ihanetle başa çıkmanın yolları

İlişkiler ve Aldatma: İhanetle Başa Çıkmanın 5 Adımı

Sevdiğimiz ve bir o kadar da güvendiğimiz bir insan tarafından aldatılmak, başa gelebilecek en acı ve zor deneyimlerden biridir. En özel anlarımızı paylaştığımız, inandığımız ve birlikte olmaktan mutluluk duyduğumuz insanın bizi kandırıp aldattığını öğrenmek hem o kişiye karşı hem de hayata karşı bakış açımızı ne yazık ki kökünden değiştirir. 

Herhangi bir kişininin sizi kandırdığını, sevginizi sömürdüğünü bilmek ve güveninizin temelden sarsılması elbette çok üzücü bir deneyimdir. Fakat hayatınızı, duygularınızı, yatağınızı ve en derin sırlarınızı paylaştığınız kişi tarafından aldatılmak en karanlık duyguları beraberinde getirir: üzüntü, öfke, şaşkınlık, endişe, korku, utanç, duygu patlamaları, ağlama nöbetleri... “İlişkide Kıskançlıkla Başa Çkmanın 8 Yolu” adlı yazımızda bahsettiğimiz gibi, kıskançlık krizleri ve öfke patlamalarıyla özgüveninizde oluşan o büyük deliği çaresizce kapatmaya çalışırken bulursunuz.

İhanetin birçok farklı yüzü vardır; yoldan geçen herhangi birine kayan gözlerden sadakatsizliğe, duygusal ya da fiziksel şiddete kadar birçok farklı biçimde çıkabilir karşımıza. Her ne kadar nihayetinde affetmek mümkün olsa da ilişkiyi yeniden sürdürebilecek, aradaki o olmazsa olmaz güven bağını yeniden oluşturacak noktaya gelmek her iki taraf için de zorlu bir yolculuktur. İlişkilerinde aldatılmış, yalan söylenmiş ya da şiddetin herhangi bir formuna maruz kalmış kime sorsanız birine yeniden güvenmenin ne kadar zor olduğunu ilk ağızdan söyleyecektir.

Her ne kadar zor olsa da bazı durumlarda ihanet bir ilişkinin yeniden canlanmasına, çiftlerin birbirleriyle olan iletişimlerini geliştirip ilişkilerini yeniden kurmalarına da imkan sağlayabilir. Eşlerin her ikisi de ilişkileriyle ilgili sorumluluk almaya karar verdiklerinde, aldatan eş yaptığı yanlışları kabul edip içten bir özür dilediğinde ve bundan sonraki süreçte güven ve dürüstlüğe dayalı bir iletişim sürdürmeye kararlı olduğunu karşı tarafa gösterdiğinde her şeye yeni bir başlangıç yapmak da mümkün olabilir.

İhanetle başa çıkmak için yapabilecekleriniz

Eğer siz de yakın zamanda ilişkinizde fiziksel ya da duygusal bir aldatılma yaşadıysanız aşağıdaki 5 adımı uygulayarak bu zor ve bilinmezlik dolu süreci hem kendiniz hem de aileniz için biraz olsun kolaylaştırabilirsiniz:

1. Yaşayacağınız duygular karmaşasının normal olduğunu kabul edin

Aldatıldığını ilk defa keşfeden her eş için özellikle ilk zamanlar son derece zordur ve benlik algısının değersizleşmesinden özgüven kaybına, geleceğe karşı ümitsizliğe kadar çeşitli duyguları beraberinde getirebilir. Yaşadığınız bu duygular karmaşasının normal olduğunu ve zamanla geçeceğini hiçbir zaman unutmayın.

2. Hisleriniz hakkında konuşmaktan çekinmeyin

Hissettiklerinizi görmezden gelmek ya da içinize atmak yerine bir psikolog ile ya da eşinizle bu duygular hakkında konuşun. Olumsuz duygularınızı içinize atmanız yalnızca daha fazla güçlenmelerine neden olacaktır. Sadakatsizliğin altında yatan en büyük nedenlerden biri eşlerin birbirine karşı tamamen dürüst olmamaları olduğu için eğer ilişkinizi düzeltmek istiyorsanız her şeyin açıklıkla paylaşılması gerektiğini unutmayın.

3. İlişkiye devam edip etmeyeceğinize karar verin

İlk şoku atlatmak için kendinize zaman tanıdıktan sonra vermeniz gereken en önemli kararlardan biri ilişkiye devam edip etmeyeceğinizdir. Yaşadıklarınızın ağırlığı göz önüne alındığında bu vermesi son derece zor bir karar olabilir ancak hangi seçeneği seçerseniz seçin verdiğiniz kararı tüm bağlılığınızla desteklemeniz gerekir. Tıpkı kimsenin yarım hamile olamayacağı gibi ilişkinize de yarım bir bağlılıkla devam edemezsiniz. Elbette yaşadığınız tüm öfke ve güven kaybı göz önüne alındığında tamamen emin olduğunuz bir karar vermek zor olsa da bunu bir süreç olarak düşünmeniz en sağlıklısı olacaktır.

4. Kararınız ne olursa olsun eşinizle aranızdaki güven bağını onarmaya çalışın

Eşler arasındaki güven bağını yeniden oluşturmak zorlu bir süreç olsa da ilk adımı davranış değişikliği olacaktır. En başta güven bağının zedelenmesine neden olan eşin, sağlıksız davranışlarını kabul edip bu davranışları değiştirmek için eyleme geçmesi gerekir. Hiçbir ilişkinin mükemmel olmadığını, aldatma eylemini yapan taraf olmasanız da ilişkinizi geliştirmek için her zaman yapabileceğiniz şeyler olduğunu unutmayın.

5. Affetmeyi öğrenin

Ayrılmak ya da ilişkiye devam etmek, hangi yolu seçerseniz seçin nihayetinde hem ilişkinizin bundan sonraki etabı hem de kendi psikolojik sağlığınız için eşinizi affetmenin bir yolunu bulmanız gerekir. Aksi taktirde negatif duyguların sizi ve sizi bekleyen güzel anıları esir almasına izin vermiş olursunuz.

Eğer psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyorsanız psikologofisi.com platformundaki uzmanlarımızla her zaman görüşebilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog10 Ağustos 2017
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı