stilizan nedir

Stilizan

Stilizan, düşük doz kullanımlarında depresyon, huzursuzluk, bulantı ve kusma gibi hastalıkların tedavisinde kısa süreli kullanılabilmektedir. Yüksek dozlu kullanımlarında ise şizofreni hastalığında kullanılabilmektedir. İlacın üretici firması Recordati İlaç firmasıdır. Firma 1926 yılında merkezi İtalya’da kurulmuş olup zamanla Avrupa ve Türkiye ilaç sanayisinde kendine yer bulmuştur. 

İlacın etkin maddesi trifluoperazindir. Bu etkin madde antipsikotik grubunda bulunan antidepresan gruplarından birisidir. Etkin madde sayesinde beyin içerisinde bulunan dopaminin etkisini azaltarak beyin hücrelerinin aktivitesini etkilemektedir.  

Draje ve ampul şeklinde iki formu bulunur. Draje tabletleri mavi renkte, parlak yapıda ve mercekimsi yuvarlak kaplıdır. 1 mg-2mg ve 5mg’lık 30 tane tabletli ve 1mg’lık 5 ampüllü kutuları bulunmaktadır.

Stilizan Etkin Maddesi Nedir?

İlacın etkin maddesi trifluoperazindir. Değişik mg’larında orantılı şekilde eşdeğer trifluoperazin hidroklorid içerir. Etkin madde antipsikotik grubunda bulunur, bu gruptan ilaçlar beyinde dopamin miktarını etkileyerek beyin aktivitelerinde değişikliğe sebep olabilmektedir. Düşük dozlarda ve yüksek dozlarda farklı etkilere sahiptir. 

Stilizan Antidepresan Mıdır?

Stilizan antipsikotik bir antidepresan grubu ilaçtır. Her antidepresan gibi tedavi etkileri görülmektedir ve çeşitli yan etkileri bulunabilir, her antidepresan gibi psikiyatri hekimleri tarafından reçete edilebilmektedir. Depresyon, huzursuzluk durumlarında, mide bulantısı ve kusma durumlarında, bazen ise şizofreni durumlarında kullanılabilmektedir.

Stilizan Nasıl Kullanılır?

İlacı her zaman doktorunuzun tavsiye ve reçete ettiği şekilde kullanmanız ve emin olmadığınız takdirde doktorunuza veya eczacınıza danışmanız gerekmektedir. Doktorunuz gerekli durumlarda kullanmanız gereken doz miktarını kendisi belirleyecektir. Kendi kararınıza göre ilaç kullanımından kesinlikle kaçınınız. Olması gerekenden daha az veya daha çok etki hissediyorsanız derhal doktorunuzla danışınız.

İlaç ağızdan alınır ve bir miktar sıvı ile içilmesi önerilir. İlacı çiğnememeli veya emmemeli direk olarak yutmalısınız. Önerilen kullanım hergün aynı vakitte kullanılması olsa da sizin için en uygun kullanım şeklini doktorunuz belirleyecektir. Yemekle birlikte veya aç bir şekilde alınabilir.

Böbrek ve karaciğer yetmezliği hastalarında kullanım önerilmez.

Stilizan’ın Erişkinlerde Kullanımı;

Depresyon, bulantı veya huzursuzluk halinde; Tavsiye edilen günlük doz 2-6 mg’dır

Şizofreni halinde; Tavsiye edilen günlük doz 10-15 mg’dır. Doktorunuz gerektiğinde dozları bölerek günde 2-3 kerelik kullanım önerebilir. Gerekli hallerde başka ilaçlarla kullanımla veya uzun süreli Stilizan kullanımını sırasında çıkabilecek etkiler için doktorunuz sizden düzenli olarak testler isteyebilir. Özellikle kalp fonksiyonları ve karaciğer fonksiyonlarında testler yapılabilmektedir.

Stilizan’ın Çocuklarda Kullanımı;

Bulantı ve kusma veya endişe tedavilerinde 6-12 yaş arasındaki hastalarda en fazla 4 mg, şizofreni tedavilerinde ise en fazla 5 mg kullanılabilmektedir. Dozlar bölünmüş olarak kullanılır.

Stilizan’ın Yaşlılarda Kullanımı;

Tavsiye edilen doz erişkin hastalara önerilen dozun yarısı kadardır..

Stilizan Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?

İlacın içerisindeki etkin Trifluoperazin maddesine veya diğer yan maddelerden (titanyum dioksit, sakkaroz, sığır jelatini, mavi renk FDC No 2, magnezyum stearat, ewax, kalsiyum sülfat dihidrat, talk, nişasta, akasya) herhangi birine karşı bir alerjiniz veya duyarlılığınız varsa ilaç kullanılmamalıdır. Karaciğer, kalp, böbrek hastalığı gibi veya koma durumuna girme, kan hastalığına sahip olmak gibi durumlara sahipseniz ilaç kullanımı önerilmez. 

Önceden psikiyatrik hastalıklar için kullanmış olduğunuz ilaçların, diğer ilaçlarla beraber kullanımı sizde yan etki yaratıp sarılık gibi etkilere neden olduysa kullanım önerilmez (bkz. Stilizan hangi durumlarda kullanılmamalıdır?). 

Bazı durumlarda ise hastaların sahip olduğu önceden var olan diğer hastalıklar veya kullanılan ilaçlar, kullanımda dikkatli olmayı gerektirmektedir. Aile geçmişinde bulunan kalp ve kan damarlarını etkileyen hastalıklar, önceden var olan veya ailede var olan kan pıhtılaşması sıkıntıları veya bunama gibi dil, hafıza yetilerinde kayıp, yaşlı hastalarda inme riski gibi durumlar ortaya çıkabilir. 

Doktorunuza bu hastalık geçmişlerinizden veya kullanılan ilaçlardan bahsetmeniz gerekmektedir.

  • İlacın kullanımı sırasında başka bir ilaç kullanıyorsanız veya öncesinde kullandıysanız ilacı kullanmadan doktorunuza danışınız (bkz Stilizan hangi ilaçlarla beraber kullanılmaz?). Bazı ilaçlarla beraber kullanım hayati tehlikeler ortaya çıkarabilir. Güçlü ağrı kesici ilaçlar, uyku ilaçları, ameliyat öncesi kullanılan anestezi ilaçları, atropin ve prosiklidin akciğer ve tükürük yoluyla bakterilerin atılmasını sağlayan ilaçlar ve kan basıncının düşmesine yol açan ilaçlar gibi ilaçların kullanımında doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
  • Yaşlı  bir hastaysanız ilacı kullanmadan doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. 
  • Doktorunuz tansiyon kontrolü yapmak isteyecektir (bkz Stilizan’ın yaşlılarda kullanımı).
  • Yüksek tansiyon hastalarında veya yapay kalp kapağına sahip hastalarda dikkatli kullanım önerilmektedir.
  • Fazla alkol ve sigara kullanan hastalarda ilaç kullanımı sırasında damarlarında kan basıncını yükselteceğinden dikkatli kullanım önerilir.
  • İlaç bazı durumlarda vücut ısısını etkileyebilmektedir. İlaç kullanımı sırasında yüksek sıcağa maruz kalmaktan kaçınmanız önerilir.
  • Hamile annelerde veya hamile kalmayı düşünen hastalarda ilaç kullanımı önerilmez (bkz Stilizan hamileler tarafından kullanılabilir mi?). Gerekli görülmediği takdirde emziren annelerde ilaç kullanımı önerilmez (bkz. Emziren anneler Stilizan kullanılabilir mi?).

Stilizan Kaç Mg ? Kutusunda Kaç Tane Vardır?

Stilizan’ın draje tabletlerinde 1-2-5mg’lık 30 tabletlik kutuları ve 1mg’lık 5 ampullü kutuları bulunmaktadır.

Stilizan Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Erişkinlere göre kullanım sırasında daha dikkatli olunması gerekmektedir. Diğer antidepresanlar gibi çocuklar üzerinde intihar gibi olaylarda yüksek risk durumları görülmese de kullanımın bulantı ve kusma veya endişe tedavilerinde 6-12 yaş arasındaki hastalarda en fazla 4mg, şizofreni tedavilerinde ise en fazla 5mg olarak önerilmektedir.

Dozlar çocuklarda genellikle bölünmüş olarak kullanılır.

Stilizan’ın Yaşlılarda Kullanımı 

Yaşlı hastalar ilaç kullanımı sırasında daha duyarlı olabileceğinden dolayı; erişkinlerde kullanılan dozun yarısı önerilmektedir. Doktorunuz ilaç kullanımı sırasında düzenli olarak tansiyonunuzu kontrol etmek isteyebilir veya bazı yaşlı hastalarda inme riskinin daha fazla olmasından dolayı ilaç kullanımı sırasında yakından takip etmek isteyebilir.

Stilizan Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Stilizan kullanımı sırasında hamile kalmayı düşünüyorsanız veya öncesinde hamileyseniz durumunuzu doktora derhal bildiriniz.

İlacın, gebeliğin ilk 3 ayında kullanımı önerilmez ve son 3 ayında olan kullanımlarda yenidoğan çocuklarda kas sertliği veya zayıflığı, titreme, solunum problemleri, huzursuzluk, uyku hali gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer çocuğunuzda bu belirtileri fark ederseniz zaman kaybetmeden doktorunuzu bilgilendiriniz.

İlacın kullanımı sırasında hamile olduğunuzu farkederseniz zaman kaybetmeden durumunuzu doktorunuza bildiriniz.

Emziren Anneler Stilizan Kullanabilirler Mi?

Emziren bir anneyseniz ilacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla görüşmeniz gerekir. İlacın anne sütüyle çocuğa geçme ihtimali olduğundan dolayı gerekli görülmedikçe ilacın kullanımı önerilmez

Stilizan Bağımlılık Yapar Mı?

Bilinenin aksine Stilizan gibi antidepresan ilaçlar bağımlılık yapmazlar. Bazı hastalarda ilacın kullanım süresi bittikten sonra veya ilaç aniden kesildikten sonra, ilacı kullanma arzusu, huzursuzluk veya antidepresan kesilmesi belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Doktorlar bu gibi durumların engellenmesi için ilacın kullanımının yavaş yavaş bırakılmasını önermektedir. 

Antidepresan türü ilaçlar zararlı bağımlılık yaratan maddeler gibi beyinde zararlı kimyasal değişikliklere sebep olmazlar, ne kadar kesilme belirtileri benzerlik gösterse de beyindeki yaşanan değişiklik yüzünden bağımlılık yapmadığı bilinmektedir. İlacın kullanımı bittikten sonra genellikle 2 hafta içerisinde kesilme belirtileri ortadan kaybolur, eğer 2 hafta süre geçtikten sonra hala kesilme belirtileri gösteriyorsanız doktorunuzla bu konuyu konuşunuz.

İlacın genel olarak yan etkilerinde cinsel işlev bozukluğuna sebep olacak durumlar gözlemlenmemiştir. Sadece bilinmeyen yaygınlıkta yan etkilerinde adet görmeme gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir fakat cinsel işlev bozukluğuna sebep olacak bir durum rapor edilmemiştir.

Stilizan Kilo Aldırır Mı?

İlacın bilinmeyen yaygınlıktaki yan etkilerinde, bazı hastalarda kilo alma durumu gözlemlenmiştir bunun yanında bazı hastalarda ise iştahsızlık durumu da gözlemlenebilmektedir.

Stilizan Uyku Yapar Mı?

İlacın bilinmeyen yaygınlıktaki yan etkilerinde uyuklama ve halsizlik yan etkileri görülebilmektedir. Bazı hastaların hareketlerinde yavaşlama/donukluk hissi de not edilmektedir. Bunun yanında bazı hastalarda bilinmeyen yaygınlıkta yan etki olarak uykusuzluk problemleri de görülebilmektedir.

Stilizan Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Depresyon gibi duygu durum bozuklukları ve şizofreni tedavilerinde ilacın iyi hissettirme hali genellikle birkaç haftayı bulabilmektedir. Doktorunuzun önerisi olmadan iyi hissetme halini yaşamazsanız bile ilacı kullanmayı bırakmamalısınız. Kendinizi iyi hissetmeye başlasınız bile doktorunuz talimat vermedikçe ilaç bırakılmamalıdır.

Aniden kesilme durumlarında titreme ve kusma gibi durumlar yaşanabilmekte bunun yanında  hastalık belirtileri tekrar ortaya çıkabilmektedir. Doktorunuz önerdiği sürece ilacı kullanmalı ve doz miktarını kendi kafanıza göre arttırmamalısınızdır. İlaç vücuda alındıktan sonra hızlı emildiği için etkileri genellikle hızlı görülmektedir. 

Eğer ilacın sizde az etki gösterdiğini veya olması gerekenden çok etki gösterdiğini düşünüyorsanız derhal doktorunuza danışınız.

Stilizan Reçetesiz Alınabilir Mi?

Stilizan beyaz reçete ile satılan bir antidepresandır. Psikiyatri hekimi reçetesi olmadan satılamaz ve alınması önerilmez. Yetkili bir hekim raporu olmadan kullanımdan kaçınmalı ve reçetesiz ilaç almamalısınız.

Stilizan Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Stilizan tarzı  bazı antidepresanların 2018 senesine kadar aile hekimleri tarafından yazılabildiği bilinmektedir fakat 2018 senesinden sonra yapılan değişiklikle uzman psikiyatr hekimi reçetesi ve raporu olmadan aile hekimler tarafından tedaviye başlatılamaz. Uzman psikiyatri hekimi raporu varlığında aile hekimleri tedavinin devam edebilmesi için 2 kutuyu geçmeyecek şekilde bazı antidepresanları reçete edebilmektedir fakat halihazırda bir tedavi görmüyorsanız, uzman  hekimi raporu bulunmuyorsa ilaç yazılamaz.

Stilizan Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Aşağıdaki durumlarda Stilizan’ı dikkatli kullanınız.

Tedaviye başladıktan sonra veya daha öncesinde aşağıdaki durumlardan birisini yaşadıysanız veya fark ederseniz doktorunuza bilgi veriniz.

  • Epilepsiniz varsa
  • Sizde veya ailenizde, kalp ve kan damarlarını (kardiyovasküler) etkileyen düzensiz kalp atımları, göğüs ağrısı gibi rahatsızlıklarınız varsa
  • Kan hastalığınız varsa
  • Bu grupta bulunan ilaçlar kan pıhtılaşmasıyla ilişkili olduğu için sizde veya ailenizde kan pıhtılaşma öyküsü varsa
  • Bunama, bilişsel yeteneklerde (zeka, hafıza, dil) kayıp varsa
  • Stilizan kullandıktan sonra dilde ve yüzde anormal hareketler oluşursa, hemen doktorunuza bildirin.
  • Göz içindeki basıncın artmasıyla oluşan göz hastalığınız varsa
  • Önceden inme yaşadıysanız ya da aşağıda geçen inme riskini artırabilecek durumlardan biri sizde varsa
  • Diyabetiniz varsa
  • Çok fazla alkol tüketimi (kan basıncını yükseltir ve kan damarlarını zayıflatır)
  • Sigara içiyorsanız
  • Kalp krizi
  • Yüksek kolesterolünüz varsa
  • Geçici iskemik atak (belirtilerin 24 saatten kısa sürdüğü bir inme)
  • Kontrol altında olmayan yüksek tansiyonunuz varsa
  • Yapay kalp kapağınız varsa
  • Ailenizde inme yaşamış biri/birileri varsa 
  • Prostat bezinizde büyüme varsa
  • Bu grup ilaçlar, Nöroleptik malign sendrom denilen terleme, uyuşukluk, kas sertliği, nadir de olsa ateş, daha hızlı nefes alışverişi veya uykulu olma belirtilerinin birlikte görülmesiyle oluşur. Bu durumda doktorunuzla hemen iletişim kurmalısınız.
  • 65 yaş üstü bir hastaysanız
  • Yaşlı hastalarda bunamaya bağlı psikoz tedavisinde, bu gruptaki ilaçlar kullanıldığında inme ve ölüm riskinin artmasına neden olur.
  • Vücutta katılık ve hareketlerin yavaşlamasına, titremeye neden olan Parkinson hastalığınız varsa
  • Myasthenia gravis adı verilen anormal kas zayıflığı varsa

Yukarıda bahsedilen durumlardan birini yaşarsanız ya da daha öncesinde yaşadıysanız bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız.

65 yaş üstündeyseniz, ilaç kullanımı sürecinde doktorunuz tansiyonunuzu takip edebilir.

Stilizan vücut ısısında artış gösterebileceğinden dolayı aşırı sıcak durumlardan kaçınılmalıdır.

Stilizan’ı reçete edildiği dozda ve sıklıkta kullanınız.

Stilizan Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Aşağıdaki durumlarda Stilizan kullanmayınız.

  • Stilizan etkin maddesi Trifluoperazin veya yardımcı maddelerine (titanyum dioksit, magnezyum stearat, nişasta vb.) karşı hassasiyetiniz varsa, nefes alımında güçlük çekme, dudak, yüz, el/ayaklarda şişme, kaşıntı ve deride döküntü gibi çeşitli alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
  • Omurilik ve beyin röntgen muayeneleri için metrizamid ilacı kullanıyorsanız doktorunuzla bu konuda görüşmelisiniz.
  • Yeterli dolaşımın kalp tarafından sağlanamaması sebebiyle nefes darlığı ve ayak bileklerinde şişme yaşıyorsanız veya koma durumu, kalp, karaciğer, kan, böbrek hastalıklarından birine sahipseniz
  • Önceden fenotiyazinler grubu olan psikiyatrik hastalık ilaçları kullanımından dolayı, gözler ve deride sararma (sarılık) veya kan hücrelerinizde etkilenme gibi yan etkilerden dolayı ilaç kullanımı bırakma hikayeniz varsa bu durumu doktorunuzla paylaşınız.

Stilizan Aç Haldeyken Mi Kullanılır, Tok Haldeyken Mi Kullanılır?

Yemekle veya yemekten ayrı olarak tok veya aç bir şekilde kullanılabilir.

Stilizan Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılmaz?

İlaç kullanımı sırasında veya öncesinde reçeteli veya reçetesiz olarak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız bunu derhal doktorunuza bildirmeniz gerekir. Aşağıda belirtilen bazı ilaçların beraber kullanımı önerilmez veya doktorunuz ilaç kullanımını bu ilaçlara göre belirlemek isteyebilir;

  • Diğer fenotiyazinler, lityum gibi diğer antidepresanlar
  • Nöroleptikler gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılabilen ilaçlar,
  • Guanetidin gibi kan basıncını etkileyen ilaçlar
  • Atropin ve prosiklidin gibi akciğer ve tükürük sekresyonlarını etkilemek için kullanılan ilaçlar.
  • Desferrioksamin gibi demir zehirlenmesi durumlarında kullanılan ilaçlar
  • Kodein gibi güçlü ağrı kesiciler.
  • Hazımsızlık durumlarında kullanılabilen antiasitler
  • Antikonvülzanlar gibi nöbet tedavisinde kullanılabilen ilaçlar
  • Ameliyat öncesi kullanılan anestezi ilaçları
  • QT ( Q dalgasının başlamasından T dalgasının sonuna kadar geçen süre) aralığını uzatan kalp ilaçları ( disopiramid, amiodaron, kinidin, sotalol, prokainamid gibi)
  • Varfarin gibi antikoagülan ilaçlar (Kan sulandırıcılar)
  • Diüretikler gibi elektrolit dengesizliğine neden olan ilaçlar,
  • Uyku ilaçları,
  • Levodopa gibi parkinson hastalığında kullanılabilen ilaçlar,

Stilizan’ın Yan Etkileri Nelerdir?

Stilizan içeriğindeki maddelerden dolayı yan etkiler oluşturabilir fakat bu yan etkiler herkeste görülmeyebilir. 

Aşağıda belirtilen yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız, Stilizan’ı kullanmaya devam etmeyin ve hemen durumu doktorunuza bildiriniz veya en yakın acil servise başvurunuz:

  • Anafilaksi belirtileri olan kaşıntı, döküntü, nefes alamama, göz, dil ve dudaklarda şişme gibi çeşitli alerjik reaksiyonların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Bu yan etkilerden birini yaşarsanız Stilizan’a karşı ciddi alerjiniz var demektir. 

Seyrek görülse de bu yan etkiler çok önemlidir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastanede müşahede altında tutulmaya ihtiyacınız olabilir.

Aşağıdaki semptomlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, derhal doktorunuzla bu durumu paylaşınız veya en yakın acil servise başvurunuz:

  •  İlaç kullanımı sonrasında kan problemlerine neden olabilir. Boğaz ağrısı, yüksek ateş, vücutta morluklar, solgun bir görüntü, çok yorgun hissetme ve burun kanaması kan problemi belirtileridir.
  • Eğer göğüste ağrı varsa ve gittikçe artıyorsa
  • Az sıklıkla görülse de Nöroleptik malign sendromu hastalarda: uyuşukluk, yüksek ateş, bazen bilinç kaybı ve kaslarda katılık oluşmasına neden olabilir ve bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir.
  • Çok seyrek olsa da göz beyazı ve cildin sararması (sarılık), cilt rengi, göz ve kan sorunları da görülmüştür.
  • Adet döngüsünde değişimlere veya uygun olmayan süt üretimine veya nadirde olsa belirli meme kanseri türlerine veya erkeklerde meme büyümesine etki edebilir.
  • Kas kontrolü üzerinde çok nadirde olsa etkileri olabilir. Gözler, dil, yüz, baş veya boyun hareketlerinde gariplik (titreme, hareketsiz durmakta zorlanma gibi) veya konuşma bozukluğu belirtiler arasındadır. Bazı hastalarda uzun süreli, yüksek doz kullanımlarında kas kontrolünde sorunlar ortaya çıkabilir. Dil hareketleri veya sürekli çiğneme veya gövde, boyun veya başta hafif hareketler veya kol ve bacaklarda kontrol dışı hareketler yaşanabilir. 
  • Bunaması olan 65 yaş üstü hastalarda, antipsikotik kullananlarda antipsikotik kullanmayanlara oranla ölüm sayısında küçük bir artış bildirilmiştir.
  • İskelet kasının, kas ağrısı dolayısıyla tahrip olması
  • Hastalarda çok seyrekte olsa, idrar yapmada zorluk veya idrar yapamama, kabızlık, yüksek vücut sıcaklığı, düzensiz veya hızlı kalp atışı görülebilir.
  • Bazı hastaların şikayetleri arasında huzursuz olmak veya ağırlık/yavaşlık hissi yer almaktadır.
  • Dil, dudak, göz kapaklarında şişme, kaşıntı, döküntü gibi alerjik tepki oluşumundan kaynaklı anafilaksi sorunu
  • Bacaklarda ağrı, kızarıklık ve şişlik belirtileri nedeniyle toplardamarlarda oluşan kan pıhtıları, kan damarlarından akciğere geçerek nefes darlığına ve göğüs ağrısına sebebiyet verebilir. Toplardamar tıkanıklığı veya akciğerdeki damarlardan birine gelen pıhtıdan dolayı oluşan tıkanma: nabız hızında artış, nefes alırken göğüste ağrı, aniden soluksuz kalma hissi, öksürükle kanlı balgam çıkartma, baygınlık hissi akciğer embolisi belirtileridir.
  • Belirtilerden herhangi birini gözlemlerseniz, direkt tıbbi yardım için başvurmalısınız.

Aşağıda belirtilen semptomlardan herhangi birini gözlemlerseniz mutlaka doktorunuza söyleyiniz:

Stilizan Antidepresanın Seyrek Yan Etkileri

  • Kalp ritim düzensizliği 
  • EKG sonuçlarında değişiklikler
  • Ekstrapiramidal semptomlar
  • Nöroleptik malign sendrom
  • Hayati tehlike oluşturan Torsades de pointes : düzensiz kalp atışı, anormal kalp ritimleri, anormal EKG sonuçları veya kalp durması ve nedeni açıklanamayan ölüm

Stilizan Antidepresanın Çok Seyrek Yan Etkileri

  • Ateş
  • Kandaki tüm hücrelerde azalma (pansitopeni)
  • İdrar yapma başlangıcında zorluk, üriner retansiyon denilen işemeden sonra mesanede ciddi miktarda artık idrar kalması veya aniden oluşan işeyememe zoruluğu
  • Akyuvar sayısında azalma (lökopeni)
  • Kabızlık
  • Beyaz kan hücreleri sayısında azalma (agranülositoz)
  • Kan pulcuğu (trombosit) sayısında azalma
  • Göz arkasındaki kan damarlarında sorun (retinopati),
  • Taşikardi (kalp atımında hızlanma)
  • Deride kahverengi lekeler
  • Göz merceğinde kist (lentiküler opasite)
  • Safra kanallarından atılım bozukluğundan dolayı oluşan sarılık

Stilizan Antidepresanın Sıklığı Bilinmeyen Yan Etkileri

  • Zihin karışıklığı (konfüzyon)
  • Görmede bulanıklık
  • Adet görmeme
  • Uykusuzluk 
  • Kilo alma
  • Başta dönme
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Huzursuzluk hissi (ajitasyon)
  • Bacak, kol, dil ve ağız gibi uzuvların istemsiz hareketleri
  • Geçici huzursuzluk
  • Yavaş olma, donuk hissi
  • Işığa hassasiyet
  • Uyuklama
  • Memelerin büyümesi
  • Prolaktin hormon seviyesinde artış
  • Memeden süt gelmesi
  • Yatar ya da oturur pozisyondan kalkmada oluşan kan basıncı düşüklüğü
  • Toplardamarlarda kan pıhtısından dolayı tıkanma, toplardamar tıkanıklığı ve akciğerde pıhtı oluşumu 
  • İlaç yoksunluk belirtileri
  • Yeni doğan bebekte ilaç yoksunluk belirtileri (Neonatal ilaç yoksunluk sendromu)
  • Ödem
  • Ağızda kuruluk
  • Kaslarda güçsüzlük

Bahsedilen yan etkiler dışında herhangi başka bir etki görürseniz, durumu doktorunuz ve eczacınıza bildiriniz. 

Stilizan’ı Gereğinden Çok (Doz Aşımı Halinde) Kullanırsanız Ne Olur?

İlacı gereğinden fazla kullandığınızı düşünüyorsanız veya emin olamıyorsanız acilen doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Fazla kullanma halinde aşağıdaki belirtilerle karşılaşmasanız dahi doktorunuza danışınız veya bir acile yanınızda ilaç kutunuzla beraber başvurunuz. 

İlacın fazla kullanımında şu belirtiler ortaya çıkabilmektedir; saldırganlık, koma, akut konfüzyon, ateş, terleme, kas sertliği, uyku veya sersemlik, kalbin hızlı atması, dil ve yüzde görülen anormal hareketler, sara nöbeti, kalbin ritminin bozulması, solunum hızının azalması veya yüksek tansiyon-düşük tansiyon.

Yukarıdaki belirtilerle karşılaşırsanız zaman kaybetmeden doktorunuza veya bir acil servise gidiniz. 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog18 Haziran 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı