Yaz Tatili Biterken Öğrenci Psikolojisi
- Okula Dönüş Stresinin Belirtileri
- Yaz Tatili Biterken Uyku Düzeni ve Günlük Rutinin Yeniden Yapılandırılması
- Okula Dönüş Motivasyonunu Artırmak İçin Yaz Tatili Bitmeden Önce Yapılması Gerekenler
- Tatil Biterken Yazlık Arkadaşları İle Vedalaşma
- Yaz Tatili Biterken Çocukların Duygusal İhtiyacını Anlamak ve Desteklemek
Yaz tatilinin bitişi ve okulların tekrar açılması, çoğu çocuk ve genç için okula dönüş stresini de beraberinde getiriyor.
Çocuklarda neşe ve heyecanla birlikte kaygı, korku gibi olumsuz duyguları da beraberinde getirebilen bu sürecin veliler tarafından maddi, manevi yönetimi de oldukça önemli.
Çocuklar için yaz tatilinin bitiminin ve okula başlamanın psikolojik açıdan bir anlamı ve etkisi olmadığını, hayatlarına aynı şekilde devam etmeleri gerektiğini düşünmek; onlara haksızlık etmenin yanında okul hayatlarının negatif etkilenmesine de neden olacaktır. Zira çocukların okul hayatındaki başarısında ve verimli bir okul dönemi geçirmesinde psikolojilerinin önemi oldukça büyüktür.
Tatilin başlaması ve havaların ısınması ile çocuklar oyun oynayacakları, arkadaşları ile vakit geçirecekleri ve tatil yapacakları bir döneme girerler. Bu dönemde çocukların okul ile olan bağının ve sorumluluk bilincinin azalması oldukça normaldir.
Yaz tatilinin sonlarına doğru yaklaşılması ile çocuklarda okul dönemi ile ilgili endişe, kaygı, öfke gibi bazı olumsuz duyguların ortaya çıkması oldukça normaldir. Zira toplumun en küçük parçası olan aileden koparak daha büyük grupların, yani okul ve sınıfın içine dahil olurlar.
İçinde yer aldıkları bu ortamda aynı zamanda kendilerini; ailenin sevilen ve gözde üyesi olmaktan uzaklaşıp, görev ve sorumluluklara sahip bir öğrenci olmak zorunda hissedebilirler.
Okula dönüş telaşının neden olabileceği yoğun stres; çocuklar için psikolojik açıdan yıpratıcı ve zor bir döneme girme sebebi olabilir. Böyle bir dönemde ailenin çocuğa yaklaşımı oldukça büyük bir önem taşıyacaktır.
Bu süreçte çocuğunuz ve kendiniz için profesyonel destek almaktan da çekinmemelisiniz.
Okula Dönüş Stresinin Belirtileri
Okula dönüş; çocuklar için heyecanlı ve tatlı bir telaşın yaşandığı bir süreç olmalı iken; kimi durumlarda çocuklardaki bazı belirtiler, onun okula dönüş stresi yaşadığını gösterebilecektir.
Çocuklarda psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebilen okula dönüş stresinin belirtileri ise şöyledir:
- Okula dönmek, tekrar eğitim hayatının başlaması gibi konular hakkında konuşmak istememesi
- Sebepsiz yere ve normal zamanda ağlamayacağı sebepler için ağlama krizleri geçirmesi
- Okula dönüşün yaklaştığı günlerde aniden hastalandığını iddia etmesi ya da hastalık belirtileri göstermesi
- Öfkeli veya üzgün ruh hali
- Okula dönüş ile ilgili ebeveynleri ile konuşmak ve onlar tarafından telkin edilmek istemesi
- Okula dönmemek için aile ile anlaşma yapmaya çalışması
- Okula dönüş alışverişinde ve uyku saatleri, beslenme düzeni gibi yeni rutinler oluşturmada zorluk çıkarması
Yaz Tatili Biterken Uyku Düzeni ve Günlük Rutinin Yeniden Yapılandırılması
Yaz tatili biterken ve okul dönemi yaklaşırken çocuğunuzun psikolojisini ve zihin yapısını bu sürece alıştırmak kadar; günlük rutini ve uyku düzenini de okul hayatına göre düzenlemek oldukça önemlidir.
Zira çocuğunuzun okula yeterince uyumadan, uyku sürecini verimli geçirmeden ve verimli bir günlük rutine sahip olmadan gitmesi; onun eğitim hayatını ve okuldan alacağı verimi de negatif yönde etkiler.
Bu kapsamda çocuğunun uyku saatlerini ayarlamak, beslenme düzenini okula göre düzenlemek, çocuğunuzun günlük bir rutin oluşturmasını ve bu rutinin okulda geçireceği zamana uygun olmasını sağlamak; çocuğunuzu hayatının okuldan ibaret olacağı ve tüm enerjisini okulda harcayacağı düşüncesinden uzaklaştıracaktır.
Eğlenceli ve birlikte zaman geçireceğiniz aktiviteleri rutininize dahil etmek çocuğunuz için en doğrusu olacaktır. Bu kararları çocuğunuzla birlikte almak, onunla açık iletişim kurmak ve bunu, işi eglenceli hâle getirecek oyunlar eşliğinde yapmak size oldukça yardımcı olacaktır. Tüm bunlar hem çocuğunuzun iyi bir eğitim dönemi geçirmesi, hem bu yoğun döneme uyum sağlayabilmesi, hem de psikolojisinin bu süreçten negatif etkilenmemesi açısından önemlidir.
Burada çocuğunuz için ona anlayışlı yaklaşmanız ve yanında olduğunuzu hissettirmeniz oldukça önemli ise de; özellikle uyku saatleri ve oyun sürelerini düzenlerken kırıcı veya öfkeli hareket etmeden ona ‘hayır’ demeyi bilmeniz ve sınırları korumanız da oldukça önemlidir.
Okula Dönüş Motivasyonunu Artırmak İçin Yaz Tatili Bitmeden Önce Yapılması Gerekenler
Okula dönüş sürecinde yaşanan stres, kaygı gibi olumsuz duygular sonucu çocuğunuzun motivasyonunun düşmesi oldukça normaldir. Ailesi olarak üzerinize düşen ise, çocuğunuza karşı doğru bir yaklaşım sergileyerek onun motivasyonunun artmasını sağlamaktır.
Bunun için yapmanız gerekenler şöyledir:
- Çocuğunuza karşı anlayışlı olun ve öfkeli bir tutum sergilemeyin.
- Çocuğunuzla açık iletişim kurun ve onun da sizinle açık iletişim kurmasına izin verin.
- Çocuğunuzun okulda arkadaşları ile oynayacakları oyunlar, geçireceği vakitler vb. hakkında konuşmalar yapın.
- Çocuğunuzla kendi okul hayatınız ile ilgili eğlenceli anılarınızı paylaşın.
- Çocuğunuza ona güvendiğinizi ve onu destekleyeceğinizi belirtin.
- Çocuğunuzu okula dönüş yaklaştığında yavaş yavaş okul rutinlerine alıştırın.
- Yaz tatili boyunca çocuğunuza okuldan tamamen kopmaması için ufak görevler verin ve onunla okulda geçirdiği vakitler ile ilgili sohbetler edin. Derslerle ilgili ufak ve eğlenceli alıştırmalar yapabilirsiniz.
- Okul alışverişini mümkün olduğunca çocuğunuz ile birlikte ve onu motive edecek, heyecanlandıracak ve mutlu edecek şekilde yapın. Renkli defter ve kalemleri tercih edebilirsiniz.
Tatil Biterken Yazlık Arkadaşları İle Vedalaşma
Yaz tatilinin bitişi çocuğunuz için yalnızca okula dönmek değil, aynı zamanda yazlık arkadaşları ve bazı yerler ile vedalaşmak anlamına da gelmektedir.
Bunun farkına varması, süreci çocuğunuz açısından daha stresli ve zorlayıcı bir hâle getirecektir. Dolayısıyla bu; yalnızca çocuğunuzu okula dönmeye değil, yazın vakit geçirdiği bazı arkadaşları ile vedalaşmaya da psikolojik açıdan hazırlamanız anlamına gelmektedir.
Bunun için çocuğunuza karşı anlayışlı olmanız ve onun arkadaşları ile vedalaşmak konusundaki endişelerini sizinle paylaşmasına izin vermeniz oldukça önemlidir.
Ayrıca çocuğunuza önceden sizinle paylaştığı eğlenceli okul anılarını ve sevdiği, güzel vakit geçirdiği arkadaşlarını hatırlatmak da size yardımcı olacaktır.
Çocuğunuza okulda da çok sevdiği arkadaşları olduğunu, bir sonraki tatilde yine yazın vakit geçirdiği arkadaşlarını görüp onlarla vakit geçirebileceğini, diğer arkadaşlarının da okula başlayacağını ve sonra tekrar buluşacaklarını anlatabilirsiniz.
Yaz Tatili Biterken Çocukların Duygusal İhtiyacını Anlamak ve Desteklemek
Yaz tatili bitip okul dönemi gelirken çocuğunuz; stres, kaygı, korku, öfke gibi birçok olumsuz duyguya oldukça açık hâle gelecek ve tüm bu duygular onu psikolojik açıdan negatif etkileyecektir. Hâl böyle olunca çocuğunuzun duygusal açıdan size ve desteğinize ihtiyaç duyacağı aşikârdır.
Dolayısıyla çocuğunuza bu dönemde daha anlayışlı yaklaşmak kimi zaman yorucu olabilirse de; onun sizinle paylaşmak istediği kaygı ve korkularını dinlemeye devam etmek, sabır göstermek, çocuğunuza bu duyguları yaşamasının normal olduğunu ve tüm bu duyguların geçici olduğunu söylemek önemlidir.
Çocuğunuzdan ona olan desteğinizi esirgememek ve ona sevgiyle yaklaşmak; çocuğunuzun psikolojik sağlığının iyileşmesine, öz güveninin ve okula karşı olan hevesinin artmasına neden olacağı gibi, aynı zamanda çocuğunuzun iyi ve verimli geçecek bir eğitim dönemine başlamasının da ilk adımı olacaktır.
Sizler bugünlerde çocuklarınızda okula dönüş ve yaz tatilinin bitişine dair stres belirtileri gözlemliyor musunuz? Evetse, bununla başa çıkma yöntemleriniz neler?