Lustral 50 mg

Lustral

Lustral, depresyon başta olmak üzere birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde yaygın olarak kullanılan antidepresanlardan biridir. Genellikle depresyon tedavisi için reçeteli olarak kullanılan bir antidepresan türü olan Lustral (Sertralin) aynı zamanda panik atak, sosyal anksiyete bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşayan kişiler için de reçete edilebilir. Hekim kontrolünde düzenli olarak kullanılan Lustral beyinde serotonin düzeyini arttırır. Böylece ruh halini düzenler, panik atakları ve kaygı bozukluğunu azaltmada rol oynar. 

Bir psikiyatrist yönlendirmesi ve reçetesi ile kullanabileceğiniz antidepresan ilaçlardan biri olan Lustral tedavisinin yanı sıra bir terapiye ihtiyaç duyuyorsanız, Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Lustral Nedir?

Lustral antidepresan, serotonin geri alım inhibitörü olarak bilinen ilaç grubuna aittir ve en yaygın kullanılan depresyon ilaçlarının başında gelir. Sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan serotoninin salgılanmasını sağlayarak kişinin ruhsal durumunu, duygu durumunu ve davranışlarını düzenler.

Depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklarda beyindeki serotonin miktarı azalır. Kişinin kendini iyi hissedebilmesi için gerekli olan serotoninin salgılanabilmesi için dışarıdan antidepresan desteği alınır. Bazı antidepresan ilaçların içinde bulunan etkin bir madde serotoninin düzenlenmesini sağlar. Bu ilaçlar arasından en çok tercih edilenlerin başında da Lustral gelir. 

Lustral Ne İşe Yarar?

Lustral yetişkin bireylerde depresyon, kaygı bozuklukları, panik atak, travma sonrası stres bozuklukları ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavisinde kullanılır. Ayrıca, doktor kararıyla 6-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerdeki obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde de kullanılabilen bir antidepresan ilaçtır. Birçok kişide depresyon vakasını başarıyla tedavi ettiği bilinen Lustral, diğer antidepresanlara göre daha az yan etkiye sahip olduğu için de özellikle tercih edilebilir. Ancak mutlaka bir doktor tarafından reçete edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. 

Sertralin gibi seçici serotonin geri alım inhibitörleri, antidepresanı kullanan kişinin beyninde dolaşan serotonin miktarını önemli ölçüde arttırır. Bu da depresyon başta olmak üzere psikolojik rahatsızlıkların iyileşmesinde etkili olmasını sağlar. Lustralin etkisinin tam olarak görülebilmesi için ortalama bir ay kadar düzenli olarak kullanılması gerekir.

İnsanlardaki beyin sinir hücreleri, çeşitli kimyasal maddeler salgılayarak diğer sinir hücrelerini uyarır. Böylece, beyin tarafından kontrol edilen fonksiyonların gerçekleşmesini sağlayan elektriksel sinyaller oluşur. Serotonin de bu kimyasallardan birisi olarak salgılandığında diğer sinir hücrelerini uyarır. 

Unutulmamalıdır ki bir psikiyatrist tarafından reçete edilerek kullanılan tüm antidepresanlar gibi Lustral de depresyonun semptomlarını tedavi eder. Nedenleri öğrenmek ve ortadan kaldırmak için terapiyle birlikte kullanılması gerekir. Alanında uzman psikologlardan terapi almaya hemen başlamak, uzmanlarımız ve platformumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için 15 dakikalık ücretsiz seanslarımıza başvurabilirsiniz.

Lustral Nasıl Kullanılır?

  • Lustral genellikle günde tek doz alınarak kullanılır, ancak burada önemli olan hekimin yönlendirmesidir.
  • Gün içerisinde herhangi bir zamanda, gıdalarla ya da aç karnına alınabilir. Ancak her gün aynı saatte almaya dikkat etmek gerekir.
  • İlacın yan etkisi olarak uykusuzluk sorunu ortaya çıkabilir. Bu nedenle sabah saatlerinde alınması daha uygun olur. 
  • Tüm antidepresan ilaçlarda düzenli kullanım çok önemlidir. Bu sebeple doz atlamamaya dikkat edilmelidir.  
  • Lustral kullanırken greyfurt tüketilmesi doğru değildir. Greyfurtun içeriğinde bulunan kimyasal maddeler kan dolaşımındaki sertralin miktarını arttıracağı için ilacın zarar vermesine neden olabilir.
  • Lustral ile bir birlikte düzenli olarak kullanılacak başka bir ilaç varsa mutlaka doktor bu konuda bilgilendirilmelidir. Başka ilaçlarla etkileşime girerek olumsuz sonuçlara neden olabileceği unutulmamalıdır. 
  • Bütün antidepresanlarda olduğu aniden bırakılması zararlıdır. Kötü sonuçlara yol açmaması için doktor kontrolünde azaltarak bırakılması gerekir.

Lustral Doz Hesabı

Lustral’in genel başlangıç dozu yetişkinler için 50 mg olarak tavsiye edilir. Başlangıç dozu birkaç hafta kullanıldıktan sonra doktor kararıyla kademeli olarak yükseltilebilir. Depresyon ve obsesif kompülsif bozukluğu olan kişilerde günlük doz en fazla 200 mg olabilir. 6-12 yaş arası çocuklardaki günlük doz ise genellikle 25 mg’la başlar ve duruma göre artırılabilir. 

Lustral Kullanım Süresi

Diğer antidepresanlarda olduğu gibi Lustral kullanımı için de çok net ve kesin bir süre yoktur. Kişinin psikolojik hastalığının durumu ve şiddetine göre en doğru kullanım süresi doktorunuz tarafından belirlenir. Bununla birlikte etkili bir depresyon tedavisi için en az 6 ay kullanılması gerektiği bilinmektedir.

Lustral Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Depresyon Tedavisinde Lustral Kullanımı

Lustral antidepresanın en yaygın kullanım alanı olan rahatsızlık depresyondur. Depresyon bazen haftalar sürebilen bir iyi hissetmeme hali, hayattan zevk alamama, isteksizlik, umutsuzluk gibi hisleri kapsayan bir duygudurum bozukluğudur.
Yemek yemek istememe, mutlu hissedememe, normal zamanlarda yapmaktan keyif alınan şeylerden eskisi gibi zevk alamama, ümitsizlik, karamsarlık, suçluluk gibi hisleri beraberinde getirebilir. Çoğu zaman kişinin yakınları bunu fark eder fakat nasıl yardımcı olabileceklerini bilemezler. Lustral, içeriğinde bulunan serotonin sayesinde kişiye kendisini daha mutlu ve enerjik hissettirdiğinden depresyon tedavisinde kullanılır. Tedavinin ilk birkaç haftasında iyileşme gözlemlemek mümkün olmayabileceği gibi, daha kötüye gidiyor gibi görünmesi de olasıdır. Bu sebeple, başlangıç dozu çok düşük tutulur ve bazı durumlar göz önünde tutularak doz artırımı yapılır veya ilaç değişikliğine gidilebilir. Bunlardan bazıları, al,ayak ve yüzde ortaya çıkabilecek duyarlılığı yüksek kızarıklıklar, ciltte veya gözde oluşabilecek sarı lekeler, depresyonla beraber seyreden intihar düşünceleri, ilacı aldıktan sonra yerinde duramama, oturamama gibi huzursuzluk belirtileri gösteriyorsanız, havale, taşkınlık nöbeti (manik kriz), zihin karışıklığı, yüksek ateş, yüksek tansiyon, aşırı terleme, ishal, ani aşırı duyarlılık veya alerji belirtileri (vücudun herhangi bir yerinde şişme, kaşıntılı döküntüler, hırıltılı nefes alma, nefes darlığı gibi) gibi reaksiyonlar olup, doktorunuz bunları yaşamakta olduğunuzu bildirdiğinizde tedavinizi sonlandırmak ve yeni bir yöntem ile devam etmek ve buna göre bir ilaç vermek isteyebilir. Lütfen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne gidiniz.

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Lustral Kullanımı

Lustralin içeriğinde etken madde olan sertralinin travma sonrası stres bozukluğunda etkili olduğu bilinmektedir.
Yaşanılan bir olay karşısında etkisi altında kalınan travmanın atlatılamaması halinde Lustral psikoterapinin yanı sıra ilaç tedavisi olarak seçilen antidepresanlar arasında sıkça görülmektedir.

Obsesif Kompülsif Bozuklukta Lustral Kullanımı

İlaç tedavisi en az iki yıl süren obsesif kompülsif bozukluk hastalığında seçici serotonin geri alım engelleyici (SSRI) grubu ilaçlar kullanılmaktadır.

Obsesif kompülsif bozukluk, serotonin maddesinin işlevlerinde bozukluk olmasından kaynaklı beyin içindeki sinirsel iletimde aksaklık yaratması sonucu kişinin kontrol edemediği takıntılı davranışlar sergilemesine sebep olan bir hastalıktır.

Obsesif kompülsif bozukluğundan muzdarip olan hastalar bazı tekrar eden davranışlar sergilerler ve günlük hayatını etkileyecek düzeyde endişeli düşünceler etkisi altında olurlar. Bu endişeden kurtulmak adına defalarca aynı şeyleri tekrarlayabilirler. Kendilerini güvende hissetmelerine sebep olan davranışları tekrar eder ve belli bir düzen ve bir şeyleri yapma sıralarının değişmesinden çekinebilirler (hep aynı sıralama ile yemek yemek, bir şeyin temizliğinden emin olmak için belli bir sayıda yıkamak, kilit ve ocak gibi şeyleri defalarca kontrol etmek, bir yere sakladığı bir şeyin hala orada olduğundan emin olmak için defalarca onun orada durduğunu görme ihtiyacı duymak, bazı kelimeleri ve duaları defalarca tekrar etme ihtiyacı duymak ve yapmak istemese bile bunu yapmaktan kendini alıkoyamamak gibi şeyler).
İlaç tedavisinin iyileşme yönünde ilk etkilerini göstermesi için ortalama iki hafta geçmesi beklenirken, etki edip etmediği üzerine klinik olarak bir şeyler söylenebilmesi 7-12 haftayı bulabilir.
6-12 aydan kısa süren bir ilaç tedavisi sonrası hastalığın yineleme riski yüksektir. Etkili bir ilaç tedavisi için yaklaşık 1-2 yıl ilaç tedavisi ve bunun yanı sıra psikoterapi verilir.
Lustral antidepresan tedavisi 6 yaşından büyük bireylere verilir.

Panik Atak Tedavisinde Lustral Kullanımı

Panik atak tedavisinde Lustral içeriğinde yer alan sertralinin, yapılan çalışmalarda (verilen dozdan bağımsız olarak) plasebodan daha etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Başlarda yarım dozlarla verilen ilaç tedavisi 1-2 haftanın ardından tam tablete çıkarılır. Başlangıçta yarım tablet verilmesinin sebebi, ilaca başlandığı ilk zamanlarda anksiyeteyi arttırabilme olasılığıdır. Bu gibi rahatsızlıklarda ilaç tedavisi düşük dozlarda başlanıp, bıraktırılırken yine doz düşürerek bıraktırılır.
Panik atakta ilaç tedavisi ortalama 8-12 ay sürebilmektedir.
Panik atak genellikle nefes almakta güçlük çekme, kalp atışlarında artış ve terleme gibi fiziksel belirtiler ile kendini gösterir. Kişi geçirmekte olduğu durumu kalp krizi ile karıştırabildiği için panik atak krizi daha da tetiklenir. Zaman zaman bayılacak gibi olma, titreme, kasılma, öleceği hissine kapılma, kramplar, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetleri beraberinde getirebilir. Bu şikayetlerden 4 veya daha fazlasının gözlemlenmesi durumunda panik ataktan bahsetmek mümkündür.

Kriz geçiriyor korkusu ile hastanelerin acil servislerine başvurup, ‘stres’ denilerek taburcu edilen hastaların yaşadıkları durum yüksek ihtimal ile panik ataktır.

Panik atak kişinin yaşam kalitesini düşürür ve tetiklendiğinde kişinin kendi kendini doğal şekilde iyileştirmesi pek mümkün değildir. Kendisinde panik atak belirtilerinin olduğunu düşünen kişilerin durumu ciddiye alması ve psikolojik destek alması önerilir. Lustral etken maddesi sertralinin panik atak tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.

Sosyal Fobi Tedavisinde Lustral Kullanımı

Sosyal fobi tedavisinde Lustral kullanımının içeriğindeki etken maddesi olan sertralin sayesinde bilişsel davranışçı terapinin yanı sıra Lustral reçete edilmiş çocuklarda iyi bir yanıt oranına sahip olduğu bilinmektedir.
Tek başına Lustral kullanımı ilerlemiş sosyal fobi tedavisinde önerilmez. Bilişsel davranışçı terapi adı verilen yöntem yaşam kalitesinin korunması ve hastalığın tedavisinde önemlidir. Kimi zaman sadece ilaç tedavisi veya sadece psikoterapi ile tedavi edilebilen sosyal fobide hastalığın ilerlemiş olma derecesine bağlı olarak iki tedavi birlikte verilebilir.
Sosyal fobi etkisi altındaki bireyler tedavi edilmediklerinde içe kapanıklık eğiliminde olurlar. Hata yapmaktan korkma, sürekli gözlemlendiği endişesi altında olma, öz güven eksikliği, yetersizlik hissi, çekingenlik gibi belirtiler veren sosyal fobi kişinin hayatını direkt olarak etkiler ve eğitim, iş hayatı, sosyal hayattan geri kalma, etkinliklere katılmaktan çekinme, topluluk içinde huzursuz hissetme, doğru olduğundan emin olduğu şeyi bile yanlış olma ve bu yüzden yargılanma çekincesi yüzünden söyleyememe, herhangi bir işte ve grupta rol almaktan çekinme, istese bile topluluk karşısında konuşamama gibi hayat kalitesini direkt olarak negatif yönde etkileyen bir hastalık olan sosyal fobi tedavi gerektirir.
Sosyal fobi tedavisinde Lustral genellikle serotonin yetersizliği ve düzensizliğini tedavi etmek amacıyla verilip, etki edip etmediğinin gözlemlenmeye başlanabilmesi için 2-3 hafta geçmesi beklenir.  İlacın etkinliğine dair bir yorum yapılabilmesi için ilacın düzenli olarak 10 hafta kadar kullanılması, etkili bir tedavi içinse ortalama 9-12 ay kadar bu tedavinin devam etmesi gerekir.

Lustral Kimler Tarafından Kullanılamaz?

  • Sertralin etken maddesine karşı duyarlılığı olanlar
  • Kalp hastalığı yaşayan kişiler
  • Glokom rahatsızlığı olan kişiler
  • Epilepsi rahatsızlığı olan kişiler
  • Diyabeti olan kişiler
  • Hamileler ve emziren anneler
  • Ciddi karaciğer hastalığı olan kişiler
  • Etkileşime girebileceği farklı bir ilaç kullananlar

Tüm ilaçlar gibi mutlaka doktor kontrolünde ve bir psikiyatristin reçetesiyle kullanılmalıdır. İlacı kullanmadan önce, var olan hastalıklar ya da özel durumlar hakkında  mutlaka doktora bilgi verilmelidir.

Lustral Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

  • Soğuk algınlığı ilaçları
  • Uyku ilaçları
  • Kas gevşetici ilaçlar
  • Epilepsi ilaçları
  • Bağımlılık tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Doğum kontrol ilaçları
  • Bitkisel sarı kantaron takviyesi

Bu ilaçlar dışında alkol ile kullanımı da uygun değildir ve yan etkileri büyük ölçüde artırır. Diğer yandan herhangi bir gıda takviyesi kullanmadan önce de mutlaka doktora danışılması gerekir. 

Lustral Yan Etkileri

Lustral’de de her ilaçta olduğu gibi çeşitli yan etkilerin görülme riski vardır. Ancak bu ilaçtan görülecek faydanın da unutulmaması gerekir. Çoğu yan etki birkaç haftalık kullanımdan sonra geçse de arttığı durumlarda doktorunuza bildirmeniz gerekir. Bireysel kararlarla asla ilacın aniden kesilmemesi tedavinin sürekliliği için çok önemlidir. Ayrıca, her hastada yan etki görülmeyebilir.

  • Sürekli yorgunluk ve halsizlik hali 
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Uykusuzluk
  • İshal gibi sindirim sistemi sorunları
  • Ağız kuruluğu
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Nefes almada güçlük
Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog6 Eylül 2021
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi