Ikigai: Yaşamak İçin Bir Neden Bulma

Geçtiğimiz günlerde rafta gözüme takılıp okumaya başladığım, içeriğini çok sevdiğim bir kitaptan ve bir kavramdan bahsetmek istiyorum. Kitabın ismi “İkigai". Kitapta, Japonların uzun ve de mutlu yaşam sırları anlatılıyor. Ben de kitaptan öğrendiklerimi derleyip sizlerle paylaşmak istedim. Japonya’da her 100.000 kişiden 24.055’inin 100 yaşının üzerinde olmasını ve evrensel yaş ortalamasının üzerinde bir ortalamaya sahip Okinawalıların olağan dışı uzun ömürlü olmalarını nasıl açıklayabiliriz? ‘İkigai’ ile. İkigai kelimesi size çok uzak bir kelime olabilir ama anlamı, sizin de çok basitçe anlamlandırabileceğiniz, hep meşgul kalarak mutlu olmadır. Gelin bu kavramı daha detaylıca inceleyelim.

Japonlar’a göre her insanın içinde ikigaisi vardır ve onu bulmak uzun bir arayış içinde olmayı gerektirir. Okinawa’da yani uzun ömürlü insanların bulunduğu adada, insanlar yeni bir güne uyanma nedenlerinin ikigaimiz olduğu söylüyorlar. İkigaiyi aslında bir hayat amacı edinme, yaşamak için bir neden bulma, her sabah yataktan kalkmamızı sağlayan bir sebep olarak da tanımlayabiliriz.

Türkiye’de insanlar, huzur ve sakinlik isteğiyle beraber şehir hayatının kişilerde yarattığı tüm stresten uzaklaşma isteği ile emekli olup bir sahil kasabasına yerleşme arzusu duyarlar. Oysa Japonya’da durum çok farklı. Japonya’da bizdeki gibi ekonomik gelir elde ettiğin bir işi yapmayı tamamen bırakma ve hepimizin bildiği bir klişe olan emekli olup bir sahil kasabasına yerleşme düşüncesi yoktur. Aynı zamanda işi temelli bırakma yani emeklilik anlamına gelen bir kelimede yoktur. Birçok Japon aslında hiçbir zaman emekli olmuyor. Sağlıkları el verdiği sürece onlara zevk veren şeyleri yapmaya devam ediyorlar. Kendi ikigailerini keşfeden Japonlar ömürlerinin sonuna kadar bu işi yapmaktan keyif alıyorlar. Kendileri için yaşama amacı ne ise, bu amacı gerçekleştirirlerken akışa kapılıp zamanı kendileri için donduruyorlar. İçinde bulundukları anın tadını çıkarıyorlar ve böylelikle kendilerini geçmişin ve geleceğin stresinden kurtarıp anda kalıyorlar.

Yapılan incelemelerde bilim insanları uzun ömrün sırlarını; sağlıklı ve dengeli beslenme, yavaş tempoda egzersiz, güçlü sosyal bağlar ve hayat amacı edinme (ikigai) olarak açıklıyorlar. Peki ikigaimizi nasıl bulacağız diyorsanız, yazarlar bunu da cevapsız bırakmamışlar. Kendi ikigainizi bulmak için cevaplamanız gereken şu iki soruyu yönlendirmişler:

1. Tüm kaygınızı unutacak kadar neyi yapmaktan zevk alıyorsunuz?

2. En çok ne zaman mutlusunuz?

Soruları dürüstçe cevaplayıp kendi ikigainizi bulduğunuzda kendi yaşama nedeninizi, sizin için hayatta kalmaya değer olguyu da bulmuş olacaksınız ve kendilik farkındalığınız artacak. Şimdi ve burada olmak, yaşadığımız ana ilişkin farkındalığımızın artması, uzun ömürlü insanların olmazsa olmazı. Hayatı, kaliteli ve mutlu yaşamak amacı güden insanlar mutlaka bu kavramı tüm yanlarıyla özümsemeli. Eğer iç mutluluğunuzu bulmak ve kendinize ilişkin farkındalığınızı artırmak isterseniz bir psikolog ile görüşmeniz sizi çözüme götürecektir. Buraya tıklayarak psikologofisi.com'da online olan bir uzmanla ister görüntülü ister telefonla görüşerek terapi alabilirsiniz.

 

Defalarca ne yapıyorsak oyuz. Bu yüzden mükemmellik bir eylem değil, alışkanlıktır.
Aristoteles
Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog9 Şubat 2018
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi