğimizi okuyabilir, ilişkinizde yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmek için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz

İlişkide İletişim Egzersizlerinin Önemi

Çift terapisi egzersizleri, partnerlerin nasıl konuşacaklarını ve birbirlerini dinlemelerini öğrenmelerini sağlar. Bu, çift terapisinin birçok faydasından biridir. Bu olumlu iletişim süreci, üretken bir şekilde düşünce, fikir, bilgi ve duygu alışverişini içerir. Doğrudan nasıl iletişim kurduğunuz, partnerler olarak ne kadar iyi bir araya gelebileceğinizle ilgilidir. İletişiminiz güçlü ve yerinde olduğunda, yakınlık ve eşinize olan güven güçlendirilebilir. Araştırmalar sürekli olarak, iyi iletişim kuran çiftlerin, iyi iletişim kurmayan veya hiç iletişim kurmayanlara kıyasla daha mutlu, daha uzun bir romantik ilişkiye sahip olma şansının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Neyin yanlış olduğu hakkında konuşmak kolaydır, ancak neyin iyi gittiği tartışmanın merkezinde olmalıdır. Büyümeyi, geçişi ve değişimi onurlandırmak aynı derecede ilgiyi hak etse de çoğumuz ilişkilerimizi düzeltmek veya mükemmelleştirmek isteriz. İletişim kurarken, sadece eşinizle değil, aynı zamanda kendi ihtiyaçlarınız hakkında kendinize de net, cömert ve dürüst olmanız gerekir.

İlişki terapisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için “Aile ve Çift Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?” içeriğimizi okuyabilir, ihtiyaç halinde hemen Psikologofisi üzerinden online terapi almaya başlayabilirsiniz.

“İletişim kurmanın” sadece konuşmak olmadığını unutmayın. Hem duyulmanızı hem de birbirinizin duygularını doğrulamanızı sağlayacak çift terapisi teknikleri var. Çiftlerin iletişimi için daha faydalı ilişki alıştırmalarından bazıları şu şekilde…

Onaylama Egzersizleri

Onaylama, sadece romantik ilişkilerde değil herhangi bir ilişkide önemlidir. Hepimiz hayatta onaylanmış hissetmek istiyoruz. İlişkilerinizde onaylanma, açık olduğunuzda ve savunmasız olduğunuzda kendinizi güvende hissetmenizi sağlayabilir. Tamamen bağlantı kurmanıza ve partnerinize güvenebileceğinizi hissetmenize yardımcı olur. Özellikle ilişki sorunları ve çatışmalarla uğraşırken, kendinizi güvende hissetmiyorsanız duygularınızı ifade etmek daha da zor olabilir. Doğrulamanın ya da onaylamanın sadece birbiriyle aynı fikirde olmak olmadığını anlamak gerçekten önemlidir. Bunun yerine, birinin duygularını, düşüncelerini ya da hislerini kabul etmek ve ardından onları duyduğunuzu bilmelerini sağlamak ve onları anlamak için uyumlu bir çaba göstermektir.

Olumlu Konuşma Egzersizleri

Çiftler birbirleriyle olumlu iletişim stilleri ile konuştuklarında, konuşmalar daha iyi karşılanma eğilimindedir. Özellikle çiftler zor konularda konuşmaya çalışırken, olumlu bir tonun olumsuz bir tondan daha baskın olması mantıklıdır. Araştırmalar, çoğu zaman ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğinizin önemli olduğunu gösterir. Negatif bir dil kullanmak, iletişim sorunlarına ve bir partnerin kendini suçlanmış, saldırıya uğramış ya da her ikisini birden hissetmesine neden olabilir. Olumlu dil alıştırmaları yapmanın kolay bir yolu, söylediklerinizi düşünmek ve ardından daha olumlu bir şekilde çerçeveleyerek iletmektir. En basit örnek olarak  "Bu kıyafet sana yakışmıyor" demek yerine, "Geçen hafta giydiğin o siyah kıyafeti çok sevmiştim" diyebilirsiniz.

Aktif Dinleme Egzersizleri

Bazen haklı olmaya ihtiyacımız varmış gibi gelebilir. Aktif dinleme, bunu değiştirmenin mükemmel bir yolu olabilir. Kesintisiz aktif dinleme olarak da bilinen bu alıştırmada, eşiniz ihtiyaçlarını ya da duygularını ifade ederken onun sözünü kesmezsiniz. Partneriniz size açılırken ilişki tavsiyeleri vererek ya da açıklamalar yaparak yardımcı olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak partnerinizden daha fazlasını bildiğinizi düşündüğünüz için bu yanlış yorumlanabilir.

Kesintisiz bir aktif dinleme alıştırması yapmak için, 3 ila 5 dakika arasında bir zaman ayarlayın ve ardından bir partnerin açıkça konuşmasına izin verin. Düşündüklerini ifade etmekte özgürler. Okul, iş, arkadaşlıklar, çocuklar, ilişki stresi ya da başka herhangi bir şeyle ilgili olabilir. Sessiz partner, jestler ve sözsüz iletişim ipuçlarını kullanarak sözlü iletişim desteği verebilir, ancak belirlenen süre boyunca konuşmamalıdırlar. Süre dolduğunda, konuşmacıları değiştirin ve çiftlerin iletişim alıştırmasını bir kez daha yapın.

Her konuşmacının süresinin sonunda, sessiz ortak herhangi bir nokta hakkında açıklamaya ihtiyacı olup olmadığını kontrol edebilir - bu kısım önemlidir çünkü söylenenlerin anlaşılmasını sağlar. 

Göz Teması Egzersizleri

Göz teması, eşinizin gerçekte nasıl hissettiğini öğrenmenin güçlü bir yoludur. Bu sözel olmayan alıştırmada, eşlerden hiçbiri konuşmaz. Sadece göz göze bir bağlantı kullanarak sakin, dinlendirici ve huzurlu bir yerde partnerinizin karşısına oturursunuz. Başka bir yöne dönmeden ya da bakışları kesmeden beş dakikaya kadar göz temasını sürdürürsünüz. Bu süre zarfında, en içteki tüm duygularınızın ortaya çıkmasına izin vermelisiniz.

Belirtilen sürenin sonunda siz ve eşiniz deneyim hakkında konuşmalısınız. Nasıl hissettiğinizi paylaşın ve seans boyunca düşündüğünüz herhangi bir hissi sözlü olarak ifade etmeye çalışın.Belki de bu alıştırmanın en önemli kısmı, her bir kişinin diğerinin ne söylediğini gerçekten düşünmesi gerektiği sonradan yapılan tartışmadır. 

"Ben Dilini" Kullanmak

Klasik “ben dili" tekniği, çiftler için en iyi iletişim alıştırmalarından biridir. Burada, parmakla göstermeyi, suçlamayı, eleştirmeyi ve utandırmayı ortadan kaldırmak amaçlanır ki bunların hepsi, çiftlerin çatışma sırasında birbirleriyle ilişki kurmaya çalışabileceği çok yaygın yöntemlerdir. Bu tür iletişimdeki sorun, ilişkiyi güçlendirmekten ziyade bir kopmaya yol açabilmesidir. Bir ilişkide bir şeye üzülüyorsanız, “ben” dilini kullanmak, partnerinize yüklediğiniz suçu azaltırken kendi duygularınız için sorumluluk almanıza izin verebilir. Sen bunu yaptın demek yerine ben böyle hissettim demek sadece romantik partnerlerimizle değil, hayatımızdaki herkesle bağlantılarımızı derinleştirmemize yardımcı olabilir.

Artılar ve Eksiler

Artılar ve eksiler basit ama etkilidir. Süreci tamamlamak için siz ve eşiniz, dikkatinizin dağılmayacağı sessiz bir yerde ayrı ayrı oturmalısınız. İhtiyacınız olan tek araç bir kağıt ve bir kalem. İkiniz de eşiniz hakkında sevmediğiniz üç şeyi ve sevdiğiniz üç şeyi yazmalısınız. Yazdıklarınız konusunda açık ve dürüst olduğunuzdan emin olun çünkü bunları iletişim kurmak ve ilişkinizde bir değişiklik meydana getirmek için kullanacaksınız.

Listelerinizi birbirinizle paylaşırken oldukça tarafsız bir ortamda olduğunuzdan ve sakin olduğunuzdan emin olun. Partnerinizin listesinden rahatsız hissetmemeye çalışın. Sevilmeyenler listesine bir sorun nedeni olarak bakmak yerine, ona değişim için bir fırsat olarak bakın.

Tahmin Yöntemi 

Tahmin yöntemi, çiftler için bir başka etkili iletişim alıştırmasıdır. Birkaç farklı durumu not alın ve eşinizin her birine nasıl tepki vereceğini düşündüğünüzü tahmin etmeye çalışın. Yanıtlarınızı gözden geçirmek, size birbirinizin duygularını tartışmak için güvenli bir alan sağlarken, eşinize varsayımınıza yanıt verme şansı tanır. Uzun vadede, bu alıştırma gelecekteki zor durumlarda sorunları ve güvensizliği önleyebilir.

Hatırlama Egzersizleri

Nostalji, partnerler için derin duygular uyandırabilir. Eski anıları tekrar ziyaret etmek, ikinize de ilk etapta neden aşık olduğunuzu hatırlatabilir. Bu egzersizi tamamlamak için yapmanız gereken tek şey birlikte vakit geçirmek. İlişkinizdeki güzel anılara ya da özel zamanlara odaklanmak için zaman ayırın. Kaydettiğiniz fotoğraf albümlerini, mektupları ya da kartları, birbirinize verdiğiniz hediyeleri - ilişkinizde geçmiş dönemi hatırlatan her şeyi kullanabilirsiniz. Tatlı zamanlarla ilişkili anıları tekrar ziyaret ettiğimizde, birbirimize daha bağlı ve daha yakın hissetme eğilimi gösteririz.

Haftalık Kontrol Yapmak 

Eşinizle ilişkinizi düzenli olarak kontrol etmek, yeniden bağlantı kurmanın ve hayatın genellikle dolu olduğu dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmanın bir yoludur. Birbirinizle daha derin bir düzeyde bağ kurmak için gerçek zamanı planlamak, ilişkinizin çok fazla yoldan çıkmasını önleyebilir. Düzenli randevu geceleri ya da haftalık rutinler sırasında hızlı bir kontrol bile büyük ölçüde faydalı olabilir. Akşamları yürüyüş yapmak kadar basit bir şey, iletişimi güçlendirmede ve yeniden bağlantı kurmanıza izin vermede uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir.

Minnettarlığı İfade Etmek

Minnettarlığı ifade etmek sadece çiftler için değil, hayatın her aşamasında iyi bir uygulamadır. Bir terapi egzersizi olarak minnettarlığa odaklanmak, her iki tarafın da takdir edildiğini ve hafife alınmadığını hissetmesini sağlar. Basit bir teşekkür etmek ya da diğer kişinin çabasını kabul etmek için zaman ayırmak, ilişkinizde gerçekten bir fark yaratabilir. 

Yansıtma Egzersizi

Yansıtma, iki kişi etkili bir şekilde iletişim kuramadıklarını düşünürse yardımcı olabilecek bir tekniktir. Sürekli olarak partnerinizin söylediklerinizi duymadığını hissediyorsanız, yansıtma denemeniz gereken bir şey olabilir. Yansıtmanın "sıralı" yaklaşımında her seferinde bir kişi konuşur. İlk konuşmacının sırası geldiğinde, ne hissettiklerini ifade edecek ve nedenini açıklayacaklardır. Dinleyici, "Yani, söylediğini duyduğum şey..." şeklinde yanıt verecektir. Dinleyici, konuşmacının söylediği her şeyi anladıysa, daha sonra konuşmacıdan "Bana daha fazlasını anlat" demesini ister. Bu noktada, bu konuşmacı bir sonraki noktaya değinebilir ve bu, konuşmacı söylemesi gereken her şeyi tükettiklerini hissedene kadar devam eder. Yansıtma işe yarar ve etkilidir çünkü beyin üzerinde, duyulduğunu hissettiğinde rahatlayan gerçek bir etkisi vardır.

40-20-40 Egzersizi

40-20-40 süreci, özellikle şefkatli dinlemeyi ve yapıcı çatışma çözümünü hedefler. Çiftler için bu çok detaylı ilişki alıştırması sırasında, iletişim zamanı bölünür. Ayrılan zamanın yüzde kırkı iki katılımcının her birine gider ve ilişkiyi tartışmak için 20 dakika kalır. Her konuşmacı zamanı boyunca, duygularını kesintiye uğramadan paylaşabilir. 40-20-40 sürecinin önemli kısmı, tarafların suçlayıcı ifadeler kullanmamasını sağlamaktır. Bu alıştırma genellikle, iki kişinin bir ilişkide çatışma kaçınılamaz olsa da hayatta kalabileceğini anladığı yapıcı bir konuşma olur.

Sandviç Yöntemi 

Sandviç yöntemi, bir şey istendiğinde her bir partneri çıkmaza girmekten ya da stresli hissetmekten alıkoyan iletişim egzersizlerinden biridir. Sadece bir talebi (veya talep olarak yorumlanabilecek bir şeyi) belirtmek yerine, talebinizi iki olumlu ifade arasında “sandviç” yapabilirsiniz. Örneğin, araba paylaşımı konusunda eşinizin yardımına ihtiyacınız varsa, isteğinize "Dün gece çocukları banyo yaptırdığınız için teşekkür ederim" gibi bir şeyle başlamayı deneyin. Hemen ardından ise “Onları bugün okuldan almanın bir yolu var mı? Son zamanlarda ne kadar çok şey yaptığını anlıyorum ve takdir ediyorum." diyin. Eleştirileri ya da istekleri olumlu bir şekilde çevreleyerek anlattığınızda, eşinizin gergin hissetem olasılığı daha düşüktür.

Stresi Azaltan Konuşmalar

Partnerinizin stresini üstlenmek kolaydır. Eşiniz, uğraştığı bir vergi durumu hakkında konuştuğunda ve anında bir çözüm bulmak istediğinizde, ikinizi de yıpratıyor olabilirsiniz. Stres azaltıcı konuşmalar olarak bilinen iletişim alıştırması, konuşmacıya stres etkenlerini açığa vurma şansı verirken, dinleyiciye yanıt vermeden onları duyma fırsatı verir. Bu alıştırmada dinleyici, herhangi bir tavsiyede bulunmadan veya bir çözüm bulmaya çalışmadan 20 dakika boyunca sadece dinler. Etkili olması için, bu işlemin yaklaşık 15 – 20 dakika yapılması gerekir. Stresi azaltan konuşma alıştırmaları, bağınızı güçlendirmenize ve iletişim ve dinleme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Unutulmamalıdır iki çift terapisi, terapiye ancak ki kişi çalışmaya istekli geldiğinde çok etkili olabilir. Çeşitli ilişki iletişimi alıştırmaları kullanmak, çalışmayı taze tutabilir ve terapiniz boyunca büyümenin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayabilir. İlişkiler hayattaki her şey gibidir; onlar için çaba göstermeniz gerekir. İlişki terapisi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “İmago İlişki Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?” içeriğimizi okuyabilirsiniz…

İlişkiniz üzerinde çalışmak için araçlar bulmakta zorlanıyorsanız, bir terapist size ve eşinize yukarıdaki iletişim alıştırmalarından bazılarını uygulamanıza yardımcı olabilecek mükemmel bir rehberdir. Psikologofisi’nde, size ve eşinize daha iyi bir ilişki yolculuğunda yardımcı olacak alanında uzman bir terapist ile hemen bağlantı kurabilirsiniz.

Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog21 Ocak 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı