kariyer psikolojisi

İş Yaşamında Başarının Sırrı Psikolojik Tekniklerde!

İş yaşamı günlük rutinimizin büyük bir kısmını kaplıyor. Günün en çok vakit geçirdiğimiz yeri olan iş yerinde iyi hissetmek de çok önemli. Elbette hayatın gidişatını belirleyen birçok etken var. Ancak kötü giden bir iş yaşamı beraberinde özel hayatta da mutsuzluğu getirdiği için aslında iş yerinde başarı daha keyifli bir yaşam anlamına da geliyor.

Tabii iş yaşamında başarılı olmanın en önemli kuralı sevdiğiniz işi gerçekten isteyerek yapmak. Ancak bazen işinizi çok sevseniz de çok çalışsanız da hatta gerekenden fazla çaba gösterseniz de istediğiniz sonuca ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Çünkü bu başarı sadece size değil birlikte çalıştığınız kişilerle ilişkilerinize de bağlı. Tam da bu noktada iş hayatınızda daha başarılı olmanıza destek olacak karşınızdaki insanın farkında olmadan sizin istediklerinizi yapmalarını sağlayacak psikolojik teknikler yardımınıza koşuyor.

İnsanların sizinle aynı fikirde olmalarını, sizden bir şey satın almalarını, sizden hoşlanmalarını sağlamak ve en önemlisi de kendinizi daha özgüvenli hissetmek için aşağıda sizin için listelediğimiz psikolojik teknikleri uygulayabilirsiniz. Tabii, sadece bunları yapıp gerçekten çalışmadan başarıya ulaşmanın mümkün olmadığını unutmadan!

Eğer iş hayatında ciddi sorunlar yaşıyor ve bunları tek başınıza çözmekte zorlanıyorsanız, alanında uzman psikologlarda 7/24 online terapi alabilirsiniz. Çözüme yönelik adımlar atmaya başlamak için Psikologofisi üzerinden alanında uzman psikologlarla görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

İş Hayatında Başarılı Olmanızı Sağlayacak 10 Psikolojik Teknik

İnsan Kaynakları uzmanının sizden hoşlanmasını istiyorsanız vücut dilini taklit edin!

Bir iş yerinde işe giriş aşamanızdan çıkış gününüze kadar sizi en çok etkileyecek kişi kuşkusuz ki insan kaynakları uzmanıdır. İşe alım sürecinize, performansınızın değerlendirilmesine, zammınıza hatta işten çıkarılmanıza dahi çoğu zaman insan kaynakları uzmanı karar verir. Bu nedenle kilit noktadaki bu isimle ilişkinizin iyi olması çok önemli. Peki, bu sağlam ilişkiyi nasıl kuracaksınız? 

İnsanlar genel olarak kendilerine tanıdık gelen, yakın hissettikleri kişileri ve davranışları daha çok sevmeye meyillidir. Bu nedenle eğer siz de karşınızdaki kişinin sizden hoşlanmasını istiyorsanız ona belli etmeden oturma ve konuşma şekillerini taklit edebilirsiniz. Karşısında aynı şekilde oturmak, belli başlık jestleri zaman zaman tekrarlamak bile yeterli olacaktır.

Pazarlık toplantılarınızı ofis yerine cafe ortamında organize edin.

Konu pazarlık yapmak olunca, ortada gergin bir ortam olacağı çok aşikar. Bu gergin ortamdan kurtulmanın ise en basit yolu doğru mekanı seçmek. Çünkü insanlar işi çağrıştıran yerlerde daha agresif ve kapalı olma eğilimindedir. Özellikle pazarlık yapılması gereken iş toplantılarınızı ofisinizdeki toplantı odaları yerine daha rahat bir atmosfere sahip olan restoranlarda ya da ofisinizin çay-kahve alanında gerçekleştirmeni karşınızdaki kişinin rahatlamasını sağlar, daha açık ve sakin bir ruh halinde olmasına yardımcı olur. Böylelikle karşınızdaki kişiyi istediğiniz rakama çok daha rahat ikna edebilirsiniz.

İş arkadaşınızdan bir şey bekliyorsanız önce siz onun için bir şey yapın!

Karşınızdaki kişiden bir iyilik bekliyorsanız önce siz onun ihtiyaç duyduğu bir şey verin. Böylelikle karşınızdaki kişi kendisini yapılan iyiliğin karşılığını vermek zorunda hissedecektir. Zor durumda kalan bir arkadaşınıza yardım ettiğinizde, onun yerine mesaiye kaldığınızda ya da hatasını siz düzelttiğinizde artık karşınızda size borçlu biri olacaktır, tabii günü geldiğinde ödenecek bir borçtan bahsediyoruz.

Tabii, bu yardımı yaparken çok gözüne sokmamaya ama bir yandan da hiçbir şey yapmamış gibi davranmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Yardım ettiğiniz için size teşekkür ettiklerinde “Elbette, ortaklar bunun için var!” şeklinde bir yanıt vererek gelecek günler için açık kapı bırakmayı da ihmal etmeyin…

İnsanların sizden satın almalarını istediğiniz ürünün yanına “yem” bir ürün koyun.

Satıştaki temel kurallardan biri kıyasta başarı elde edecek ürünü ön plana çıkarabilmek. Yani siz en iyi ürünü satsanız bile eğer müşterinin karşısında kıyaslayabileceği bir ürün yoksa kıymeti fark etmesi ya da harika özelliklerini takdir etmesi mümkün değil. Eğer satış yapıyorsanız ve daha pahalı olan bir ürünü satmakta zorlanıyorsanız pahalı olan ürünün yanına aynı fiyatta ama daha az işlevli bir ürün daha koyun. Böylelikle alıcılarınız kıyas yaparken daha çok işlevli olan seçeneğe yöneleceklerdir.

Bir tartışma nasıl kazanılır?

Konuşma hızınızın basit bir tartışmayı kazanmada bile etkili olabileceğini biliyor musunuz? Çok gergin bir ortamda dahi sadece konuşma hızınızla bir anda herkesin sizi gibi düşünmesini sağlamanız bile mümkün. Bu sebeple, bir tartışma esnasında karşınızdaki kişi sizinle aynı fikirde değilse daha hızlı konuşun. Böylelikle karşı tarafın söylediklerinizi analiz etmek için daha az zamanı olacaktır. Eğer karşınızdaki kişi sizinle aynı fikirdeyse normal konuşma hızınızdan daha yavaş konuşarak sizi daha fazla onaylamalarını sağlayabilirsiniz.

Patronunuzdan bir şey isteyeceğiniz zaman yorgun olmasını bekleyin.

Yöneticilerden bir şey istemek özellikle de bu isteğin kabul edilmesini sağlamak zordur. Çoğu yönetici çalışanların yeni isteklerini görme konusunda çok da istekli değildir. Ancak elbette bunun da daha kolay bir yolu var. Sadece yöneticinizden değil herhangi birinden bir şey isteyeceğiniz zamanlarda karşınızdaki kişinin yorgun olmasına dikkat edin. Böylelikle talebinizi sorgulayacak mental enerjileri olmadığı için daha çabuk kabul edeceklerdir. Tabii bunun için işlerin kötü gittiği inanılmaz yoğun bir günü seçmediğinize de dikkat edin ki patronunuz tüm sinirini sizden çıkarmasın…

İş yaptığınız insanların daha etik davranmalarını istiyorsanız izlendiklerini hissetmelerini sağlayın!

Birçok insanın etik davranma nedeni maalesef ki diğer insanlar. Yani hiç kimsenin kendisini görmediğini düşünen bir insan çok daha rahat davranabilir. Eğer size karşı dikkatsiz ya da istemediğiniz şekilde davranan birileri varsa onlara izlendikleri imajını verebilirsiniz. Bunun için, ofisteki masanıza ya da genellikle zaman geçirdiğiniz yerin yakınlarına göz resimleri koyun. Böylelikle iş arkadaşlarınız sizinle ilgili konularda izlendikleri izlenimine kapılarak ödünç aldıkları eşyaları geri getirmeyi ya da sizinle ilgili konularda daha dikkatli olmayı tercih edeceklerdir.

Davranışlarını değiştirmek istediğiniz iş arkadaşlarınıza soru sorarken fiiller yerine isimlere odaklanın.

Karşınızdaki kişiye bir soru yönelteceğiniz zaman fiiller yerine belirli bir gruba aidiyet hissi yaratan isim cümleleri kurmak, kişilerin o gruba olan aidiyet ihtiyaçlarını pekiştirir. Örneğin sorunuzu; “Oy kullanmak senin için ne kadar önemli?” yerine “Bir oy veren olmak senin için ne kadar önemli?” şeklinde yönelttiğinizde daha olumlu sonuçlar alırsınız.

İnsanlardan istediklerinizi elde etmek için korkmalarını bekleyin!

İnsanlar; anksiyete, panik atak ya da herhangi bir korku atlattıkları sırada kendilerinden istenen şeylere, algıları hala atlattıkları potansiyel tehlikeyle meşgul olduğu için daha olumlu yanıt verirler. Elbette kimseyi anksiyete ya da panik atak gibi zorlu bir durumun içine sokmaya çalışmayın. Ancak uzun süredir uğraştığınız ve istediğiniz dönüşü alamadığınız bir konuda, karşınızdaki kişinin endişeli ya da korkmuş olduğu bir anı seçerek şansınızı tekrar deneyebilirsiniz. 

Anksiyete ile ilgili daha fazla ilginç bilgiye ulaşmak için; anksiyete yaşayanların anlayabileceği 8 ilginç gerçek yazımıza göz atabilirsiniz.

Karşınızdaki kişinin kazancına odaklanmasını sağlayın, kayıplarına değil!

Satın alma işlerinde müşteri her zaman kaybının ne olacağını düşünür. Ancak siz bu düşünceyi tam aksi yöne çevirip ona kazancının daha büyük olacağını hatırlatabilirsiniz. Birisine bir şey satmak istiyorsanız karşı tarafın teklifinizi kabul etmesi için bu anlaşmadan edineceği kazanca odaklanmasını sağlayın. Örneğin arabanızı satmayı düşünüyorsanız karşınızdaki kişiye; “Araba için 10.000 TL istiyorum” demek yerine “10.000 TL karşılığında arabamı sana veriyorum” demeniz daha kolay sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

Günlük hayatınızı kolaylaştıracak farklı yöntemler öğrenmek için; "Günlük Hayatta Kullanabileceğiniz 8 Psikolojik Teknik" yazımıza göz atmanızı öneririz. Eğer siz de isteklerinize daha kolay ulaşmak, iş hayatında daha başarılı olmak ve insanları etkilemek istiyorsanız dilediğiniz zaman psikologofisi.comda yer alan uzmanlarımızdan psikolojik destek alabilirsiniz.

 

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog7 Mart 2017
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi