derealizasyon nedir

Derealizasyon Nedir? Derealizasyon Belirtileri ve Tedavisi

İçindekiler


Derealizasyon Nedir?

Derealizasyon, ekseriyetle yetişkinlik çağında kendini gösteren ciddi bir psikolojik durumdur. Çoğu zaman ağır anksiyete halinde görülen derealizasyon, kişinin kendi hayatında bazı şeylerden uzak olduğunu hissetmesiyle baş gösterir. Öyle ki, bazı hastalar bu dünyanın gerçek olmadığını düşünebilir. Hatta bu hastalar, anskiyete semptomlarını en ağır şekilde yaşayabilirler. Dolayısıyla, bu tip bir psikolojik sorunla karşı karşıya kalan bireyler, mutlaka bir uzmandan destek almalıdır. 

Bir çeşit algı bozukluğu olan derealizasyon bozukluğu, kişinin kendi bedeninden veya ruhundan çıkıp kendini uzaktan izlemesi olarak da tanımlanabilir. Bu rahatsızlık, aynı zamanda kendine yabancılaşma, kendinden kopma hali olarak da bilinir. Genellikle insanlarda tek başına görülen bu rahatsızlık, bazen depersonalizasyon bozukluğuna eşlik eder. 

Derealizasyon gibi bir psikoloji sorunundan muzdarip kişiler, çoğu zaman etrafında yaşananlara tepkisiz kalırlar. Hatta durum kendileri ile alakalı olsa da tepkisiz kalmaya devam ederler. Bu durumda normal hayattan uzaklaşırlar. Boğucu bir rüyanın içinde olduğu düşüncesine kapılırlar. Derealizasyon yaşayanların anlattıkları göz önünde bulundurulursa, derealizasyon durumunda ateşe yaklaşıldığında veya ateşe dokunulduğunda dahi bu kişilerin acıyı hissedemediklerini söylemek mümkündür.  

Derealizasyon Neden Olur?

Derealizasyon nedenleri bazı durumlarda bir hayli karmaşık olabilir. Zira daha çok insan beyninde yaşanan bu rahatsızlığı tetikleyebilecek faktörler henüz kesin olarak belirlenememiştir. Ancak yine de bu durumun, insan vücudunun bir tür savunma mekanizması olduğu düşünülmektedir. Bilhassa ağır stres bozukluğu, panik atak veya anksiyete bozukluğu gibi sıkıntılarla mücadele edebilmek için vücut savunma mekanizmasını devreye sokar. Bu da derealizasyona neden olur ve bahsi geçen kişinin dünya ile bağlantısı kopar.  

Derealizasyon Belirtileri Nelerdir?

Derealizasyon belirtileri arasında en sık görülenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kendine yabancılaşmak, 
  • Çevrede olup bitenlere herhangi bir tepki vermemek,
  • Kendinden giderek uzaklaşmak,
  • Zaman algısında çarpıklık.

Eğer bu gibi durumlardan şikâyetçiyseniz, vakit kaybetmeden uzman bir psikologdan destek almanız gereklidir. Uzman bir psikolog yönetiminde uygulanacak yöntemler ile sorunun üstesinden gelmeniz mümkündür.

Derealizasyon Nasıl Anlaşılır?

Derealizasyonu anlamak için en iyi yol, kişide oluşan, bir yere nakledilmiş olma hissidir. İlk bakışta bu cümle tam anlaşılmayabilir. O halde, biraz daha açık yazalım. Bahsi geçen kişi, nakledilmiş hissine kapıldığı bu yeri hiç bilmez ve anlamlandıramaz. Kişinin neler olup bittiğini izleyemediği, çevredeki dünya ile ilgili hiçbir bilginin alınamadığı bir yerdir bu. Söz konusu yer hiçbir şekilde tanıdık gelmez. Tanıdık gelmesi de olanaksızdır. Son derece sıra dışı ve ürkütücü bir gerçek olan bu durum, kişiyi aslında algıladığı ortamda olmadığı veya algıladığı dünyanın gerçek bir yer olmadığı düşüncesine iter. Kişi sanki hiç anlamadığı şeyleri izliyormuş gibi hissedebilir. Hatta o an kaçmanın imkânsız olduğu bir kâbusun ortasındaymış gibi de hissedebilir.

Bazı derealizasyon vakalarında, depersonalizasyon de kendini gösterebilir. Yani kişi kendini izliyormuş hissine kapılabilir. Bununla birlikte anksiyete semptomları baş gösterebilir ve rahatsızlık hissi daha da şiddetlenebilir. Anksiyete atağı sırasında kişinin göz bebekleri genişleyebilir. Bu genişleme ile alışılmadık bir görüş açısı hâkim olur ve bu da derealizasyon hissini kuvvetlendirebilir. Son olarak, anksiyete ile birlikte kaslarda zayıflık görülebilir. Şayet bu semptomlardan muzdaripseniz, mutlaka bir psikoloğa başvurarak profesyonel destek almanız zaruridir.

Derealizasyon İle Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Derealizasyon ile mücadele için başvurulacak en doğru yöntem, farkındalık yaratmaktır. Bu konuda hem doktorlar hem de psikologlar hemfikirdir. Farkındalık elde etmek için yapılabilecek birçok şey vardır. En kolay yolu ise mümkün olduğu kadar odaklanabileceğiniz bir iş yapmaktır. Zira bu durum, gerçeklik hissini tekrar kazanmanızda önemli rol oynayacaktır. Odaklanabileceğiniz eylemlere örnek olarak şu basit örnekleri verebiliriz:

  • Kendinize çimdik atın ve ne kadar gerçek olduğunuzun farkına varın.
  • Soğuk ya da sıcak herhangi bir şeye dokunun ve ısı farkı odak noktanız olsun.  
  • Odada bulunan herhangi bir şeyi sayın. Nesneleri tanımlamaya gayret edin.
  • Bir nesneye odaklanın ve bu nesnenin tam olarak ne olduğunu kendinize anlatın. Bu nesne hakkında neler bildiğinizi sıralayın.
  • Mutlaka duyularınızı kullanmaya çalışın.

Her şeyden önemlisi, derealizasyonun bir anksiyete semptomu olduğunu unutmayın. Uzman bir psikologdan alacağınız psikolojik destekle bu durumu atlatabilirsiniz. Zira doğru uzman, doğru yöntemin planlaması ve çabuk iyileşme anlamına gelir. Siz de vakit kaybetmeden uzman bir psikoloğa başvurarak, bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Bünyesinde bulunan deneyimli ve alanında uzman kadrosuyla Psikolog Ofisi, bütün psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi, derealizasyon bozukluğunun desteği için de yanınızdadır.

Sorunları en doğru şekilde ele alan Psikolog Ofisi’nin sunduğu modern ve güvenilir hizmet sayesinde, dünyanın neresinde olursanız olun, sorunlarınızın çözümüne hep ‘’yakın’’ olursunuz. Siz de Türkiye'nin ilk ve en büyük online terapi platformu Psikolog Ofisi’nin uzman psikologları ile sorunlarınızı çözüme kavuşturabilir, hayatınıza çok daha sağlıklı ve mutlu bir şekilde devam edebilirsiniz.

Derealizasyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Derealizasyon Neyin Belirtisi?

Tedavi edilmediği takdirde ciddi sıkıntılara yol açabilen derealizasyon hissi, aslında bir anksiyete belirtisidir.

Derealizasyon Ne Kadar Sürer?

Derealizasyon süresi, ekseriyetle kişiye, derealizasyon bozukluğunun ne seviyede olduğuna ve uygulanan yönteme bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde sadece birkaç saat sürerken, bazılarında ise yıllarca devam edebilir.

Derealizasyon Geçer mi?

Şayet bu sıkıntılı durum anksiyeteden kaynaklanıyorsa, aşırı tehlikeli olarak kabul edilmez. Bu durumda kendiliğinden ortadan kalkabilir. Lakin yine de çok yoğun anksiyete sırasında tekrar baş gösterir. Zamanla bu gibi durumlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenebilirsiniz. Ancak bu rahatsızlık gerçeklik algınızı etkileyecek kadar inatçıysa ve başladığı zaman uzun süre devam ediyorsa, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda vardır. Her rahatsızlık veya hastalıkta olduğu gibi, burada da erken teşhis çok önemlidir.

Yabancılaşma Hissi Nedir?

Psikolojik yabancılaşma olarak da tanımlayabileceğimiz depersonalizasyon, kişinin kendisinden kopma durumudur. Depersonalizasyon, genelde derealizasyon ile birlikte görüldüğünden iki durum birbiriyle karıştırılabilir.

Depersonalizasyon ve Derealizasyon Bozukluğu Arasındaki Fark Nedir?

Psikolojik yabancılaşma olarak da bilinen depersonalizasyon, bireyin kendinden kopuk hissetme durumudur. Bu durumdan muzdarip kişiler, kendi düşünceleri ya da bedenlerinin dışarıdan bir gözlemcisi gibi hissettiklerini söylerler. Hatta bu kişiler, düşünceleri ve eylemleri üzerinde kontrol kaybı yaşarlar. Derealizasyon ise bireyin çevresinden kopması durumudur. Bu durumdan muzdarip kişiler, bulundukları dünyayı sisli, gerçeküstü veya çarpıtılmış olarak algılarlar. 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog15 Haziran 2021
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı