fonksera nedir

Fonksera Nedir?

Birazdan okuyacağınız bilgiler Fonksera hakkında genel bir bilgilendirme yapmak amacı ile yazılmıştır. Bu yazı kesinlikle bir öneri, tavsiye niteliği taşımamakta olup, sizin için en doğru ve en uygun bilgileri almak için mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Herhangi bir ilacı doktorunuz tarafından özellikle sizin için reçete edilmedikçe kullanmamalı ve doktorunuzun verdiği ilacı kullanırken de mutlaka doktorunuzun talimatlarına uymalısınız.

Fonksera Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Fonksera antidepresan ilacın majör kullanım alanı 18 yaş ve üzeri hastalarda depresyon tedavisidir. 

Fonksera Etken Maddesi Nedir?

Fonksera ana etken madde olarak vortioksetin içermektedir. Etken maddenin yanında ilacın içerisinde bulunan diğer yardımcı maddeler: magnezyum stearat, mannitol, hidroksipropil selüloz, opadry sarı, mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat ve sarı demir oksit maddeleridir.

Fonksera Antidepresan Mıdır?

Evet, Fonksera antidepresan bir ilaç olup oldukça yaygın kullanıma sahiptir.

Fonksera Nasıl Kullanılır?

Öncelikli olarak hatırlatmak istediğimiz; Fonksera adlı antidepresan ilacı doktorunuzun size uygun gördüğü talimatlara göre kullanmanız en doğru kullanım yöntemidir. Doktorunuzun size söylediği ve uygun gördüğü süre boyunca kullanmaya devam etmelisiniz. Uygun görülen tedavi süresini kısaltmayınız ya da uzatmayınız. 1 tablet Fonksera 1 bardak su ile aç karna ya da yiyeceklerle beraber yutarak alınmalıdır. İlaç için önerilen Fonksera kullanım dozu genellikle erişkinler için günde bir kez ve 10 mg’dır. Doktorunuz, tedavinizin gidişatına göre günlük dozunuzu en fazla 20 mg’a çıkarabilir ya da 5 mg’a indirebilir. 

Fonksera Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Antidepresan tedavisine başlanması ile intihar veya kendine zarar verme düşünceleri artabilir. Anksiyete bozukluğu ya da depresyon hali mevcut hastalarda intihar etme veya kendine zarar verme düşünceleri riski Fonksera kullanımı sırasında daha yüksektir. Çünkü tedavide kullanılan ilaçların etkisini göstermesi biraz zaman alacaktır. Eğer genç bir erişkinseniz ve geçmişinizde kendinize zarar verme öykünüz veya böyle düşünceleriniz olmuşsa bu durumun kötüleşme riski Fonksera kullanımınız süresince daha fazladır. Özellikle tedaviye ilk başlanılan zamanlarda, ilacın dozunun azaltıldığı ya da artırıldığı dönemlerde ve ilacın kesilme zamanında hastanın hiperaktivite, huzursuzluk gibi semptomlar açısından çevresindekiler tarafından takip edilmesi oldukça önem taşımaktadır. 

İlacı doktorunuzun önerisi olmadıkça kendinizce ve ani bir şekilde kesmemelisiniz. Bu, istenmeyen etkilerin görülmesine yol açabilir. 

Fonksera ilacını 25 derecenin altındaki oda sıcaklığında muhafaza etmeniz gerekmektedir. İlacın ambalajının üzerinde bulunan son kullanma tarihine dikkat ediniz ve bu tarih geçtikten sonra ilacı kullanmayınız. 

Dikkat gerektiren işler ve makine kullanımı için Fonksera yan etkisi ihmal edilebilir düzeyde olsa da baş dönmesi gibi etkiler ortaya çıkabileceğinden dikkatli olunması gerekmektedir.

Fonksera Kaç Mg? Fonksera Kutusunda Kaç Tablet Var?

Fonksera 5 mg kutusunun içerisinde 14 tablet; Fonksera 10 mg kutusunun içerisinde 28 tablet; Fonksera 20 mg kutusunun içerisinde ise 28 adet tablet bulunmaktadır. 

Fonksera Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Fonksera 18 yaş altında çocuklarda ve ergenlerde kullanımı önerilen bir ilaç değildir.

Fonksera İlacının Yaşlılarda Kullanımı

Fonksera’nın yaşlılardaki majör depresif epizotlarda kullanımı ile ilgili veriler sınırlı sayıdadır. Güvenilirliği konusunda da hala bir miktar şüphe bulunmaktadır. Bu yüzden bu ilaç yaşlılara günlük 10 mg dozdan daha fazla verilecekse oldukça dikkatli olunmalıdır ve hasta yakından takip edilmelidir. Doktorun kullanım önerilerinin dışına kesinlikle çıkılmamalıdır.

Fonksera Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Hamilelikte Fonksera antidepresanı sadece doktorunuz hamile olduğunuzu bilmenize rağmen öneriyorsa kullanmalısınız, onun dışında ilacın hamilelerde kullanımı tavsiye edilmemektedir. Hamileliğinizin son 3 ayında bu ilacı kullanırsanız bebeğinizde bazı istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar: beslenme güçlüğü, titreme, nöbet, vücut ısısı değişiklikleri, kasların normalden gevşek veya sert olması, kan şekeri düşüklüğü, sürekli ağlama hali, uyku güçlükleri, kusma, ciltte mavi renk, soluk alma güçlüğü gibi belirtilerdir. Eğer bebeğinizde bu belirtilerden birine rastlarsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız ve hamilelikte Fonksera kullandığınızı belirtmeniz gerekmektedir. 

Bunun dışında eğer anormal kanama öyküleriniz varsa ve hamileliğinizin sonunda Fonksera ilacını kullanırsanız doğumdan sonra ağır vajinal kanama riskiniz olabilir. Bu yüzden Fonksera’yı gebeyken almadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 

Emziren Anneler İçin Fonksera Güvenli Midir?

Fonksera etken maddesi olan vortioksetin anne sütüne geçebilmektedir. O yüzden emzirmesi devam eden kadınların bu ilacı kullanması önerilmez. Doktorunuz tedavinin size sağlayacağı faydaya göre emzirmeyi mi yoksa ilacı mı bırakacağınıza karar verecektir. 

Fonksera Bağımlılık Yapar Mı?

Halk arasında antidepresanların bağımlılık yaptığına dair doğru olmayan bir inanış mevcuttur. Bağımlılık yapabilen bazı ilaçlar bulunsa da Fonksera bu gruba dahil değildir. Fonksera kötüye kullanım riski bulunan bir ilaç değildir. Sadece ilacın ani kesilmesinde istenmeyen yoksunluk yan etkileri görülebilmektedir. Bunun ortaya çıkmaması için de doktorunuzun takibinde yavaş yavaş ilacı kesmeniz gerekmektedir. 

Fonksera Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Günlük 5-15 mg arası Fonksera alan hastalarda tedavi öncesine kıyasla pek bir fark görülmemiştir. Fakat 20 mg ve üstü Fonksera kullanan hastalarda ilacın cinsel işlev bozukluğuna sebebiyet verebilecek bazı belirtilerin ortaya çıktığı görülmüştür. 

Fonksera Kilo Aldırır Mı?

Bazı bireylerde Fonksera kullanımından sonra iştah artışı ve kilo alımı görüldüğü belirtilmiştir. Bu, ilacın istenmeyen bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında depresyonun iyileşmesi sonucunda da iştah azalmasının ortadan kalkmasıyla kilo alımı olabilmektedir. 

Fonksera Uyku Yapar Mı?

Evet, bazı istenmeyen Fonksera yan etkileri arasında uykuya meyil de görülebilmektedir fakat bu sık görülen bir yan etki değildir. 

Fonksera Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Fonksera, diğer antidepresan ilaçların da etki süresi ile benzer şekilde etki gösterir. İlacın esas etkisi iki hafta içerisinde ortaya çıksa da iki haftadan daha uzun zaman alabileceği de belirtilmiştir. Hastalığın şiddetine ve sağlık geçmişine göre etkilerin görülme süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir..

Fonksera Reçetesiz Alınabilir Mi?

Fonksera reçetesiz satılmayan bir ilaçtır. Bu ilacı doktorunuzun önerisi ve reçetesi ile alabilirsiniz.

Fonksera Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Fonksera ilacı kırmızı reçete grubuna tabi bir ilaç değildir. Aile hekimleri de hastaya uygun gördüğü takdirde Fonksera ilacı reçete edebilmektedir. 

Fonksera Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

  • Eğer serotonerjik etkisi olan (örneğin tramadol vb. ilaçlar, sumatriptan ve diğer triptan grubu ilaçlar, rasajilin veya selejilin gibi) bir ilaç kullanıyorsanız,
  • Eğer daha önceden bir sefer veya daha fazla nöbet geçirme öykünüz veya kontrol altına alınamayan kasılmalarınız oluyorsa, 
  • 65 yaş ve üzerinde kullanılıyorsa,
  • Ciddi bir böbrek hastalığınız varsa,
  • Antipsikotik grubundan (klorpromazin, haloperidol, klorprotiksen vs.) bir ilaç kullanıyorsanız,
  • Eş zamanlı elektroşok tedavisi (EKT) alıyorsanız,
  • Siroz ya da farklı bir karaciğer hastalığınız varsa,
  • Göz tansiyonunuz (glokom hastalığı) varsa,
  • Kanınızda sodyum seviyesi düşükse,
  • Kolay morarma ya da kanama eğiliminiz varsa,

İlacı daha dikkatli bir şekilde ve doktor gözetiminde kullanmanız gerekmektedir. 

 Fonksera Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

  • Eğer ilacın ana etken maddesi olan vortioksetin ya da diğer yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık reaksiyonunuz (alerjiniz) varsa,
  • Depresyon tedavisinde kullanılan ‘’selektif monoamin oksidaz inhibitörü’’ ya da ‘’nonselektif monoamin oksidaz inhibitörü’’ gruplarına dahil olan bir ilaç kullanıyorsanız.

Yukarıdaki durumların herhangi birinin varlığında Fonksera ilacını kullanmamanız önerilmektedir. Durumu doktorunuzla paylaşmanız oldukça önemlidir.

Fonksera Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Fonksera’nın tok ya da açken kullanımının birbirine üstünlüğü belirtilmemiştir. Aç karna ya da yemeklerle beraber alınabilen bir ilaçtır. 

Fonksera Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılamaz?

Fonksera ile tedaviye başlayacaksanız kullanmakta olduğunuz ya da daha önce kullanmış olduğunuz ilaçlar, takviyeler ve vitaminleri; tedavi planınızı yapan doktorunuza söylemeniz gerekmektedir. 

Depresyon tedavisinde kullanılan selektif olmayan monoamin oksidaz inhibitörü grubunda yer alan iproniazid, nialamid, fenelzin, izokarboksazid, fenelzin tranilsipromin ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Fonksera ilacını kullanmayınız. Bu ilaçlarla tedaviniz bittikten 14 gün sonra Fonksera tedavisine başlayabilirsiniz. Aynı şekilde Fonksera tedavisini kestikten sonra 14 gün beklemeden de bu grup ilaçları kullanmamanız gerekmektedir. 

 Aşağıda yer alan ilaçlardan kullandığınız varsa bunu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir: 

  • Rifampisin (tüberküloz veya başka enfeksiyonlarda kullanılan bir ilaç)
  • Lityum ya da triptofan
  • Moklobemid (depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç)
  • Rasajilin ve selejilin (Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılırlar.)
  • Nefazodon (depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç)
  • Telitromisin, klaritromisin gibi enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Kalp ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan amiodaron

Fonksera Yan Etkileri Nelerdir?

Kullanılan en hafif ağrı kesicinin bile bazı yan etkileri olabildiği gibi Fonksera gibi antidepresan ilaçların da maalesef ki istenmeyen bazı yan etkileri olabilmektedir. Bu yan etkiler herkeste görülmez ve genellikle ilacın kesilmesine sebep olmaz fakat ilacı kullanan bireyler yan etkiler açısından dikkatli olmalıdır. Gözlenen yan etkiler genellikle hafif ve orta düzeydedir, Fonksera çok ciddi yan etkilere sebebiyet veren bir ilaç değildir. Çoğunlukla ilacı kullanmaya başladıktan sonraki ilk iki haftasında yan etkiler ortaya çıkmaktadır.

Eğer ki alerji belirtilerinden olan yüzde, dilde ve/veya dudakta şişme ile yutma ya da solunum güçlüğü, kan basıncında ani düşüş ve döküntü (kurdeşen) gibi belirtilerden birisi ortaya çıktıysa Fonksera ilacını kullanmayı derhal durdurmanız ve doktorunuza ya da size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurmanız gerekmektedir. 

Yan etkileri görülme sıklıklarına göre sınıflandırılır: 

Çok Yaygın Görülen Fonksera Yan Etkileri:

  • Mide bulantısı

Yaygın Görülen Fonksera Yan Etkileri:

  • Baş dönmesi
  • Fazla terleme
  • Kabızlık, ishal
  • Kusma
  • Vücutta kaşıntı

Yaygın Olmayan Fonksera Yan Etkileri:

  • Gece terlemeleri
  • Sıcak basmaları

Seyrek Görülen Fonksera Yan Etkileri:

  • Midriyazis (göz bebeklerinde genişleme olması)

Sıklığı Bilinmeyen Fonsera Yan Etkileri:

  • İnsomnia (uykuya dalmada güçlük, uykusuzluk)
  • Baş ağrısı
  • Serotonin sendromu
  • Kanda sodyum seviyesinin düşmesi (bu durumun baş dönmesi, zihin karışıklığı, yorgunluk hissi, uykulu olma hali, güçsüzlük gibi belirtileri vardır.)
  • Açıklanamayan bir şekilde normal dışı kanama ve morarma
  • İsilik
  • Saldırgan ve ajite olma hali 
  • Prolaktin hormon düzeyinde artış
  • Kemik kırık riskinde artma

Fonksera Doz Aşımı

Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla miktarda Fonksera ilacı kullandıysanız doktorunuzla iletişime geçmeniz ve hastaneye başvurmanız gerekmektedir. Herhangi bir belirti ortaya çıkmasa bile mutlaka bunu yapmalısınız. Fonksera doz aşımı halinde ishal, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş dönmesi, sıcak basması, uykuya meyil ve tüm vücutta kaşınma belirtileri görülebilmektedir. Dozun üç kat aşılması halinde nadiren de olsa nöbet görüldüğü belirtilmiştir. 

Herhangi üzücü bir durum yaşamamak adına; doktorunuz tarafından reçete edilmemiş herhangi bir ilacı kullanmamanız ve doktorunuz tarafından verilmiş olan ilacı kullanırken de doktorunuzun talimatları dışına çıkmamanız gerekmektedir. 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog6 Ocak 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı