• Blog
  • Bir Beyaz Yakalının Depresyon Öyküsü

Bir Beyaz Yakalının Depresyon Öyküsü

    Bu yazıdaki konular

Çok çalışan, fazlasıyla stresli bir modern zaman insanının öyküsü...

Bir depresyon öyküsü, yani senin öykün...

Depresyon bizi bilinmezliğe doğru sürükleyen, beraberinde birçok olumsuz duygu ve düşünceyi getiren, zamanla beynimizin derinliklerine işleyerek en akla aykırı düşüncelerimizin bile ustaca mantıklıymış gibi görünmesini sağlayan karanlık bir sarmal gibidir.

“Keşke daha iyi dinleseydim”
“Her şeyi mahvettim”
“Hayat çok zor”
“Başkaları bunu yapabiliyor, ben neden yapamıyorum?”

Genellikle bu tür düşüncelerin yararlı ya da yapıcı olmadığını biliriz ancak bugün değil, bugün bu düşünceleri dinlemeyi seçtiniz.
Stres seviyeniz belirgin bir biçimde yükseliyor ve negatif, yıkıcı düşünceler zihninizde oradan oraya koşuşturmaya başladı bile.
Hiçbir şey düzgün gitmiyor, elinizi attığınız her şey sanki avuçlarınızda kırılıp paramparça oluyor.
Karanlık depresyon sarmalı yine iş başında ve öncekilerden daha da akıl dışı düşünceleri zihninize yerleştirmeye başladı bile;

“Ben ümitsiz bir vak’ayım”
“Başarısız bir insanım”
“Kimse beni sevmiyor”
“Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum”

Belirtiler bu kadarla da bitmiyor, depresyon sizi fiziksel olarak da etkilemeye başladı. Kafanızın içinde dönen düşüncelerle sabah 5:00’te uyanıyorsunuz ve bugün hakkında kaygılanmaya başladınız bile; ödenmesi gereken faturalar var, çocukları okuldan almanız gerekli, keşke eşiniz dün gece söylediği o kelimeyi söylemeseydi, sanki hiçbir şey kontrolünüzde değil. Gün ilerledikçe üzerinizdeki baskı da artıyor, yaklaşan proje teslim tarihi, sorumluluklarınız, hiçbirine yetişemediğinizi hissediyorsunuz. Bu kötü duygu ve düşüncelerle uğraşacak zamanınız da yok, ailenizin size ihtiyacı var. Kafanızdaki tüm bu düşüncelerle bitkin bir vaziyette eve döndüğünüzde sağlıklı bir akşam yemeği pişirmek yerine hemen dışarıdan sipariş seçeneklerine bakmaya başlıyorsunuz.
Biraz sonra sağlıklı bir akşam yemeği hazırlamak yerine dışarıdan sipariş verip, eve yine geç geldiğiniz için kendinizi kötü hissetmeye başlıyorsunuz. Kendinizi ne kadar da yorgun hissediyorsunuz!

Güzel bir uykunun tüm sorunlarınızı çözeceğinden eminsiniz...

Aradan birkaç saat geçmeden uyanıyorsunuz. Beyniniz yine negatif düşüncelerle dolup taşıyor.
Zihninizde kaygı dolu bir uğultu var ve uyku problemi yaşıyorsunuz. Yatağınızdan kalkıp televizyon seyretmeye karar veriyorsunuz. Ekranda sabah kuşağı yayınlarından birinin tekrarı dönerken kafanızdaki uğultu yine başlıyor, hayatınızın nasıl olup da bu hale geldiğini merak ediyorsunuz, işinizden nefret ediyorsunuz, ilişkinizin yeterince tutkulu olmadığını düşünüyorsunuz, evin yine temizliğe ihtiyacı var, yine uykunuzu alamadınız ve yarının bu nedenle korkunç bir gün olacağını biliyorsunuz...

Saat sabaha karşı 4'ü gösterdiğinde nihayet uykuya dalabildiniz. Saat 7:00’de uyandığınızda ise yine egzersiz için zaman kalmadığını, kendinizi ne kadar da bitkin hissettiğinizi fark edip hemen bir kahve hazırlıyorsunuz. Kahvenin sizi uyandıracağından eminsiniz. Birkaç saat sonra, kafeinin etkisi vücudunuzdan kaybolduğunda ise yine kendinizi fazlasıyla halsiz hissetmeye başlıyorsunuz.

Depresyon sarmalı tam da böyle başlıyor. Endişeler, stres, dışarıdan gelen baskılar arka arkaya geldiğinde çabuk bir çözüm arayışına giriyoruz. Egzersiz yapmayı bırakıp, sağlıksız gıdalara, alkol ya da farklı maddelere yönelerek kendimizi rahatlatmaya çalışıyoruz. Bunların sonucunda ise negatif düşünce kalıplarına hapsoluyoruz. Ancak bu karanlık sarmalı yaşamak zorunda değilsiniz!

Depresyonu yenebilirsiniz! Nasıl mı?

İşte depresyondan çıkmanın (kurtulmanın) yolları!

1. Hemen psikoloğunuzdan randevu alın. Eğer bir psikologunuz yoksa, Psikologofisi.com’da dilediğiniz zaman uzman bir psikolog ile görüşüp anında online terapi alabilirsiniz. İster bilgisayarınızdan video chat ile, isterseniz de telefonda konuşarak online psikologlara içinizi dökebilir ve ruh sağlığınızı dengeleyebilirsiniz.

2. Mutlaka spor yapın. Eğer evdeyseniz, evde yapılabilecek yoga gibi egzersizlere yönelin. Gün içinde fırsat bulduğunuzda yürüyüşe çıkıp zihninizi boşaltın.

3. Kendinize karşı merhametli olun. Evet, hayat zor. Ancak içinde bulunduğunuz durum ne kadar kötü olursa olsun her zaman düzeltebilirsiniz. Pozitif olun.

4. Konuşabileceğiniz, sizi anladığını düşündüğünüz bir arkadaşınızla görüşün.

5. Kafein, alkol ve fast food dan uzak durun. Sağlıklı bir zihne ulaşabilmek için sağlıklı bir bedene de sahip olmanız gerektiğini unutmayın.

6. Belirsizlikler yerine içinde bulunduğunuz ana odaklanın. Olumsuz düşünceleri zihninizden uzaklaştırmaya çalışın.

Yaşamınız ne kadar karmaşıklaşmış, çığırından çıkmış gibi görünse de her zaman bir çözüm olduğunu unutmayın ve kendinize savaşmak için bir şans verin. Depresyon sarmalıyla bir sonraki karşılaşmanızda kazanan siz olmak isterseniz her zaman yanınızda olduğumuzu unutmayın!

Daha fazla bilgi almak isterseniz sizler için gerçekleştirdiğimiz 15 dakikalık ücretsiz seans hizmetimizi deneyimleyebilirsiniz. Platformumuzdaki uzmanlarımız ile aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog1 Aralık 2016
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi