terapiyi bırakmak

Terapiyi Bırakmak: Neden ve Nasıl Olmalı?

 

Terapiye başladığınız ve terapistinizle online ya da yüz yüze bir ilişki geliştirdiğiniz zaman, aklınızdaki son şey terapiyi bırakacağınız zaman olur. Ancak, tüm ilişkilerde olduğu gibi, veda etme zamanı gelecek ve gerçekten önemli olan bunu nasıl yapmayı seçtiğiniz. Kabul edelim, ilişkilerin sonu için düşünülebilecek birçok senaryo olumsuz olma eğilimindedir; ayrılıkları, ölümü ve boşanmayı düşünün. Hatta birisinin ilk etapta terapiye gelmesinin sebepleri bile olabilirler. Ancak iyi haber şu ki, terapiyi olumlu bir şekilde bitirmek kesinlikle mümkün ve terapi için harcadığınız tüm zamanı daha anlamlı kılacak!

Terapiyi bitirmek, kişinin diğer ilişkilerini daha başarılı bir şekilde sonlandırmasına da yardımcı olabilecek bir deneyim. Bunun nedeni, insanların terapistleriyle ilişkilerinin sıklıkla terapi dışındaki ilişkileri yansıtması ve bu bireylerin bazılarının hiçbir zaman iyi şartlarda bir ilişkiyi bitirmemiş olmalarıdır. Bunu yapmaya çalışmış olsalar da büyük olasılıkla, ilişkiyi bitirmek istedikleri için kendilerini kötü ya da suçlu hissetmişlerdir. Terapi ve onu olumlu bir şekilde bitirme deneyimi, bireyin yaşamdaki benzer değişiklikleri ele almasına yardımcı olacak düzeltici bir duygusal deneyim sağlayabilir.

Eğer, sadece terapiyi keserek süreçten kaçınıyorsunuz, daha derin bir iyileşme düzeyi deneyimlemek için değerli bir fırsatı da  kaçıracaksınız. Ve bunun olması son derece talihsizlik olacağı için, terapiyi iyi şartlarda bitirmek için bazı ipuçları var...

Terapiyi bırakmak için ipuçlarını göz atmadan önce, eğer henüz yolun başındaysanız alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi'nin, daha sağlıklı günler için hep yanınızda olduğunu unutmayın. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz.

Terapiyi Neden Bırakmak İstiyorsunuz?

Kişi kendini artık çok daha iyi hissettiği, psikolojik hastalığının semptomları yok olduğu, baş etmekle zorlandığı durum çözüldüğü için terapiye devam etmesine gerek olmadığını düşünebilir. Elbette, bunların her biri oldukça olumlu senaryolardır ve bu şartlarda terapiyi bırakmak çok daha kolaydır. Ancak terapi ihtiyacınız devam etmesine rağmen bırakmanız gereken durumlar da olabilir. İşte sizi terapiyi bırakmak zorunda bırakacak bazı nedenler…

Terapi Çok Yoğun Geliyorsa Ya Da Hızı Doğru Değilse

Bazen terapi çok fazla güç gerektirir ya da kendimizi rahat hissettiğimizden daha derine bakmaya teşvik etmek zorunda hissederiz. Konuşmanın derinliğine henüz hazır olamayabiliriz. Çoğu zaman kişiler bu gibi durumlarda terapiyi sonlandırabilir. Aslında bu durum terapiyi sonlandırmak için doğru bir tercih değildir. Bunun yerine terapistiniz ile bu durumu konuşmak daha doğru bir seçenek olacaktır. Terapistimiz ile deneyimlerimiz hakkında konuşmamız gerekir çünkü nasıl hissettiğimizi bilmiyor olabilirler. Rahatsız hissettiren, tuhaf gelen bir durumda bunu terapistle paylaşıyor olmanız bu sürecin gelişmesini sağlayacaktır.

Doğru ve sağlıklı bir terapi süreci içinde olup olmadığınızı anlamak için “Terapi Nedir, Nasıl Yapılır ve Ne İşe Yarar?” içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Terapistiniz ile İlişkiniz Size Uygun Değilse

Terapistiniz ile uyum çok önemlidir. Birkaç seanstan sonra güven ve bağ eksikliği yaşarsanız bunu değerlendirmeniz gerekir. Terapinin sizin için işe yaramadığını hissederseniz, bunu terapistiniz ile paylaşmanız çok önemlidir. Terapistiniz ile konuştuktan sonra hala sizi anlamadıklarını ya da terapiden bir şey kazanmadığınızı düşünüyorsanız, terapi sürecine başka bir terapist ile devam etmeyi düşünebilirsiniz. Sizin için hangisinin daha iyi olduğunu bulmanız gerektiğini düşünüyorsanız, bu durumu açıklıkla ve dürüstlükle terapistinizle paylaşabilirsiniz.

Koşullar Devam Etmenizi Engelliyorsa

Gelir kaybı, uzun süreli bir hastalık, şehir değiştirme gibi durumlar yaşandığında terapiye devam etmek zor olabilir. Bu gibi durumlarda içinde bulunduğunuz şartları terapistinizle paylaşmak ve birlikte bir çözüm aramak en doğru seçenek olacaktır. Ortak kararınız sonucunda terapi sürecini sonlandırmaya karar verirseniz, bu kararı uygulamaya alabilirsiniz.

Böyle bir durumda hayatınıza çok daha kolay uyum sağlayacak olan online terapi seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Bu seçeneğin sizin için uygun olup olmadığını anlamak için “Online Terapi Sizin İçin Uygun Mu?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Terapiyi Nasıl Sonlandırmanız Gerekir?

Terapiye getirdiğiniz sorunları çözdüğünüzde ve hayatınızı istediğiniz gibi yönettiğinizde, artık kendi başınıza ilerleme zamanı gelmiştir. Terapistinize mutlu olduğunuz bir noktaya geldiğinizi ve terapiyi bitirmek istediğinizi söylemek kesinlikle kabul gören, olağan bir durumdur.

Diğer yandan, terapiye başlamak kadar terapiyi bırakmak da zorlu bir süreçtir. Üzerinde düşünmeden ve terapistiniz ile görüşmeden terapi sürecini sonlandırmak psikolojiniz üzerinde beklenenden daha kötü etkiler yaratabilir. Tam iyileşme süreci tamamlanmadıysa hastalığın semptomları geri gelebilir ve yaşadığınız tüm süreç boşa gidebilir. Böyle sorunlarla karşılaşmamak adına terapiyi sonlandırmadan ya da ara vermeden önce dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Neden Ayrılmak İstediğinizi Anlayın

Terapiye devam etmek sizin için sıkıcı olmaya mı başladı? Terapistinizin size uygun olmadığını mı düşünüyorsunuz? İşler biraz kızışıyor ve kaçmak mı istiyorsunuz? Aldığınız terapinin bir işe yaramadığını mı düşünüyorsunuz? Yoksa hedeflerinize ulaştınız ve daha iyi mi hissediyorsunuz?

Bu sorulara vereceğiniz cevap kararınızın ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu görmenizin tek yoludur. Eğer cevap hedeflerime ulaştım ve gerçekten iyi hissediyorum değilse, ani bir karar vermeden önce kendinize zaman tanımanız ve terapistiniz ile mutlaka bu durumu konuşmanız gerekir.

Aniden Durmayın

Kendinize ve terapi sürecine harcadığınız zamanı ve verdiğiniz bağlılığı onurlandırın. Gittiğiniz terapist ile kurduğunuz ilişkiden sorumlu olmak önemlidir. Terapistlerin danışanları için gerçekten endişe duyduğunu ve aniden “bırakma” durumunda ne olduğunu merak ettiklerini unutmayın. Bu sebeple, terapistiniz ile görüşmeden aniden terapiyi bırakmayın. Onunla bu süreci ve kararınızı paylaşarak, yaşanan sürece verdiğiniz önemi ve terapinin size kattıklarını görmesine izin verin.

Süreç Hakkında Konuşun

Bir şey sizi rahatsız ediyorsa ya da terapistiniz ile gerekli uyumu yakalayamamış olsanız bile, aniden ortadan kaybolmak yerine endişenizi dile getirmeye çalışın. Terapistler, ortaya çıkabilecek farklı durumların farkındadır ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için eğitim almışlardır. Yaptığı işin bir parçasının sizi sakinleştirmek ve endişelerinizle baş etmeyi öğrenmenize yardım etmek olduğunu unutmayın.

Dürüst Olun

Bir şeyler sizin için yolunda gitmiyorsa, dürüst olun. Herhangi bir ilişkide çatışmalar ve yanlış anlamalar ortaya çıkabilir. Yine, terapistler bunu bekleyebilecek kadar konuya hakimdir. Birlikte çalışarak ve iyi bir çözüm bulduğunuzda, ilişkiyi gerçekten güçlendirebilir, böylece hayatınızın diğer alanlarında size yardımcı olabilecek beceriler geliştirebilirsiniz.

Terapinin işe yaramadığını mı düşünüyorsunuz? Terapi sizin için yetersiz mi? Beklediğiniz kadar hızlı ya da yeterli sonuç alamıyor musunuz? Bu hislerinizi paylaşabileceğiniz en doğru kişi terapistiniz…

Sonu Başlangıçta Planlayın

Terapi sona erer ve bu gerçeği inkar etmek için kesinlikle bir neden yoktur. Sonuçta amaç her zaman kendinizi daha iyi hissetmenizdir. Bu nedenle beklentilerinizi ve hedeflerinizi, ayrıca finansal durumunuzu ve terapinin nasıl bitmesini istediğinizi en başta konuşmanızda fayda var. Ve gelecekte bir noktada yardıma ihtiyacınız olursa, daha sonra terapistinizle yeniden bağlantı kurabileceğinizi unutmayın. İyi terapistler bu olasılık için her zaman kapıyı açık bırakırlar.

Terapiyi Sonlandırmak İçin Ne Zaman Konuşulmalı?

Terapiyi sonlandırmak, terapi hedefleriyle ilişkilidir ve bu hedefleri terapinin başında konuşmak gerekir. Ancak bu konuşmayı yapmak için her terapinin başlangıcında fırsat olmadığı durumlar da olur. Yoğun ve acil bir gündemle başlayan seanslarda bu gözden kaçar. Bunun için her zaman terapistinizle bu durumu, hedeflerinizi, sürecinizi ve ilerleyişinizi konuşabilmeniz çok önemlidir.

Terapinin ne zaman biteceğine terapistlerin karar vermesi gerektiği yaygın bir yanlış anlamadır. Bu terapistin ve danışanın birlikte vermesi gereken bir karardır. Aslında, danışanlar da terapistler kadar bu konuda kontrole sahiptir. Erken ya da ani bir son, yaptığınız bazı iyi işlerin gerilemesine neden olur. Bu süreç özenli bir şekilde yönetildiğinde, bu sonun kontrolüne sahip olduğunuz hissi en önemli yardımcınız olabilir.

Terapiyi Sonlandırmak Ne Zaman Mümkündür?

Birçoğumuz terapinin ne kadar süreceğini öğrenmek ister, çünkü bu aynı zamanda finansmanı ve diğer yaşamsal süreçleri planlamak için de önemlidir. Terapinin ne zaman biteceği terapi hedefleri ile paralel gider. İdeal olarak hedeflerin belirlendiği konuşma ilk terapi seansında geçer. Bu belirlenen hedefler, beklentilerinizi yönetmenize yardımcı olur. Terapiden ne beklediğinizi bilmek süreci kolaylaştırır. Böylece duygusal olarak terapinin sonlanmasıyla başa çıkmayı kolaylaştırır. Terapi hedefleri belirlerken gerçekçi ve ulaşılır hedefler belirlemek en iyi sonucu verir. Belirlenen büyük bir hedefi parçalara ayırarak süreç boyunca incelemek, üzerine çalışmak gerekir.

Eğer siz de problemlerinizle tek başınıza savaşmaktan yorulduysanız ve kendiniz için doğru psikoloğu bulamadığınızı düşünüyorsanız, Psikologofisi.com’da alanında uzman psikologlarımızla dilediğiniz zaman görüşebilir, en rahat terapi deneyimini yaşayabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog22 Şubat 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı