online psikolog

Online Terapi Sizin İçin Uygun Mu?

Terapi, yaşadığınız kötücül ruh hali günlük hayatınızın akışını etkilemeye başladığı noktada en önemli yardımcınız olabilir. Ruh haliniz, yaşadığınız kötü deneyimler hayatınıza devam etmenizi zorlaştırdığı noktada içinde bulunduğunuz sürece çözüm bulmakta zorlanıyorsanız alanında uzman bir psikologdan terapi alma zamanınız gelmiş olabilir. Hayatınızı etkisi altına alan olumsuz düşünceler, negatif duygular, endişeli ruh hali, davranışları kontrol etmekte zorlanma ve hatta nedeni bulunamayan fiziksel rahatsızlıklar bile terapi almanız gerektiğinin işareti kabul edilebilir.

Son yıllarda hayatımıza giren online terapi, bahsi geçen sorunları yaşamasına rağmen çeşitli nedenlerle terapiye gidemeyen kişiler için yeni bir seçenek oluşturur. Terapi deneyimini çağın getirilerine uygun şekilde sunan online terapi, geleneksel yüz yüze terapi kadar etkili olduğu kanıtlanmış bir yöntemdir. Giderek daha çok yaygınlaşsa da hala birçok kişinin yeterince bilgi sahibi olmadığı online terapi aslında terapi almak isteyen herkes için uygundur. Daha uygun fiyatlı olması, her zaman her yerde katılım kolaylığı sağlaması ile özellikle tercih edilebilecek olan online terapinin sizin için doğru olup olmadığı konusunda kararsızsanız, olumlu yönlerine göz atmanızda fayda var…

En Rahat Hissettiğiniz Şekilde Terapiye Katılabilirsiniz

Geleneksel terapi olarak bilinen yüz yüze terapi deneyimi, psikoterapinin 1800'lerin sonundaki başlangıcından günümüze kadar yöntemsel olarak büyük bir değişim yaşamamıştır. Genellikle terapiste gittiğinizde karşılıklı oturup hayatınızın zorlukları ve ruh haliniz hakkında konuştuğunuz ve bu sürecin bir ya da iki hafta aralıklarla tekrar edildiği bir sistemle devam edilir. Aynı yerde önceden belirlenmiş bir zamanda uygulanan bu terapi yöntemi çoğu kişi için zaman ve mekan açısından uygun olmayabilir.

Online terapi yöntemi ise terapi almanın yeni bir yolunu açar ve bu yeni yöntemde evinizin rahat alanından ayrılmanız gerekmez. Terapistinizle evinizin en rahat köşesinde üzerinizde eşofmanlarınız ve elinizde bir bardak kahve ile bir araya gelebilirsiniz. Bu şekilde terapi aldığınızda çok daha rahat hissettiğiniz için belki de kendinizi çok daha kolay açabilirsiniz.

Online Terapi İletişim Kurmanın Farklı Yollarını Sunar

Online terapi, sesli, görüntülü ya da mesajlaşmaya dayalı iletişim imkanı sunar. Mesajlaşma ile metne dayalı şekilde gerçekleştirilen terapi, size soruna yönelik anında dönüş alma imkanı sağlar. Geleneksel terapi yönteminde, iki seans arasında bir sorun yaşadığınızda belki birkaç hafta bu konuyu konuşmak için beklemeniz gerekir. Mesajlaşma sisteminde ise bir sorunu çözmek için haftalarca beklemenize gerek kalmaz. Terapistiniz her zaman hızlı bir şekilde yanıt verir ve sizin yazdığınız metin doğrudan konuya girmenizi sağlar.

Ayrıca, sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişiler için yüz yüze konuşmak endişe verici olduğu için mesajlaşma ya da sesli görüşme çok daha etkili olabilir. Sesli görüşmeler aynı zamanda kendinizi bir başkasını görecek halde hissetmediğiniz noktalarda dahi terapi almanızı sağlar. Uzun bir terapi seansı planlamadan bir psikoloğun sesini duymak dahi zaman zaman kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Elbette, seans sürecinde terapistin tepkilerini görmek ve terapistin de vücut dilini  görmesini isteyenler için görüntülü seanslar da etkili bir seçenek olabilir.

Online Terapide Şartları Kendiniz Belirleyebilirsiniz

Geleneksel terapi yönteminde, terapist ile bir araya gelmek için önceden planlama yapılması gerekir. Trafik gibi şehir hayatının zorlu şartları da göz önüne alındığında terapiye seans süreci dışında ortalama 2 saat fazladan vakit ayırmanız gerektiği anlamına gelir. Ayrıca bu randevular genellikle danışanın değil, terapistin programına en uygun zamanda gerçekleşir. Telaşlı, dengesiz hayatları olanlar için, geleneksel terapi seansı planlamak oldukça zorlu bir hale gelir. Bu nedenle, terapiden en fazla fayda sağlayabilecek olanlar bu seçeneği asla keşfedemeyebilirler.

Online terapi ise seansın zamanını, yerini ve ilk yönünü belirlemenize olanak tanır. Bir terapisti görmek için zaman ayırmak gibi birçok kişiyi engelleyen bir sorun online terapi ile ortadan kalkar. Özellikle zor bir gün geçirdiğinizde, çok kısa bir süre içinde terapistinize hızlıca ulaşmanız ve önerilerini dinlemeniz mümkün olabilir.

Online terapide belli bir mekan yoktur, seansınız internet bağlantısına erişiminiz olan her yerde gerçekleşebilir. Psikologofisi üzerinden rahat koltuğunuz, bir park, ofisiniz ya da terapistiniz ile iletişim kurabilecek kadar rahat hissettiğiniz herhangi bir yerde online terapi seansı yapabilirsiniz.

Online Terapi Tamamen İhtiyaçlarınıza Özel Gerçekleşir

Doğru terapisti bulmak, terapinin başarıya ulaşması için en önemli noktalardan biridir. Karşılaştığınız zorlukları karşınızdaki uzmana tamamen güvenerek paylaşabilmeniz sorunun çözümü için atılan ilk adımdır, bu sebeple her şeyden önce doğru terapisti bulmak gerekir. Online terapide, sadece yakın çevrenizde bulunan terapistler ile sınırlı kalmazsınız. Size yakın bulunduğu için tercih ettiğiniz bir uzman kişisel zorluklarınızı yönetecek donanıma sahip olmayabilir ve eğer öyleyse, ilişkinin ikiniz için de verimli olmasını sağlamak oldukça zorlaşır.

Doğru terapisti bulduğunuzdan emin olmak için online terapi sisteminde birçok farklı alanda çalışmış uzmanı inceleme fırsatınız olur. Çok daha geniş bir yelpazede uzmanların çalışma alanlarına dair bilgilere erişmek mümkün olduğu için ihtiyaçlarınız hakkında üstünkörü bilgiye sahip birini bulmayı ummak yerine, emin olduğunuz bir profesyonele hızlıca erişmenizi sağlar. Ayrıca, birkaç online terapi seansından sonra terapistiniz ile ilişkinizin uygun olmadığını fark ederseniz, aynı sistem üzerinden kolayca yeni bir terapiste geçmeniz de mümkündür.

Uygun Maliyetli Bir Seçenek Sunar

Psikolojik danışmanlık almak çoğu kişi için fazla maliyetli olabilir. Fiziksel hastalıklar kadar önemli olsa da söz konusu psikolojik hastalıklar olduğunda bu maliyeti karşılamak herkes için mümkün değildir. Bu maddi yük çoğu kişi büyük bir engeldir ve tedaviye başvurup başvurmama konusunda endişeleri ve şüpheleri tetikleyebilir.

Psikologofisi gibi online bir sistem üzerinden terapi almak geleneksel terapi kadar maliyetli değildir. Birçok kişinin yardım aramadan önce temel ihtiyaçları için uğraşmak zorunda olduğu bir dönemde, çevrimiçi terapi, sonsuz engeller olmadan yardım almanın uygun bir yolunu sunar.

Maliyet değişmekle birlikte, geleneksel terapi seansları, haftada bir veya iki kez, seans başına 45-60 dakika ile sınırlıdır. Bu seanslar dışında herhangi bir terapist teması ya mümkün değildir ya da tedavinize ek maliyetler getirecektir. Online terapi ise terapistinizle ek ücret ödemeden sınırsız mesaj gönderme fırsatı sunar. Bu, sorun yaşadığınız zamandan çok uzak bir tarihte terapistinizle konuşmak için zihinsel notlar almak yerine, hafta boyunca daha fazlasını paylaşabileceğiniz ve doğru yardımı alabileceğiniz olumlu bir dinamik yaratır.

Online Terapi Tamamen Gizlidir

Psikolojik hastalıklar en az fiziksel hastalıklar kadar normaldir ve bu durum için tedavi görmek çok önemlidir. Ancak ne yazık ki bu konudaki toplumsal önyargılar çoğu kişinin terapiden çekinmesine neden olur. Aile, arkadaş çevresi ya da toplumun terapi gören kişiye karşı bakış açısının değişeceğine dair korku, kişiyi terapi görmekten alıkoyduğu gibi terapi görse dahi buna saklamaya itebilir. Ancak düzenli olarak bir terapistin ofisine gitmek bu durumun gizliliğini korumanızı engeller.

Online terapiye ilk başladığınızda, terapistinizle bir takma ad kullanabilirsiniz. Zorunlu olmamakla birlikte, bu seçenek terapi sürecinde kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar. Terapi, zamanı geldiğinde yeterince açılmakla ilgilidir, ancak asla rahat olduğunuzdan daha fazla bilgi paylaşmak zorunda olduğunuzu düşünmemeniz gerekir.

Teknolojiden faydalanan online terapi çözümleri, büyük ölçüde güvenlik ve gizlilik sunar. Danışanlar ve terapistler arasındaki iletişim tamamen şifrelenir. Bir ihlal durumunda bile, verileri kullanıcıya kadar takip etme yeteneği olmayan şifreli karakterler görülür.

Online Terapiye Nereden Başlamalısınız?

Online terapiye başlamaya hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, psikolojik sağlıklarına öncelik verme konusunda önemli bir karar vermiş olan birçok kişinin arasına katılabilirsiniz. Psikologofisi üzerinden sadece bir hesap oluşturarak ve danışma terapistlerimizden biri ile konuşarak ilk adımı atabilirsiniz. Farklı alanlarda uzman terapistimizden biriyle bağlantı kurulduktan sonra, terapistiniz sizi tanıyacak ve tamamen kişiye özel psikolojik sorunlarınıza çözüm bulmak amacıyla seanslara başlayacaktır.  

Siz de terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog6 Aralık 2021
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı