• Blog
  • Panik Atak Anında Kelebek Stratejisi

Panik Atak Anında Kelebek Stratejisi

    Bu yazıdaki konular

Korkunun genellikle görünür, fark edilebilir bir tetikleyicisi vardır;

Aniden sıkıntıya giren güvenilir bir iş, yapmanın zor göründüğü bir görev, ailesel sorunlarda artış veya karanlık bir sokakta saldırgan, fark edilebilir “tehlike” anlamına gelir. Panik atakların ise görünen bir tehlikeye karşı değil de görünmeyen ve fark edilmeyene karşı bir tepki olduğu ortada. Panik atağınız varsa, kelebekler hakkında düşünün... Kelebeklerin panik ataklarla ilgisi ne olabilir diyeceksiniz; bir kelebeğin uçuş yolu hızlı zikzaklardan oluşur; kendisi hedefe çabuk varır fakat yakalamak da oldukça zordur.  

Panik ataktan hemen önce, bir düşünce hızlıca düşünsel açınıza girer ve çıkar. Yakalamaya başlamadan ya da üzerinde bilinçli bir şekilde düşünmeden önce adrenalin artmaya başlar. Kaygı verici hisler oluştuğunda da, kelebeğin size söylediklerini fark edememenize sebep olurlar. Sadece mide bulandırıcı bir şekilde korkmuş bir hisle, başınızdaki hafiflikle ve kalp çarpıntılarıyla kalırsınız. "Bu bir kalp krizi mi?" gibi korkutucu fikirler veya "Ben deliriyor muyum?" düşüncelerine kapılabilir, ancak kelebeği unutursunuz.

 

Sorun değil.

 

İşte panik atak anında uygulayabileceğiniz kelebek stratejimiz;

İlk adımda, ne olduğunu anlar almaz, adrenalin yükselişine izin vermemek için aksiyon alın. Kollarınız, bacaklarınız ve yüzünüzdeki kasları rahatlatmak için kendinizle konuşun. Birkaç nefes alın veya adrenalinin aşırı dozunun daha dengeli yayılması için kendinizi frontal-occipital bir açıda tutun. Yani; bir avucunuzu alnınızda ve diğerini başınızın arka kısmına doğru getirin. Bu durum sakinleşmeyi hızlandırabilir. Böylece tekrar sağlıklı düşünmeye başlayabilirsiniz.

 

Şimdi bir kelebek avına hazırsınız.

 

Gözlerinizi kapatın...

 

Endişe başlamadan önce son görüntüyü hatırlamak için tekrar bakın ya da düşünün.

 

Kelebek tetiğini bulduğunuzda panik atak gizemini çözmek için bir anahtar bulmuş olacaksınız. İşte, ilham olması açısından karşılaştığımız bazı durumlar ve kelebek örnekleri;

 

Kadir’in Restorandaki Panik Atağı
 

Kadir’in paniğe kapılmadan önceki son düşüncesi bir gözlemle ilgiliydi. Bir restorandayken, masalarına doğru bir arkadaşıyla birlikte yürüyorlardı. Duvardaki soyut temalı bir resim üzerindeki parlak kırmızı nokta gözüne çarpmıştı. O kırmızı renkle ilgili düşününce bir etkileşim oldu ve durum aniden açıklık kazandı. Kırmızı renk, annesinin önceki akşam giydiği topuklu ayakkabılarla aynı kırmızıydı. Salonda otururken annesiyle konuşuyorlardı. Kadir, annesiyle iletişim kurmanın çok güç olduğu bir noktada kendini öfkelenirken buldu. Annesine bir daha onu görmek istemediğini söylemek ve hatta yumruklamak için güçlü bir dürtü duyuyordu. Resimdeki kırmızı renk, kendisini kontrol altına almaktan ne kadar korktuğunu hatırlattı.

 

Gizem'in Güven Marketteki Panik Atağı
 

Gizem'in panik atağından önceki son düşüncesi "Ben Güve'e gidiyorum" idi. Güven bir market ve markete gitmek ne kadar korkutucu olabilir ki? Güven kelimesine odaklandığında, korkusu aniden anlaşıldı.

Gizem, yeni bir başlangıç şirketinin iş teklifini reddederek; daha sıkıcı, ancak kurumsal bir şirketin iş teklifini kabul edince "güvenli bir yol" izlediğini düşünmüştü. Şimdi işvereni şirketi kapatmayı düşünüyordu. İş seçimi sonuçta güvenli bir yol değildi.

 

Kadir ve Gizem, aşırı dürtüsel tepkilerini uyandıran kelebek düşüncelerini belirlemeyi başardılar.

Her durumda da, panik ataklarını tetikleyen düşünceyi bir kez kavradıklarında büyük bir rahatlama hissettiler. Kelebek, gerçek bir hayat ikilemini açıklığa kavuşturmayı başardı. Endişelerin kaynağı belirlendiği için, asıl sorunla ilgili ne yapılacağını düşünmeye başlayabildiler.

 

Kelebeklere teşekkür ederiz!

 

Daha fazla bilgi almak isterseniz sizler için gerçekleştirdiğimiz 15 dakikalık ücretsiz seans hizmetimizi deneyimleyebilirsiniz. Platformumuzdaki uzmanlarımız ile aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Yazar
Yasemin Altındağ Profil Fotoğrafı
Yasemin AltındağPsikolog11 Ocak 2018
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi