• Blog
  • Stresten Kurtulmanızı Sağlayacak 6 Bilimsel Öneri

Stresten Kurtulmanızı Sağlayacak 6 Bilimsel Öneri

    Bu yazıdaki konular

 

İçindekiler


Stres istesek de istemesek de zaman zaman bizi etkileyen günlük yaşamımızın adeta bir parçasıdır. İstediğimiz kadar sağlıklı olalım, stresli olduğumuzda sağlığımız bundan olumsuz yönde etkilenir. Uyku problemleri, bağışıklık sorunları gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra özellikle depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle bu yazımızın yanında anksiyete ve depresyon yazılarımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Fazla stresli olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Korkmayın, yalnız değilsiniz! Son zamanlarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki özellikle çalışan kişilerin %50 oranından daha fazlası stres bozukluğu riski altında.

Gelin siz de bugün stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacak, bilimsel verilerle desteklenmiş 6 öneriyi uygulamaya başlayın. Değişimi hissedeceksiniz!

1. Oturuş bozuklukları stresi tetikler!

Ünlü sosyal psikolog Amy Cuddy’nin bugüne kadar en çok izlenen TED konuşmalarından biri olan “ Vücut diliniz kimliğinizi şekillendirir” başlıklı konuşmasında da bahsettiği araştırma sonuçlarına göre yalnızca 120 saniye güçlü bir vücut duruşu sergilemek bile vücudumuzdaki testosteron seviyesinin %20 artmasına, stres hormonu kortizol seviyesinin ise %25’e varan oranda azalmasına neden oluyor. Başka bir deyişle, güçlü bir vücut duruşu, beden dili sergilemek kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlarken stres seviyemizin de düşmesine yol açıyor. Gün içinde belirli aralıklarla sandalyenizden kalkıp yalnızca 2 dakika süper kahraman duruşunuzu sergilemeniz yeterli, duygu durumunuz ve stres seviyeniz üzerindeki etkilerini hemen görmeye başlayacaksınız!

2. Gülmenin yararları stresi azaltıyor.

Amerika’nın en önemli klinik araştırma ve sağlık kuruluşlarından Mayo Clinic’e göre kahkaha atmak vücudun oksijeni seviyesi yüksek hava alımını arttırarak kalbin, akciğerlerin ve kasların uyarılmasını sağlar ve beynimizin daha fazla endorfin salgılamasına yardımcı olur. Kahkaha attıkça kendimizi daha iyi hissetmemizin sebebi de budur. İnternette en fazla beğeni alan videoların komik videolar olmasının sebebi de bu olsa gerek :)

3. Stresi azaltmak için şükran duyun.

University of California Davis’ten psikoloji profesörü Robert Emmons’ın araştırmaları şükran duymanın günlük yaşam problemleri ve stresi azaltmak üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu durumun temel nedeninin korku ve minnettarlık gibi duyguları aynı anda deneyimlemenin oldukça zor olmasına dayandıran Emmons, sahip olduklarımızla mutlu olduğumuzda doğal olarak daha optimist olduğumuzu belirtiyor. Bu konuda daha detaylı bilgi için “Başarısız olduğunuzda kendinize söyleyebileceğiniz 8 şey” başlıklı yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

4. Spor ve egzersizin strese faydaları...

Düzenli yapılan egzersizin psikolojik sağlığımızı güçlendirerek hastalık riskini azalttığı, stresi azaltmanın en önemli gereklerinden biri olan uyku kalitemizi nasıl artırdığı kanıtlanmış bir geçektir. Bunun için mutlaka bir spor salonuna üye olmanıza ya da saatler harcamanıza da gerek yok, internette rahatlıkla bulabileceğiniz 10 dakikalık egzersiz programlarıyla hem psikolojinizde hem de fiziksel sağlığınızdaki olumlu değişimleri görmeye başlayabilirsiniz!

5. Olaylara bakış açınızı değiştirin!

Stanford Üniversitesi sosyal psikoloji profesörlerinden Carol Dweck “Mindset” kitabında kişilerin ya sabit ya da değişime açık bir zihin yapısına sahip olduklarından ve bu bakış açılarının stres seviyelerinden önemli kararlarda yaptıkları seçimlere kadar yaşamlarının her alanında etkili olduğundan bahseder.

Sabit bir bakış açısına sahip kişiler; zeka, kişilik, yaratıcılık gibi karakteristik özelliklerin değişmeyeceğine inanırlar. Değişime açık bir bakış açısına sahip kişiler ise yeterli gayretin gösterilmesiyle en temel kişilik özelliklerinin bile değiştirilebileceğine inanırlar. Hayatın zorluklarına karşı dayanıklı olmanın yolları yazımızda da bahsettiğimiz gibi siz de karşılaştığınız zor durumlara bakış açınızı değiştirerek değişime ve gelişime açık olabilir, stres belirtilerini azaltabilirsiniz.

6. Yeni bir şey öğrenin!

Bu yeni bir beceri, yeni bir dil ya da yeni bir sektör olabilir, stresi azaltmak için ilginizi çeken yeni bir şey öğrenin. Son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar stres belirtilerini azaltmanın ve daha mutlu olmanın en iyi yollarından birinin günde 20-30 dakika ilginizi çeken bir şey yapmanız olduğunu gösteriyor. Aynı araştırma sonuçları, ilgimizi çeken ve gelişmemizi sağlayan ilgi alanlarının bizi umutsuzluğa karşı koruyarak enerji seviyemizin de yükselmesini sağladığını belirtiyor.

Eğer siz de yaşamınızdaki stres ile başa çıkmakta zorlanıyorsanız psikologofisi.com’da uzman psikologlar ile dilediğiniz zaman görüşebilir, stres belirtileriyle baş edebilmenizi sağlayacak ipuçlarını öğrenebilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog21 Ocak 2017
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi