norodol

Norodol

Aşağıda yer alan bilgiler Norodol adlı ilaç hakkında genel bir fikir sahibi olunması için yazılmıştır. Herhangi bir uyarı ya da tavsiye özelliği taşımamaktadır. Bu veya herhangi bir başka ilaç için mutlaka yalnızca doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Norodol Etken Maddesi Nedir? 

Norodol ilacının ana etken maddesi haloperidoldur. Bununla beraber içeriğinde bulunan yardımcı maddeler de susuz dibazik kalsiyum fosfat, magnezyum sterat, ponceau 4R, snowflake speciality starch ve mısır nişastasıdır.

Etken Maddesi Norodol İle Aynı Olan İlaçlar

Etken maddesi haloperidol olan bir başka ilaç da Sedaperidol adlı antipsikotiktir.

Norodol Antidepresan Mıdır?

Norodol, etken maddesi haloperidol nedeniyle antipsikotik gruba dahil olan bir ilaçtır.

Norodol Nasıl Kullanılır? 

Norodol, rengi kırmızı, düzgün yuvarlak ve bir yüzü çentikli tablet formda bir ilaçtır. Bu çentik sayesinde tablet kolayca kırılır ve eşit dozlara bölünebilir. Tedaviye başlayan doktor, hastanın belirtilerine, yaşına, diğer sağlık problemlerine vs. göre uygun doz ayarlamasını yapmaktadır. 

Tedavi başlangıcında doz genellikle 1,5 ile 5 mg aralığındadır. Günde 2 ya da 3 kez oral olarak bol su ile birlikte alınmalıdır. Semptomlarda bir gerileme olduğunda doktorla birlikte doz azaltılarak ilaç kesilir. 

Norodol Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Norodol ilacı butirofenon türevleri grubundan bir ilaçtır. Etken maddesi olan haloperidol ise nöroleptik grubundandır. Norodol ilacı uzun dönem idave tedavisinin gerekli olduğu durumlarda kullanılmaktadır. 

Şizofreni, hezeyan(gerçekte olmayan şeylere inanılması), halüsinasyonlar, aşırı saldırgan veya sinirli olma hali, öfori(aşırı heyecanlı ve coşkulu hissetme) ve paranoya Norodol ilacının endike olduğu problemlerdir. Bunlar dışında süreklilik gösteren hıçkırıklarda, tiklerde ve tourrette sendromunda da kullanılabilir.

Norodol ilacını 30 derecenin altında oda sıcaklığında saklamak ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde ambalajıyla muhafaza etmek gerekmektedir.

Eğer Norodol ilacını almayı unutursanız, takip eden dozu zamanında kullanarak normal bir şekilde tedavinize kaldığınız yerden devam etmeniz genellikle önerilmektedir. Atladığınız dozu sonraki doz zamanına ekleyerek dengelemeye çalışmayınız.

Norodol kullanırken alkol kullanımı dikkat dağınıklığına ve sersemliğe yol açabilir. Norodol tedavisine başladıktan sonra alınan alkolün miktarı konusunda dikkatli olmak gerekmektedir.

Tedavi başlangıcında, özellikle de yüksek doz kullanan hastalarda dikkat bozukluğu ya da sedasyon görülebilir. Bu yüzden hastalar, dikkat gerektiren araç ve makine kullanımı için ilaca duyarlılıkları belli olana kadar beklemelidir.

Norodol Kaç Mg? Kutusunda Kaç Adet Bulunur? 

5 mg’lık Norodol kutusunda 50 tablet; 10 mg’lık Norodol kutusunda 30 tablet, 20 mg’lık Norodol kutusunda ise 20 tablet bulunmaktadır. 

Norodol Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Norodol ilacı çocuklarda dozlarına dikkat edilerek kullanılabilmektedir. Çocuğun ağırlığına göre doz ayarlaması yapılmaktadır ve günlük alınması gereken doz aralığı 0.02-0.05 mg/kg’dır. Bu dozun yarısı sabah yarısı akşam olacak şekilde günde iki kez verilmelidir. 

Günlük alınması gereken doz genellikle 10 mg olmalıdır. Çocuklarda ilacın içeriğinde bulunan ponceau 4R’ye karşı hassasiyet ve alerjik reaksiyon riski erişkinlere göre biraz daha fazla olabilmektedir. 3 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı tavsiye edilmemektedir. 

Çocuğunuza doktor önerisi olmadıkça hiçbir reçeteli ya da reçetesiz ilaç vermemelisiniz.

Norodol İlacının Yaşlılarda Kullanımı

Norodol ilacı yaşlılarda doz ayarlaması yaparak ve doktor gözetiminde dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Başlangıçta düşük doz ile tedaviye başlanır, dört haftada bir olacak şekilde doz artımı yapılır. Hastaya göre ideal doz ayarlanır. 

Norodol Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Norodol ilacının hamileler tarafından kullanılması çok gerekli olmadıkça önerilmemektedir. Eğer hamile iseniz, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamilelik planınız varsa doktorunuza söylemeniz ve danışmanız gerekmektedir. 

Özellikle hamileliğin son üç ayında Norodol ilacı kullanmış olan gebelerin bebeklerinde bazı belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler: Uyuklama, huzursuzluk, kas zayıflığı, titreme, kas katılığı, beslenmede zorluk ve solunum problemleridir.

Emziren Anneler Norodol Kullanabilir Mi?

Norodol’un emzirme döneminde kullanımıyla ilaç küçük miktarda da olsa anne sütüne geçebilmektedir. Eğer emziriyorsanız ilacı mutlaka bir doktor gözetiminde kullanmanız gerekmektedir. 

Norodol Bağımlılık Yapar Mı? 

Norodol ilacının bağımlılık yapma özelliği yoktur fakat yine de doz azaltılırken yavaş yavaş azaltılması, artırılırken de yavaş yavaş artırılması gerekmektedir.

Norodol Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu? 

Norodol’un yaygın olmayan yan etkileri arasında ereksiyon problemleri ve libido kaybı yer almaktadır. Cinsel işlev bozukluğuna neden olabilmektedir, fakat bu çok az görülen bir yan etkidir. 

Norodol Kilo Aldırır Mı? 

Norodol ilacının kilo alma gibi bir etkisi bulunmamaktadır fakat her hastanın ilaca verdiği yanıt farklı olabilmektedir. 

Norodol Uyku Yapar Mı?

Uyuklama ve uykulu hissetme hali, rastlanabilen Norodol yan etkileridendir. Başka ilaçlarla birlikte alımı da uyuklamaya sebebiyet verebilmektedir. Bunların dışında ilacın aniden kesilmesi de uyuklama, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilmektedir.

Norodol Ne Kadar Sürede Etkisini Gösterir? 

Norodol ilacının etki etme süresi yaklaşık olarak on beş dakikadır.

Norodol Reçetesiz Alınabilir Mi? 

Hayır, Norodol ilacı reçetesiz bir şekilde temin edilememektedir. 

Norodol Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi? 

Aile hekimi Norodol ilacını reçete edebilmektedir. Fakat reçete edebilmesi için hastanın psikiyatristten raporlu olması şartı bulunmaktadır. 

Norodol Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır? 

  • Uzun süredir beslenme alışkanlığınız sağlıklı değilse ve düzenli yemek yemiyorsanız,
  • Tiroid bezi ile ilgili sağlık sorunları yaşıyorsanız,
  • Depresyon tanınız varsa,
  • Böbrek veya karaciğer problemleriniz varsa,
  • Beyin kanama öykünüz varsa veya inme açısından risk altındaysanız,
  • Kalp hastalığına sahipseniz,
  • Ailenizden birinde kalp nedeniyle ani ölüm öyküsü varsa,
  • Kanınızdaki elektrolit seviyeleri normalden düşükse,
  • Ailenizde veya sizde kan pıhtılaşma bozukluğu varsa bu ilacı kullanırken dikkat etmeniz ve temkinli olmanız gerekmektedir.
  • Eğer yaşlı bir bireyde Norodol ilacı kullanılacaksa ilaca karşı hassasiyet beklenenden daha fazla olabileceği için yaşlı hastalarda da oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. 

Norodol Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır? 

  • Kalp hızınıza etki eden ilaçlar kullanıyorsanız,
  • Kanınızdaki potasyum miktarı olması gerekenin altındaysa,
  • Parkinson hastalığınız varsa,
  • Haloperidol dekanoat ya da ilacın içindeki diğer maddelerden birine karşı aşırı duyarlılığınız/alerjiniz varsa,
  • Beyninizde bazal ganglion kısmınızın etkilendiği bir hastalık geçirdiyseniz,
  • Kalp hızınızda aritmiye ya da yavaşlamasına sebebiyet veren bir kalp hastalığınız mevcutsa,
  • Bilinciniz azaldıysa ve tepki vermekte zorlanmaya başladıysanız,

bu ilacı kullanmamanız gerekmektedir. 

Norodol Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi? 

Norodol, aç karnına ya da besinlerle beraber alınabilmektedir. Besinlerle etkileşimi yoktur.

Norodol Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılamaz? 

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilaç kullanıyorsanız veya öncesinde kullanmışsanız doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir. Bazı ilaçlar Norodol ilacının etkisinin aksamasına neden olabilmekte veya etkisini değiştirebilmektedir. Bu ilaçlar:

  • Lityum,
  • Kan basıncını azaltan ilaçlar(metildopa, guanetidin vs.),
  • Parkinson tedavisinde kullanılan ilaçlar(levodopa),
  • Güçlü etkili ağrı kesiciler,
  • Sakinleştirici ve sedatif ilaçlar, 
  • Soğuk algınlığı ya da öksürük ilaçları,
  • Nöroleptik ve antipsikotik ilaçlar (paroksetin, fluoeksetin vs.),
  • Kanın inceltilmesi için kullanılan ilaçlar(fenindiyon vs.),
  • Alerjik reaksiyonlar için kullanılan ilaçlar (adrenalin vs.),
  • Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar (karbamazepin, fenobarbital vs.)
  • Kalp hastalığı için kullanılan ilaçlar (amiodaron, dizopiramit, kinidin, sotalol, prokainamid vs.)

Bu ilaçlarla beraber kullanımı için mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. Eğer Norodol ilacı ile beraber yukarıdaki ilaçlardan birini ya da farklı bir ilaç aldıktan sonra baş ağrısı, yer yön karışıklığı, zihin bulanıklığı, uyuklama, denge sorunları gibi problemler yaşarsanız her iki ilacı almayı da kesiniz ve bir doktora başvurunuz.

Norodol Yan Etkileri Nelerdir? 

Bütün ilaçlarda olduğu gibi Norodol ilacının içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı duyarlı olan bireylerde bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Norodol yan etkileri çok ciddiden çok hafife kadar geniş bir yelpazede kendini göstermektedir. 

Bu ilaçta oluşabilecek bazı yan etkiler oldukça mortal seyir gösterebilmektedir ve hemen acile başvuru gerektirmektedir. Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birinin sizde oluştuğunu düşünüyorsanız ilacı kullanmayı durdurmanız ve en yakınınızdaki hastanenin aciline başvurmanız gerekmektedir:

  • Boğazda ve yüzde önceden olmayan ve ani bir şekilde ortaya çıkan şişlik. Deride görülen kızarıklıklar, tahriş, kaşıntı ve döküntüler(ürtiker), cildin su toplaması. Bu belirtiler ilaca karşı aşırı alerjik bir reaksiyon olduğu anlamına gelebilir. Bu çok sık görülmeyen bir Norodol yan etkisidir.
  • Aritmiler (Kalp atışının normalin dışına çıkması). Bu aritmiler sonucunda kardiyak arrest gelişebilir. Görülme sıklığı bilinmemektedir, fakat bunaması olan yaşlı hastalarda bu ilacın kullanımı sonrası ölüm riskinin arttığı bazı vakalarda kayıtlara geçmiştir.
  • Bacaklarda görülen şişlik, kızarıklık ve ağrı belirtileri de önemlidir. Bu belirtiler bacak damarlarında bir kan pıhtısı oluştuğunun habercisi olabilir. Bu pıhtı akciğere doğru yola çıkarak nefes almada güçlüğe ve göğüs ağrısına sebebiyet verir. 
  • Kas katılığı, huzursuzluk, titreme, yavaşlık ve dengesiz hareketler. Yüz, dil, ağız ya da gözlerin anormal hareketleri, göz dönmesi, normalden daha fazla tükürük salınımı olması. 
  • Seyrek görülen nöroleptik malign sendrom da bir diğer ciddi yan etkidir. Kan basıncında değişme ve beraberinde takipne(hızlı nefes alıp verme), ateş, terleme, hızlı kalp atışı, bilinç bulanıklığı ve koma görülebilir. 

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir ve hemen müdahale gerektirmektedir. Neyse ki bu ciddi yan etkiler seyrek görülmektedir.

Bunların dışında da hastaneye veya acile başvurmayı gerektirecek yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Norodol yan etkilerinden ciddi olan bazıları ve görülme sıklıkları aşağıdaki gibidir: 

Aşağıdaki yan etkiler 10 kişide 1’den fazla kişide görülebilmektedir.

  • Baş ağrısı
  • Uyumada güçlük ve sürekli tedirgin hissetme

Aşağıdaki yan etkiler 10 kişide 1’den az kişide görülebilmektedir. 

  • Huzursuz olma, depresif ve uykulu hissetme
  • Baş dönmesi, sersemlik 
  • Hızlı göz hareketleri ve bulanık görme
  • Psikoz belirtileri (anormal düşünceler, halüsinasyon)
  • Titreme, dengesizlik, yavaş yürüme, maske yüz görünümü
     

Aşağıdaki yan etkiler 100 kişide 1’den az kişide görülebilmektedir.

  • Zihin bulanıklığı 
  • Havale veya nöbet geçirme
  • Nefes almada güçlük, hırıltılı soluk alma
  • Gözlerde ve deride sararma, koyu renkli idrar ve sarı renkli dışkı
  • Kilo değişiklikleri
  • Kanda beyaz küre sayısında azalma
  • Kadınlarda beklenmeyen süt gelmesi, memede hassasiyet, ağrı, adet düzensizlikleri, bazı erkeklerde göğüs büyümesi, cinsel problemler

Aşağıdaki yan etki 1000 kişide 1’den az görülebilmektedir.

  • Ağzı açarken zorlanma

Aşağıdaki yan etkilerin görülme sıklığı bilinmemektedir. 

  • Küçük kan hücrelerinin(trombosit) azalması ve bunun sonucunda daha kolay kanama, morarma
  • Yorgunluk, halsizlik veya zihin bulanıklığı ile seyredebilen beyni etkileyen sıvı varlığı

İlacın aşağıdaki hafif yan etkilerin görülmesi halinde de bu yan etkiyi mutlaka doktorunuza söylemeniz gerekmektedir:

Yaygın(10 kişinin 1’den azı):

  • Ağız kuruluğu
  • Kabızlık
  • Mide bulantısı
  • Ürtiker
  • İdrar yaparken zorlanma
  • Yavaş hareketler
  • Enjeksiyon bölgesinde görülen reaksiyonlar

Yaygın Olmayan(100 kişinin1’den azı):

  • Normal dışı terleme
  • Ayak bileğinde şişme
  • Güneş ışığına karşı derinin hassasiyet göstermesi
  • Ateş

Sıklığı Bilinmeyen:

  • Vücut ısısının düşmesi
  • Enjeksiyon yerinde apse gelişmesi
  • Derinin kızarması ve deride ısı artışı

Norodol Doz Aşımı

Norodol ilacının doz aşımı genellikle haloperidolün etkileri üzerinden kendini gösterir. Belirgin şekilde görülen semptomlar uykuya eğilim, hipotansiyon, konvülziyon ve ekstrapiramidal bulgulardır. 

Ekg çekildiğinde QT uzaması ve ventriküler aritmi görülme riski vardır. Hipotansiyon ciddi şekilde solunum güçlüğüne neden olabilir ve önüne geçilmezse komaya kadar ilerleyebilir. Çelişkili olarak bazı hastalarda da hipotansiyon yerine hipertansiyon görülebilir. 

Haloperidolun spesifik olarak bir antidotu bulunmamaktadır. Doz aşımı olan hastalarda solunum yolu açık tutulmalı ve gerekli durumlarda solunum desteği sağlanmalıdır. Hasta 24 saat veya daha fazla gözetim altında olmalıdır. Vücut ısısı takip edilmeli ve hastaya yeteri miktarda sıvı desteği sağlanmalıdır.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog12 Aralık 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı