• Blog
  • Başarısız Olduğunuzda Kendinize Söyleyebileceğiniz 8 Şey

Başarısız Olduğunuzda Kendinize Söyleyebileceğiniz 8 Şey

    Bu yazıdaki konular

Başarısızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

Başarısızlık günlük hayatta sürekli karşımıza çıkabilen ve bir şekilde başa çıkmamız gereken durumların başında geliyor. Başarısızlık sonrasında hissedilen duygu ve düşünceleri yönetmek oldukça zor olsa da hayata devam etmenin gerekliliklerinden biri. Çünkü hayatta her zaman istediğimizi istediğimiz zaman elde etmemiz mümkün değil. Yaşam herkese başarı ve mutluluk kadar başarısızlık ve mutsuzluk da sunuyor ve ancak bu durumla baş edebilenler hayata fiziki ve ruhsal sağlığını koruyarak devam edebiliyor.

Başarı, elbette kişiden kişiye göre değişebilen bir kavram. Bazı insanlar için çok para kazanmak, kariyerde yükselmek anlamına gelirken kimi insan içinde iyi bir ilişki ya da sosyal açıdan çekici olmak anlamına gelebilir. Ancak çoğu kişi için başarı aslında tüm bunların toplamıdır ve kapsamı bu kadar geniş olduğu için de herkesin ulaşması kolay yoldan olmayabilir.

Başarılı bir kariyerin yanında romantik ilişkilerde başarısız olmak ya da mutlu bir sosyal yaşantıya rağmen bir türlü yolunda gitmeyen kariyer kişinin gün sonunda kendini başarısız hissetmesine neden olabilir. Ancak önemli olan tam olarak bu başarısızlık hissiyle baş ederek devam edebilmektir.

Eğer günlük hayatta karşılaştığınız zorluklarla baş edemiyor, başarısızlık fikriyle günlük hayatınıza devam etmekte zorlanıyorsanız alanında uzman psikologlarımızdan online terapi alabilirsiniz.

Başarısızlıkla Nasıl Başa Çıkılır?

Hayatımızın her alanında yeni bir şeye başlarken aklımızda hep aynı soru olur, “ya başaramazsam?” Ya yeni işimde başarılı olamazsam; ya yeni ilişkim yürümezse; ya sınavları geçemezsem… Tüm bu sorular sürekli aklımızı kurcalar. Çünkü insanı başarısız olmaktan daha çok korkutan bir durum yoktur. Yaşadığımız başarısızlıklar kendimizi yıpratmamıza ve bir hayal kırıklığı olduğumuzu düşünmemize sebep olabilir. Böyle bir düşünce utanç ve kırgınlık gibi yıkıcı duygulara sebep olur. Yıkıcı duygularla birlikte de davranışlarımız da olumsuz yönde etkilenir.

Peki, hiç tam da başaramadım dediğiniz anda yeniden başlayabilmek için doğru adımı atmayı denediniz mi? Çünkü aslında başarısızlıkla baş etmenin en doğru yolu yeniden başlamaktır…Yaşadığımız başarısızlıkları atlatmak ve daha güçlü bir şekilde devam edebilmemizin yolu düşünce sistemimizi değiştirmekten geçmektedir. Her zaman istediklerimizi elde etmemiz mümkün değildir. Ancak bu durumu yönetmeyi öğrenmek daha güçlü bir şekilde devam etmemizi sağlar.

Birçok insan başarısız olduğu anda her şeyden vazgeçer, yenilgiyi kabullenir. Bazı insanlar ise başarısızlıklarından kuvvet alarak daha da azimli bir şekilde yollarına devam ederler. Peki, başarısızlık neden insanlarda farklı etki yaratır? Bunun cevabı aslında kişinin bakış açısıyla alakalıdır; eğer kişi yapıcı olursa başarısızlık başarıya götürebilirken kişi yıkıcı olduğu taktirde başarısızlıktan kurtulamayabilir.

Bu durum da kişinin bir kısır döngüye girmesine neden olur. Özellikle de sürekli tekrar eden başarısızlıklarla başa çıkmak çok daha zordur. Yeni bir işe, ilişkiye başlamak ya da sosyal bir çevreye ilk adımı atmak o kadar da zor değildir. Ancak daha önceki başarısız deneyimler tüm bunları çok zor bir hale getirebilir. Daha önce elimden geleni yaptım ama işe yaramadı demek yeni bir başlangıcı zorlaştırırken, bu sefer daha iyisini yapacağım demek süreci kolaylaştırır. Herkesin ilk denemede başarıya ulaşması mümkün değildir; başarısızlık karşısında da güçlü durmak ve bunun da hayatın bir parçası olduğunu kabul etmek sonraki deneyimleri kaçırmamak için bir zorunluluktur.

Başarısız Olduğunuzda Kendinize Ne Söyleyebilirsiniz?

“Olaylar istediğim gibi gelişmedi ama ben hala iyiyim!”

Başarısızlığı geri dönüşü olmayan bir felaket gibi düşünmek asla yardımcı olmaz. Başarısızlıklarınızı olduğu gibi kabul edin ve sahip olduklarınız için müteşekkir olun. İstediğiniz gibi gitmeyen olaya odaklanmak yerine diğer güzel şeyleri odağınıza koyun. Belki terfi alamadınız ama bu dünyanın sonu demek değil. İlişkiniz bitti ama hala her sabah uyanmak için birçok nedeniniz var. Hayatta her zaman müteşekkir olunacak bir şeyler vardır; bu sağlığınızın yerinde olması, başınızı sokacağınız bir evinizin olması ya da sizin seven aileniz de olabilir, yeter ki görmesini bilin…

“Başarısızlık limitleri zorladığımın bir göstergesidir”

Evet, başarısız oldunuz ama en azından denediniz. Eğer isteseydiniz hiçbir başarısızlık içermeyen, güvenli ve sıkıcı bir yaşamınız da olabilirdi. Ancak kendinizin en iyi versiyonuna ulaşmayı hedefliyorsanız başarısızlıkla sonuçlanacak hamleler yapmanız gerekebilir. En güvenli yolu seçmemek sizin tercihinizdi, çünkü bu tercihi yapacak cesarete sahiptiniz. Başarısız olmak başarmak için çok çalıştığınızın bir göstergesi ve unutmayın ki bu sefer olmadıysa bile bir gün mutlaka bu çalışmanızın karşılığını alırsınız!

“Kontrol edebileceğim şeylere odaklanacağım”

Başarısızlık her zaman kişisel bir konu değildir ve aslında çoğu zaman dış etkenler sizin çabanızdan daha önemlidir. İş yerinizdeki o terfiyi alamamış olmanız demek yeterince iyi olmadığınız anlamına gelmez. Yalnızca bir başkasının o konuyla ilgili sizden daha yetkin olduğu anlamına gelir. Yeterince zeki ya da çalışkan olmadığınız için değil, birisi sizden daha çok çalıştığı için sınıf birincisi olamadınız. Yapabileceğinizin en iyisini yapmak gibi kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın, kontrol edemeyeceğiniz durumları ise olduğu gibi kabul edip yolunuza devam edin. Çünkü aslında siz kendiniz için en iyisini yaparak bir başarı elde ettiniz bile!

“Başarısızlık rahatsız edicidir ama başa çıkabilirim”

Başarısızlıkla karşılaşan herkes kendini kötü hisseder. Bu kötü hisler içinde utanç, pişmanlık ya da öfke barındırabilir ve elbette oldukça rahatsız edicidir. Tam da bu anda tüm bu duygulara karşı başa çıkabilirim demeniz gerekir! Başarısızlıklarınız karşısında hissettiğiniz utanç ya da pişmanlık gibi olumsuz duygulara odaklanmak kaybetmenin acısını daha da arttıracaktır. Kendinize başarısızlığın daha üretken olarak üstesinden gelebileceğiniz bir durum olduğunu hatırlatın.

“Başarısızlık bir eylemdir, bir sıfat değil!”

Bir konuda başarısız olmanız sizin başarısız bir insan olduğunuzu göstermez. Herkesin başarılı ve başarısız olduğu durumlar vardır. Belki harika sosyal ilişkiler kuramıyorsunuz ama kariyeriniz gayet de yolunda değil mi? İstediğiniz işe giremediniz ama her akşam mutlu bir eve dönüyorsunuz işte… Hayatınızda başarısız durumlar yaşamanız size “başarısız” denmesine izin vereceğiniz anlamına gelmez. Çünkü başarılı olmak ya da olmamak tek bir olayla belirlenemez. O yüzden hayatınızda başarılı olduğunuz durumları kendinize hatırlatın ve devam edin!

“Başarısızlık yetkinliklerimi geliştirebileceğim bir fırsattır”

Eğer her şeye istediğimiz anda kolayca ulaşabilseydik yeni bir şeyler öğrenmeye hiç ihtiyaç duymazdık değil mi? Hep bildiğimiz yoldan gider, kendimize bir şeyler katmak için hiç uğraşmazdık… Başarısız olduğunuz her durum yeni bir şeyler öğrenebileceğiniz bir fırsattır aslında. Bu, eski bir probleme yeni bir bakış açısıyla yaklaşmak ya da yeni bir yetkinlik kazanmak olabilir. Başarısızlık, bir sonraki denemenizde daha iyi olmanızı sağlayan bir anahtardır!

“Başarısızlık karşısında pes etmemek beni daha güçlü yapar”

Karşılaştığınız problemlere yenilmeden ayağa kalktığınız her durum psikolojik olarak daha güçlü bir insan olmanızı sağlar. Başarısızlık düşündüğünüzden daha dayanıklı olduğunuzu ve aklınıza bile gelmeyen problemlerle başa çıkabileceğinizi size hatırlatabilir. Hayatta bu olmazsa yıkılırım dediğiniz bir şeyleri yaşamak ve yine de devam edebilmek ne kadar güçlü olduğunuzu görmenizi sağlar. Tüm bunları yaşadım ve asla pes etmedim, belki başaramadım ama yine de denedim demek kişin kendi gücünü fark etmesine yol açar. Aslında, başarısız olduğunuz her an hayatın zorluklarına karşı daha dayanıklı olmanızı sağlayan bir fırsattır.

“Daha önce zor durumların üstesinden geldim ve tekrar gelebilirim”

Geçmişte deneyimlediğiniz zorluklara karşı gösterdiğiniz tutumu kendinize hatırlatmak başarısızlıklar karşısında daha donanımlı bir hale gelmenize yardımcı olabilir. Daha önce karşılaştığınız zorluklarla mücadele ederken kullandığınız araçları, yeteneklerinizi ve bilginizi hatırlamak eskisinden daha güçlü olarak yola devam etmenizi sağlayacaktır. Bu ilk başarısızlığınız değildi, muhtemelen son da olmayacak. Hayat karşınıza büyük küçük birçok başarısızlık çıkaracak; dün nasıl üstesinden geldiyseniz yarın da geleceksiniz.

Tüm bunların yanında hayatın zorluklarıyla nasıl başa çıkabileceğiniz konusunda destek almak isterseniz psikologofisi.com’da dilediğiniz zaman alanında uzman psikologlar ile görüşebilir, psikolojik destek alabilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog9 Kasım 2016
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi