tolvon nedir

Tolvon

Tolvon, antidepresan ilaç grubunun bir üyesidir. Her tablet 10 mg aktif madde mianserin hidroklorür içerir.

Tolvon, depresyonun birincil özelliği olan depresif ruh halini hafifletmeye yardımcı olan bir antidepresandır. 

Depresyon sırasında beyinde değişimler meydana gelir. Beyindeki sinir hücreleri birbirleriyle kimyasal maddeler ile  iletişim kurar. Depresyon durumunda bu maddelerin seviyeleri düşer. Antidepresanlar, kimyasal maddelerdeki bu eksiklikleri gidererek beynin normal işleyişini düzeltmeye yardımcı olabilir. Bu ilaca başladıktan sonra bir iyileşme görebilmek için, genellikle 2-4 hafta kullanmanız gerekebilir.

Tolvon Etken Maddesi Nedir?

Tolvon tabletin her birisi 10 mg mianserin hidroklorür etken maddesi içermektedir.

Tolvon Antideprasan Mı?

Tolvon, antidepresan olarak anılan ilaç gruplarının bir üyesiyken aynı zamanda en önemli özelliği depresif ruh halini gidermesi olarak bilinir.

Tolvon Nasıl Kullanılır?

Tolvon'u her zaman doktorunuzun talimatlarına göre tam olarak kullanmalısınız. Eğer nasıl kullanmanız gerektiği konusunda emin olamıyorsanız, eczacınızla veya doktorunuzla kontrol etmelisiniz. 

Tedavi genellikle düşük bir dozla (günde 30 mg) başlar ve doktorunuz tarafından en etkili günlük doza ulaşmak için yavaş yavaş artırılabilir. Tablet(ler)inizi her gün aynı saatte, tercihen yatmadan önce, tek bir doz olarak almalısınız. Doktorunuzun önerisiyle Tolvon, günlük dozun eşit olarak bölünerek sabahları bir kez ve akşam yatmadan önce bir kez alınabilir. Tablet(ler)i çiğnemeden, bir miktar su veya başka bir sıvıyla yutmak gerekmektedir.

Tedaviyi kesinlikle kendi başınıza sonlandırmayın. Tedaviyi erken veya aniden keserseniz, durumunuz kötüleşebilir. Tolvon tedavisini sonlandırmak gerektiğinde, dozun nasıl yavaş yavaş azaltılacağını doktorunuz size söyleyecektir.Haber vermeden kesmemeniz yararınıza olacaktır.

Tolvon'ın ağız yoluyla bir miktar suyla alınması gerekmektedir.

Özel durumlar:

Çocuklar ve 18 yaş altı bireylerde kullanım: 

Tolvon, çocuklar ve 18 yaş altı kullanılmamalıdır.

Şeker ve kalp hastalıkları, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastaların tedavisi: 

Bu durumlarda normal uyarılar göz önünde bulundurulmalı ve herhangi bir eş zamanlı tedavi dozu dikkatle ayarlanmalıdır.

Eğer Tolvon'un etkisinin olduğundan daha güçlü veya daha zayıf gibi bir izleniminiz varsa, doktorunuzla veya eczacınızla konuşmalısınız.

Tolvon Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Aşağıdaki durumlarda kullanmayınız:

  • Geçmişte veya şu an mani sorununuz varsa
  • Monoamin oksidaz inhibitörleri olarak anılan ilaçlardan kullanıyorsanız yada daha önce kullandıysanız (son 2 hafta içinde)
  • Karaciğerinizde hastalık varsa
  • Tolvonun içeriğindeki yardımcı maddelerin biri veya bir kaçına alerjiniz varsa
  • İntihar düşünceleri ve depresyonunuzun kötüleşmesi:

Eğer depresyonda iseniz veya anksiyete bozukluğunuz varsa, bazen kendi kendinize zarar verme veya intihar düşünceleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu düşünceler, antidepresan tedavisine başlandığında ise daha da artabilir. Antidepresan ilaçların etkili olabilmesi için belirli bir zaman (genellikle iki hafta, bazen daha uzun) düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Aşağıda yazılan durumlarda, bu tür düşüncelerin ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir:

  • Daha önce intihar veya kendi kendine zarar verme düşünceleriyle karşılaştıysanız.
  • Genç bir yetişkinseniz

Klinik çalışmalar, psikiyatrik bozuklukları olan ve antidepresan tedavisi gören 25 yaşından küçük yetişkinlerde intihar davranışlarının arttığını gözler önüne sermiştir.

Herhangi bir zamanda kendi kendinize zarar verme veya intihar düşünceleriyle karşılaşırsanız, hemen doktorunuzla iletişime geçin veya bir hastaneye başvurun.

Depresyonda olduğunuzu veya anksiyete bozukluğunuz olduğunu bir akrabanıza veya yakın bir arkadaşınıza bildirerek, onlardan bu talimatları okumalarını ve size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Kendilerinden, depresyonunuzun veya anksiyete bozukluğunuzun kötüleştiğini veya davranış şekillerinde bulunan değişikliklerinizden endişe duyduklarını size söylemelerini isteyebilirsiniz.

Tolvon Kaç Mg? Kutusunda Kaç Adet Var?

Tolvon kutudan kutuya değişiklik göstermekte ve 10 ve 30 mg kutuları bulunmaktadır. Tablet sayılara buna bağlı olarak 10 ve 14 adet bulunmaktadır.

Tolvon Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Tolvon normalde çocuklar ve 18 yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır. Ayrıca, bu yaş grubundaki hastalarda Tolvon kullanımının intihar girişimi, intihar düşünceleri ve düşmanca davranışlar gibi yan etkilerin riskini artırabileceğini bilmelisiniz. 

Ancak doktorunuz bu yaş grubundaki bir hastaya Tolvon reçete etmişse, bunun hastanın en iyi tedavi seçeneği olduğunu düşünüyor olabilir. Eğer doktorunuz 18 yaşından küçük bir hastaya Tolvon verdiyse yine de lütfen doktorunuza danışın. 

Tolvon kullanan 18 yaşından küçük bir hastada yukarıda belirtilen durumlar ortaya çıkarsa veya kötüleşirse tekrar doktorunuza bildirmelisiniz. Bu yaş grubundaki hastalarda Tolvon'un uzun vadeli olarak bilişsel gelişme , olgunlaşma, büyüme ve davranışlar üzerindeki güvenlik profili henüz tam olarak bilinmemektedir.

Tolvon Yaşlılarda Kullanımı

Yetişkinler için dozaj bireysel olarak belirlenmelidir. Başlangıç dozu olarak günlük 30 mg önerilmektedir. Optimal klinik yanıtın elde edilmesi için doz kademeli olarak birkaç günde bir artırılabilir. Genellikle etkili günlük doz 60 ile 90 mg arasındadır. 

Tolvonu normal şartlarda  çocukların ve 18 yaşından küçüklerin kullanmaması gerekir.

Yaşlılar için özel olarak bir şey söylenmemekle birlikte  kullanımına dikkatli kullanınız kısmındaki veya ilacı kullanmayınız kısmındaki maddelere bakmak faydalı olacaktır.

Tolvon Hamileler Tarafından Kullanımı

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışmanız sizin için önemlidir.

Mianserin hakkında sınırlı veriler, ilacın fetüse (anne karnındaki bebeğe) veya yenidoğan bebeklere zarar vermediğini göstermektedir. 

Eğer hamileyseniz, Tolvon kullanımının sağlayabileceği faydaları, olası zararlarla karşılaştırarak doktorunuzla görüşmelisiniz.

Hamile olduğunuzu tedavi sürecinde fark ederseniz yine hemen doktorunuza veya eczacınıza başvurmalısınız.

Tolvon Emziren Anneler Tarafından Kullanımı 

Mianserin, anne sütüne çok küçük miktarlarda geçmektedir. Eğer emziriyorsanız, Tolvon kullanımının sağlayabileceği faydaları, yenidoğan bebeğin yaşayabileceği zararları göz önünde bulundurarak doktorunuza danışıp birlikte karar vermeniz faydalı olucaktır.

İlacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız.

Tolvon Bağımlılık Yapar Mı?

Tolvon, bağımlılık yapma özelliği olmayan bir ilaçtır. Ancak uzun süreli tedaviden sonra aniden kesilmesi baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı,  huzursuzluk ve anksiyete gibi semptomlara yol açabilir.

Tolvon Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Antideprasanlar depresyonu iyileştiren seratonin hormonunu arttırmaya, bir yandan da düzeltilmeye çalışılan cinsel isteksizliğin daha da artmasına yol açabiliyor fakat Tolvonun yan etkileri arasında bu gözlemlenmemektedir.

Tolvon Kilo Aldırır Mı?

Geçici yan etkileri arasında kilo aldırma bulunmaktadır.

Tolvon Uyku Yapar Mı?

Yan etkileri arasında uyku bulunmaktadır. Kendinizi uykulu hissedebilirsiniz

Tolvon Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Depresyon durumunda beyindeki belirli kimyasal maddelerin düzeyi azalabilir. Antidepresanlar, bu kimyasal maddelerdeki eksiklikleri gidererek beyinde normal işleyişi geri getirebilir. İlacı kullanmaya başladıktan sonra genellikle düzelme fark edebilmeniz için 2-4 hafta süre gerekebilir.

Tolvon Reçetesiz Alınır Mı?

Tolvon, reçeteyle satılan bir ilaçtır. Reçete, kişiye özel bir belgedir ve reçetede yer alan ilaçlar başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Reçetesiz kullanımı önerilmez.

Tolvon Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Tolvon'u aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanmanız gerekmektedir:

  • Kalp hastalığı geçmişi varsa,
  • Şeker hastalığı (diyabet) varsa,
  • Karaciğer hastalığı, özellikle sarılık geçmişi varsa,
  • Şizofreni ve manik depresif bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklarınız varsa,
  • Prostat büyümesi nedeniyle idrar yapma sorunları yaşıyorsanız,
  • Kasılma nöbetleri geçirdiyseniz,
  • Glokom (göz içi basıncının artması) varsa,
  • Kan basıncı sorunları yaşıyorsanız,
  • Böbrek hastalığı varsa.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir döneminize ait bile olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.

Tolvon Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Aşağıdaki durumlarda kullanmayınız

  • Geçmişte veya şuan mani sorununuz varsa
  • Monoamin oksidaz inhibitörleri olarak anılan ilaçlardan kullanıyorsanız yada daha önce kullandıysanız (son 2 hafta içinde)
  • Karaciğerinizde hastalık bulunuyorsa
  • Tolvonun içeriğindeki yardımcı maddelerin biri veya birkaçına alerjiniz varsa

Tolvon Açken Mi Tokken Mi Kullanılır?

Çoğu antideprasanda olduğu gibi tok karnına içilmesi önerilir.

Tolvon Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılamaz?

Tolvon'u aşağıda verilen ilaçlarla birlikte kullanmayınız:

  • Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri içeren ilaçlar. Ayrıca MAO inhibitörü kullanmayı bıraktıktan sonra takip eden iki hafta içerisinde Tolvon almayınız. Eğer Tolvon kullanıyorsanız, MAO inhibitörlerini kullanmayı bıraktıktan sonraki iki hafta içerisinde almayınız. Moklobemid, tranilsipromin (her ikisi de antidepresanlar), selejilin (Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılır) ve linezolid (bir antibiyotik) gibi ilaçlar MAO inhibitörlerine örnek olarak verilir.

Tolvon'u aşağıdaki ilaçlarla birlikte dikkatli bir şekilde kullanınız:

  • Kanın pıhtılaşmasını önleyen (antikoagülan) warfarin gibi ilaçlar. Tolvon, warfarinin kan pıhtılaşması üzerindeki doğabilecek etkisini artırabilir. Eğer warfarin kullanıyorsanız, doktorunuza bilgi veriniz. Tolvon ve warfarini birlikte kullanıyorsanız, kan pıhtılaşma değerinizin dikkatle ve özenle takip edilmesi önerilir.
  • Sara (epilepsi) hastalığının tedavisinde kullanılan fenitoin ve karbamazepin gibi ilaçlar 

Başka bir ilaç kullanıyorsanız veya kullanmayı düşünüyorsanız, lütfen eczacınıza veya doktorunuza danışınız

Tolvon Yan Etkileri Nedir?

Tolvon'un içeriğinde bulunan maddelere karşı duyarlı olan kişilerde yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Verilen maddelerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.

Tolvon nadir durumlarda beyaz kan hücrelerinin azalmasına ve enfeksiyonlara karşı direncin düşmesine neden olabilir. Tolvon kullanırken ağız yaraları, boğaz ağrısı, ateş veya diğer enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa, derhal doktorunuzla iletişim kurmalı ve kan değerlerinizi test yaparak kontrol ettirmelisiniz. Bu belirtiler genellikle 4-6 haftalık tedaviden sonra ortaya çıkar ve Tolvon tedavisi sonlandırıldığında genellikle düzelir.

Tolvon aşağıdaki geçici yan etkilere neden olabilir:

  • Kilo alımı
  • Uyuşukluk veya uyku hali
  • İntihar veya kendine zarar verme düşünceleri

Diğer olası yan etkiler:

  • Eklem ağrıları
  • Hipomani (mani durumuna benzeyen ancak daha hafif olan anormal ruh hali)
  • Kasılma nöbetleri
  • Sıvı tutulması nedeniyle ayak bileklerinde veya ayaklarda şişme (ödem)
  • Deri döküntüsü
  • Hepatit (karaciğer iltihabı)
  • Başlangıç dozundan sonra kalp atım hızının azalması 
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Tansiyon düşmesi, özellikle aniden ayağa kalkınca baş dönmesi, bayılma veya sersemlik hissi
  • Nöroleptik malign sendrom (en önemli belirtiler, istemsiz hareketler ve ateşin yükselmesi, vücudun tamamen sertleşmesidir)
  • Göz veya cildin sarı renk alması (sarılık); karaciğer fonksiyonunda bozukluğu düşündürebilir

Bunların tümü ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler nadiren görülür.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Tolvon Doz Aşımı 

Böyle bir durumda mümkün olduğunca çabuk kusmaya çalışılmalıdır. (kendinizi kusturmalısınız). Uzun süren uyku hali veya uyuşukluk en yaygın belirtilerdir.

Eğer yanlışlıkla gereğinden fazla Tolvon kullanmışsanız (doz aşımı), hemen bir doktora veya eczacıya danışmalısınız 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog19 Haziran 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı