depresyondaki birine destek olmak

Depresyondaki Sevdiklerinize Destek Olmanın 8 Yolu

Depresyon, her gün en temel görevleri bile yapmayı zorlaştırabilen bir psikolojik sağlık durumudur. Depresyon yaşayan kişi sabahları yataktan kalkmayı dahi bunaltıcı ve zorlu bir görev olarak görebilir. Bu nedenle depresyon sürecinde çevrenizde bulunan kişilerden destek almak çok önemlidir. Eğer tanıdığınız biri depresyon yaşıyorsa, ona yardım etmenin yollarını aramak, sevginizi ve desteğinizi göstermenin harika bir yoludur. Peki, tam olarak nereden başlamak gerekir? Depresyon yaşayan kişiyi daha iyi destekleyebilmeniz ve önemsediğinizi gösterebilmeniz için depresyonu olan birine nasıl yardım edebileceğinize dair 8 ipucu sunuyoruz…

Tüm bu ipuçlarının dışında depresyon yaşayan birine yardımcı olabilecek en önemli kişinin alanında uzman bir psikolog olduğunu da unutmamak gerekir. Sevdiklerinizin benzer bir durum yaşadığını, bir terapiye ihtiyaç duyduğunu düşünüyor, yaşadığı sorunları çözmesinde yardımcı olmak istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmesi için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceği online terapi seansları ile hayatındaki sorunlara çözüm bulabileceğini unutmayın!

Depresyon Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

Depresyonu ne kadar çok anlarsanız, sevdiklerinizin semptomlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için o kadar donanımlı olursunuz. Şiddetli depresyonu olan birine nasıl yardım edeceğinizi öğrenmek için şunları deneyebilirsiniz:

  • Konunun uzmanları tarafından hazırlanmış videolar izlemek ve depresyonla ilgili içerikleri okumak
  • Konuyla ilgili saygın dergiler, yayınlar ve kitaplar okumak
  • Depresyondaki insanlarla daha fazla kaliteli zaman geçirmek
  • Nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda ipuçları almak için bir psikolog ile konuşmak
  • Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü (NIMH) ve Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) gibi uzman kaynaklar tarafından sunulan bilgileri araştırmak

Depresyonun Belirtilerini Tanıyın

Depresyonu olan birine nasıl yardım edileceğini bilmek, belirtileri anlamakla başlar. Bazen çok yakınınız olsa bile başka birinde depresyonu tespit etmek zor olabilir. Herkes depresyonu benzersiz bir şekilde ifade eder, bu da genellikle ilk başta semptomları görmeyi zorlaştırabilir. Ayrıca, depresyonu olan kişilerin deneyimlerini açıklamaları ya da semptomlarını gerçekten göstermeleri zor olabilir. Hayatınızdaki birinin depresyonla uğraştığından emin değilseniz, daha iyi bir fikir edinmek için izleyebileceğiniz birkaç şey vardır. Dikkat edilmesi gereken bazı uyarı işaretleri şunlardır:

  • Ölüm veya intihar hakkında konuşmak
  • Çok fazla veya çok az yemek yemek
  • Çok fazla veya çok az uyumak
  • Umutsuz veya olumsuz bir düşünce kalıbına sahip olmak
  • Daha önce neşe getiren aktivitelerden artık zevk almamak
  • Değersizlik, suçluluk veya utanç duygularını ifade etmek
  • Başkalarından, özellikle arkadaşlardan kaçınmak
  • Yeme alışkanlıklarında değişiklik 

Bu durumu daha da kafa karıştırıcı hale getiren ise zaman zaman belirgin bir dışa dönük depresyon belirtisinin olmamasıdır. Bununla birlikte, hala bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyorsanız ve sevdiğiniz kişinin depresyonda olabileceğinden endişeleniyorsanız, ona hemen nasıl hissettiğini sorun. Depresyonda olmasalar bile, kontrol ettiğiniz ve ilgilendiğiniz için mutlu olacaklardır. Depresyondalarsa, bunun hakkında konuşmak daha iyi bir destek bulmanın ve iyileşmenin ilk adımı olabilir.

Depresyon, üzgün veya moralsiz hissetmekten çok daha fazlasıdır. Kişinin hayatı istikrarlı ve sağlam görünse de depresyonun bireysel bir durum olabileceğini hatırlamak önemlidir. Şüphe duyduğunuzda, karşınızdaki kişinin ruh hali hakkında bilgi alın. Bu konuşma destek için bir fırsat sunabilir ve devam edebilecek bir yardım arama süreci için zemin hazırlayabilir.

Depresyonu Ciddiye Alın

Depresyon ciddi ancak tedavi edilebilir bir ruh sağlığı durumudur. Geniş bir semptom ve şiddet yelpazesine sahiptir. Hafif depresyon belirtileri şunları içerebilir:

  • Üzüntü
  • Kızgınlık
  • Tükenmişlik
  • Sinirlilik
  • Genel depresif ruh hali
  • Sık sık ağlamak

Bunların tümü, haftalarca veya daha uzun sürebilen yaygın depresyon belirtileridir. Majör depresyon belirtileri çok daha şiddetli ve uzun süreli olabilir. En iyi niyetli davrandığınız anlarda bile bir kişiyi depresyondan "çırpınarak" çıkaramazsınız. Eğlenceli bir akşam yemeği ve sinema için dışarı çıkmak onların durumunu iyileştirmez. Her şeyden önce, durumu hafife almamak gerekir çünkü depresyon ciddi bir psikolojik hastalıktır. Sadece “neşelen”, “kafana takma” ya da “hayat o kadar da kötü değil” gibi bir şey söylemek yardımcı olmaz ve aslında sandığınızın aksine büyük zarar verebilir.

Duyulduklarını ve Desteklendiklerini Hissettiklerinden Emin Olun

Büyük ölçüde depresyonla uğraşan birine nasıl yardım edileceğini anlamak, sadece onları önemsediğinizi ve desteklediğinizi bilmelerini sağlamak gibi basit bir eylemi gerektirir. Depresyonda olan biriyle konuşurken aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

  • Sizin için ne kadar önemli olduklarını ifade edin
  • Sorunları çözmeye çalışmadan dinleyin
  • Sabırlı olun
  • Konuşmalarınız sırasında tamamen hazırlıklı ve konuyla ilgili bilgi sahibi olun
  • Duygularını doğrulayın
  • Yargılamadan dinleyin
  • Olumlu pekiştirme cümleleri kullanın
  • Onlarla sık sık görüşün

Genellikle hassas bir şeyi gündeme getirmenin durumu daha da kötüleştirmesinden korkarız ancak sadece birinin nasıl hissettiğini sormak, açılmaya ve duyulduğunu hissetmeye davetiye olabilir. En başından beri, birinin dinlemeye istekli olduğunu bilmek, yargılanmış hissetmekten daha iyi hissettirir. Gerçekten yanında olduğunuzu hissetirmek, düşüncesiz tavsiyelerden ziyade paha biçilemez bir destek sağlayabilir.

Küçük Şeylerle Onlara Yardım Edin

Depresyon, küçük şeyleri bile başarmayı zorlaştırabilir. Çöpü dışarı atmak, bulaşıkları yıkamak, yiyecek almak, gecikmiş bir faturayı ödemek veya hatta köpeği dışarı çıkarmak gibi mücadele edebilecekleri küçük şeyler için yardım sunarak birinin gününde büyük bir fark yaratabilirsiniz. Çünkü tüm bu rutin görevler, depresyonda olan biri için göz korkutucu olabilir. O anda minnettarlıklarını ifade edemeseler de ne yaptığınızı fark edecekler ve bunu takdir edeceklerdir. Şu anda ikiniz de farkında olmayabilirsiniz, ama gerçekten yaptığınız şey, sıradan işlere yardım etmekten çok daha fazlasıdır. Birine, düşüncelerini işlemek ve durumlarını yönlendirmek için umutsuzca ihtiyaç duyabilecekleri fazladan zamanı vermeniz sağlayabileceğiniz en önemli destektir.

Depresyon İçin Yardım Aramaya Teşvik Edin

Depresyonu olan birine yardım etmek için birçok fırsat vardır. Desteğiniz, depresyonun ciddi ancak tedavi edilebilir olduğunu ve adım atmaya istekli oldukları takdirde daha parlak bir gelecek için umut olduğunu pekiştirecektir. Konu depresyonun nasıl tedavi edileceğine gelince, sevdiklerinizi aşağıdaki şekillerde yardım almaya teşvik edebilirsiniz:

Depresyon Testi Yapın

Online depresyon testleri, birinin yaşayabileceği depresyon belirtileri hakkında inanılmaz bir fikir verebilir. Bir depresyon testi aynı zamanda tedavi ihtiyacını netleştirmeye de yardımcı olabilir. Online depresyon testi hızlı, kolay ve ücretsizdir.

Konuşma Terapisi Seansları Planlayın

Psikoterapi veya "konuşma terapisi", depresyonu olan kişilerin semptomları önceden tahmin etmelerine, tanımalarına ve yönlendirmelerine yardımcı olmak için çok etkilidir. Bu depresyon tedavisi, ister yüz yüze ister online terapi olsun, depresif belirtilerin sıklığını, şiddetini ve süresini azaltmak için tasarlanmış çeşitli teknikler kullanır.

Bir Depresyon Destek Grubuna Katılın

Depresyon çok yaygındır ve herhangi bir zamanda herkesi etkileyebilir. Çoğu toplulukta, depresyonla yaşayan insanlar için destek grubu vardır. Depresyonda olan biri için evden çıkmak ve başkalarıyla sosyalleşmek çok yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda gerekli enerjiyi toplamak dayanılmaz bir şekilde bunaltıcı hissettirebilir. İlişki kurabilen ve benzer semptomlarla mücadele eden başkalarıyla görüşmek yardımcı olabilir. Bu sürece katılımı kabul eden kişiler, normallik hissini yeniden kazanma ve duygu ve düşünceleriyle yalnız olmadıklarını yeniden teyit etme yolunda uzun bir yol kat edecektir.

Reçeteli İlaçları Düşünün

Bazı reçeteli depresyon ilaçlarının kısa süreli kullanımı, depresyonla yaşayan biri için faydalı olabilir. Antidepresanlar, anti-anksiyete ilaçları, beta blokerler ve benzodiazepinler, uygun şekilde kullanıldığında etkili tedavi seçenekleri olabilir. İlaçların, depresyon tedavisi ile birlikte kullanıldığında en iyi sonucu verdiğini ve bu ilaçların mutlaka bir doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini unutmayın. Başarı aynı zamanda büyük ölçüde her kişinin benzersiz semptomlarına ve tıbbi geçmişine bağlıdır.

İntiharın Uyarı İşaretlerini Anlayın

Şiddetli depresyonu olan birine nasıl yardım edeceğinizi öğrenirken, yardım etmeye hazır ve istekli olmanın, acil bir durumda harekete geçmeniz gerektiği anlamına da gelebileceğini unutmayın. Şiddetli depresyon intihar düşüncelerine ve acıya son verme arzusuna yol açabilir. Sevdiğiniz kişinin intihara teşebbüs edebileceğinden endişeleniyorsanız, derhal harekete geçmelisiniz.

Depresyonun ağırlığı, amansız bir düşük ruh hali, değer verdiğiniz birine erişiminizi engellerken, çaresiz hissettirebilir. Umutsuzluk duygularını, intihar niyetini veya intihar araçlarına erişimi gibi durumları fark ederseniz mutlaka onunla konuşun. Sevdiğiniz kişiye umursadığınızı söyleyin, intihara meyilli olup olmadığını doğrudan sorun, güvende tutun ve destek ekibiyle bağlantı kurun. Kendi güvenliği için doğu planlama ve klinik desteği, durumu daha iyiye doğru değiştirebilir ve iyileşme için çok ihtiyaç duyulan fırsatı sunabilir.

Sevdiğiniz kişinin intihara meyilli olabileceğini düşünüyorsanız, bir uzmandan acil destek alın. Özellikle bu fikre karşı dirençliyse, bu zor bir karar olabilir. Davranışları kendisi için bir tehlike olabileceğini gösteriyorsa veya onları yalnız bırakmaktan korkuyorsanız, o zaman dikkatli olmak en iyisidir. Sevdiğiniz kişi o anda kırgınlığını ifade etse bile, daha sonra niyetiniz anlaşılır ve hatta takdir edilir.

Kendinize de Zaman Ayırın

Depresyondaki birine yardım ederken sürecin içinde kaybolmamanız çok önemlidir. Depresif bir aile üyesi, arkadaş veya partner ile bir ilişki yaşamak zor olacaktır. Başkalarına yardım etmek istiyorsanız kendinize de dikkat etmelisiniz. Depresyon belirtileri ile yaşıyorsanız, bunu akılda tutmak daha da önemlidir.

Depresyonda olmasanız bile, onu ne kadar severseniz sevin, başka birine bakmak için kendi ruh sağlığınızı feda edemezsiniz. Depresyonla uğraşan birine nasıl yardım edilebileceğini bulmaya çalışmak yorucu olabilir. Aynı zamanda sizin de yardıma ihtiyacınız varsa, o yardımı almak için zaman ayırın.

Yardım, yalnızca acı çekenler için değil, aynı zamanda depresyona dolaylı olarak maruz kalanlar için de vardır. Klinik depresyonla mücadele eden biriyle birlikte yaşamak sanılandan çok daha zor olabilir, bu da bir bakıcı olarak sizin de destek almanızı önemli hale getirir. Zorlukların ifadesini ve duygusal zorlukların yükünü normalleştirmek, derinden acı çeken sevdikleriniz için mevcut olması gereken zihinsel alanı boşaltabilir. İhtiyacınız olan desteği almak için bir terapistle bağlantı kurun.

Durum ne kadar ağır olursa olsun depresyon için tedavi seçeneklerinin her şartta mevcut olduğunu unutmayın. Depresyondaki birine nasıl yardım edeceğinizi öğrenmek, sevgiyle yaptığınız bir seçimdir. Bu sevginin sabırla, dürüstlükle ve sevdiklerinizin iyileşmesini teşvik eden ve destekleyen etkili bir eylem planıyla akmasına izin verin.

Böyle bir durumda kendi kendine yardım etmek önemli olduğu gibi gerekli durumlarda bir uzmandan yardım almak da çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrar kavuşabilirsiniz.

 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog29 Mart 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı