HALKIMIZIN BAŞI SAĞ OLSUN
X
Deprem bölgesinde yaşayan ve içimizi parçalayan afetten etkilenenlere ücretsiz olarak psikolojik destek sağlıyoruz. Eğer siz ya da aileniz afetten etkilendiyseniz lütfen canlı destek üzerinden bizimle iletişime geçiniz.
İletişim: [email protected]
logo
psikologofisi.com destek
psikologofisi.com

Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu

İçindekiler


6-12 aylık itibariyle semptomları gözlenen otizm ciddi bir gelişimsel bozukluktur. DSM-5 tanı ölçütlerine göre otizm; dil, algı ve motor becerilerde eksiklik, gerçekliği değerlendirme yetisinde yetersizlik, sosyal durumlarda faal olamama gibi birçok davranışsal problem içerir. Otizmli çocuklar üç temel işleyiş alanında zorluk yaşar. Birincisi, sosyal etkileşim için gerekli olan göz kontağı kurma, yüz ifadelerini, mimikleri anlama, nesneleri alıpverme gibi sözsüz iletişimde yetersizlik; ikincisi, dil kullanımında gecikme ve stereotip, başkalarının kullandığı kelimeleri etme, sosyal olarak bağlanmama, fikir alışverişinde bulunmama; üçüncüsü ise rol canlandırma, nesne kullanımı, yaratıcı oyunlar kurmada oldukça düşük performans sergilemedir.

Otizmin Sebepleri

Araştırmalara göre beynin anormal işleyişinden ortaya çıkan Otizm, genetik ve doğum öncesi çevresel nedenlere bağlıdır. Doğumdan sonraki ilk yılda Otizmli çocukların beyni, sinirlerin aşırı büyümesine bağlı olarak ortalamadan daha büyüktür. Bu da normal bilişsel, dil ve iletişim becerilerinin gelişimini etkilemektedir (Chourchesne, Carper & Akshoomoff, 2003). Buna ek olarak, FMRI çalışmalarına göre otizmin duygusal -sosyal duyarlılık ve zihinsel aktivitelerin planladığı cerebral korteksteki aktivasyonun az olmasıyla ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır (Mundy, 2003).

Otizmli çocuklar diğer çocuklara oranla ortak dikkatleri, gösterilen nesnelere ya da olaylara olan ilgisi oldukça düşüktür. Yetişkinlerin davranışlarını çok daha az taklit ederler. Konuşan kişiyle göz kontağı kurmaz, isimleri söylendiklerinde dahi dikkatlerini vermez, tekrarlanan davranışlarına devam ederler.

"Oğlumla otizme meydan okuyoruz" blog yazımızdan otizmin belirtileriyle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Otizm düşünsel süreç açısından da yetersizliğe sebep olur. Muhakeme becerisinde, bilgiyi hafızada tutmada, sonuç odaklı çözüm üretmede ve alakalı olaylarda bilgiyi tekrar işlemede sorun yaşar.

Sonuç olarak otizm, sosyal dünyayı anlama ve algılamada, sözel beceride, sosyal farkındalıkta, düşünme süreçlerindeki yetersizlik sebebiyle davranış bozukluğuna neden olur.

Tedavi Yöntemleri

Otizmin önlenebilirliği ve tamamen tedavi edilebilme yönteminin olup olmadığı hala tartışılmakta ve araştırılmaktadır.

1. Tıbbi Tedavi

Geçmiş yıllarda yapılan tıbbi çalışmalarda ilaç kullanımın otizm tedavisinde etkili olmadığı görülmüştür. Çünkü kullanılan ilaçlar antidepresan ağırlıktadır. Otizm semptomlarını düşürdüğüne dair bir kanıt yoktur. Çeşitli psikolojik prosedürler otizmin tedavisinde daha başarılı sonuçlar vermektedir.

2. Davranışsal Tedavi

Davranış terapisi kendine zarar verme davranışının azalmasında, sosyal davranışsal uyumun gerçekleşmesinde , bazı dil beceri özellerinin gelişiminde otizmde kullanılan öncelikli yöntemlerden biridir. Uzun süreli yapılan deneysel tedavi programı sonucu davranışsal tedavi otizmli çocuklarda oldukça olumlu sonuçlar verdiği rapor edilmiştir (Lovaas, 1987). Ev ortamında uygulanan birebir tedavi klinik ortamda uygulanan tedavi yönteminden daha etkilidir. Ayrıca ev ortamında aile de sürece dahil edilmektedir.Çocukların gerçek dünya durumlarıyla öğrenmeleri ve anlamlandırmaları sağlanmaktadır.

Otizm çeşitli davranış bozukluklarına neden olduğu için, çocuğun bir durumda öğrendiği doğru davranışı başka bir duruma transfer edebilmesi zordur.

Otizm hem finansal hemde manevi açıdan ebeveyn açısından stresli  bir süreçtir. Çocuğu anlamak, günlük bakımını yapmak, yeni geçerli eğitim kaynakları araştırmak çocuğun sağlığı ve eğitimi açısından oldukça önemlidir. Ailenin de bu süreçte destek alması gerekmektedir. Siz de doğru bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız psikologofisi.com'da bulunan uzman psikologlardan dilediğiniz zaman profesyonel destek alabileceğinizi unutmayın.

Uzmanlarımız ve platformumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için 15 dakikalık ücretsiz seanslarımıza başvurabilirsiniz.

Kaynaklar

Chourchesne, Carper & Akshoomoff, 2003, CHILD DEVELOPMENT

Mundy, 2003, CHILD DEVELOPMENT

Lovaas, 1987, ABNORMAL PSYCHOLOGY

 

 

Tarih : 29.08.2020
Yazar :

Psikolog

Şebnem Akı Karaoğlu

Merhaba, ben Uzman Psikolog Şebnem Akı Karaoğlu. Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, İmge Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Cinsel Terapi, Aile ve Çift Terapisi uygulamaktayım. Bipolar Bozukluk, Borderline Kişilik Bozukluğu, Çocuk ve Ergen Danışmanlığı, Yas Psikolojisi, OKB, Anksiyete, B... Devamını Oku

Kullanıcı Yorumları


Bu sayfada yer alan yorumlar, ilgili uzmanın doğrudan veya dolaylı talebi ve/veya ricası olmaksızın, ilgili kişi tarafından bağımsız olarak yazılmaktadır. Psikologofisi.com'un temel amacı psikoloji alanında halkın bilinçlenmesini sağlamaktır. Psikologofisi.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.


Son Eklenen Makaleler


Bir dakikada
psikoloğa bağlanın

psikologofisi