• Blog
  • Finansal Sorunlar Ruh Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Finansal Sorunlar Ruh Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

    Bu yazıdaki konular

Para, mutluluk getirmez sözüne hepimiz aşinayız. Bir şekilde çoğumuz maddi durumun psikolojik sağlığımız ya da ruh halimiz üzerinde etkili olmadığına inanmaya meyilli olarak yetiştirilmişizdir. Psikolojik sağlığın, çeşitli sosyoekonomik sınıflarda eşdeğer olması gerektiğine dair baskın bir inanç vardır. Bununla birlikte, finansal zorluklarla mücadele ettiğinizde, zihinsel ve duygusal işleyişiniz üzerinde olumsuz etkileri hızla fark edersiniz.

Çünkü hayattaki temel ihtiyaçları karşılamakta maddi olarak sorun yaşadığınız noktada ruh halinize odaklanmanız daha zor bir hale gelir. Psikolojik sorunları göz ardı etmek gerektiği için zamanla bu sorunlar daha da büyür ve çözüme kavuşmak çok daha zor olabilir. Bunun yanı sıra finansal sorunların ruh sağlığı üzerinde birçok farklı etkisini de görmek mümkündür…

Eğer terapi gibi bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız, Psikologofisi.com olarak online terapiyi daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor, herkesin terapiye erişim hakkı olduğuna inanıyoruz. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyan herkes, alanında uzman en iyi psikologlardan 59 TL'den başlayan fiyatlarla online terapi alabilir!

Maddi Durumların Psikolojiniz Üzerinde Etkileri

Zihinsel sağlığınızın finansal durumunuzdan önemli ölçüde etkilenmesine neden olan bazı temel durumlar vardır. Bu durumlar aslında “paranın” sizin için ne ifade ettiğiyle ilgili gibi görünse de bu düşünceden bağımsız etkilerini görmek de mümkündür. Belki para sizin için mutluluk anlamına gelmiyor, mutluluğu parayla satın alamayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Tabii bu düşüncenizde tamamen haksız da değilsiniz… Elbette para ile mutluluğu alamazsınız ancak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak birçok şey için de yeterince paranız olması gerekir. Finansal durumun kötü olması kişi üzerinde şu şekilde etkiler gösterebilir;

Güvenlik Ağının Olmaması

Karşılaşabileceğiniz herhangi bir acil bir durumda finansal bir “güvenlik ağı” olmadığını bilmek herkes için son derece streslidir. Bazı kişilerin işten çıkarılmaları halinde ya da acil araba tamiri gibi bir ihtiyaç duymaları durumunda acil durum fonu vardır. Ancak çoğu kişinin günümüz şartlarında bu lükse sahip olmadığı da bir gerçek. Bu, başkaları çoğu duruma “ölüm kalım meselesi değil” gibi davranabilirken, sizin de aynı şeyi hissetmeyebileceğiniz anlamına gelir.

Başınıza gelebilecek ufak bir ihtiyaç halinde dahi kullanabileceğiniz bir birikiminiz olmadığını bilmek oldukça gergin hissetmenize yol açabilir. Olay yaşanmadan dahi kaygılı hissetmenize yol açabilecek bu durum uzun vadede ciddi bir stresle yaşamanız anlamına gelir. Tabii, bu olay yaşandığında hissedilecek gerginlik, stres ve çaresiz kalma hali çok daha büyük bir psikolojik yük olacaktır.

Daha Fazla Günlük Stres

Diğer insanlar hayatlarını kolaylaştıracak fazladan şeyler için para ödeyebilirler, ancak bunu yapmaya gücünüz yetmezse, bu günlük stres kaynakları durmadan çoğalır. Örneğin, harcanabilir geliri daha fazla olan biri her sabah bir bardak kahve için ödeme yapabilir ya da öğle yemeğini dışarıda yiyebilirken, sizin öğle yemeğinizi önceden planlamanız ya da kahve içmemeyi tercih etmeniz gerekir. Bu, elbette, öğle yemeğinizi evinizde hazırlamayı ve ilk etapta yiyecek almayı hatırlamanız gerektiği anlamına gelir. Elbette en başta bunlar çok ufak şeyler gibi görünebilir ama zamanla, tüm bu etkenler birikir ve hayat daha külfetli hissettirir.

Diğer yandan, maddi durumu iyi birisinin kolaylıkla elde edebileceği şeyler için sürekli uğraşmak zorunda kalmak özgüveninizin düşmesine, kendinizi yetersiz ve değersiz hissetmenize yol açar. Bir noktada herkes için kolay görünen hayat şartlarının sizin için bu kadar zor olması kendinizi kötü hissetmenize ve depresyona girmenize yol açar.

Ortaya Çıkan Sorunları Çözememe

Kim ne derse desin, para hayatın çarklarını döndüren güçtür ve sorunların daha kolay çözülmesini sağlar. Örneğin, bir başkası bozuk çamaşır makinesini ve kurutucusunu tamir ettirmek için para ödeyebilirken, sizin aylarca beklemeniz gerekebilir. Bu bekleme sırasında çamaşır yıkamak, aşırı zaman ve enerji harcadığınız bir strese dönüşür. Bu çok basit bir örnek gibi görünse de aslında büyük küçük her sorunda bu şekilde beklemek zorunda kalmanız, birçok ihtiyacınızı sürekli ertelemeniz hayatınızı oldukça zorlaştırır.

Ayrıca, bu durum sadece sizin değil tüm ailenizin ihtiyaçlarını karşılama noktasında karşınıza çıktığında daha zor bir hale gelir. Eşinizin, çocuğunuzun acil bir ihtiyacı çıktığında karşılayamama korkusu ciddi bir psikolojik yüktür. Çoğu kişi için bu yükle mücadele etmek hiç de kolay olmadığı gibi birçok psikolojik hastalığın da tetikleyicisi olabilir.

Aşağılık Duygusu

Günümüzün materyalist kültüründe, giysi, aksesuar, tatil ve diğer pahalı giderlerin görüntüleri tarafından bombardımana tutulmaktan kaçınmak hiç de kolay değil. Çünkü sosyal medya ile beraber herkesin yaşamı gözler önüne serilmiş durumda. Elbette hiç kimsenin hayatın kötü yanlarını paylaşmadığını da göz önüne aldığımızda, sosyal medya sayfalarımız yenilen güzel yemekler, şık kıyafetler, her mevsim devam eden tatiller ile dolmuş durumda.

Bu tür lükslere paranız yetmediğinde kendinizi yetersiz hissetmeniz ya da materyalist toplumumuza uymadığınızı hissetmeniz de oldukça tahmin edilebilir bir sonuç. Diğer yandan, tatile gitmek, güzel bir akşam yemeği yemek ya da istediğiniz gibi giyinebilmek aslında lüksten öte herkesin hak ettiği şeyler. Ancak hak ettiğiniz ve ulaşamadığınız, bir de üzerine başkalarının ulaştığı şeyleri görmek gün sonunda kötü hissetmenizin ana nedeni olabilir. Bu da depresif duygulara ve düşük benlik saygısına yol açabilir.

Ayrıca, günlük hayatın stresinden uzaklaşacak hiçbir alan bulamayan, birkaç günlük kaçamak ya da güzel bir akşam için dahi bütçe ayıramayan kişinin zamanla depresyona girmesi de oldukça beklendik bir sonuçtur.

Gelecek Kaygısı

Herkes gelecekle ilgili bir tür endişe ile mücadele ederken, finansal güvensizlik ve belirsizliğin bu mücadeleye eklenmesi çok daha kötü hissetmenize yol açabilir. İş seçenekleri, okul seçenekleri, potansiyel seyahat ya da boş zaman etkinlikleri açısından yaşam seçimleriniz muhtemelen finansal durumunuzla sınırlıdır. Geleceğe bakmak yerine, finansal istikrarsızlıkla karşı karşıya kalan insanlar, ezici bir stres ve korku duygusu hissedebilirler.

İstemediğiniz bir işte çalışmanız, tatil yapamıyor olmanız, çocuğunuzu yeterince iyi olmayan bir okula göndermeniz ve hatta hafta sonlarını evde geçiriyor olmanız tamamen maddi durumunuz ile ilgilidir. Tüm bunları planlamak kendi kendine bile yeterince zorken bir de finansal nedenlerle istediğiniz gibi hareket edememek ciddi kaygı bozukluklarının temel nedeni olabilir.

Maddi Endişelerinizden Kurtulmanıza Yardımcı Olacak Düşük Maliyetli Seçenekler

Maddi durumunuzla boğuşuyorsanız ve ruh sağlığınızı önemli ölçüde etkiliyorsa, umudunuzu kaybetmeyin. Düşük maliyetli, yüksek kaliteli psikolojik destek için birçok seçenek var.

Tabii ki, online terapi yüz yüze terapiye oranla oldukça uygun bütçeli bir seçenektir. Bir diğeri, birçok psikoloğun eğitimlerini yaptığı üniversite hastanelerinin ya da devlet hastanelerinin ruh sağlığı klinikleridir.  Bir terapistle çalışmak, yukarıda belirtilen sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir ve bir terapist, gelecekte mali açıdan daha istikrarlı olmak için çalışmanın yollarını bulmanıza da yardımcı olabilir. Finansal durumu ne olursa olsun herkes kendini güvende ve mutlu hissetmeyi hak eder.

Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi.com, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan çok daha uygun fiyatlı seçeneklerle kavuşabilirsiniz.

 

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog29 Aralık 2021
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi