gülümseyen depresyon

Gülümseyen Depresyon Nedir?

“Gülümseyen depresyon” klinik bir tanı olmasa da birçok insan için gerçek bir problemdir. Tipik olarak, gülümseyen depresyon, depresyon yaşayan bireyler semptomlarını maskelediğinde ortaya çıkar. Diğer insanları mutlu olduklarına ikna etmek için bir gülümsemenin arkasına saklanırlar. Sonuç olarak, bu tür depresyon genellikle fark edilmez çünkü çoğu insan depresif bir birey hayal ettiğinde, gerçekten üzgün görünen veya çok ağlayan birini düşünür. Üzüntü ve açıklanamayan ağlama nöbetlerinin depresyonun ortak özellikleri olduğu doğru olsa da herkes depresyondayken üzgün görünmez. Gülümseyen depresyonu olan kişiler genellikle dış dünyaya mutlu görünürler ve depresyonlarını bir sır olarak saklarlar.

Siz de benzer bir durumla mücadele ediyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmek için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz

Gülümseyen Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Mutlu değilken mutluymuş gibi davranmak için çok çalışan siz olun ya da acısını gizlediğinden şüphelendiğiniz bir sevdiğiniz olsun, gülümseyen depresyonu anlamak olumlu adımlar atmanıza yardımcı olabilir. İşte gülümseyen depresyonun belirti ve semptomlarına genel bir bakış.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya çapında yaklaşık 265 milyon insanın depresyona sahip olduğunu tahmin ediyor. Gülümseyen depresyonu olan kişiler, derin üzüntü, düşük benlik saygısı ve günlük yaşamlarında değişiklikler dahil olmak üzere birçok klasik depresyon belirtisi yaşayabilirler. Bu semptomların bazıları başkaları tarafından gözlemlenebilirken, diğer semptomlar gizli tutulabilir.

Gülümseyen depresyonu olan kişilerin semptomlarını gizlemek için gerçekten çok çalışması nadir rastlanan bir durum değildir. Bu nedenle, alışkanlıklarındaki değişiklikler, yorgunluk ve bir zamanlar zevk aldıkları şeylere karşı ilgi kaybı gibi bir şeylerin yanlış olduğuna dair daha az belirgin olan diğer işaretleri aramak önemlidir. İşte aranacak olası işaretlerin bir listesi:

  • İştahta değişiklikler: Bazı insanlar depresyondayken fazla yerken, diğerleri iştahını kaybeder. Kilo değişiklikleri her tür depresyonda yaygındır.
  • Uykudaki değişiklikler: Bazı insanlar sürekli uyumak istedikleri için depresyonda olduklarında yataktan çıkmakta zorlanırlar. Diğerleri uyuyamaz ve uykusuzluk bildirebilir veya gece uyanık kalmak ve gündüz uyumak gibi uyku alışkanlıklarında büyük değişiklikler gösterebilirler.
  • Umutsuzluk duyguları: Suçluluk, değersizlik ve umutsuzluk duyguları yaygındır.
  • Aktivitelere ilgi kaybı: Gülümseyen depresyonu olan kişiler genellikle keyif aldıkları aktivitelere ilgi duymayabilir.

Bu belirti ve semptomlara rağmen, gülümseyen depresyonu olan bireylerin hala yüksek işlevli görünmeleri olasıdır. Sabit bir işi sürdürebilir ve aktif bir sosyal yaşam sürdürmeye devam edebilirler. Hatta neşeli ve iyimser görünebilirler. Bu nedenle ruh sağlığı konularını açık bir şekilde konuşmak önemlidir. Bunu yapmak onlara duygularını açma cesareti verebilir.

Gülümseyen depresyon yaşayan biri - dışarıdan - başkalarına mutlu veya memnun görünür. Ancak içeride, depresyonun sıkıntılı semptomlarını yaşıyor olacaklardır. Depresyon herkesi farklı şekilde etkiler ve en belirgini derin, uzun süreli üzüntü olmak üzere çeşitli semptomlara sahiptir. Diğer klasik semptomlar şunları içerir:

  • İştah, kilo ve uykudaki değişiklikler
  • Yorgunluk veya uyuşukluk
  • Umutsuzluk, özsaygı eksikliği ve düşük öz değer
  • Bir zamanlar zevk alınan şeyleri yapmaktan ilgi veya zevk kaybı

Gülümseyen depresyonu olan biri yukarıdakilerin bir kısmını veya tamamını yaşayabilir, ancak toplum içinde bu belirtiler çoğunlukla -tamamen olmasa da- görülmez. Dışarıdan bakan birine gülümseyen depresyonu olan bir kişi şöyle görünebilir:

  • Aktif, yüksek işlevli bir birey
  • Sağlıklı bir aile ve sosyal hayatı olan, istikrarlı bir işi olan biri
  • Neşeli, iyimser ve genel olarak mutlu görünen bir kişi

Tipik bir depresif semptom, inanılmaz derecede düşük enerjiye sahip olmak ve sabahları yataktan çıkmakta bile güçlük çekmektir. Gülümseyen depresyonda enerji seviyeleri etkilenmeyebilir. Bu nedenle intihar riski daha yüksek olabilir. Majör depresyonu olan insanlar bazen intihara meyilli olurlar, ancak birçoğunun bu düşünceleri harekete geçirecek enerjisi yoktur. Ancak gülümseyen depresyonu olan biri, onu takip edecek enerjiye ve motivasyona sahip olabilir.

İnsanlar Depresyonlarını Neden Gizlerler?

İnsanların depresyonlarını gizli tutmaları alışılmadık bir durum değil. Mahremiyetlerini korumak istemekten başkaları tarafından yargılanmaktan korkmaya kadar, insanların depresyon belirtilerini gizlemelerinin birçok kişisel ve profesyonel nedeni vardır. İşte insanların depresyonu neden sır olarak sakladıklarına daha yakından bir bakış.

Başkalarına Yük Olma Korkusu

Depresyon ve suçluluk el ele gitme eğilimindedir. Sonuç olarak, birçok kişi mücadeleleriyle başkalarına yük olmak istemez. Bu gerçek, özellikle başkalarının kendileriyle ilgilenmesine değil, başkalarıyla ilgilenmeye alışmış insanlar için geçerli olabilir. Sadece nasıl yardım isteyeceklerini bilmezler, bu yüzden mücadelelerini kendilerine saklarlar.

Utanç

Bazı insanlar depresyonun bir karakter kusuru veya bir zayıflık işareti olduğuna inanır. "Bundan kurtulabilmeleri" gerektiği yalanına bile inanabilirler. Yapamadıklarında, kendilerinde bir sorun olduğunu düşünürler. Sonuç olarak, depresyonu kendi başlarına halledebilmeleri gerektiğini düşündükleri için depresyondan utanabilirler.

İnkar

Gülümseyen depresyon, kişinin depresyonda olduğunu inkar etmesinden kaynaklanabilir. Gülümsedikleri sürece depresyona girmemeleri gerektiğini düşünebilirler. Birçok insan kendilerinde bir sorun olabileceğini kabul edemez. Gerçekten nasıl hissettiklerini açmaktansa, iyiymiş gibi davranmaları onlar için daha kolaydır.

Tepki Alma Korkusu

Bazen insanlar depresyona sahip olmanın kişisel ve profesyonel sonuçları konusunda endişelenirler. Örneğin, bir komedyen veya avukat, işverenlerinin işlerini yapma yeteneklerinden şüphe duyacağından endişe duyabilir. Veya birisi depresyona girdiğini ortaya çıkarırsa partnerinin onu terk edeceğinden endişelenebilir. Bu nedenle, depresyonda oldukları için yargılanma veya cezalandırılma riskine girmek yerine, bir gülümsemenin arkasına saklanırlar.

Zayıf Görünme Endişesi

Gülümseyen depresyonu olan kişiler, genellikle depresyona sahip olduklarını ortaya çıkarırlarsa, başkalarının onlardan yararlanacağından korkarlar. Sadece başkalarının kendilerini zayıf ve savunmasız olarak görmesinden değil, diğerlerinin depresyonlarını kendilerine karşı bir koz olarak kullanmalarından endişe duyarlar. Yardıma ihtiyaçları olduğunu kabul etmektense sert bir dış görünüşü tercih ederler.

Gerçekçi Olmayan Mutluluk Görüntüleri

Sosyal medya, mutluluğu gerçekçi olmayan bir şekilde tasvir ediyor. Birçok insan sosyal medyada gezinir ve mutlu insanların resimlerini görür. Sonuç olarak, akıl sağlığı sorunlarıyla mücadele eden tek kişinin kendileri olduğuna inanmaya başlarlar. Her zamankinden daha fazla yalıtılmış hissedebilirler ve bu onların mücadelelerini gizlemelerine neden olabilir.

Mükemmeliyetçilik

Bazı insanlar mükemmel görünme sanatında ustalaşmışlardır. Ve birçoğu için bu, yaşadıkları herhangi bir acıyı veya sorunu gizlemek anlamına gelir. Sonuç olarak, depresyona girmek, hayatlarının mükemmelden daha az olduğu ve kendilerini bunu yapmaya ikna edemeyecekleri anlamına gelir.

Gülümseyen Depresyon İçin Kimler Risk Altındadır?

Bazı risk faktörleri şunları içerebilir:

  • Büyük yaşam değişiklikleri: Diğer depresyon türlerinde olduğu gibi, gülümseyen depresyon, başarısız bir ilişki veya iş kaybı gibi bir durum tarafından tetiklenebilir. Aynı zamanda sabit bir durum olarak da deneyimlenebilir.
  • Yargılanma korkusu: Kültürel olarak, insanlar duygusal olanlardan daha fazla somatik (fiziksel) semptomlar hissetmek de dahil olmak üzere depresyonla farklı şekilde başa çıkabilir ve deneyimleyebilir. Araştırmacılar, bu farklılıkların içe dönük düşünmeye karşı dış odaklı düşünmeyle ilgili olabileceğine inanır. Eğer düşünceniz dışa yönelikse, içsel duygusal durumunuza odaklanmayabilir, bunun yerine daha fazla fiziksel semptom yaşayabilirsiniz. Bazı kültürlerde veya ailelerde, daha yüksek düzeyde damgalanmanın da etkisi olabilir. Örneğin, duyguları ifade etmek dikkat çekmek istemek, zayıflık veya tembellik göstermek olarak görülebilir. Biri size "atlat artık şunu" veya daha iyi hissetmek için "yeterince uğraşmıyorsun" derse, gelecekte bu duyguları ifade etme olasılığınız azalır. Bu, özellikle erkeklikleri nedeniyle incelenen erkekler için geçerli olabilir - "gerçek erkekler" ağlamaz gibi eski düşüncelere maruz kalmış olabilirler. Erkeklerin zihinsel sağlık sorunları için yardım arama olasılığı kadınlardan çok daha düşüktür. Depresif semptomları nedeniyle yargılanacağını hisseden birinin, bir dış görünüşe bürünmesi ve bunu kendisine saklaması daha olasıdır.
  • Sosyal medya: Nüfusun yüzde 69'unun sosyal medyayı kullandığı bir çağda, herkesin hayatının çok iyi gittiği alternatif bir gerçekliğe çekilebiliriz. Ama gerçekten o kadar iyi gidiyorlar mı? Pek çok insan, en kötü anlarında fotoğraf paylaşmaya istekli olmayabilir veya bunu yapamayabilir, bunun yerine yalnızca iyi anlarını dünyayla paylaşmayı tercih edebilir. Bu, gülümseyen depresyona büyümek için daha fazla alan veren bir gerçeklik boşluğu yaratabilir.
  • Beklentiler: Hepimizin bazen daha iyi veya daha güçlü olmak için gerçekçi olmayan beklentilerimiz vardır. Ayrıca iş arkadaşlarımızdan, ebeveynlerden, kardeşlerden, çocuklardan veya arkadaşlardan gelen dış beklentilerden de etkileniriz. Kendiniz için gerçekçi olmayan beklentileriniz olsun veya başkalarından beklentileriniz olsun, bu beklentilere hizmet etmiyor gibi görünüyorsa duygularınızı gizlemek istemeniz daha olası olabilir.

Gülümseyen Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bir makalesine göre, gülümseyen depresyon, klasik depresyonunkilere karşıt (çatışmalı) semptomlar sunar. Bu, teşhis sürecini zorlaştırabilir. Gülümseyen depresyonu teşhis etmedeki diğer zorluklar, birçok insanın depresyonda olduklarını bile bilmemeleri veya yardım aramamalarıdır. Depresyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede tedaviye başvurmanız önemlidir.

Teşhis için bir tıp uzmanını ziyaret etmeniz gerekir. Doktorunuz size belirtileriniz ve meydana gelen büyük yaşam değişiklikleri hakkında bazı sorular soracaktır. Ayrıca, ilaçlardan fayda sağlayacaksanız sizi psikiyatrist gibi bir ruh sağlığı uzmanına, psikoterapi (konuşma terapisi) uygulayan bir psikolog veya başka bir ruh sağlığı uzmanına sevk edebilirler.

Majör depresif bozukluk teşhisi konması için, neredeyse her gün, günün büyük bir bölümünde iki haftadan uzun süren bir depresif dönem yaşamış olmanız gerekir. Bu semptomlar nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve uyku, yemek yeme ve çalışma gibi günlük aktiviteleri nasıl idare ettiğinizi etkiler.

Gülümseyen Depresyon İle Nasıl Baş Edilir?

Gülümseyen depresyonu olan birine resmi olarak atipik özelliklere sahip depresyon teşhisi konabilir. Örneğin, mutlu görünmek depresif hisseden biri için tipik değildir. Ancak diğer depresyon türleri gibi gülümseyen depresyon da yönetilebilir. Süreç ilaç, konuşma terapisi ve diyet ile egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir.

Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Son zamanlarda kendinizi iyi hissetmediğinizi açıklayın ve yaşadığınız bazı semptomları paylaşın. Doktorunuz, semptomlarınıza katkıda bulunabilecek fiziksel sağlık sorunlarını ekarte edebilir ve bir psikoterapist veya psikiyatrist gibi diğer destek sağlayıcılara havalelerde yardımcı olabilir. Unutulmaması gereken en önemli şey, gülümseyen depresyon konusunda yardıma ihtiyacınız olursa, yardımın sizin için orada olduğudur. Yaşadığınız her şey zamanla ve doğru yardımla geçebilir. Yardıma ihtiyacınız varsa, bugün Psikologofisi üzerinden alanında uzman bir psikolog ile hemen bağlantı kurabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog16 Haziran 2017
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi