üniversite seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hangi üniversite programını seçeceğinize karar vermek söz konusu olduğunda, gidebileceğiniz milyonlarca farklı yön vardır. İlgilendiğiniz üniversiteleri daraltmakla mı yoksa ilgilendiğiniz programı sunanları araştırmakla mı başlıyorsunuz? İlk olarak almanız gereken puanı mı düşünmelisiniz, yoksa sizin için en önemli şey burslar mı? Karar verme sürecine yönelik tek bir doğru yaklaşım yoktur ancak yol boyunca rehberlik sağlayacak çok sayıda kaynak vardır. Ve tüm bu kaynakları incelerken de asıl dikkat etmeniz gereken tek nokta kendinizi gerçekten nerede iyi hissedeceğinizdir.

Üniversite seçimi de en az sınav dönemi kadar stresli bir süreçtir. Bu süreçle baş etmekte zorlanıyorsanız endişelerinizden kurtulmak için bir uzman desteği almayı düşünebilirsiniz. Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmek için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Doğru Üniversite İçin Sormanız Gereken Sorular

Doğru Bölüm Hangisi?

Her şeyden önce, ilgilendiğiniz bir programa sahip bir üniversiteye gitmek isteriniz. Bunun üzerine, o konunun farklı varyasyonlarını ve farklı programlara nasıl çevrilebileceğini düşünebilirsiniz.Lisede biyolojiden hoşlandığınızı varsayalım. Bir üniversite biyoloji, biyokimya, biyomedikal mühendislik, biyomedikal bilimler, biyoistatistik programlar sunabilir, bu nedenle hangi programın sizin için en iyi seçim olduğunu görmek önemlidir. İşte başlamanıza yardımcı olacak bazı sorular.

  • Hangi konularla ilgileniyorsunuz? Bu konularla ilgili ne tür programlar var?
  • İstediğiniz bölümün puanı kaç?
  • Okurken aynı zamanda iş deneyimi kazanmak ister misiniz?
  • Eğitiminiz sırasında araştırma yapabilir misiniz?
  • Yurtdışında uluslararası değişim programlarında eğitim alabilir misiniz?
  • Başarılı olmanıza yardımcı olacak hangi hizmetler var?

Üniversitenin Konumu Nasıl?

Üniversite, evden uzakta yaşadığınız ilk zaman olabilir. Hangi üniversiteyi seçtiğinize bağlı olarak ailenizden, arkadaşlarınızdan, şehrinizden ve hatta ülkenizden uzaklaşmanız gerekebilir.

  • Daha büyük ve potansiyel olarak daha çeşitli bir şehirde mi yoksa biraz daha küçük ve daha rahat bir yerde mi yaşamak istiyorsunuz?
  • Okuldayken evde mi yaşamak istiyorsun?
  • Evden ne kadar uzakta olmak istiyorsun? Eve gitmek kolay mı olmalı?
  • Aynı üniversiteye giden arkadaşlarınız veya tanıdıklarınız var mı?
  • Kira, ulaşım masrafları, yemek vb. gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, sonuç rakamı sizin için gerçekçi mi?

Nasıl Bir Kampüsü Var?

Yaşadığınız yerin yanı sıra, üniversite kampüsünüzde çok zaman geçireceksiniz. Derslerin dışında arkadaşlarınızla takılacak, ders çalışacak veya grup projelerinde çalışacak, bir şeyler atıştıracak veya etkinliklere katılacak, dinlenme tesislerini kullanacak ve daha pek çok şey yapacaksınız. Aradığınızı daraltarak sevdiğiniz bir üniversite seçmeniz size mutlu geçecek birkaç yılı garanti edebilir.

  • Kesin sınırlarla kümelenmiş bir şeyi mi yoksa geniş bir alana yayılmış bir kampüsü mü tercih edersiniz?
  • Yoğun bir şehir kampüsü mü yoksa daha çok park benzeri bir ortam mı istiyorsunuz?
  • Kendinizi sarmaşık kaplı binalarla veya modern bir şeyle çevrili olarak mı hayal ediyorsunuz?
  • Daha fazla fırsat ve kurs çeşitliliği keşfedeceğiniz büyük bir okul mu yoksa profesörlerin adınızı öğrenebileceği daha küçük bir okul mu istiyorsunuz?
  • Oraya giden öğrenciler coşkulu mu, gururlu mu yoksa mutlu mu? Okul ruhuna sahipler mi?

Nerede Yaşamalıyım?

İster memleketinizde kalıyor olun, ister ülke çapında hareket ediyor olun, üniversite boyunca nerede yaşadığınız önemlidir. Çoğu öğrenci ilk yıl yurtta kalmayı tercih eder.

  • Kampüste yaşamak mı yoksa kampüs dışındaki bir daireyi arkadaşlarınızla paylaşmak mı istiyorsunuz?
  • Yurtta hangi hizmetler sunuluyor? Çamaşırhane, wifi, temizlik, çalışma odaları mevcut mu?
  • Oda arkadaşı ister misiniz?
  • Kampüste yaşamanın ya da kampüs dışında yaşamanın maliyeti nedir?
  • Bir yemek planının maliyeti nedir?
  • Yaşamak için kampüs dışında bir yer bulmak ne kadar kolay?
  • Yakınlarda marketler ve çamaşırhaneler var mı?

Maliyeti Ne Kadar?

Maliyetlerinizi karşılamak için bütçe ayırdınız mı? Finans, üniversite öğrencilerinin lise öğrencilerinden çok daha fazla akıllarında tuttukları bir şeydir. Üniversitedeyken, maliyetler daha yüksektir ve tüm masrafları olmasa da iyi bir kısmını kendiniz ödeme eğiliminde olursunuz. Bunun ışığında, burada düşünülmesi gereken bazı şeyler var.

  • Öğrenim ücreti ne kadar?
  • Hangi kısmı ödeyeceksiniz ve aileniz ne kadar katkıda bulunacak?
  • Ne kadar burs parası alabilirsiniz?
  • Başka ne için ödeme yapmanız gerekiyor, örneğin ikametgah, ders kitapları, laboratuvar önlüğü?
  • Mali yardıma veya burslara nasıl erişebilirsiniz?
  • Okul için ödeme yapılmasına yardımcı olacak ücretli kooperatifler veya stajlar var mı? Ne kazanmayı bekleyebilirsiniz?
  • Kampüste yarı zamanlı çalışabilir misiniz?

Kariyerim Ne Olacak?

Dikkate alınması gereken bir diğer önemli konu da bir üniversitenin sizi geleceğe nasıl hazırlayabileceğidir. İster eğitiminize devam edin, ister iş hayatına girin, derecenizin nasıl bir kariyere dönüşeceğini öğrenmek önemlidir.

  • Özgeçmişinizi cilalamanıza, mülakat becerilerinizi geliştirmenize ve iş fırsatları bulmanıza yardımcı olacak hizmetler var mı?
  • Lisansüstü çalışmalarla ilgileniyorsanız, üniversite hazırlanmanıza nasıl yardımcı olabilir?
  • Üniversite ne tür lisansüstü ve profesyonel programlar sunuyor?
  • Üniversitenin kariyer seçeneklerini keşfetmenize yardımcı olacak iş birliği programları var mı?

Üniversite Programı Seçerken Göz Önünde Bulundurulması Gereken Faktörler

İlgi Alanlarını Keşfet

Bir üniversite programını düşünürken ilgi alanlarınız en önemli faktörlerden biridir. İlginizi çeken konuları çalışmak üniversite hayatını çok daha kolay ve kesinlikle daha keyifli hale getiriyor. İlgi alanlarınızı bilmek kursları seçerken işinizi kolaylaştırabilirken, çoğu zaman ne okumak istediğinizi tam olarak belirlemek o kadar kolay değildir.

Lisede aldığınız dersleri düşünün. Ne hakkında öğrenmeyi seviyorsun? Belki de yüksek not aldığın bir ders, eğlenmek için okuduğun bir kitap ya da gönüllü bir pozisyon ilgini çekti. Üniversitede bu konu hakkında daha fazla şey öğrenmekten mutlu olur muydunuz? Bu konuyu öğrenirken diğer herhangi bir konudan daha mutlu olur muydunuz? İlginizi çeken bir şey çalışmak, derse girmeyi, çalışmayı, ödevleri tamamlamayı, derste veya laboratuvarlarda dikkatinizi vermeyi, zamanınızı yönetmeyi ve iyi notlar almanızı kolaylaştıracaktır.

Güçlü Yanlarının Farkına Var

Bir şeyde iyi olmaya ya da gerçekten ustalaşmaya giden çok şey var. Güçlü yönlerinizi bulmanın tek bir yolu olmasa da deneyebileceğiniz bazı şeyler var. Size karşı tamamen dürüst olacağına güvendiğiniz insanları (arkadaşlar ve aile) düşünün. Bir veya iki tanesine sizin güçlü yönlerinizi sorun. Öğretmenleriniz sizi hangi konuda övüyor? Ne konuda kötü olduğunuzu söylüyorlar? 

Hangi derslerde başarılıydınız? İyi olduğunuz şeylerin sevdiğiniz şeylerle uyuşup uyuşmadığını düşünmeye çalışın. Örneğin, tüm muhasebe testlerinizi başarıyla tamamlamış olabilirsiniz, ancak kendinizi her zaman bilançolarla çalışırken göremezsiniz Para ve kariyer her şey olmadığı için okuduklarınızla mutlu olmak istiyorsunuz! Kendinizi bu konuyu dört ila beş yıl boyunca çalışırken görüp göremeyeceğinizi gerçekten düşünmek için zaman ayırmanız önemlidir.

Başka bir ipucu da yeni bir şey denemektir – yeni bir yarı zamanlı iş, yeni bir kulüp veya gönüllü bir fırsat. Hiç, bir şey denediniz ve size gerçekten kolay geldiğine şaşırdınız mı (örneğin, film çekmek, kodlamak, birinin ödevini düzenlemek)?

Kariyer Fırsatlarını Öğren

Belirli bir programa başvurmadan önce, üniversite broşürlerini okuyun ve programdaki öğrencilerle açık bir toplantıda veya bir kampüs turu sırasında konuşun. Programın ilginizi çektiğinden ve kariyer yolunuzla uyumlu olduğundan emin olun!

Aileniz veya arkadaşlarınızdan herhangi birinin düşündüğünüz kariyer veya alanda tanıdığı biri var mı? Onlara tipik bir günü sorabilir misiniz? Size ne gibi tavsiyeleri var? Aradığınız programlar, farklı kariyerler deneyebilmeniz ve ağınızı oluşturabilmeniz için staj veya iş birliği sunuyor mu?

Kazanç Potansiyelini Keşfet

Evet, üniversite mezun olduktan sonra iş bulmaktan çok daha fazlasıdır. Ancak, ilgi alanınız için kazanç potansiyeline bakmak ve o alandaki iş fırsatlarının artıp artmadığını düşünmek isteyebilirsiniz. Dikkate alınması gereken bir şey, işinizde mutlu değilseniz, altı haneli bir maaşın buna değmeyebileceğidir. Diğer yandan hayatınızı devam ettirmek için çalışmak zorundaysanız bunu göz önünde bulundurmanız gerekir. İhtiyaçlarınızı ve isteklerinizi tek bir noktada toplamak çok daha iyi tercihler yapmanın yoludur.

Tüm hayatınızın etkileyecek bu önemli seçim aşamasında zorlanıyor, karar veremediğiniz için anksiyete yaşıyorsanız alanında uzman psikologlarımızdan istediğiniz zaman destek alabilirsiniz. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi  alabilir, sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrar kavuşabilirsiniz.

 

 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog11 Temmuz 2017
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı