tatil sonrası okula dönüş psikolojisi

Okula Dönüş Psikolojisi

Çocukların, okula dönüş sürecindeki psikolojisini sağlıklı yönetmek ebeveynlerin çocuğun eğitim hayatının verimli geçmesi açısından oldukça önemlidir. 

Birinci sınıfa başlamak, okul değiştirmek, sınav senesinde okula başlamak, tatilden sonra okul motivasyonunu tekrar kazanabilmek gibi konular kendi içinde ayrı ayrı incelenmesi gereken ve çocuğa farklı psikolojik etkiler bırakan konulardır. Biz de sizler için tüm bu konuları mercek altına aldık. 

Tatil Sonrası Okula Dönüş

Çocuğunuz hali hazırda devam ettiği okuluna yaz tatilinin ardından dönüş yapacak ise bunun onu psikolojik açıdan zorlamayacağını ya da etkilemeyeceğini düşünebilirsiniz. 

Ancak unutmamanız gereken nokta çocuğunuzun evde; sorumluluk üstlenmeden, ödev yapmadan, oynayarak geçirdiği koskoca bir zaman diliminin ardından okuluna dönecek olmasıdır. 

Böyle bir zamanın ardından okulda sınavlara girdiği, ödev yaptığı, sabah erken kalkıp okula gittiği bir sürecin başlayacağını bilmek çocuğunuza kendini baskı altında hissettirebilir ve bu gayet normaldir. 

Bir yandan arkadaşlarına ve öğretmenine kavuşacak olmanın sevinci, öte yandan tekrar ödev ve ders maratonuna dönecek olmanın verdiği telaş çocuğunuzun psikolojisini karışık bir hale getirebilir. 

Bu durumda sizin yapmanız gereken ise çocuğunuza destek olmak, eğlenceli bir kırtasiye alışverişiyle onu motive etmek, arkadaşlarıyla okulda geçirdiği güzel vakitleri ona hatırlatmak, ödev yapmanın ve derslerin onu hayalini kurduğu mesleğe yaklaştıracağını belirtmek gibi küçük ama etkili müdahalelerde bulunmaktır. 

Yeni Bir Okula Başlamak 

Çocuğunuz ilkokuldan ortaokula ya da ortaokuldan liseye geçmiş olabilir veya herhangi bir sebeple ara sınıfta okul değiştirmek durumunda kalmış olabilir. Bu durumda birtakım kaygılara sahip olması, adaptasyon sorunu yaşaması ve okula gitmek istememesi normaldir. 

Ancak aynı zamanda içinde yeni bir şeylere başlamanın heyecanı da vardır ve sizin yapmanız gereken bu heyecanın üzerine gitmektir. Çocuğunuza yeni arkadaşlar edinmenin güzelliğinden, büyümenin avantajlarından, okul hayatında ilerlemenin onu gelecek hayallerine yaklaştırdığından, bu yıl okulda yepyeni bilgiler öğreneceğinden bahsedebilirsiniz. 

Ortaokuldan liseye geçen bir çocuğun bu psikolojiyi yönetmesi diğerlerine nazaran daha kolay olsa da onların da desteğinize ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Böyle bir durumda onunla daha ciddi ve net konuşmalar yapabilirsiniz. Ancak yine de kesinlikle onu korkutmamalısınız. 

Dönem ortasında okul değiştirmek ise apayrı ve çocuğunuz açısından daha zor olabilecek bir sorundur. 

Yeni sınıfındaki diğer öğrencilerin birbirini tanıdığını bilmek çocuğunuzu yalnızlık kaygısına ve adapte olamama korkusuna sürükleyebilir. Bu durumda da çocuğunuza ona güvendiğinizi, yeni okuluna ve arkadaşlarına alışacağından emin olduğunuzu, arkadaşlarının ona yardımcı olacağını söyleyerek ona özgüven aşılayıp bir yandan da sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. 

Birinci Sınıfa Başlamak

Birinci sınıfa başlamak belki doğumunu daha dün gibi hatırladığınız bebeğinizden ilk ayrılışınız, onu tamamen yabancı bir ortama ilk bırakışınız olabilir. Bu sizi kaygıya ve bazı korkulara sürükleyecektir. 

Bu kaygı ve korkular dozu aşmadığı sürece normaldir. Ancak yine de bu kaygıların dışavurumuna dikkat etmeli ve çocuğunuzu korkutmamalısınız. Öte yandan çocuğunuzun da kendi kaygı ve korkuları olduğunu ve onu rahatlatmak, motive etmek gibi sorumluluklarınız olduğunu da unutmamalısınız. 

Sizin içinizdeki ‘Çocuğum okula alışabilecek mi?’ ‘Yabancı bir ortama nasıl adapte olacak?’ gibi soruların farklı versiyonlarda da olsa çocuğunuz içinde de olduğu aşikar. 

Burada sizin yapmanız gereken çocuğunuza okulun güzelliklerinden, orada yeni arkadaşlar edineceğinden ve bu gibi avantajlardan sıkça bahsetmek; ona eğlenceli, güzel ve okul için heves etmesini sağlayacak okul eşyaları almaktır. 

Sınav Senesinde Yaz Tatilinden Dönüş 

Sınav senesi insan psikolojisini oldukça yıpratacabilecek yegane dönemlerdendir. Çocuğunuz bu süreçte kendine baskı uygulayacak, arkadaşlarıyla yarışacak ve toplumsal baskıyı üstünde yoğun şekilde hissedecektir. 

Okulun başlamasıyla da sınıf arkadaşlarıyla olan rekabet üst düzeylere ulaşır. Bu nedenle siz ona baskı uygulamamalı aksine anlayışlı davranmalı ve destek göstermelisiniz. Çocuğunuzun bu baskıların yanında bir de aile baskısına maruz kalması oldukça yıpratıcıdır ve sınav sürecinin de verimsiz işlemesine neden olur. 

Kısaca aile baskısı çocuğunuzu yoğun bir strese sürüklemekten başka bir etkide bulunmayacaktır. Çocuğunuza herhangi bir sınavın onun değerini belirlemediğini, sizin her koşulda onu sevdiğinizi sık sık hatırlatmalısınız. 

Sınav senesinde okula başlamak çocuğunuz için fazlaca baskı unsuru olduğundan buna sizin baskı ve beklentilerinizin de eklenmesi çocuğunuzun psikolojisini derinden etkileyecek ve anksiyete, depresyon gibi psikolojik bozukluklara sebep olabilecektir. 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog24 Eylül 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı