imago ilişki terapisi

İmago İlişki Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

İçindekiler


İmago ilişki terapisi (IRT), ilişkilerde çatışmaya odaklanan bir terapi tekniğidir. Çatışmanın uyum eksikliğinden değil, çocukluktan kaynaklanan çok özel durumlardan kaynaklandığını iddia eder. İmago ilişki terapisinden geçen çiftler, romantik ilişkilerinde çatışmalarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenirler. Ardından, birlikte iyileşip büyüyebilirler, bağlarını güçlendirebilir ve ilişkide daha derin bir düzeyde bağlantı kurabilirler.

İmago ilişki terapisi ve insanların bu tür bir ilişki danışmanlığından online ya da yüz yüze nasıl yararlanabilecekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için içeriğimizi okuyabilir, ilişkinizde yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmek için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz

İmago Nedir?

İmge için kullanılan ve Latince kelime olan Imago, gerçek aşka dair bildik bilinçsiz imajımıza atıfta bulunur. Örneğin, çocukken tekrar tekrar eleştirilirsek, yetişkin ilişkilerimizde eleştiriye karşı aşırı duyarlı hale gelebiliriz. İmago ilişki terapisinin temeli, en iyi terapi biçiminin, ilişkilerin karşılıklı iyileşmeye odaklandığı zaman olduğu anlayışı üzerine şekillenir.

İmago ilişki terapisi, 1970'lerin sonlarında geliştirilmiştir. Genellikle anne babanız ya da diğer bakıcılarla olan hayatınızın erken dönemindeki etkileşimlerinize dayanır. Bu erken ilişkiler, gerçek aşkın ne olduğuna dair kişiselleştirilmiş bir anlayış yaratır. Her etkileşim boyunca, ihtiyaç duyduğunuz sevgiyi aldığınızdan ve güvende olduğunuzdan emin olmak için tasarlanmış kalıplar geliştirirsiniz ve bu kalıpları, hayatta kalma kalıpları olarak düşünebilirsiniz.

İmago'nun arkasındaki teori, ebeveynlerimizle olan duygusal ve psikolojik deneyimler çok etkili olduğu için, bilinçsizce yetişkin hayatımızda imagomuzu yerine getirmek için benzer insanları aradığımıza dayanır. Ebeveynlerimizle olan hem olumsuz hem de olumlu etkileşimleri yetişkin ilişkilerinde ihtiyacımız olan şeyler olarak ilişkilendiririz. O zaman, çocukluğumuzda sahip olduğumuz ya da ifade etmemize izin verilmeyen nitelikleri yerine getirebiliriz.

Kendimizi nasıl gördüğümüz, başkalarının gözünden kim olduğumuzu nasıl anladığımızla başlar. Çoğumuz kim olduğumuzu ebeveynlerimiz aracılığıyla anlarız. Büyüdükçe ve kendi kimliğimize dair bir duygu geliştirdikçe, ebeveynlerimizin dışında da birer birey olarak kim olduğumuzu öğreniriz. Bununla birlikte, kişilerle samimi ilişkilere girerken, genellikle neyi neden istediğimizi, neye ihtiyacımız olduğunu ve partnerimizden ne beklediğimizi anlamak için yeterince zaman ayırmayız. Halbuki partnerimizle nasıl ve neden ilişki kurduğumuzu anlamak için zaman ayırmak, daha derin bağlantı ve memnuniyete yol açan bir anlayış sağlamaya yardımcı olabilir. Beklentileri yönetmeye, tepkileri netleştirmeye ve tepkisellikten çok niyetle meşgul olmaya yardımcı olur.

İlişki terapisi hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilmek için “Aile ve Çift Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?” içeriğimizi okuyabilirsiniz.

İmago İlişki Terapisinin 5 Temel İlkesi

  • Partnerinizi yaralı bir çocuk olarak yeniden hayal etmek.
  • Evliliğinizi ya da romantik ilişkinizi, hediye vermek, eşinizi şaşırtmak ya da birbirinize karşı başka takdir gösterileri yapmak gibi şeylerle yeniden romantikleştirmek.
  • Şikayetlerinizi yaptığınız isteklere dönüştürerek yaşadığınız hayal kırıklıklarını ya da hissettiğiniz kırgınlık ve öfkeyi yeniden yapılandırmak.
  • Öfkenizi çözmek.
  • İlişkinizi size yoğun mutluluk veren, tatmin ve güvenlik sağlayan bir şey olarak yeniden inşa etmek.

İmago İlişki Terapisinin Farklı Türleri

Uygulanabilecek iki farklı imago tedavisi türü vardır. Genellikle düzenli bir ilişki içinde olan insanlar için kullanılır, ancak bireysel terapi için de kullanılabilir.

İlişkiler İçin İmago Terapi

Imago, size tanıdık gelen ve en eski ilişkilerinize dayanan romantik bir aşk duygusudur. Bu yüzden, aşk hakkındaki fikirlerinizin nereden geldiğini mantıklı bir şekilde ifade eder. Aşkın ne olduğuna dair bir anlayış kazandıkça, bu deneyimler sayesinde kimlik duygunuz güçlendi. Aynı zamanda, kendinizi güvende hissetmek için başkalarından sevgi almak için ne yapmanız gerektiğini de bu şekilde öğrendiniz. Sonuç olarak, öz değer duygunuz, büyük ölçüde, erken yaşamınızda bakıcılar tarafından size nasıl davranıldığına bağlı olarak gelişti.

Eğer çocukken herhangi bir sevgi duygusu elde etmek için bir görevi son derece iyi yapmak zorunda kaldıysanız, bu duyguyu yetişkin yaşamınıza aktarabilirsiniz. Eşinizden ihtiyaç duyduğunuz ve istediğiniz sevgiyi almaya layık hissedebilmek için her şeyi olağanüstü iyi yapmaya çalışabilirsiniz. Aradığınız sevgiyi alamazsanız, kendinizde kusur aramaya başlayabilirsiniz. Reddedilmeyi hak ettiğiniz bir şey olarak içselleştirebilirsiniz çünkü yanlış bir şey yapmış olmalısınız.

Eskiden yaşadığınız kırgınlık ve acıları yüzeye çıkaran yetişkinlik döneminde yaşadığınız romantik ya da samimi ilişkilerinizdir. Bu, imago çift terapisi konseptinin, partnerlerimizi bize aşina geldikleri için seçmemiz fikrine dayandığını hatırladığınızda anlamlıdır. İmago ilişki terapisi size acınızla başa çıkma şansı sunar, böylece ilişkinizde geçmiş düşüncelerden uzak bir şekilde gelişebilirsiniz.

Kişiler İçin İmago Terapi

Imago ilişki terapisi gerçekten de uzun süreli ilişkisi olan çiftlere uygulanabileceği fikriyle geliştirilmiştir. Ancak günümüzde bireyler için de kullanıldığı vakalar mevcuttur. Ciddi ilişkiler içinde olmayan insanlar, imago terapisi ile onlara ihtiyaç duydukları şeyi vermeyen partnerleri tekrar tekrar seçmeleriyle sonuçlanabilecek davranış kalıplarını değiştirebileceğini keşfeder.

İmago terapisi, geçmiş travmanızın ve ilişki kaygınızın hayattaki mevcut ilişkilerinizi nasıl etkileyebileceğini size öğretebilir. İyileşmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir, böylece bir sonraki ilişkinizde daha güvenli ve sağlıklı olabilirsiniz.

Imago İlişki Terapisinde Hangi Teknikler Kullanılır?

İmago ilişki terapisinde kullanılan çok özel bazı teknikler vardır; diyalog, yansıtma, doğrulama ve empati.

Diyalog

İlk olarak, imago ilişki terapisinde diyalog önemli bir rol oynar. İki kişinin birbirini daha iyi anlamasını sağlayan ve empati ile sonuçlanan çok yapılandırılmış bir süreçtir. İmago diyaloğu, imago terapi teknikleri konusunda özel olarak eğitilmiş bir terapist tarafından yürütülür. Bu tekniğin hedefleri şu şekildedir;

  • İletişim kalıplarından incitici olumsuz dili çıkarmak
  • Her iki kişinin de paylaşabileceği güvenli bir yer yaratmak
  • İki kişiye eşit bir ortaklık yaratmak ve güç dengesizliğini ortadan kaldırmak için ihtiyaç duydukları alanı sağlamak
  • Özgürce paylaşmak için güvenli bir ortam sağlamak

Yansıtma

Yansıtma, eşinize az önce söylediklerini duyduğunuz şeyi tekrar etmeyi içerir. Bu teknik size açıklama sağlar. Ayrıca söylenenleri anlamanıza da yardımcı olur. Yansıtma, yargılamadan ya da eleştirmeden yapılmalıdır. Ayrıca herhangi bir yanıt verilmemelidir. Bunun yerine, partnerinizin söylediğini duyduğunuzu tekrar edin. İfadenize “Dediğini duydum…” ile başlayabilir ve sonra duyduklarınızı başka sözcüklerle ifade edebilirsiniz.

Doğrulama

İmago ilişki terapisi söz konusu olduğunda doğrulama çok önemlidir. Partnerinizin ne paylaştığını ya da söylediğini doğrulayarak, nereden geldiklerini anladığınızı bilmelerini sağlarsınız. Gerçekten anlamıyorsanız, doğrulama, en azından denediğinizi bilmelerini sağlayabilir. Ne dediklerini anlamadıysanız daha fazla bilgi isteyebilirsiniz. Bu durumda, “Neden böyle hissettiğini anlıyorum…” gibi bir yanıt verebilirler.

Empati

Empati, sürecin son kısmıdır. Artık partnerinizin ne hissettiğini düşündüğünüzü paylaşabilirsiniz. Bu, onların geçebilecekleri duygusal deneyim hakkında çok net ve derinlemesine bir anlayışa sahip olduğunuzu bilmelerini sağlar. Bu “Şu anda çok üzgün olduğunu tahmin edebiliyorum…” gibi bir cümle ile dahi sağlanabilir.

İmago İlişki Terapisinin Faydaları

İmago ilişki terapisinin size sunabileceği bir dizi avantaj vardır. İster ilişkiniz için ister kendi kişisel gelişiminiz için, imago terapisi aşağıdakiler için faydalı olabilir:

  • Birbirinizle nasıl iletişim kuracağınızı öğrenmek
  • Bağlantı kuramıyor hissinden kurtulmak
  • Tekrar tekrar meydana gelen çatışma ya da anlaşmazlıklarda çözüm sağlamak
  • Aldatma
  • Güven sorunları
  • Geleceğe dair planlamalar yapmaya ilişkin sorunlar
  • Bir ilişkideki samimiyet eksikliği
  • Büyümenin bir yolu olarak çatışmayı kullanmayı öğrenmek
  • İşbirlikçi bir tedavi tarzı

İmago terapisi, kendimiz ve şu anda kim olduğumuzu neyin şekillendirdiği hakkında daha derin bir farkındalık kazanma fırsatıdır. Değerlerimiz, alışkanlıklarımız, hassasiyetlerimiz, arzularımız… Kendimize dair bu derin anlayış, partnerimizi nasıl ve neden seçtiğimize, yakın ilişkilerimizde neye değer verdiğimize ve ne istediğimize dair gerçek bir anlayışla sonuçlanır. Temel olarak bu bilgi ile ilişkiyi gerçekten sağlıklı bir şekilde besleyebilir ve büyütebiliriz.

İmago ilişki terapisinin sadece mücadele eden çiftler için olmadığını belirtmek önemlidir. Gerçek şu ki, imago terapisi, zaten tatmin edici ve sağlıklı bir ilişkiye sahip olduklarını hisseden iki kişi için bile çok faydalı olabilir. Birbirinizin geçmişini öğrenmek, zamana karşı koyabilecek daha güçlü bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir.

İmago İlişki Terapisinden Kim Yararlanabilir?

İmago ilişki terapisi, uzun vadeli bir ilişki içinde olan herkese yardımcı olabilirken, aynı zamanda aşağıdakilere de yardımcı olabilir:

  • Bireyler
  • İlişkilerinin herhangi bir aşamasındaki çiftler
  • Ulaşmak istedikleri bir ilişki hedefleri olan çiftler
  • Sadece flört eden kişiler
  • Partnerlerini neden seçtiklerini öğrenmek isteyen herkes
  • İlişki kalıplarını keşfetmek isteyen herkes
  • Sağlıklı bir ilişki kurmak isteyen herkes

Imago İlişki Terapisine Nasıl Başlanır?

İmago terapisine yüz yüze terapi seanslarında, online çift terapisinde ya da atölye çalışmalarında başlayabilirsiniz. Atölyeler sizin durumunuza göre özel olarak uyarlanabilir ve çocuğu olan çiftleri, sıkıntı içindeki çiftleri, bireyleri, evlilik öncesi çiftleri ve daha fazlasını hedefleyebilir.

Lisanslı bir terapistle çalışmak başka bir olasılıktır ve bu geleneksel terapiye çok benzer. Genellikle, ilişki sorunları ya da üstesinden gelmeye çalıştığınız diğer zorluklar üzerinde çalıştığınız bir saatlik oturumlarınız olur. Neden böyle davrandığınızı, eğilimlerinizin neden kaynaklandığını ve partnerlerinizi neye göre seçtiğinizi anlamak istiyorsanız, imago terapi tam olarak aradığınız şey olabilir.

İlişki sorunlarında kişinin süreci yönetmesini kolaylaştıracak psikolojik destek çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog4 Ocak 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı