narsist kişilik özellikleri

Bir Narsiste Aşık Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Narsisizm, bazı kişilerin özgüvenlerinin fazla yüksek olması nedeniyle kendilerini diğer insanlardan yüksekte görme durumudur. Narsist kişi diğer insanlardan üstün olduğunu düşünse de narsist olan herkeste narsist kişilik bozukluğu olduğunu söylemek doğru değildir. Narsist kişilik bozukluğu olan bireylerde yeteneklerini aşırı derecede yükseklerde görme söz konusudur ve büyük başarı hayallerine takıntılı olurlar. Kendilerinin en güzel, en yakışıklı, en zeki, en yetenekli olduğunu düşünürler. Az denmeyecek seviyede bencil oldukları da göze çarpar. Sürekli ilgi görmek isterler ve kendilerine aşırı hayranlık duyulmasını isterler. Kişiler arası ilişkileri; empati yoksunluğu, kıskançlık, kibir, başkalarından faydalanma alışkanlıkları ile bozulmaktadır.

Diğer insanlardan kendilerine özel iyilikler yapma beklentileri vardır. Beklentileri karşılanmadığında hayal kırıklığı yaşayabilir ve depresyona girebilirler. Eleştiriye karşı aşırı hassas olurlar ve diğer insanlar ona hayranlık duymadığında öfkelenebilirler. Eleştirileri veya anlaşmazlıkları kendilerine bir saldırı olarak gördüklerinden büyük tepkiler verirler.

Narsistik kişilik bozukluğu tüm zorluklarına rağmen, doğru destek ile sorun olmaktan çıkacaktır. İstediğiniz her an alanında uzman isimlerden online terapi desteği alabilirsiniz.  Platformumuz üzerinden ilk görüşmeyi her zaman ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Narsistik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri

  • Kişinin önemini abartılı şekilde görmesi.
  • Kişinin kendi başarısı, zekâsı ve güzelliğiyle sürekli meşgul olması.
  • Özel olduğu ve sadece yüksek konumdaki insanlarca anlaşılabileceği inancı. Buna bağlı olarak sürekli çevresiyle yarışma.
  • Aşırı derecede hayran olunma ihtiyacı.
  • Güçlü bir hak etme duygusu.
  • Başkalarından faydalanma eğilimi.
  • Empati yoksunluğu.
  • Başkalarını kıskanma.
  • Kibirli davranış ve tutumlar. Kendine gösterilen saygıyı başkalarının hak etmediğini düşünme.
  • Kendini eleştirilemez görme.
  • Manipülasyonda bulunma.
  • Ortamı haklı çıkacağı şekilde biçimlendirme.
  • Kuralları önemli görmeme ve tanımama.
  • Kendisine saygı göstermeyenleri cezalandırma isteği.
  • Yüksek konum sahibi eş arayışında olma ancak bu eşler, beklenildiği üzere onların gerçekçi olmayan beklentilerini karşılayamadıklarında öfkelenme ve reddetme.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Olan Kişilerin İlişkileri ve Cinsel Hayatları Nasıl Olur?

Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler sıkça iletişim ve sosyal hayat sorunları yaşayabilirler. Özel ilişkilerinde, ilişkiye başlama ile ilgili problemleri vardır fakat ilişkiye başladıktan sonra ise çok zor ayrılırlar. Kavgalar ve tekrar barışmalar sıklıkla görülür. Zor ilişkileri daha çok sevmekle birlikte bu ilişkilere başladıktan sonra karşıdaki kişiye kendini değersiz hissettirebilirler. Bu da partnerlerine sürekli olarak bir öfke duymalarına neden olur. Ayrılık sonrasında yeni ilişkiye başlama süreleri kısadır çünkü değersizlik hissine katlanamazlar. Uzaktan bakıldığında çekici ve karizmatik kişiler olarak görülebilirler. Ailesi, eşi, çocukları ve arkadaşlarıyla sık sık iletişim problemi yaşayabilirler.

Ayrıca narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerde madde bağımlılıkları da görülebilir. Kişi değersizlik hissinden kurtulmak için alkol veya uyuşturucu kullanımına başlayabilir veya kullanımı arttırabilir. Değersizlik hissi arttıkça bu tarz davranışlar da artacaktır. Başarısızlık veya değersizlik durumlarında fiziksel rahatsızlıklar geliştirebilirler. Vücudun belli bölgelerinde ağrılar, solunum yolu sorunları veya yeme problemleri bu rahatsızlıklar arasındadır. Mide ve bağırsakla ilgili rahatsızlıklar da görülebilecek rahatsızlıklardandır.

Cinsel hayatlarına bakacak olursak, kişi boşalma, sertleşme, orgazm olamama, karşı cinse aşırı ilgi, çok fazla mastürbasyon gibi cinsellikle ilgili korkular geliştirebilir. Tüm bu korkular ona kendini değersiz hissettireceği ve başarısız olacağını düşüneceği için gelişir. Ayrıca bu bozukluğu olan kişilerde pornografi bağımlılığı görülebilir.

Bu kişilik bozukluğunu yaşayan kişiler çevrelerine, sosyal olaylara, haklara daha az saygılı ve duyarlı olma eğilimindedirler. Kendilerini en üstte görmelerinden dolayı çevrelerindeki yaşananlar onları çok etkilemez.

Narsist kişiler hakkında daha fazla bilgi almak için “Narsistlerin En Büyük Silahı: Yansıtma” içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Bir Narsist ile İlişki Kurmak

Narsist insanlar sizi güzellikleriyle, çekicilikleriyle, yetenekleriyle ve karizmalarıyla kolaylıkla etkileyebilirler. Konuşmalarındaki cazibe ve iltifat yetenekleri sayesinde bir narsistin sizi kendine aşık etmesi oldukça kolaydır. Fakat eğer bir kere narsist bir insanın büyüsüne kapılırsanız onun bitmeyen talepleri, eleştirileri, bencillikleri ve kaprisleri altında ezilmeye başlamaya da hazır olmanız gerekir. Tüm bunların yanı sıra narsist partnerinizin asla önceden tahmin edemeyeceğiniz öfke patlamaları, haksız suçlamaları ve büyük beklentileri ile özgüveninizi de yavaş yavaş kaybetmeye başlayabilirsiniz. Hayatındaki insana dair hep en iyisini bekleyen narsist partneriniz özgüveninizi kaybetmeye başladığınızı gördüğünde bu sefer de zayıflıklarınızı size karşı bir silah olarak kullanmaya başlayacaktır.

Tüm bu toksik davranışların elbette tek bir sebebi vardır, narsistlerin en değerli ilişkileri kendileriyle olandır. Ve bu ilişkilerine zarar vermemek için sizinle olan ilişkilerini zedelemeye hazırdırlar. Ayrıca narsistlerin çoğu gerçekten mükemmeliyetçidir. Çoğu zaman onlar için sizin ya da başkalarının yaptığı hiçbir şey onun yaptıkları kadar doğru değildir ve takdiri hak etmez.

Tüm bu yaşananlar sonucunda onunla konuşarak bir sonuca varmak da çoğu zaman mümkün değildir. Çünkü hayal kırıklıklarınız ve üzüntüleriniz hakkında yaptığınız konuşmalarda her zaman yine siz suçlu olursunuz. Narsist kişiler eleştirilmeye asla katlanamazlar. Yanlışlarını kabul etmek, hataları için özür dilemek düşünmek dahi istemedikleri seçeneklerdir.

Katlanamadıkları bir diğer şey de “hayır” yanıtıdır. İstediklerini elde etmek için tüm yolları denerler, yine de reddedildiklerini anladıklarında ise sizi suçlamak için ellerinden geleni yaparlar çünkü narsistlerin en büyük silahlarından biri de yansıtmadır. Bir süre sonra partnerinizi mutlu edemediğiniz taktirde karşılaşacağınız suçlamalardan, hırçınlıklardan, sevgisizlik gösterilerinden korkmaya başlarsınız.

Güce ve özgürlüklerine olan bağlılıkları nedeniyle gerçek bir yakınlık kurmaktan, bağlılıktan kaçınsalar da tüm ilginizin ve dikkatinizin üzerlerinde olmasını isterler. Bir narsist ile ilişki içindeyseniz kendinizi çok yalnız hissedebilirsiniz. İstek ve ihtiyaçlarınızın hiçbir önemi yokmuş gibi davranılması zamanla sizi öfkeli ve savunmacı biri haline getirerek kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir.

Yapılan araştırmalar narsist kişilik bozukluğu olan bireylerin ilişkiye ihtiyaç duyduklarını ancak genellikle bağlılık gerektirmeyen, kısa süreli ilişkileri tercih ettiklerini gösterir. Bir ilişki içinde olsalar da ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabileceğini düşündükleri farklı bir arayış içine girme eğilimleri de bulunur. Bu nedenle aldatmaya meyilli oldukları da söylenebilir.

Tüm bunlara rağmen ilişkiyi bitiren yine de siz olamazsınız. Çünkü ne zaman ayrılmak için bir adım atmaya karar verseniz bunu fark ettikleri anda o ilk günkü çekicilikleri, hayatınıza kattıkları heyecan, sevgi gösterileri hiçbir şey olmamış gibi yeniden başlar. Bu da sizin kararınızın arkasında durmanızı zorlaştırır.

Narsist bir kişiyle ayrıldıktan sonra büyük bir duygusal yara almış olduğunuzu fark edebilirsiniz. Bu duygusal yaranın en önemli sebebi size ilişki boyunca verilen karışık sinyallerdir. Tüm ilişkinizi “beni seviyor mu, ayrılmak mı istiyor, aldatılıyor muyum” sorularıyla geçirmek büyük bir duygusal yüke neden olur. Narsist kişilerin böyle davranmasının altında yatan neden ise aslında sizinle bir ilişkide olmak istemeleri ama bunun tamamen kendi belirledikleri sınırlar içinde olmasını istemeleridir. Zaten tek bir kişinin kuralları ve istekleri ile devam eden bir ilişki ne kadar sağlıklı olabilir ki?

Narsistik Bir İlişkiden Nasıl Kurtulursunuz?

Kendinizi narsistik bir ilişki içinde bulduysanız, sizi bu ilişkiye yönlendiren bilinçaltınızdaki nedenleri bulmanız son derece önemlidir. Ben merkezci bir aileniz mi var? Tüm kontrolün partnerinizde olması kendinizi daha rahat hissetmenizi mi sağlıyor? Böylesine dikkat çeken biriyle olduğunuz için kendinizi daha değerli mi hissediyorsunuz? Partnerinizin size yönelttiği acımasızca eleştiriler ve üstünlük taslayan tavırlar aslında sizin kendinize duyduğunuz hisleri mi yansıtıyor?

Bir narsiste aşık olan kişilerin çoğunda özgüven eksikliği, ilişki bağımlılığı gibi problemler görülür. Narsistik bir ilişki yaşıyorsanız öncelikle bu ilişkideki rolünüzü anlamanız önemlidir. Ancak bundan sonra ilişkinin sizin tarafınızdaki dinamiklerini değiştirmeye başlayabilirsiniz. Kendinizi tanıdıkça partnerinizin öz saygısının aslında ne kadar kırılgan olduğunu, kendisiyle ilgili büyüklük, üstünlük düşüncelerinin aslında kendisine içten içe duyduğu öfke ve yetersizlik duygularının bir yansıması olduğunu fark edip merhamet duymaya başlayabilirsiniz.

Narsistik kişilik özelliklerine sahip bir kişiyle ilişki yaşıyorsanız hem sizin hem de partnerinizin psikolojik destek alıyor olmanız son derece önemlidir. Psikologofisi.com’daki uzman psikologlarımız ile yapacağınız online görüşmeler özgüveninizi yeniden kazanmanıza ve ilişkilerinizde sağlıklı sınırlar belirleyebilmenize yardımcı olacaktır.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog1 Mart 2017
0/1500
Yorumlar

I?m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back in the future.All the best

20 Mart 2020

Some truly interesting info, well written and generally user pleasant.

25 Mart 2020

It?s nearly impossible to find well-informed people for this topic, but you sound like you know what you?re talking about!Thanks

26 Mart 2020

Galiba narsistim bu özellikler var ama kurtulmak istiyorum

28 Mayıs 2020