online psikolog

Yeni Yılda Yeni Bir Şeye Başlamanıza Gerek Yok!

Yeni yıl bir duygu denizini beraberinde getirebilir: heyecan, endişe, hayal kırıklığı, umut, bunalma ve utanç. Yeni yıl, bir yandan, yeni başlangıçlar için boş bir sayfa olduğu yanılsamasını verebilir. Zaten genellikle ocak ayı birçok insanın değişim yaratmak için motive olduğu bir zamandır. Diğer yandan, ocak ayı stresli de olabilir çünkü insanlar büyük, ayrıntılı hedefler belirleme konusunda baskı hissedebilir ya da bir önceki yıl gerçekleştiremedikleri hedeflere takılıp kalabilirler.

Kişi kendini zaman zaman her iki tarafta da bulabilir.  Bir önceki yıl başarmak istediği her şeyi bir sonuca vardıramadığı için hem üzülür hem de daha büyük misyon ve vizyonla yeniden bağlantı kurmak ve önündeki yıl için hedeflerini yenilemek için ilham almaya başlar.

Ancak tüm bu “yeni yıl yeni başlangıçlar” düşüncesi kişide büyük bir baskı da yaratabilir. Herkesin yeni hedefler belirlediğini gören kişi kendisi bunu yapamıyorsa eksik hissedebilir. Geçen yıl koyduğu hedefleri hayata geçiremediğini fark ederek hayal kırıklığı yaşayabilir. Tüm bu baskı ve stres yeni yılın ilk aylarını mutlulukla değil büyük bir gerilimle geçirmesine yol açar.  

Yılın ilk aylarını daha rahat bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacak dört ipucu size yol gösterebilir… Siz üzerinizde büyük bir baskı hissediyor ve terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz

Yavaşlamanın Zamanı Geldi

Genellikle ocak ayı bir değişiklik yapmak veya yeni bir şeye başlamak için tek zamanmış gibi gelir. Aslında, sağlık ve kişisel gelişim endüstrisi, insanları yılın bu zamanında daha fazla satın almaya teşvik etmenin bir yolu olarak bu anlatıyı özellikle pekiştirir. Ancak, gerçek şu ki, hedef belirleme yıl boyunca gerçekleşebilir ve gerçekleşmelidir, çünkü çoğu hedefe ulaşmak için kısa ve uzun vadeli bileşenler gerekir.

Sürekli olarak günün, haftanın günlerinin ve yılın haftalarının asla yeterli olmadığını hisseden birinin, kasıtlı olarak yavaşlaması ve yapması gerekeni yapmak için yeterli zaman olduğunu kendisine hatırlatması gerekir. Önemli olana öncelik vermek anahtar olsa da zihin-beden-ruhunuzu beslemek için zaman ayırmak da aynı derecede önemlidir. Yorgunsanız, hedeflerinize ulaşmaya çalışmak verimsizdir. Bu yüzden acele etmeyin, her şey için yeterli zaman ve her şeyin gerçekleşeceği uygun bir zaman var!

Karşılaştırmaya Dikkat Edin

Aslında hepimiz her gün “karşılaştırma hastalığı” ile mücadele ediyoruz. Bazen hayatımızda bir şeylerin farklı olmasını istemek diğer zamanlarda kıskançlığa dönüşebiliyor. Bizim yeni yıl hedefimiz sabahları yürüyüş yapmakken, arkadaşımızın hedefinin yeni bir ev almak olduğunu görmek kötü hissetmemize yol açabiliyor, kendimizi yetersiz hissettiriyor. Özellikle sosyal medya ile, etrafınız herkesin algılanan başarılarıyla çevriliyken, kendinize ve kendi bireysel yolculuğunuza karşı şefkatli kalmak zorlayıcı olabiliyor. Kendinize hatırlatın, sosyal medya nadiren başkalarının mücadelelerini gösterir ancak başarılarını sürekli gösterir.

Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmamayı hatırlamanın harika bir yolu, herkesin değişimle mücadele ettiğini ve yeni alışkanlıklar yarattığını kendinize hatırlatmaktır. Endişeli veya güvensiz hissettiğinizde eski alışkanlıklara ya da davranışlara kapılmak normal olsa da kendinizi geri çekebildiğiniz sürece ilerlemeye devam edebileceğinizi fark edersiniz. Unutmayın herkesin yolu farklı engellerle doludur ve herkes kendi yolculuğunun kazananıdır.

Durun ve Sahip Olduklarınıza Odaklanın

Aşırı bilgi yükleme çağında, en son teknolojiye sahipseniz, mükemmel eşi bulursanız ya da kendiniz için en doğru işte çalışıyorsanız kesinlikle mutlu olacağınızı düşünmek kolay olabilir. “Parlak nesne sendromu” olarak tanımlanan bu durum bir kişinin bir şeye şimdi sahip olması gerektiği ve onu elde etmek için sabırsızlandığı fikri olan “anında tatmin” kültürümüzün bir sonucu olabilir. Anında tatmin olduğumuzda, belirli bir satın alma, ilişki, iş hakkında bilinçli bir karar vermek için yavaşlamaktan kaçınırız. Bunun yerine, "parlak nesne"nin peşinden gitme dürtüsünü hissettiğinizde, bir dakikanızı ayırmanız, nefes almanız ve kendinize şu soruları sormanız gerekir;

  • Bu özel öğeyi/ilişkiyi/işi neden istiyorum?
  • Şimdi bunu yaparak ne elde edeceğim?
  • İstediğim şey bekleyebilir mi?
  • Bu özel öğeyi/ilişkiyi/işi almanın artıları ve eksileri nelerdir?

Durup düşünmek için kendinize zaman tanıyarak, daha sağlam bir yerden karar verebilir, çoğu zaman elinizdekilerin size yettiğini fark edebilirsiniz.

Şimdiki Anın Keyfini Çıkarın

Yeni yıl hedeflerinize ulaşma arzunuzu dengelemekte ve sadece şimdiki anın tadını çıkarmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Dikkatli olmazsanız dinlenmeden, kutlamadan ya da artık gerçek hedefle uyumlu olup olmadığımı kontrol etmeden bir hedeften diğerine koşmaya başlayabilirsiniz. Ancak, düzenli olarak meditasyon yaparak, içinde bulunduğunuz yaşam evresini yargılamadan ya da değiştirmeye çalışmadan bilinçli olarak takdir etme ve kabul etme pratiği kazanabilirsiniz.

Hedeflerinize aşırı odaklanmaktan kaçınmak ve bunun yerine “olan”ın tadını çıkarmak için hem farkındalık hem de minnettarlık uygulaması oldukça faydalı olabilir. Farkındalık bize yavaşlamamızı ve şimdiye ve buraya bağlı kalmamızı hatırlatan bir uygulamadır. Bu nedenle, bir sonraki en iyi şeyi arama dürtüsünü hissettiğinizde, bir saniye ayırmanı, etrafınızda ne olduğunu fark etmeniz ve bunun yerine neye sahip olduğunuzun farkına varmanız önerilir. “Hayatımda iyi giden şeyler için minnettarım” cümlesini sık sık kendinize hatırlatabilir sahip olduklarınızın ve şu anın tadını çıkarabilirsiniz…

Ocak ayının heyecanıyla siz de herkes gibi hedef belirlemenin büyüsüne kapılabilirsiniz. Bununla birlikte, ilerleyebilmeniz için, kendinize duraklama, yansıtma ve hedeflerinizin hâlâ uyumlu olup olmadığını değerlendirmeniz için alan ayırmanın önemli olduğunu düşünme zamanı tanır. Belki bu yıl yeni yıl kararlarının ateşine atlamak yerine, geçen yıl başardığınız her şeyi sadece kendiniz olarak kutlamak için bir dakikanızı ayırabilirsiniz.

Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi.com, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan çok daha uygun fiyatlı seçeneklerle kavuşabilirsiniz.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog18 Ocak 2022
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi