Gurbette Olmak ve Kültür Şokuna Alışma Yöntemleri

Belli sebeplerden ötürü ülkesinden ayrılıp başka ülkeye yerleşenlerin en çok dile getirdiği şey özlemek oluyor. Ülke özlemi, aile özlemi, dost özlemi... Belki gittiğiniz yerde yaşamak çok daha kolaydır ama zaman zaman insan eski alıştığı düzenini arayabiliyor. Gurbetçilik ya da expat olmak insanı izole hissettirerek stresli ve mutsuz bir hale getirebiliyor. Fakat bununla mücadele ederek gurbete alışmak zor değil. Başka bir ülkede özlem çekiyorsanız ya da yakın zamanda yabancı bir ülkeye gidecekseniz ve endişeleriniz varsa bir psikolog ile her zaman online terapi yapabilir, nasıl adapte olacağınızı ve psikolojinizi rahatlatacak yöntemleri öğrenebilirsiniz.

Gurbette Çalışmak

Belki iş için, belki evlilik sebebiyle, belki çocuğunuz için, belki eğitim nedeniyle yurt dışına yerleştiniz. Önce yerleşeceğiniz ülke hakkında tüm bilgileri edindiniz: dili, kültürü, politikası, insanları... Gittiğinizde büyük bir heyecanla yeni şehrinizi gezdiniz, insanlarla tanıştınız, farklı yiyeceklerinden tattınız. Günleriniz balayı gibi ilerledi: tatlı fotoğraflar, memleketteki aileye, eşe dosta kart gönderme, yeni insanlarla tanışma... Evet, ilk 1-2 ayınız böyle güzel ve heyecanlı geçmiştir.

Zaman geçtikçe hafiften kültür şokunu hissetmeye başlarsınız. Kültür şokuyla ilgili detaylı bilgi almak isterseniz "Kültür Şoku Nedir?: Başa Çıkmak için 5 Etkili Yöntem" adlı makalemizi okumanızı kesinlikle öneririz. Çalışıyorsanız işteki insanlar, evdeyseniz dışarıda karşılaştığınız kişiler size garip gelmeye başlayabilir. Çünkü ilk aylardaki heyecanınız kalmamıştır ve her şeyi olduğu gibi görmeye başlamışsınızdır. Kendinize yabancılaşmaya başlayabilir ve “başka ülkede yaşamak çok zor” diye iç geçirebilirsiniz. Gittiğiniz ülkede konuşulan dil size fazlasıyla yabancı gelebilir. İnsanların davranışlarını garip bulabilirsiniz. Yediğiniz yemekler tatsız gelebilir. Hatta annenizin yaptığı yaprak sarmalarını, mahallenizdeki tatlı teyzelerin el açması böreklerini, esnafın lezzetli kebaplarını özlüyor olabilirsiniz. Belki yaşadığınız yerde benzerlerini buluyorsunuzdur ama sizi evinizde gibi hissettirmiyorlardır. İşte, gurbetçi olmak biraz da böyledir.

Gurbete Alışmanın Yolları

Bu durumdayken stresli, depresif, endişeli, mutsuz olabilir, baş ve karın ağrısı, anksiyete, odaklanamama problemleri, ruh halinde ani değişimler yaşayabilirsiniz. Fakat hiç endişelenmeyin, sevdiklerinizden destek alın ve gurbete alışmanın yollarını öğrenin. Hatta bir psikologdan da yardım alabilirsiniz. Yaşadığınız kültür şokunu nasıl atlatabileceğinizi size bir psikolog profesyonel bir şekilde anlatacaktır. Aynı zamanda bulunduğunuz bölgede sizin gibi gurbetçi olan kişilerle görüşebilir, gruplara ve yerel halkın etkinliklerine katılabilirsiniz. Daha çok sosyalleştiğinizde yabancılık çektiğiniz kültür size daha yakın gelmeye başlayacaktır. Zamanla yeni bir kültürle, yeni insanlarla nasıl etkileşime gireceğinizi kavrayacak ve kendinizi onların bir parçası gibi hissedeceksiniz. Yeni kültüre alışmanızı sağlayacak diğer yöntemler:

  • Turlara katılabilirsiniz.
  • Kurslara gidebilirsiniz.
  • Kendinizle aynı durumda olan kişilere sosyal medya aracılığıyla veya çevrenizde bulunan kişilerin yardımıyla iletişime geçerek destek alabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz ülkenin kültürü ve dili hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak için çeşitli kitaplar alıp okuyabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.
  • Tadım etkinliği gibi yerel kültürü tanıtıcı etkinliklere katılabilirsiniz.

Bunların yanında kendinizi gerçekten kaygılı ve gergin hissediyorsanız, yabancılarla iletişimde zorlanıyor veya sizi strese sokan düşüncelerden kurtulamıyorsanız Progresif Kas Gevşetme (Progressive Muscle Relaxation - PMR) yöntemiyle kolayca sakinleşebilir ve kendinizi daha huzurlu hissedebilirsiniz. Bu teknik Dr. Edmund Jacobson tarafından geliştirilmiştir ve baş ağrısı , vücut ağrıları, kas spazmları, uyku problemleri, stres ve anksiyete gibi problemlerin vücutta yarattığı gerginliği azaltmak temel hedeftir. Peki nasıl uygulanır? 

Öncelikle sakin ve loş bir ortamda olun. Sakinleştirici müzikler, güzel kokular ve çiçekler kullanabilirsiniz.

Rahat bir yerde dik oturun. 3 kez diyaframdan nefes alıp verin. Kısa bir nefes egzersizi yaptığınızı düşünebilirsiniz. 

Her bir kas grubunuzu 5 saniye kasıp gevşetin. Örneğin, omuz kaslarınızı kasıp gevşeterek omuzlarınızı rahatlatabilirsiniz. Vücudunuzda gergin hissettiğiniz noktalarda bunu uygulayarak gevşeme sağlayabilirsiniz. 

Egzersiz sonlandığında tekrar 3 kez derin nefes alıp verin. Kaslarınız rahatladığı için kendinizi çok daha enerjik hissedeceksiniz ve sizi endişelendiren düşünceler zihninizden kaybolacak.

Ne zaman tam anlamıyla gittiğiniz ülkeyi benimsemeye başlarsanız işte o zaman tadını çok daha iyi çıkaracak, daha iyi vakit geçirecek ve kendinizi çok daha fazla geliştireceksiniz. İlla ki zaman zaman özlem duyacak ve stresli, depresif hissedeceksiniz. Böyle durumlarda terapi almak, sevdiklerinizle vakit geçirmek sizin için en doğrusu olacaktır. Fakat asla pes etmeyin. Üzgünlüğünüz gelip geçici olacaktır. Eğer kendinizi mutsuz, gergin hissediyorsanız ve özlem içindeyseniz psikologofisi.com platformundaki bir uzmanımızdan destek alarak yurt dışında kültür şokuyla nasıl baş edebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Nerede olursanız olun, biz her zaman sizin yanınızdayız.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog25 Mart 2019
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi