albinizmin etkileri

Albinizmin Sosyal ve Psikolojik Etkileri

Albinizm deneyiminin etkileri kişiden kişiye ve yaşamın farklı evrelerinde değişiklik gösterir. Benlik duygusunun doğması ve sürdürülmesi, dış dünya ile her bireyin içsel tepkisi arasındaki denge ve etkileşim içindedir. Albinizm bu benlik duygusunun önemli bir parçasıdır. Ne genel olarak diğer insanlar ne de rahatsızlığı olanlar, albinizmi bir hastalık olarak tanımlayıp tanımlamama konusunda hemfikir değildir. Bu belirsizlik, her şeyden önce albinizm hakkında konuşmak için kullanılan dilde bir sorun yaratır.

Ayrıca albinizmi olanların kendilerini bir grup olarak tanımlamasını zorlaştırır. Birçok nedenden dolayı albinizm çok özel bir durum olarak görülebilir. Bununla birlikte, benzersizliği, birçok insan için ayrılığa ve izolasyona yol açmıştır. Albinizme yönelik sosyal tutumlar, genellikle diğer azınlık gruplarının yaşadıklarına benzer. Bu tutumlar, anlayış eksikliği, bilinmeyenden korkma ve görünüşe dayalı önyargıyı içerir.

Bir bireyle ilgili olarak engellik, "bireyin bir veya daha fazla temel yaşam faaliyetini önemli ölçüde sınırlayan fiziksel veya zihinsel bir bozukluk; bu tür bir bozukluğun kaydı” olarak kabul edilir. Albinizm, birçok durumda görme bozukluğunu da içerir ve bu açıdan görme engeli olarak adlandırılabilir. Bir handikap, "bir kişinin, kaynağı ne olursa olsun, gerçek hayatta hedeflerine ulaşmak için karşılaştığı engeller" olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla engelli bir kişi, yaşamak istediği hayatı sürdürmekte zorluk yaşayabilir.

Albinizm beraberinde olumsuz psikolojik etkiler yaratan bir rahatsızlıktır. Siz de bu nedenle terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız yaşadığınız sorunları çözmek için Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Albinizmde Fiziksel Görünüm ve Psikolojik Etkileri

Albinizme dair en azından başlangıçta daha fazla dikkat çeken şey, bir kişinin olağandışı görünümüdür. Okülokutanöz albinizmin beyaz saç ve derisi, doğum anından itibaren güçlü bir faktördür.

Yeni bebek genellikle herhangi bir aile üyesinden çok daha açık renkli olacaktır. Beyaz olmayan ırklarda bebeğin albinizm ile boyanması aile ve toplumla dramatik bir tezat oluşturur. Renk, günümüzde ve tarihsel olarak birçok kültürde oldukça yüklü bir özelliktir. Yabancılar genellikle bir çocuğun görünümü hakkında istenmeyen ve kaba yorumlar yapacaklardır.

Rengin ötesinde, bir çocuğun gözleri hızla hareket ediyor ve odaklanmıyor olabilir. Çocuğun görmek için gözlerini kısması, başını eğmesi ve nesneleri yakın tutması gerekebilir. Görmeyi geliştirmek için kontakt lensler, gözlükler ve optik yardımcılar kullanılır. Bu nedenle albinizmli çocuk, yalnızca fiziksel görünümde değil, aynı zamanda günlük yaşamda da kendini izole hisseder.

Bu farklı olma algısı, mümkün olduğu kadar "normal" gibi davranmak için muazzam bir çabaya yol açabilir. Albinizmin neden olduğu farklılıkları en aza indirmek için baskı içeriden ve dışarıdan gelir. Bu çaba, sürekli olarak görme yeteneğini en üst düzeye çıkarmaya çalışan bir kişi için büyük bir strese neden olabilir. Bu, kişinin albinizm olduğunu tamamen inkar etmesine ve benliğinin çok önemli bir parçasıyla temasını kaybetmesine neden olabilir.

İlk yıllarda ve yaşam boyunca, aile ve yakın arkadaşlar bu izolasyon ve inkarın üstesinden gelebilirler. Bir kişi olarak ödüllendirilmek ve değer verilmek, ömür boyu özsaygı ve içsel gücün temelidir. Bu ödül, albinizm durumunun dürüst bir şekilde kabul edilmesini içermelidir. Ailelerin, albinizmin yaşamlarının her birindeki etkisini özgürce tartışabilmeleri hayati önem taşımaktadır.

Albinizm Yaşayan Biriyle Nasıl Konuşulmalı?

Dil fikirleri şekillendirebilir ve gerçekliği yaratabilir. "Albino" kelimesi birçok dilde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı insanlar bu kelimeyle sorun yaşamazlar ve albino olarak adlandırılmayı tercih ederler. Ancak, "albino" kelimesi bazen incitici bir şekilde kullanılır. Kulağa biraz farklı gelse de, "albinizmli kişi" ve "albinizmli insanlar" terimleri kişiyi birinci, durumu ikinci sıraya koyar.

Alay etme ve lakap takma, dilin insanı yaralamasına neden olan diğer yollardır. Okul yıllarında hemen hemen tüm çocuklar bununla karşılaşır ve olumlu başa çıkma stratejileri geliştirmeleri gerekir. Ebeveynler, öğretmenler ve albinizm hakkında artan eğitim bu soruna yardımcı olabilir.

Albinizm, dünya çapındaki kültürlerde mitleri de beraberinde taşır. Bunlar, albinizmi olanların sihirli güçleri olduğu fikrinden zeka sorunları yaşadıkları inancına kadar uzanan yelpazeyi içerir. Afrikalı-Amerikalılar arasında yaygın bir efsane, albinizmli bebeklerin Afrikalı-Amerikalı bir kadın ile Kafkasyalı bir erkeğin birlikteliğinden kaynaklandığıdır. Bir başka yaygın efsane, albinizmli insanların kırmızı gözlere sahip olmaları gerektiğidir. Albinizmli insanlar genellikle belirli ışık türlerinde bazen kırmızımsı görünen mavi veya gri gözlere sahiptir. Albinizm olanlar, kendileri hakkında akıl dışı fikirlerden oluşan bir mirası taşımak zorunda kalırlar.

Edebiyat ve film de dahil olmak üzere medya, albinizm klişelerine katkıda bulunmuştur. Albinizmli karakter genellikle kötü, sapkın, doğaüstü veya sadist olarak tasvir edilir. Ayrıca bazı haber bültenlerinde ve ansiklopedi maddelerinde albinizm hakkında yanlış veya eksik bilgilere yer verilmiştir. Bu nedenle halkın albinizm hakkında neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmesi zordur.

Aile Yaşantısının Albinizm Üzerindeki Etkisi

Aile bireylerinin albinizm hakkında doğru bilgiye sahip olması hayati önem taşımaktadır. Yeni ebeveynlerin, çocuklarının durumunu anlamak için desteğe ve zamana ihtiyaçları vardır. Ebeveynler ve aile üyeleri, albinizm hakkında öğrendikleri bazı hoş olmayan klişelerle yüzleşmeye ihtiyaç duyabilirler. Kardeşlerin, erkek veya kız kardeşlerinin neden farklı göründüğünü ve neden bu kadar çok ilgi gördüklerini anlamaları gerekir. Bir çocuğun kendini anlamasına ve kabul etmesine yardım etmede aileden daha büyük bir güç yoktur.

Albinizmin Duygusal Etkileri

Toplumun dış etkilerinin yanı sıra, her insanın albinizm ile kişisel deneyimlerine hayati ve temel bir duygusal tepkisi vardır. Bu kişisel tepkiler kim olduğumuzu ve albinizme nasıl uyum sağladığımızı şekillendirir. Güçlü bir duygusal tepki, yaşamanın, büyümenin ve entelektüel gelişimin normal bir parçasıdır. Bastırılmış duygular genellikle içe döner ve strese, depresyona ve fiziksel hastalıklara neden olur.

Albinizme duygusal tepki, durumun sunduğu birçok zorluk ve hayal kırıklığı ve daha önce bahsedilen birçok toplumsal etki nedeniyle yaşam boyunca ortaya çıkacaktır. Bu duyguları ifade etmek ve bütünleştirmek için sağlıklı yollar geliştirmek çok önemlidir. Öncelikle duyguları tanımak ve kaynaklarını belirlemek gerekir. Ebeveynler, çocuğun yaşadığı duyguyu etiketleyerek ve ardından bu duyguyu bir olay veya nedenle ilişkilendirerek çocuklara bu konuda yardımcı olabilir. Örneğin, bir ebeveyn, "Şu anda üzgün olduğunu biliyorum çünkü herkesle birlikte yüzemezsin" diyebilir. Daha sonra ebeveyn, çocuğun onun hakkında konuşmak, oynamak, bağırmak, koşmak, ağlamak gibi duyguyla bir şeyler "yapmasına" yardımcı olabilir - fiziksel çıkış ne olursa olsun bu duyguyu serbest bırakmak gerekir. Bu doğrulama ve salıverme, bir duyguyu işlemek için gereklidir. Yetişkinler, hayal kırıklığı, öfke, cesaret kırıklığı veya gurur deneyimlerini dinleyecek arkadaşları ve aileleri sayesinde bunu yapabilirler. Duygusal bir yükü serbest bırakmanın bazı yolları, fiziksel aktivite, eğitim veya savunma şeklinde eylemde bulunmak, günlük ve mektup yazmak veya kendiniz için besleyici bir şeyler yapmaktır. Bazen bir terapistten veya danışmandan alınan profesyonel yardım, kişiye albinizm sorunları üzerinde çalışırken yardımcı olabilir. 

Çok temel bir insani ihtiyaç, başka bir kişi tarafından görülmek, anınmak ve kabul edilmektir. Bu, birçok kişi tarafından hemen "fark edilen", ancak gerçekten çok az kişi tarafından "görülen" albinizmli kişi için kesinlikle önemlidir. Genellikle, başkalarıyla birlikte olmak, izolasyonu azaltmanın ve grubun bilgi ve deneyimini paylaşmanın bir yoludur. Bu aynı zamanda durumun zorluklarını karşılamada güven ve güç kazanmanın bir yoludur.

Bir ailede genellikle beklenmedik olan albinizm, tüm aile üyelerini ve bireysel farklılıklarını kapsayan kabul, anlayış ve sevgi için bir katalizör olabilir. Kendine özgü sevinçleri ve zorluklarıyla benzersizliğin fiziksel bir tezahürüdür. Kendini bu sürece adamış ailelerin ve bireylerin çabalarıyla albinizm tanınmakta ve anlaşılmaktadır.

Sağlıklı ve güçlü hissetmenize yardımcı olan her şey yaşam yolunda ilerlemeniz için olumlu bir yol olabilir. Kendi kendine yardım edebilmek çok önemlidir ancak her zaman yeterli değildir. Böyle bir durumda alanında uzman bir psikologdan destek almanız çok önemlidir. Yaşadığınız her durumda bir psikoloji uzmanının size yardımcı olabileceğini unutmamalısınız. Yardıma ihtiyacınız varsa, bugün Psikologofisi üzerinde alanında uzman bir psikolog ile hemen bağlantı kurabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog5 Haziran 2022
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi