Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

İçindekiler


Huzursuz bacak sendromu olan bir kişi, genellikle yattıktan sonra bacaklarda seğirme ve rahatsızlık hisseder. Bu uykusuzluğa yol açabileceğinden, huzursuz bacak sendromu bir uyku bozukluğu olarak kabul edilir. Huzursuz bacak sendromu (HBS), zihinsel veya fiziksel problemler nedeniyle ortaya çıkabilir veya bazı ilaçların olumsuz etkisi olabilir. Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinir.

Huzursuz bacak sendromu, semptomların sıklığına ve şiddetine, hareket ederek semptomların ne kadar iyi giderilebileceğine ve ne kadar rahatsızlığa neden olduklarına bağlı olarak hafif veya şiddetli olarak sınıflandırılabilir.

Yaşamları boyunca herhangi bir zamanda 10 kişiden 1'ini etkiler. Huzursuz bacak sendromu vakalarının büyük çoğunluğu zamanla veya basit yaşam tarzı değişiklikleri yapıldıktan sonra kendiliğinden düzelir. Ancak bu her vakada olacak diye bir kural yoktur. Stres kaynaklı artış gösterdiği dönemlerde bir uzmandan destek almak çok önemlidir.

Psikolog ofisi yaşadığınız her türlü psikolojik rahatsızlıkta sizin için burada! Hemen şimdi alanında uzman ve deneyimli psikologlarımızla iletişime geçebilir, sesli ya da görüntülü online terapi desteği almaya başlayabilirsiniz!

Huzursuz Bacak Sendromu Hakkında Gerçekler

  • Huzursuz bacak sendromu, birincil veya ikincil olarak sınıflandırılabilir.
  • Birçok kişi sorunları evde tedavi edebilir.
  • Bu duruma genellikle zihinsel ve fiziksel faktörlerin bir kombinasyonu huzursuz bacak sendromuna neden olur.
  • Kadınların hamilelik sırasında huzursuz bacak sendromundan etkilenme olasılığı daha yüksektir.

Huzursuz Bacak Sendromunun Belirtileri

  • Bir kişi uçak koltuğu veya sinema gibi kapalı bir alanda uyanık olduğunda semptomlar ortaya çıkabilir.
  • Huzursuz bacak sendromu, uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorlanmaya yol açtığı için kişi gün içinde yorgun düşebilir. Bunun öğrenme, çalışma, konsantrasyon ve rutin görevler ve faaliyetler üzerinde etkisi olabilir.
  • Uyku eksikliği, sonunda ruh hali değişimlerine, sinirliliğe, depresyona, zayıflamış bir bağışıklık sistemine ve diğer fiziksel ve sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Huzursuz bacak sendromunun en belirgin semptomu, özellikle hareketsiz otururken veya yatakta yatarken, bacaklarınızı hareket ettirmeye yönelik karşı konulmaz dürtüdür. Bacaklarınızda karıncalanma, emekleme veya çekme hissi gibi olağandışı hisler de hissedebilirsiniz. Hareket bu hisleri hafifletebilir.

Hafif şiddette huzursuz bacak sendromunuz varsa semptomlar her gece ortaya çıkmayabilir. Ve bu hareketleri huzursuzluk, sinirlilik veya strese bağlayabilirsiniz. Daha şiddetli bir huzursuz bacak sendromu vakasını görmezden gelmek zordur. Sinemaya gitmek gibi en basit aktiviteleri zorlaştırabilir. Uzun bir uçak ya da araba yolculuğu da zor olabilir.

Semptomlar geceleri daha kötü olduğu için huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerin uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta zorlanmaları muhtemeldir. Gündüz uyku hali, yorgunluk ve uyku yoksunluğu fiziksel ve zihinsel sağlığınıza zarar verebilir.

Semptomlar genellikle vücudun her iki tarafını da etkiler, ancak bazı insanlarda sadece bir tarafta bulunur. Hafif vakalarda semptomlar gelip gidebilir. Huzursuz bacak sendromu, kollarınız ve başınız da dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Huzursuz bacak sendromu yaşayan çoğu insan için semptomlar yaşla birlikte kötüleşir.

Huzursuz bacak sendromu yaşayan kişiler genellikle semptomları hafifletmenin bir yolu olarak hareketi kullanırlar. Bu, yerde volta atmak veya yatakta dönüp durmak anlamına gelebilir. Bir partnerle yatarsanız, onların uykularını da rahatsız ediyor olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Hissettirir?

Huzursuz bacak sendromu yaşayan bir kişinin bacaklarında ve bazen kollarında garip ve hoş olmayan bir his ve onları hareket ettirmeye yönelik güçlü bir dürtü vardır. İnsanlar bu duyguları şu şekilde tanımlarlar;

  • Ağrıyan
  • Yanan
  • Sürünen
  • Elektrik çarpmasına benzer
  • Kaşınan
  • Karıncalanma

Rahatsızlığı gidermenin tek yolu bacakları hareket ettirmektir. Duygular, sadece gece boyunca değil, kişi dinlenirken veya hareketsizken ortaya çıkma eğilimindedir. Semptomlar genellikle akşamları ve geceleri kötüleşir ve sabahları kısa bir süreliğine rahatlayabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Ne Kadar Sürer?

Primer veya idiopatik huzursuz bacak sendromu semptomları tipik olarak zamanla kötüleşir, ancak bazı insanlar için haftalar veya aylar herhangi bir semptom olmadan geçebilir. Huzursuz bacak sendromu bir durumdan, hastalıktan, hamilelikten veya ilaçtan kaynaklanıyorsa, tetikleyici ortadan kalkar kalkmaz kaybolabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Risk Faktörleri

Sizi huzursuz bacak sendromu için daha yüksek bir risk kategorisine sokabilecek bazı şeyler vardır. Ancak bu faktörlerden herhangi birinin gerçekten huzursuz bacak sendromuna neden olup olmadığı belirsizdir. Onlardan bazıları:

  • Cinsiyet: Kadınların huzursuz bacak sendromu yaşama olasılığı erkeklerin iki katıdır.
  • Yaş: Her yaşta huzursuz bacak sendromu yaşayabilirsiniz, ancak yetişkinlik döneminde daha yaygındır ve orta yaştan sonra daha şiddetli olma eğilimindedir.
  • Aile geçmişi: Ailenizde aynı durumu yaşayan başkaları varsa, huzursuz bacak sendromuna sahip olma olasılığınız daha yüksektir.
  • Hamilelik: Bazı kadınlar hamilelik sırasında, özellikle son üç aylık dönemde huzursuz bacak sendromu geliştirir. Bu genellikle doğumdan sonraki haftalar içinde çözülür.
  • Kronik hastalıklar: Periferik nöropati, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi durumlar huzursuz bacak sendromuna neden olabilir. Genellikle durumu tedavi etmek, huzursuz bacak sendromu semptomlarını hafifletir.
  • İlaçlar: Antinausea, antipsikotik, antidepresan ve antihistaminik ilaçlar huzursuz bacak sendromu semptomlarını tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir.
  • Etnisite: Herkes huzursuz bacak sendromu yaşayabilir, ancak Kuzey Avrupa kökenli insanlarda daha yaygındır.

Huzursuz bacak sendromuna sahip olmak genel sağlığınızı ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Huzursuz bacak sendromu ve kronik uyku yoksunluğunuz bir arada varsa, aşağıdaki riskler daha yüksek olabilir:

  • Kalp hastalığı
  • Felç
  • Diyabet
  • Böbrek hastalığı
  • Depresyon
  • Erken ölüm

Periyodik Uzuv Hareket Bozukluğu

Periyodik uzuv hareket bozukluğu, bazen uyku sırasında periyodik uzuv (bacak) hareketi  olarak adlandırılan benzer şekilde ilişkili bir uyku bozukluğudur. Periyodik uzuv hareket bozukluğu olan kişilerde, uzuvlar uyurken kontrolsüz bir şekilde seğirir veya sarsılır. Aynı zamanda bir tür uyku bozukluğu olarak kabul edilir. Hareket, bireyin gece sık sık uyanmasına neden olabilir ve bu da uykunun kalitesini ve süresini bozabilir. Huzursuz bacak sendromuna yol açabilir.

Gebelik ve Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu özellikle hamilelik sırasında kadınlar için sorun oluşturabilir. Halihazırda huzursuz bacak sendromu olan kadınlar, hamilelik sırasında semptomların daha da kötüleştiğini görebilirler. Bununla birlikte, hamile kalmak kendi başına huzursuz bacak sendromu yaşamaya yol açabilir. Semptomlar hamilelik ilerledikçe daha da kötüleşme eğilimindedir ve özellikle üçüncü trimesterde olması muhtemeldir.

Hamilelik sırasında artan huzursuz bacak sendromu insidansının nedeni bilinmemektedir, ancak aşağıdaki faktörlerin rol oynadığına inanılmaktadır:

  • Demir ve folat gibi düşük mineral veya vitamin seviyeleri
  • Vücuttaki değişiklikler ve rahatsızlık nedeniyle uyku yoksunluğu
  • Hormonlardaki değişiklikler
  • Duyuların artan duyarlılığı

Bu durum hamilelik sırasında geniş çapta araştırılmamıştır. Ancak rotigotin ve gabapentin gibi hamilelik dışında kullanılan bazı ilaç tedavilerinin hamile kadınlarda güvenli kullanımı değerlendirilmemiştir. Hafif egzersiz ve sağlıklı bir uyku düzeni gibi davranışsal tedaviler, hamilelik sırasında kadınlar için genellikle birinci basamak tedavi olarak önerilir.

Demir seviyeleri düşükse ve huzursuz bacak sendromunun nedeni olduğu düşünülüyorsa, hamilelik sırasında oral demir takviyeleri reçete etmek güvenlidir. Şiddetli vakalarda, daha yüksek konsantrasyonlar bir damla yoluyla damardan uygulanabilir. İlaç gerektirebilecek başka bir nedenden şüpheleniliyorsa ve yukarıdaki tedaviler istenen etkiye sahip değilse, riski azaltmak için ilaçlar mümkün olan en düşük dozda reçete edilmelidir.

Çocuklarda Huzursuz Bacak Sendromu

Çocuklar, huzursuz bacak sendromu yetişkinlerle aynı karıncalanma ve çekme hislerini bacaklarında yaşayabilirler. Ama anlatmakta zorlanabilirler. Buna "ürpertici, rahatsız edici" bir his diyebilirler. Huzursuz bacak sendromu çocuklar da bacaklarını hareket ettirmek için ezici bir dürtüye sahiptir. Gün boyunca semptomları olan yetişkinlerden daha olasıdırlar.

Huzursuz bacak sendromu, yaşamın her yönünü etkileyebilen uykuyu etkileyebilir. Huzursuz bacak sendromu yaşayan bir çocuk dikkatsiz, asabi veya kıpır kıpır görünebilir. Yıkıcı veya hiperaktif olarak etiketlenebilirler. Huzursuz bacak sendromunu teşhis etmek ve tedavi etmek, bu sorunların ele alınmasına ve okul performansının iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

12 yaşına kadar olan çocuklarda huzursuz bacak sendromunu teşhis etmek için yetişkin kriterlerinin karşılanması gerekir:

  • Genellikle garip duyumların eşlik ettiği ezici hareket etme dürtüsü
  • Geceleri kötüleşen semptomlar
  • Rahatlamaya veya uyumaya çalıştığınızda tetiklenen semptomlar
  • Hareket ettiğinizde semptomların hafiflemesi

Ek olarak, çocuk bacak hislerini kendi sözleriyle tanımlayabilmelidir. Aksi takdirde, bunlardan ikisi doğru olmalıdır:

  • Yaşa göre klinik bir uyku bozukluğu varsa
  • Biyolojik bir ebeveyn veya kardeşte huzursuz bacak sendromu varsa

Bir uyku çalışması, uyku saati başına beş veya daha fazla periyodik uzuv hareket indeksini doğrular. Herhangi bir diyet eksikliği giderilmelidir. Huzursuz bacak sendromu yaşayan çocuklar kafeinden kaçınmalı ve yatmadan önce iyi alışkanlıklar geliştirmelidir. Gerekirse dopamin, benzodiazepinler ve antikonvülzanları etkileyen ilaçlar reçete edilebilir.

Huzursuz Bacak Sendromunun Türleri

İki ana huzursuz bacak sendromu türü vardır:

  1. Birincil veya idiopatik RLS

İdiopatik, nedeninin bilinmediği anlamına gelir. En yaygın tiptir ve aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Genellikle 40 yaşından önce başlar.
  • Çocukluktan başlayabilir.
  • Genetik bir nedeni olabilir.
  • Birincil huzursuz bacak sendromu başladığında, ömür boyu olma eğilimindedir.
  • Semptomlar sporadik olabilir veya giderek kötüleşebilir ve zamanla daha yaygın hale gelebilir.
  • Hafif vakalarda kişide uzun süre hiçbir belirti olmayabilir.
  1. İkincil RLS

İkincil bir bozukluğa başka bir hastalık veya durum neden olur. İkincil huzursuz bacak sendromu genellikle 45 yaşından sonra başlar ve kalıtsal olma eğilimi göstermez. Bu huzursuz bacak sendromu türleri belirgin şekilde farklıdır:

  • Başlangıç ​​ani olarak yaşanır
  • Semptomlar genellikle zamanla kötüleşmez.
  • Belirtiler daha şiddetli olabilir.

İkincil huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilecek hastalıklar ve semptomlar şunları içerir:

  • Diyabet
  • Demir eksikliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Parkinson hastalığı
  • Nöropati
  • Gebelik
  • Romatizmal eklem iltihabı

Huzursuz bacak sendromunun tam olarak nasıl olduğu henüz yeterince iyi anlaşılmamıştır, ancak vücudun, kas hareketlerini kontrol etmede rol oynayan bir nörotransmitter olan dopamini nasıl işlediği ile ilgili olabilir. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) ve antidepresanlar gibi bazı ilaçlar huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir. Bu ilaçlar dopamin aktivitesini etkiler.

Aynı zamanda hamilelikle de bağlantılıdır. Sebepler belirsiz olmasına rağmen, kadınların yaklaşık yüzde 20'si hamileliğin son üç ayında huzursuz bacak sendromu yaşar.

Huzursuz Bacak Sendromu Teşhisi

Huzursuz bacak sendromunu onaylayabilecek veya ekarte edebilecek tek bir test yoktur. Teşhisin büyük bir kısmı, semptomların tanımına dayanacaktır.

Huzursuz bacak sendromu teşhisine ulaşmak için aşağıdakilerin tümü mevcut olmalıdır:

  • Genellikle garip duyumların eşlik ettiği ezici hareket etme dürtüsü
  • Semptomlar geceleri kötüleşir ve günün erken saatlerinde hafiftir veya yoktur
  • Rahatlamaya veya uyumaya çalıştığınızda duyusal semptomlar tetiklenir
  • Hareket ettiğinizde duyusal semptomlar hafifler

Tüm kriterler karşılansa bile, muhtemelen yine de bir fizik muayeneye ihtiyacınız olacak. Doktorunuz semptomlarınız için diğer nörolojik nedenleri kontrol etmek isteyecektir.

Aldığınız reçetesiz ve reçeteli ilaçlar ve takviyeler hakkında bilgi verdiğinizden emin olun. Ve bilinen herhangi bir kronik sağlık durumunuz varsa doktorunuza söyleyin.

Kan testleri demir ve diğer eksiklikleri veya anormallikleri kontrol edecektir. Huzursuz bacak sendromu dışında bir şeyin dahil olduğuna dair herhangi bir işaret varsa, bir uyku uzmanına, nöroloğa veya başka bir uzmana sevk edilebilirsiniz. Semptomlarını tanımlayamayan çocuklarda huzursuz bacak sendromunu teşhis etmek daha zor olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Bir kişi tek başına huzursuz bacak sendromu semptomlarını yönetemezse, reçeteli ilaçlar doktor tarafından önerilebilir.

İlaç Tedavisi

İlaç bireye bağlı olacaktır ancak şunları içerebilir:

Demir: Demir takviyesi, demir düzeyi düşük olan kişilere yardımcı olabilir. Bu da semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Alfa 2 agonistleri: Bunlar birincil huzursuz bacak sendromu vakalarında yardımcı olabilir, ancak uyku sırasında periyodik uzuv hareketini etkilemezler.

Ağrı kesiciler: Steroid olmayan bir anti-inflamatuar ilaç (NSAID) olan ibuprofen, hafif semptomlara yardımcı olabilir.

Antikonvülsanlar: Bunlar ağrıyı, kas spazmlarını, nöropatiyi ve gündüz semptomlarını tedavi eder. Neurontin veya gabapentin, popüler bir antikonvülzandır.

Benzodiazepinler: Bunlar, kalıcı ve hafif semptomları olan kişilerin huzursuz bacak sendromunun etkilerini azaltması yoluyla uyumasına yardımcı olan yatıştırıcı ilaçlardır. Xanax örneklerden biridir.

Dopaminerjik ajanlar: Bu ilaçlar beyindeki bir nörotransmitter olan dopamin seviyelerini yükseltir. Huzursuz bacak sendromu ile ilişkili hoş olmayan bacak hislerini tedavi edebilirler.

Dopamin agonistleri: Bunlar ayrıca beyin dopamin seviyelerini yükseltir ve hoş olmayan bacak hislerini tedavi eder. Yaşlı hastalarda yan etkilere neden olabilirler.

Opiatlar: Ağrıyı tedavi eder ve huzursuz bacak sendromu semptomlarını hafifletebilir. Doktorlar, diğer ilaçlar başarısız olduğunda bunları reçete edebilir.

Parkinson hastalığı ve epilepsi ilaçları, istemsiz hareketleri azaltabildikleri için bazen huzursuz bacak sendromu için kullanılır. Altta yatan belirli koşullar huzursuz bacak sendromunu tetiklerse ve bu koşullar tedavi edilirse, huzursuz bacak sendromu kaybolabilir veya iyileşebilir. Bu genellikle demir eksikliği ve periferik nöropati ile olur.

Evde Uygulanan Tedaviler

Huzursuz bacak sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri ve yaygın ilaçlar şunları içerir:

  • Ilık banyolar ve masajlar: Bunlar kasları gevşetebilir ve semptomların yoğunluğunu azaltabilir.
  • Sıcak veya soğuk paketler: Bazı insanlar sıcak, bazıları soğuk tercih ederken, diğerleri sıcak ve soğuğu değiştirmenin yararlı olduğunu söylüyor.
  • Gevşeme teknikleri: Stres huzursuz bacak sendromunu daha da kötüleştirebilir, bu nedenle yoga, meditasyon ve tai chi gibi egzersizler yardımcı olabilir.
  • Egzersiz: Bacakları daha fazla kullanmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Hastanın yerleşik bir yaşam tarzı varsa, araba kullanmak yerine yürümek, spor yapmak veya spor salonunda bacaklarını çalıştırmak yardımcı olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Uyku Hijyeni

Bacaklarınızdaki bu garip hisler rahatsız edici veya acı verici olabilir. Ve bu semptomlar uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı neredeyse imkansız hale getirebilir. Uyku yoksunluğu ve yorgunluk sağlığınız ve iyiliğiniz için tehlikelidir. Yorgunluk semptomları daha da kötüleştirdiği için uyku hijyeni önemlidir. Rahatlamak için doktorunuzla birlikte çalışmanın yanı sıra, dinlendirici uyku şansınızı artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • Yatağınızı ve yastıklarınızı inceleyin. Eski ve pütürlüyse, değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Ayrıca rahat çarşaflara, battaniyelere ve pijamalara yatırım yapmaya değer.
  • Pencere gölgeliklerinin veya perdelerin dışarıdaki ışığı engellediğinden emin olun.
  • Saatler dahil tüm dijital cihazları yatağınızdan uzaklaştırın.
  • Yatak odası dağınıklığını ortadan kaldırın.
  • Aşırı ısınmamak için yatak odanızın sıcaklığını serin tarafta tutun.
  • Kendinizi bir uyku programına koyun. Hafta sonları bile her gece aynı saatte yatmaya ve her sabah aynı saatte kalkmaya çalışın. Doğal bir uyku ritmini desteklemeye yardımcı olacaktır.
  • Yatmadan en az bir saat önce elektronik cihazları kullanmayı bırakın.
  • Yatmadan hemen önce bacaklarınıza masaj yapın veya sıcak bir banyo veya duş alın.
  • Bacaklarınızın arasına yastık koyarak uyumayı deneyin. Sinirlerinizin semptomları sıkıştırmasını ve tetiklemesini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Kafein veya şeker gibi uyarıcı içeceklerden kaçının. Ayrıca alkol ve tütün tüketiminden kaçının veya en azından azaltmayı deneyin.

Egzersiz ve fiziksel aktivite huzursuz bacak sendromuna yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda ağırlaştırabilir. Çoğu hasta orta düzeyde egzersizi faydalı bulur, ancak çok fazlası semptom yapabilir. Ancak akşam geç saatlerde çalışmak faydadan çok zarar getirebilir.

Diğer Seçenekler

1998'de 10 kişiden oluşan küçük bir çalışma, magnezyumun huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerde uykusuzluk semptomlarını azalttığını ve bunun huzursuz bacak sendromlu kişiler için yararlı bir tedavi olabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, çalışma magnezyum araştırmasını dikkate almaktadır. Böbrek hastalığı olan kişiler magnezyum alımı konusunda dikkatli olmalıdır.

Bu çalışmaya atıfta bulunarak, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, düşük magnezyum seviyelerinin huzursuz bacak sendromuna katkıda bulunabileceğini öne sürüyor. Magnezyum kepekli tahıllar, fındık ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bazı insanlar, etkilenen kısma magnezyum yağı püskürtmenin yardımcı olabileceğini düşünüyor, ancak bu, önce bir doktora sormadan kullanılmamalıdır.

D vitamininin huzursuz bacak sendromu üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. Bazıları yüksek D vitaminini daha az semptomla ilişkilendirirken, diğerleri ek D vitamininin yaz aylarında daha yüksek bir insidansla bağlantılı olduğunu öne sürüyor.

Hidratlı kalmak da yardımcı olabilir. Bu, bol su içerek ve kafein ve alkolden kaçınarak elde edilebilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Olan Kişiler İçin Diyet Önerileri

Huzursuz bacak sendromu yaşayan kişiler için özel bir beslenme yönergesi yoktur. Ancak yeterli miktarda temel vitamin ve besin aldığınızdan emin olmak için diyetinizi gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Besin değeri çok az olan veya hiç olmayan yüksek kalorili işlenmiş gıdaları kesmeye çalışın.

Huzursuz bacak sendromu semptomları olan bazı kişilerde özellikle vitamin ve mineraller eksiktir. Bu durumda, diyetinizde bazı değişiklikler yapabilir veya diyet takviyeleri alabilirsiniz. Her şey test sonuçlarınızın ne gösterdiğine bağlıdır. Demir eksikliğiniz varsa, diyetinize bu demir açısından zengin gıdalardan daha fazlasını eklemeyi deneyin:

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Bezelye
  • Kurutulmuş meyve
  • Fasulyeler
  • Kırmızı et
  • Kümes hayvanları ve deniz ürünleri
  • Bazı tahıllar, makarna ve ekmek gibi demirle güçlendirilmiş gıdalar

C vitamini vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olur, bu nedenle demir açısından zengin yiyecekleri şu C vitamini kaynaklarıyla eşleştirmek isteyebilirsiniz:

  • Narenciye Suları
  • Greyfurt, Portakal, Mandalina, Çilek, Kivi, Kavun
  • Domates, Biber
  • Brokoli, Yapraklı Yeşillikler

Kafein, bazı insanlarda huzursuz bacak sendromu semptomlarını tetikleyebilir, ancak aslında başkalarına yardımcı olur. Kafeinin semptomlarınızı etkileyip etkilemediğini görmek için biraz denemeye değer.

Alkol, huzursuz bacak sendromunu daha da kötüleştirebilir, ayrıca uykuyu bozduğu bilinmektedir. Özellikle akşamları bundan kaçınmaya çalışın.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog2 Eylül 2022
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi